Zbyt częste miesiączki, proszę o pomoc!

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
karolaaa
Jestem tu nowa :)

Zbyt częste miesiączki, proszę o pomoc!

Post autor: karolaaa »

Witam. Parę lat wstecz miałam problem z miesiączkowaniem, gdyż zdarzały się one co dwa tygodnie, a trwały po 6 dni. Nie udałam się z tym do ginekologa, ponieważ miesiączkowanie się uregulowało, podejrzewam, że to ze względu na regulacje miesiączki spowodowane młodym wiekiem. Teraz mam 19 lat i od jakiś paru miesięcy okres mam nieregularny, lecz w tym miesiącu to już przesada... 7.08 dostałam okres, pierwszy raz od 3 miesięcy normalnie, ucieszyłam się- trwał on 6dni, kolejny okres dostałam 17.08 to 10 dni od poprzedniego! Również trwał 6 dni. 24.08 miałam lekkie plamienia, co dzień później przerodziło się w 'okres' nie wiem czy to można nazwać miesiączką, ponieważ nie miałam żadnych skrzepów, jak to zwykle przy miesiączkowaniu bywa. Dziś mamy 1 września i sytuacja znów się powtórzyła... Nie mam pojęcia co robić, wizytę u ginekologa mam za miesiąc, chciała bym przed tym poradzić się i uzyskać jakiś opinii czym to jest spowodowane i dowiedzieć się czy któraś z Pań miałą podobną sytuacje.. Bardzo proszę o pomoc! Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
briserlecoeur
Miła Kobietka

Re: Zbyt częste miesiączki, proszę o pomoc!

Post autor: briserlecoeur »

Pierwszy raz spotykam się z aż tak ciężkim przypadkiem...
Może w internecie jest coś o "nadgorliwym okresie"?
Moja znajoma miała kiedyś taka sytuację, że dwa razy zdarzył się jej okres trwający ponad 20 parę dni...
ale nie wiem co z tym zrobiła.
Czekamy na diagnozę lekarza...
Briserlecoeur - Jestem ar­tys­tką ulot­nej chwili.
Awatar użytkownika
Tinuviel
Extra Kobietka

Post autor: Tinuviel »

Hm, najlepiej by było jakbyś jak najszybciej poszła do lekarza. Myślę, że nie ma co zwlekać. Ginekolodzy najczęściej przyjmują takie ciężkie przypadki od razu. Oczywiście zależy tez na jakiego lekarza trafisz, ale nie sądzę by jakiś lekarz kazał Ci czekać... Po prostu pójdź do niego w najbliższych dniach i między pacjentkami zapytaj czy Cię przyjmie jeszcze tego dnia, bo masz takie i takie objawy... Ja nigdy nie miałam czegoś takiego i ciężko mi powiedzieć czym to może być spowodowane. Ale raczej to nie jest nic dobrego, bo nie jest to naturalne zachowanie organizmu. Dlatego biegiem do gina! ;-) Trzymam kciuki i powodzenia!
"Chciałabym dojść w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym nie zdając sobie nawet z tego sprawy, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To dopiero osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?"
karolaaa

Post autor: karolaaa »

Sprawdzałam w internecie, wyczytałam, że może to być nadczynność tarczycy, objawy bezpłodności, bądź nadżerka.. Niestety wzorując się na wypowiedziach innych kobiet, to nie zauważyłam, aby zdarzały im się aż tak częste miesiączki.. Jakoś w tygodniu zadzwonię do ginekologa i najwyżej umówię się na prywatną wizytę, chodź najbardziej krępujące jest to, że będę musiała iść na wizytę w trakcie okresu, myślę, że do zrobienia USG, bądź innych badań miesiączka nie przeszkadza. Dziękuję wam za poradę ;)
Awatar użytkownika
Tinuviel
Extra Kobietka

Post autor: Tinuviel »

Kochana, wiem, że to może być mało komfortowe, ale nie martw się okresem. U ginekologa to jest na porządku dziennym. Wiele kobiet przychodzi w czasie okresu... Wiem to też od mojej mamy. Przez ostatnie lata ma ogromne problemy ginekologiczne i u wielu lekarzy już była. Ba, nawet w szpitalu nie raz leżała. I jak mi opowiadała historie jak to lekarze sprawdzają podpaski, czy zwykły ginekolog przeprowadza różne badana w czasie okresu, to widzę, że to dla nich nic nowego ;-) Wiem, że dla Ciebie może jest to nowa sytuacja, ale wiesz... Zdowie jest najważniejsze i czasem nie ma wyboru... Trzeba się pojawić w czasie kiedy ma się krwawienie. Może nawet i lepiej, jeżeli na bieżąco lekarz sprawdzi co i jak ;-) Trzymam kciuki i dawaj nam znać co się okazało. Bo to też może być lekcja dla innych kobiet! ;-)
Buziaki
"Chciałabym dojść w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym nie zdając sobie nawet z tego sprawy, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To dopiero osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?"
myszencja

Post autor: myszencja »

Tez sadze, ze powinnas jak najszybciej udac sie do lekarza, a przynajmniej moze zadbaj o diete bogata w zelazo, zebys anemii sie nie nabawila :/
Ruda Jadzia

Post autor: Ruda Jadzia »

Uważam, że nie ma co gdybać i szukać w necie. Po prostu trzeba od razu iść do lekarza. My kobiety mamy wrażliwy układ rozrodczy, musimy o niego dbać... :!:
Dragonfly

Post autor: Dragonfly »

To może być PCO a ten syndrom jest leczony hormonalnie i jeśli się go nie leczy może powodować bardzo wiele zniszczeń w organizmie. czasem prowadzi do cukrzycy i problemow z tarczycą. MUSISZ IŚĆ DO LEKARZA!!!!!!!http://www.forumginekologiczne.pl/txt/a,209#.UGIZKGI3BVI
Klara

Post autor: Klara »

Przy takim problemie, powinnas udac sie od razu do lekarza a nie szukać pomocy na forum.
Znam kilka dziewczyn, ktore borykały się z podobnym problemem, tu powodem były akurat mięśniaki- po ich usunięciu okres unormował się. Rozumiem jak ciezko Ci funkcjonować z taką przypadłością. Tu jednak pomoże tylko lekarz -powodzenia i dużo zdrówka:)
Awatar użytkownika
Luiza22

Post autor: Luiza22 »

Najlepiej wyposażyć się w podpaski i umówić na wizytę. Jeśli będziesz już wiedzieć kiedy ją masz, to tego dnia załóż tampon i wyciągnij tuż przed wejściem :)chirurgia stomatologiczna wrocław
dentysta wrocław
transport Wrocław
undersstand

Post autor: undersstand »

Witaj. Mam ten sam problem. Poszłam z tym do ginekologa - najpierw robiłam badania (krew) i wyszło, że jestem zdrowa tylko taki "urok jajników" jak to mój doktor stwierdził. Wszystko mam w jak najlepszym porządku. Gdy zaczęłam brać tabletki (OC 35) wszystko się unormowało. Teraz byłam u lekarza i powiedziałam, że chcę zacząć się starać o dziecko, a on powiedział żebym odstawiła i okres dostałam dziś, to jest 14 dni przed spodziewaną miesiączką. Ale cóż taka nasza natura.. :) Pozdrawiam gorąco.
Awatar użytkownika
mirka1025
Miła Kobietka

Post autor: mirka1025 »

Tabletki hormonalne powinny uregulować miesiączki. Moja znajoma miała z kolei duże przerwy w miesiączkowaniu, a potem okres trwający ponad 10 dni... Po tabletkach miesiączka wypadała regularnie i trwała od 4 do 6 dni.
ODPOWIEDZ