Pralka-nowa czy używana??

Nie wiesz jak urządzić mieszkanie? Jak uporać się z remontem? Jakie kwiaty kupić do ogrodu? Czyli tematy związane z naszym domowym zaciszem.
pannaM
Miła Kobietka

Re: Pralka-nowa czy używana??

Post autor: pannaM »

Czy wybierzesz taką co sprząta, pierze, gotuje i jeszcze bajki opowiada.
lilka36
Jestem tu nowa :)

Post autor: lilka36 »

Kolega kupił używaną i podziałała miesiąc. Dużo nie dał, ale i tak szkoda kasy. Kupił sobie nową. Nie jest duża, bo na jedną osobę nie chciał nic dużego, ale też ma sporo tych nowoczesnych udogodnień.
lexie

Post autor: lexie »

pannaM pisze:Czy wybierzesz taką co sprząta, pierze, gotuje i jeszcze bajki opowiada.
Az takich udogodnień to w pralkach nie ma:). Ale można kupić taką z opcją bez zagnieceń, to przynajmniej prasowanie mamy z głowy.
toullis

Post autor: toullis »

Nowa, nowa. A można wreszcie kupić pralkę, która nie zniszczy ubrań choćby z wełny? Miałam taką z odpowiednim programem, a i tak wychodziło z tym różnie. No ale to już starszy model, może coś się zmieniło.
lilka36

W tych nowszych modelach producenci przywiązują większą uwagę do optymalnego dopasowania programu do rodzaju tkanin. Nawet są specjalne systemy regulujące pracę bębna, który porusza się w różnych kierunkach z różną częstotliwością.
maniura

Post autor: maniura »

Nie wyobrażam sobie kupować używanej pralki.... przecież nie ma na nią nawet żadnej gwarancji...
Gorąco polecam Wam bieszczady noclegi - spis noclegów i domków w Bieszczadach. Każdy kto wybiera się na wakacje w Bieszczady powinien się zaznajomić ze stroną.
Romuald

Post autor: Romuald »

Ja też jestem za nową... ostatnio kupowaliśmy i taką prostą pralkę można już kupić nawet za 600 zł. Od kogoś byśmy nigdy nie kupili... Po pierwsze brak gwarancji a po drugie nie potrafię ani w ubraniach po kimś chodzić kogo nie znam ani używać przedmiotów należących do nieznanych mi osób.
ola87r

Post autor: ola87r »

ja mam pralkę za 800zł (amikę) i nic jej nie brakuje, nie rozumiem trochę tego napinania się na pralkia za 2 -3 tys, zł
Awatar użytkownika
Tania19
Miła Kobietka

Post autor: Tania19 »

Nie no pralka za 3 tyś. to przesada, ale ja kiedyś kupiłam taką Candy za 1000 zł, niby nowa ale po 3 lata zaczęła mocno rdzewieć więc zadowolona z tego nie jestem. Ogólnie co do pralki to raczej chyba nowa, nigdy nie wiadomo co ktoś wcześniej w takiej pralce prał...
ankotkinia

Post autor: ankotkinia »

Pralka - zdecydowanie nowa. Lepiej dołożyć kilka złotych i mieć pewność, że pochodzi parę lat, a nie ciągle dokładać na naprawy.. :bicz
lexie

toullis pisze:Nowa, nowa. A można wreszcie kupić pralkę, która nie zniszczy ubrań choćby z wełny? Miałam taką z odpowiednim programem, a i tak wychodziło z tym różnie. No ale to już starszy model, może coś się zmieniło.
Na szczęście można:) Teraz pralki maja tak nowoczesne programy, że nie trzeba się martwić, że coś się zniszczy albo nie upierze.
Zatori

Post autor: Zatori »

Tylko nowa! Producenci pralek specjalnie robią sprzęt, ktory po upływie gwarancji psuje się i nie nadaje się do naprawy, po to żeby klient kupił następną. Do akademików nadają się mini-pralki, w których można bez problemu wyprać 1,5 kg prania.
Ostatnio zmieniony pt lip 12, 2013 8:45 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
lexie

Już bym tak na tych producentów nie gadała, w końcu można przedłużyć gwarancję na 5 lat,więc kiedy miałaby się pralka popsuć?
lilka36

No ja też jestem takiego zdania, gdyby tak wszystko miało się psuć po upływie gwarancji to by nie było możliwości przedłużenia. A co do używanych pralek to jeśli nowe byłyby naprawdę bardzo drogie, to rozumiem, że można się zastanowić ale przy obecnych cenach dobrego sprzętu nie warto.
lexie

No i jeszcze jest ważna jedna kwestia - im nowszy sprzęt tym oszczędniejszy - co z tego że oszczędzimy parę złotych na pralce jak samo pranie będzie sporo droższe.
nyrfia

Post autor: nyrfia »

Nowa i takiej obecnie szukam. Najlepiej za kilkaset zł, do 900 zł maks. Też myślę, że to wcale nie musi być tak, że psują się po dwóch, trzech latach.
lilka36

Gdyby się psuło tak wszystko to nie przedłużaliby gwarancji.. Takie jest moje zdanie. I to prawda, że lepiej wydać trochę więcej i zaoszczędzić użytkując.
Awatar użytkownika
kobietka77
Fajna Kobietka

Post autor: kobietka77 »

Na to nie ma zasady. Wśród znajomych słyszę różne opinie, jednemu popsuła się po ok. trzech latach, inny ma już siódmy rok i nie ma problemów. Trzeba wybierać dobre jakościowo pralki i właściwie użytkować. Oglądałam fajne pralki parowe LG z wieloma funkcjami, nie była bardzo droga, więc wolałabym nową niż używaną.
lexie

lilka36 pisze:Gdyby się psuło tak wszystko to nie przedłużaliby gwarancji.. Takie jest moje zdanie. I to prawda, że lepiej wydać trochę więcej i zaoszczędzić użytkując.

A to fakt. A skoro można mieć gwarancję na 5 lat i spokojną głowę przez ten czas.
vidis
Miła Kobietka

Post autor: vidis »

Tak? To dziwne bo akurat moje sprzęty które nie przedłużam gwarancyjnie chodzą tak jak powiedział producent. 2 lata i po 2 latach jak w mordkę strzelił zaczynają się problemy.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

To jest akurat specjalnie ;) by po czasie trwania gwarancji kupować nową...
Koszty naprawy i części przekroczą jej wartość i lepiej kupić nową...
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
lilka36

A.. myślę że to już kwestia przypadku jak sprzęt działa. Bo skoro od tego samego producenta jedni mają 2 lata a inni nawet i 20 to chyba nie jest regułą, że psuje się po gwarancji.
ola87r

Post autor: ola87r »

ja uważam że można poświęcić 700zł na kupno nowej pralki amiki, bo używana to nigdy niewiadomo jak była używana ;)
Ulala1980

Post autor: Ulala1980 »

Ka mam taką za stówę, używaną, zrobiłam w niej jakieś 30 prań na razie i działa dalej ;) Padnie, to wyrzucę na złom i znów kupię jakąś używkę hehe No ale to zależy ile osób "się w niej pierze" :)
MowisziMasz_com_pl
Miła Kobietka

Post autor: MowisziMasz_com_pl »

Moim zdaniem tylko i wyłącznie jak kupować to nową pralkę. Starą może i kupimy taniej, ale nie mamy pewności czy tak na prawdę będzie dobrze działać i ile pochodzi. Nową zawsze można zareklamować jak coś się zepsuje. Poza tym jak córka dopiero zaczyna studia to na pewno jej się przyda przez najbliższe 5 lat.
ODPOWIEDZ