Pralka-nowa czy używana??
Re: Pralka-nowa czy używana??
Czy wybierzesz taką co sprząta, pierze, gotuje i jeszcze bajki opowiada.
Kolega kupił używaną i podziałała miesiąc. Dużo nie dał, ale i tak szkoda kasy. Kupił sobie nową. Nie jest duża, bo na jedną osobę nie chciał nic dużego, ale też ma sporo tych nowoczesnych udogodnień.
-
lexie
Az takich udogodnień to w pralkach nie ma:). Ale można kupić taką z opcją bez zagnieceń, to przynajmniej prasowanie mamy z głowy.pannaM pisze:Czy wybierzesz taką co sprząta, pierze, gotuje i jeszcze bajki opowiada.
Nowa, nowa. A można wreszcie kupić pralkę, która nie zniszczy ubrań choćby z wełny? Miałam taką z odpowiednim programem, a i tak wychodziło z tym różnie. No ale to już starszy model, może coś się zmieniło.
W tych nowszych modelach producenci przywiązują większą uwagę do optymalnego dopasowania programu do rodzaju tkanin. Nawet są specjalne systemy regulujące pracę bębna, który porusza się w różnych kierunkach z różną częstotliwością.
Nie wyobrażam sobie kupować używanej pralki.... przecież nie ma na nią nawet żadnej gwarancji...
Gorąco polecam Wam bieszczady noclegi - spis noclegów i domków w Bieszczadach. Każdy kto wybiera się na wakacje w Bieszczady powinien się zaznajomić ze stroną.
Ja też jestem za nową... ostatnio kupowaliśmy i taką prostą pralkę można już kupić nawet za 600 zł. Od kogoś byśmy nigdy nie kupili... Po pierwsze brak gwarancji a po drugie nie potrafię ani w ubraniach po kimś chodzić kogo nie znam ani używać przedmiotów należących do nieznanych mi osób.
-
ola87r
ja mam pralkę za 800zł (amikę) i nic jej nie brakuje, nie rozumiem trochę tego napinania się na pralkia za 2 -3 tys, zł
Nie no pralka za 3 tyś. to przesada, ale ja kiedyś kupiłam taką Candy za 1000 zł, niby nowa ale po 3 lata zaczęła mocno rdzewieć więc zadowolona z tego nie jestem. Ogólnie co do pralki to raczej chyba nowa, nigdy nie wiadomo co ktoś wcześniej w takiej pralce prał...
-
ankotkinia
- Jestem tu nowa :)
Pralka - zdecydowanie nowa. Lepiej dołożyć kilka złotych i mieć pewność, że pochodzi parę lat, a nie ciągle dokładać na naprawy.. 

-
lexie
Na szczęście można:) Teraz pralki maja tak nowoczesne programy, że nie trzeba się martwić, że coś się zniszczy albo nie upierze.toullis pisze:Nowa, nowa. A można wreszcie kupić pralkę, która nie zniszczy ubrań choćby z wełny? Miałam taką z odpowiednim programem, a i tak wychodziło z tym różnie. No ale to już starszy model, może coś się zmieniło.
-
Zatori
Tylko nowa! Producenci pralek specjalnie robią sprzęt, ktory po upływie gwarancji psuje się i nie nadaje się do naprawy, po to żeby klient kupił następną. Do akademików nadają się mini-pralki, w których można bez problemu wyprać 1,5 kg prania.
Ostatnio zmieniony pt lip 12, 2013 8:45 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Powód: SPAM
-
lexie
Już bym tak na tych producentów nie gadała, w końcu można przedłużyć gwarancję na 5 lat,więc kiedy miałaby się pralka popsuć?
No ja też jestem takiego zdania, gdyby tak wszystko miało się psuć po upływie gwarancji to by nie było możliwości przedłużenia. A co do używanych pralek to jeśli nowe byłyby naprawdę bardzo drogie, to rozumiem, że można się zastanowić ale przy obecnych cenach dobrego sprzętu nie warto.
-
lexie
No i jeszcze jest ważna jedna kwestia - im nowszy sprzęt tym oszczędniejszy - co z tego że oszczędzimy parę złotych na pralce jak samo pranie będzie sporo droższe.
Nowa i takiej obecnie szukam. Najlepiej za kilkaset zł, do 900 zł maks. Też myślę, że to wcale nie musi być tak, że psują się po dwóch, trzech latach.
Gdyby się psuło tak wszystko to nie przedłużaliby gwarancji.. Takie jest moje zdanie. I to prawda, że lepiej wydać trochę więcej i zaoszczędzić użytkując.
- kobietka77
- Fajna Kobietka
Na to nie ma zasady. Wśród znajomych słyszę różne opinie, jednemu popsuła się po ok. trzech latach, inny ma już siódmy rok i nie ma problemów. Trzeba wybierać dobre jakościowo pralki i właściwie użytkować. Oglądałam fajne pralki parowe LG z wieloma funkcjami, nie była bardzo droga, więc wolałabym nową niż używaną.
-
lexie
lilka36 pisze:Gdyby się psuło tak wszystko to nie przedłużaliby gwarancji.. Takie jest moje zdanie. I to prawda, że lepiej wydać trochę więcej i zaoszczędzić użytkując.
A to fakt. A skoro można mieć gwarancję na 5 lat i spokojną głowę przez ten czas.
Tak? To dziwne bo akurat moje sprzęty które nie przedłużam gwarancyjnie chodzą tak jak powiedział producent. 2 lata i po 2 latach jak w mordkę strzelił zaczynają się problemy.
To jest akurat specjalnie
by po czasie trwania gwarancji kupować nową...
Koszty naprawy i części przekroczą jej wartość i lepiej kupić nową...
Koszty naprawy i części przekroczą jej wartość i lepiej kupić nową...
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
A.. myślę że to już kwestia przypadku jak sprzęt działa. Bo skoro od tego samego producenta jedni mają 2 lata a inni nawet i 20 to chyba nie jest regułą, że psuje się po gwarancji.
-
ola87r
ja uważam że można poświęcić 700zł na kupno nowej pralki amiki, bo używana to nigdy niewiadomo jak była używana 
Ka mam taką za stówę, używaną, zrobiłam w niej jakieś 30 prań na razie i działa dalej
Padnie, to wyrzucę na złom i znów kupię jakąś używkę hehe No ale to zależy ile osób "się w niej pierze" 
-
MowisziMasz_com_pl
- Miła Kobietka
Moim zdaniem tylko i wyłącznie jak kupować to nową pralkę. Starą może i kupimy taniej, ale nie mamy pewności czy tak na prawdę będzie dobrze działać i ile pochodzi. Nową zawsze można zareklamować jak coś się zepsuje. Poza tym jak córka dopiero zaczyna studia to na pewno jej się przyda przez najbliższe 5 lat.