POMYSLY NA OBIAD
Re: POMYSLY NA OBIAD
Laelia ale masz pyszniutki obiadek, Smacznego
Golabki z pieczarkami i ryzem .
Do tego sos pomidorowy i kompot z jablek.
Do tego sos pomidorowy i kompot z jablek.
- malinka 61
- Kobietka Expert
Łazanki ,
a później były frytki 
Przy podejmowaniu decyzji, nie zważaj na innych, kieruj się głosem serca i własnym instynktem...

Wróciłam dziś z pracy, pewna że będę musiała coś przygotować do zjedzenia. A tu zastałam znakomity rosół zrobiony przez mojego chłopaka. Pyszna niespodzianka 
Jest tylko jedna droga do szczęścia - przestać się martwić rzeczami, na które nie masz wpływu...
-
buziaczek88
- Miła Kobietka
o gołąbki:) to jest to co dzisiaj sobie zjem na obiad:)
Super jest pierś ze szpinakiem zapieczona w serze w formie zapiekanki
Najlepsze krynica morska pokoje
zupa pieczarkowa
ryba, ziemniaczki, surówka z czerwonej kapusty
ryba, ziemniaczki, surówka z czerwonej kapusty
Szybko, łatwo i syto.
Do tych dań nie trzeba mieć smykałki do gotowania, bo wyjdą smaczne każdemu. Są to dania z makaronem. Sosy co prawda w proszku, ale te półgotowce mają bardzo dobry smak. I przede wsztkim robi się je bardzo szybko.
Makaron w sosie serowym z lazurem i brokułem
-makaron penne
-sos serowy Knor (dla lepszego smaku dodaję x2)
-mała kostka lazura
-brokuł (gotuję na parze)
-sól (osalam tylko wodę na makaron)
-łyżeczka olivy z oliwek lub zwykłego oleju (aby makaron nie zrobił się lepki)
Ugotowany makaron zalewam zrobionym sosem (instrukcja na opakowaniu
), rozdrabniam lazur na małe grudki, wrzucam do tego kawałki brokuła ugotowanego na parze (ma wtedy swój własny smak i lepszy, zielony kolor), wszystko to razem mieszam w rondelku i gotowe. Można nakładać.
Jeżeli ktoś nie lubi brokuła, to danie bez niego i tak będzie smaczne.
Makaron z pieczarkami w sosie
-makaron muszelki
-pieczarki
-cebula (1 duża wystarczy)
-sos grzybowy/pieczarkowy/borowikowy
Jeżeli nie mam półgotowców, to wspomagam się niewielką ilością bulionu i robię sos na śmietanie.
-śmietana 30%
-sól i pieprz (maga jeśli ktoś lubi)
-oliva z oliwy/olej do smażenia
Umyte, pokrojone pieczarki wrzucam na patelke razem z posiekaną cebulą, lekko podsmażam a następnie duszę pod przykryciem, dodaję małą ilość wody. Przygotowuję sos według instrukcji, dodaję śmietany. Jeśli nie mam sosu, to dodaję bulionu do pieczarek, duszę jeszcze chwilę a następnie wlewam śmietanę 30%, mieszam nie doprowadzając do zagotowania. Wszystko robię na oko, bez patrzenia na zegarek. Kosztuję, doprawiam wedle smaku i vua la.
Makaron w 15 minut
Jest to najszybsze i najprostsze danie jakie znam.
-sos Winiary Italia 4sery ( ten sos smakuje również z Tortellini ze szynką)
-makaron muszelki lub penne/świderki/kokardki
-sól
-łyżka oleju lub olivy
Gotuję makaron, robię sos i gdy wszystko gotowe -zalewam makaron sosem. Zero wysiłku, ślęczenia przy kuchence i bez stosu naczyń w zlewie.
Do tych dań nie trzeba mieć smykałki do gotowania, bo wyjdą smaczne każdemu. Są to dania z makaronem. Sosy co prawda w proszku, ale te półgotowce mają bardzo dobry smak. I przede wsztkim robi się je bardzo szybko.
Makaron w sosie serowym z lazurem i brokułem
-makaron penne
-sos serowy Knor (dla lepszego smaku dodaję x2)
-mała kostka lazura
-brokuł (gotuję na parze)
-sól (osalam tylko wodę na makaron)
-łyżeczka olivy z oliwek lub zwykłego oleju (aby makaron nie zrobił się lepki)
Ugotowany makaron zalewam zrobionym sosem (instrukcja na opakowaniu
Jeżeli ktoś nie lubi brokuła, to danie bez niego i tak będzie smaczne.
Makaron z pieczarkami w sosie
-makaron muszelki
-pieczarki
-cebula (1 duża wystarczy)
-sos grzybowy/pieczarkowy/borowikowy
Jeżeli nie mam półgotowców, to wspomagam się niewielką ilością bulionu i robię sos na śmietanie.
-śmietana 30%
-sól i pieprz (maga jeśli ktoś lubi)
-oliva z oliwy/olej do smażenia
Umyte, pokrojone pieczarki wrzucam na patelke razem z posiekaną cebulą, lekko podsmażam a następnie duszę pod przykryciem, dodaję małą ilość wody. Przygotowuję sos według instrukcji, dodaję śmietany. Jeśli nie mam sosu, to dodaję bulionu do pieczarek, duszę jeszcze chwilę a następnie wlewam śmietanę 30%, mieszam nie doprowadzając do zagotowania. Wszystko robię na oko, bez patrzenia na zegarek. Kosztuję, doprawiam wedle smaku i vua la.
Makaron w 15 minut
Jest to najszybsze i najprostsze danie jakie znam.
-sos Winiary Italia 4sery ( ten sos smakuje również z Tortellini ze szynką)
-makaron muszelki lub penne/świderki/kokardki
-sól
-łyżka oleju lub olivy
Gotuję makaron, robię sos i gdy wszystko gotowe -zalewam makaron sosem. Zero wysiłku, ślęczenia przy kuchence i bez stosu naczyń w zlewie.
Nie szukam bajek w życiu moim.
Bajki są okrutne...

Bajki są okrutne...
a ja proponuję:
szaszłyki z kurczakiem, cebulą, papryką do tego pieczone ziemniaki i jakaś sałatka z warzyw
szaszłyki z kurczakiem, cebulą, papryką do tego pieczone ziemniaki i jakaś sałatka z warzyw
Ja mam za to zawsze poszukiwania bezmięsnych dań 
a to czasem trudne.
Mięso jednak najłatwiej zrobić
a to czasem trudne.
Mięso jednak najłatwiej zrobić
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Ja ostatnio zrobiłam łososia pieczonego w folii z kopereczkiem z kaszą kuskus, paskami marchwii i rukolą na masełku z odrobiną czosneczku. Przepis znajomej - sprawdzony i godny polecenia:) ale teraz naszła mnie ochota na schabowego! już wiem co jutro zjem :p
Brzmi smacznie BlueTiger. Poproszę o przepis. 
Bajki są okrutne...

Bajki są okrutne...
proszę bardzo!
Łososia marynujemy w soku z cytryny, startą skórką z cytryny, posiekanym koperkiem i czosnkiem, plus oczywiście sól. Proporcje zrobione "na spontanie", ale grunt to dużo koperku:) Piec w 200 st. przez ok 25min.
Kaszę kuskus zalewamy bulionem (z lenistwa użyłam kostki, ale wiadomo, że domowy jest najlepszy) ok 1cm ponad poziom kaszy i odstawiamy, aż się wchłonie.
Marchewka - klucz do sukcesu:)
Ścieramy ją w długie cienkie paseczki (ilość na ok, żeby starczyło dla każdego), podgotowujemy, z niewielka ilością soli, żeby była al dente. (ja rozgotowałam i przy późniejszym mieszaniu zrobiła się posiekana). Następnie odlewamy wodę i wrzucamy masło (ok. 1 dużej łyżki - do mojej ilości) wrzucamy ząbek czosnku przekrojony na pół (tak aby nadać lekki posmak, a nie dać "mocy"). Gdy masełko się rozpuści wrzucamy garstkę rukoli. Kolorystycznie wygląda bosko:)
Mam nadzieję, że w miarę jasno napisane - w razie czego pytać:)
Smacznego!
Łososia marynujemy w soku z cytryny, startą skórką z cytryny, posiekanym koperkiem i czosnkiem, plus oczywiście sól. Proporcje zrobione "na spontanie", ale grunt to dużo koperku:) Piec w 200 st. przez ok 25min.
Kaszę kuskus zalewamy bulionem (z lenistwa użyłam kostki, ale wiadomo, że domowy jest najlepszy) ok 1cm ponad poziom kaszy i odstawiamy, aż się wchłonie.
Marchewka - klucz do sukcesu:)
Ścieramy ją w długie cienkie paseczki (ilość na ok, żeby starczyło dla każdego), podgotowujemy, z niewielka ilością soli, żeby była al dente. (ja rozgotowałam i przy późniejszym mieszaniu zrobiła się posiekana). Następnie odlewamy wodę i wrzucamy masło (ok. 1 dużej łyżki - do mojej ilości) wrzucamy ząbek czosnku przekrojony na pół (tak aby nadać lekki posmak, a nie dać "mocy"). Gdy masełko się rozpuści wrzucamy garstkę rukoli. Kolorystycznie wygląda bosko:)
Mam nadzieję, że w miarę jasno napisane - w razie czego pytać:)
Smacznego!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trzeba bedzie zrobić
a chyba akurat w Lidlu jest promocja na łososia 
no właśnie:) za to dzisiaj coś na szybko - pierś z kurczaka i warzywka "na patelnie". Idealne na brak czasu:)
BlueTiger dzięki za przepis i za zdjęcie. Super!
Twój przepis ląduje do mojej osobistej ''księgi kucharskiej'' -zapisany, podpisany, zakodowany.
Twój przepis ląduje do mojej osobistej ''księgi kucharskiej'' -zapisany, podpisany, zakodowany.
Bajki są okrutne...

Bajki są okrutne...
-
ksiezycowa
- Jestem tu nowa :)
Zrobiłam się głodna:) dzisiaj postawię chyba na makaron w sosie serowym:)
-
martyna665
Można gotować, można siedzieć nad garami ale ja wole coś innego na przykład odpocząć i zamawiam pizzę SPAM szczerze polecam i już mam smaka 
Ostatnio zmieniony wt paź 06, 2015 3:17 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Powód: SPAM
-
szmaragdowa
Dzisiaj robię krokiety z pieczarkami i żółtym serem:) ciężkie ale pyszne:)
- kokoszanel
- Super Gaduła
Mój ostatnio wielki problem, CO ZROBIĆ NA OBIAD... Jak miło że znalazłam tutaj to miejsce 
Ja wczoraj zrobiłam pyzy ziemniaczane, upiekłam kawałek karkówki z musztardzie, dodałam buraczki i było pysznie.
Ja wczoraj zrobiłam pyzy ziemniaczane, upiekłam kawałek karkówki z musztardzie, dodałam buraczki i było pysznie.
"Może się zdarzyć, że urodziłaś się bez skrzydeł,
ale najważniejsze żebyś nie przeszkadzała im wyrosnąć"
~ Coco Chanel
ale najważniejsze żebyś nie przeszkadzała im wyrosnąć"
~ Coco Chanel
A tu w sumie tylko o pomyslach gadamy. O tym co robimy to osobny temat jest, ale z telefonu Ci nie wkleje 
kasza pęczak zrobiona z pieczarkami, buraczki ugotowane, pokrojone w kostkę, muśnięte jogurtem naturalnym i odrobiną cukru do tego duszony schab
-
karolina2667
Klasyczne risotto z cebulką i parmezanem, do tego smażony filet z kurczaka 
http://www.conrad.pl/
Ja dziś gotuje swoją wersjie chińszczyzny, czyli karmelizowany kurczaczek z mieszanką chińską, grzybami mun, pędami bambusa, kukurydzą, ryżem jaśminowym, w takim sosie lekko ostrawym z curry 
firststeps.com.pl świetne zajęcia dodatkowe,gorąco polecam!