Chciałam Was zapytać o czarny bez, czy robicie coś z tej rośliny? Teraz podobno jest sezon na zbieranie i zastanawiam się, czy faktycznie to taka cenna roślina. Przepisów jest dużo, ja planowałam zrobić sok. Czy mnie się tylko wydaje czy bez przeżywa renesans
Czy zbieracie czarny bez?
Czy zbieracie czarny bez?
hej Dziewczyny
Chciałam Was zapytać o czarny bez, czy robicie coś z tej rośliny? Teraz podobno jest sezon na zbieranie i zastanawiam się, czy faktycznie to taka cenna roślina. Przepisów jest dużo, ja planowałam zrobić sok. Czy mnie się tylko wydaje czy bez przeżywa renesans

Re: Czy zbieracie czarny bez?
U mnie robimy nalewkę tylko. Soki średnio nam smakują
- Anastazja099
- Fajna Kobietka
Ja mam w planach nalewkę zrobić 
Mnie babcia przekonała do czarnego bzu. Robiła nalewki, ale moja rodzinka zakochała się w soku i powidłach. Dodaję do niego i podkręcony smak
bez generalnie jest zdrowy, mojej córki kupuję na zapchany nosek sinudafen baby z czarnym bzem. Mnie cieszy, że powracamy do naturalnych metod
Więc jeśli masz w swoich okolicach bez to korzystaj, na zimę w sam raz
W ogóle czarny bez ma podobno znakomite właściwości lecznicze. Ja próbowałam jedynie soku, ale chyba nadrobię zaległości jeśli chodzi o inne przetwory 
Należy pamiętać, że surowy czarny bez jest trujący i nadaje się do spożycia dopiero po ugotowaniu.
Oczywiście, co roku, robię sok, obok malinowego idealny jest na sezon zimowy, na przeziębienia, ma dużo witamin.
bardzo lubię cytrynki z czarnym bzem które kupuję gotowe w słoiczku z ogródka dziadunia. Lubię je do herbaty, w czasie jesieni bomba 
-
milena3556
- Jestem tu nowa :)
Nie zbieram, ponieważ nie mam pojęcia gdzie rośnie, natomiast czytałam sporo na jego temat. Można z niego robić choćby bardzo zdrowe syropy na kaszel dla dzieci
A powiecie mi jak robicie ten syrop z bzu? Wzeszłym roku zrobiłam, ale wylądował w zlewie, coś mi nie wyszło. Słyszałam właśnie, że jest dobry na przeziębienia. Jakieś inne jeszcze robicie? Ja to zawsze kupne kupuje, ale wybieram tylko te naturalne jak np dicotuss na kaszel. Nie chce ani siebie ani dziecka chemią faszerować.
Polecam nalewki!Mi wychodzą bardzo dobre
soki też nie są złe ale ja za nimi nie przepadam.
Syrop z bzu to trzeba umieć zrobić, osobiście mi to nie wychodzi, aczkolwiek jak ktoś zrobi to naprawde mi smakuje.
Kilka lat temu zrobiłam sok z kwiatów i był przepyszny <3 niestety teraz nie mam okazji jeździć na wieś, więc i do bzu dostępu nie mam (a ten w mieście to jednak chyba nie jest dobry wybór..). Ale w ikei jest syrop z kwiatów bzu i jest prawie identyczny w smaku.
Znowu syrop z owoców nie przejdzie mi przez gardło a podobno bardzo zdrowy jest.
Znowu syrop z owoców nie przejdzie mi przez gardło a podobno bardzo zdrowy jest.
Mysmy postanowili ze w przyszlym roku zbieramy i robimy...
Bo teraz za butelke zaplacilismy 20 zl...
Bo teraz za butelke zaplacilismy 20 zl...
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
-
słodki-pomidorek
- Jestem tu nowa :)
Ja od 3 lat robię z kwiatów czarnego bzu syrop. Wszystkim bardzo smakuje
A w przyszłym roku planuję zrobić bzówkę na spirytusie, koleżanka mnie częstowała i jest przepyszna! 
Ja zbieram i robię syrop - dokładnie tak jak słodki-pomidorek. I w okresie przeziębień obowiązkowo do herbaty - rewelacja.
Też zbieram na syrop
. Potem zimą dodaję go do herbatki i uzupełniam witaminkę C.
Co można zrobić z czarnego bzu? Czy na nadaje się na nalewkę?
Kiedyś zbierałam, teraz nie mam jak i gdzie niestety