Oczekiwania wobec życia a związek

Co zrobić w trudnych chwilach? Jak stworzyć udany związek? Co denerwuje nas w mężczyznach? Czy kobiety są z Wenus a faceci z Marsa? Na te i inne pytania możemy porozmawiać właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
Placuszek Cebulowy
Jestem tu nowa :)

Oczekiwania wobec życia a związek

Post autor: Placuszek Cebulowy »

Jak bardzo w tworzeniu związku mogą przeszkodzić odmienne oczekiwania? Oczekiwania wobec siebie, innych, partnera, związku, życia, itd. Wyobraźmy sobie jedną osobę, która chce przede wszystkim ciepła i bliskości, poczucia bezpieczeństwa. Chce stabilizacji, pewności, której oczekuje od najbliższych. Widzi związek jako jedno, wspólne życie, w skład którego wchodzę elementy indywidualne dla każdego z partnerów. Druga osoba z kolei pragnie niezależności, swobody, przygód, w skrócie: dwóch osobnych żyć, które mają ze sobą pewne elementy wspólne, co tworzy związek.

Poza tym dobrze się ze sobą dogadują, pasują do siebie, są do siebie silnie przywiązani w jakiś niewyjaśniony sposób.

Ale prawda jest taka, że jakiejkolwiek akcji nie podejmą, albo jedna, albo druga strona będzie nieusatysfakcjonowana. Stąd pytanie: czy tak odmienne oczekiwania da się ze sobą pogodzić? Da się je zmienić nie zatracając siebie? Czy też trzeba pogodzić się z tym, że dwie tak różne od siebie osoby nie są w stanie stworzyć wspólnie z czegoś, czego oboje będą zadowoleni?
Awatar użytkownika
berta23
Miła Kobietka

Re: Oczekiwania wobec życia a związek

Post autor: berta23 »

Wydaje mi się, że wszystko zależy na ile jedna i druga strona mogą pójść nawzajem na kompromis. Ustalić wspólnie co się w zachowaniu drugiej połówki podoba a co nie, i czy partner potrafi coś zmienić dla wspólnego dobra, dla związku jednocześnie nie zatracając tej swojej "wyjątkowości", tego czegoś co go okresla. Jeśli naprawde są do siebie przywiązani i do siebie pasują, warto powalczyć i coś zmienić. Bo w związku chyba właśnie o to chodzi, o wspólne uzupełnianie się i o kompromisy.
:)
Where you invest your love, you invest your life...
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

dokładnie, kompromisy i wszystko może się udać ;)
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
loretta

Post autor: loretta »

Moim zdaniem nie ma co sobie zbytnio obiecywać ani zanadto wyobrażać, bo można się boleśnie rozczarować. Życie w związku nie jest łatwe, trzeba nad nim cały czas pracować i bardzo ważne są kompromisy. Ustępstwa, szacunek, zrozumienie i dojście do porozumienia to podstawa udanego i długoletniego związku :)
agnezzb

Post autor: agnezzb »

Zgadzam się w stu procentach z przedmówczynią! ZWłaszcza kobiety mają tendencje do patrzenia na związek przez różowe okulary, ale tu trzeba przygotować się na brutalną rzeczywistość, żę nie zawsze jest pięknie, że bywają chwile smutne i bolesne
www.alltar.pl
Malak11
Miła Kobietka

Post autor: Malak11 »

Nawet jesli teraz bedzie sie szlo na kompromis bo "tak bardzo sie kocha" to bedzie dobrze, na poczatku, bo zycie niesie problemy ale powiedzmy sobie czym jest klotnia o jakies wyjscie z kolegami w porownaniu do problemow jakie niesie trud z nowo narodzonym dzieckiem. W takich chwilach jesli partnerzy niesa dopasowani i cale zycie szli na kompromis albo jeden ustepowal drugiemu zle to sie konczy. Moim zdaniem najwazniejsze jest wlasnie te dopasowanie w zwiazku. Przyklad. Ja lubie tanczyc - moj chlopak nie. Pare razy moge isc na kopromis i nie isc na impreze a isc na spacer, pare razy on moze isc na kompromis i pojsc na ta impreze i tanczyc chociaz tego nienawidzi. Ale ile to moze trwac? Po co druga osoba ma sie zmuszac do czegos czego nie lubi. Naprawde sa na swiecie ludzie ktorzy umieja i lubia tanczyc i ci ktorzy nie umieja i nienawidza. I naprawde kazdy z nas ma szanse trafic na tego odpowiedniego partnera. Ok, trzeba czasami na cos przymknac oko ale to co opisujesz to zupelnie dwa odmienne swiaty ktorych moim zdaniem nie da sie polaczyc i szkoda Twojego i partnera czasu. Wiadomo w gre wchodza uczucia ale zycie jest krotkie i ma sie je jedno wiec trzeba wykorzystac je dobrze.
Awatar użytkownika
Anna_N
Miła Kobietka

Post autor: Anna_N »

Moim zdaniem jeśli jest między dwojgiem miłość to wszystko da się pogodzić, nawet tak odmienne charaktery. Niestety w takich sytuacjach przeważnie dzieje się tak, że jedno lub drugie za wszelką cenę chce sobie podporządkować partnera...
pandorola

Post autor: pandorola »

Dokładnie, nie można pozwolić na to, żeby jedna ze stron dominowała, w sensie dominowały jej potrzeby. Jeżeli oczekiwania co do związku są aż tak różne, podobnie jak generalne podejście do życia, to trzeba albo porządnie zastanowić się nad sensownością tworzenia takiego związku, albo po prostu dokładnie sobie wyjaśnić kto czego chce i jakoś iść na ustępstwa, kompromisy. Każdy jest inny, ale ja nie byłabym szczęśliwa z osobą, dla której bliskość byłaby kompletnie nieważna, która nie potrzebowałaby czułości, pocałunków, itp ;/
http://bitcity.torun.pl/
karolinq12
Miła Kobietka

Post autor: karolinq12 »

zgadzam sieee...
Myślałam, że do końca życia nie będzie stać mnie nawet na głupie waciki, ale czuję, że dzięki tv.sexbook.com.pl niedługo wszystko się odmieni!:)
ODPOWIEDZ