Czy mogę być w ciąży ?? Pytania i odpowiedzi

Rozmowy o seksie i seksualności,o naszych pragnieniach, fantazjach erotycznych. Jak zabezpieczyć się przed niechcianą ciążą? Te i inne tematy związane z seksem i antykoncepcją poruszamy tutaj.
ODPOWIEDZ
eksperant PO
Jestem tu nowa :)

Re: Czy mogę być w ciąży ?? Pytania i odpowiedzi

Post autor: eksperant PO »

Witam,
Jako oficjalny przedstawiciel firmy GedeonRichter, producenta leku Postinor oraz Escapelle chciałbym wyjaśnić nieporozumienia, które pojawiają się na wielu forach internetowych.

Na rynku polskim zarejestrowane są dwa preparaty zawierające lewonorgestrel do stosowania w antykoncepcji PO (antykoncepcja po niezabezpieczonym stosunku lub gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła). Są to Postinor Duo oraz Escapelle, który został wprowadzony na rynek polski w 2006 roku.
Początkowo oba preparaty były sprzedawane równolegle.
Obecnie Postinor Duo nie jest dostępny w aptekach.

Oba preparaty zawierają lewonorgestrel – Postinor Duo dawka podzielona – 2 tabletki po 750 mcg, Escapelle – 1 tabletka - 1500 mcg i charakteryzują się wysoką skutecznością, jednak zmniejszenie ilości tabletek do jednej zwiększa pewność zastosowania i co za tym idzie efektywność terapii, dlatego Postinor Duo nie jest sprowadzany i dostępny.
mycha25
Gadatliwa Kobietka

Post autor: mycha25 »

A czy Escapelle nie był przedtem w dwóch tabletkach?
http://karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie/klik. Wystarczy codziennie kliknąć by nakarmić psiaka.
EkspertPO

Post autor: EkspertPO »

Witam,
Jako oficjalny przedstawiciel firmy GedeonRichter, producenta leku Postinor oraz Escapelle chciałbym wyjaśnić nieporozumienia, które pojawiają się na wielu forach internetowych.

Na rynku polskim zarejestrowane są dwa preparaty zawierające lewonorgestrel do stosowania w antykoncepcji PO (antykoncepcja po niezabezpieczonym stosunku lub gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła). Są to Postinor Duo oraz Escapelle, który został wprowadzony na rynek polski w 2006 roku.
Początkowo oba preparaty były sprzedawane równolegle.
Obecnie Postinor Duo nie jest dostępny w aptekach.

Oba preparaty zawierają lewonorgestrel – Postinor Duo dawka podzielona – 2 tabletki po 750 mcg, Escapelle – 1 tabletka - 1500 mcg i charakteryzują się wysoką skutecznością, jednak zmniejszenie ilości tabletek do jednej zwiększa pewność zastosowania i co za tym idzie efektywność terapii, dlatego Postinor Duo nie jest sprowadzany i dostępny.
migotka

Post autor: migotka »

Cześć Dziewczyny. Chciałabym poprosić Was o opinię.
Otóż 10 maja miałam pierwszy dzień miesiączki, natomiast 17 kochałam się ze swoim chłopakiem. Problem tkwi w tym, że założył prezerwatywę odwrotnie, nie tą stroną co powinien [nie wiedziałam nawet, że jest to możliwe]. Doszedł we mnie i na tym skończyliśmy. Widziałam po nim potem, że bardzo przejął się tą sytuacją. [Może pękła/zsunęła się? - nie wiem] Nie myślałam o tym później, ale od minionego poniedziałku zachowuję się inaczej niż wcześniej, od tych kilku dni mam mdłości, tak silne, że muszę wychodzić rano z zajęć, jestem licealistką. Czas poza szkołą spędzam śpiąc, nie mam siły na nic. Częściej chodzę do toalety i .. płaczę z byle powodu. Większość ludzi zauważyło u mnie zmianę z wiecznie radosnej nastolatki w ciągle zmęczoną dziewczynę. Wtedy zaczęłam zastanawiać się czy, aby błąd przy założeniu zabezpieczenia nie był tego powodem? Czy możliwe jest abym zaszła w ciążę? Nie wiem nawet czy takie objawy mogą spotkać kobietę w domniemanym trzecim tygodniu. Żona mojego kuzyna uważa, że tak, bo tego doświadczyła. Dodam też, że wczoraj (w ciągu dnia) wykonałam test ciążowy, wynik był negatywny. Wspomniana wcześniej kuzynka uważa, że zrobiłam go za wcześnie (miesiączkę powinnam mieć ok 5 czerwca) i zaleca powtórzenie go za 2 tygodnie jeśli miesiączka się nie pojawi. Wiem, że nie powinnam jeszcze panikować, skoro jestem 'przed czasem', ale uwierzcie, nigdy nie czułam się tak jak teraz, a nie jestem ani chora, ani zestresowana żadną sytuacją. Proszę bardziej doświadczone Panie o opinię w tej sprawie. Pozdrawiam.
mai246

Post autor: mai246 »

hej :)
myślicie ze mogę być w ciąży. 2 tyg temu kochałam się z narzeczonym bez żadnego zabezpieczenia. Nie doszedł we mnie . Od tamtego czasu czuje się bardzo osłabiona. Ciągle bym spała. Boli mnie głowa i mam zawroty. Podczas biegania bardzo kuł mnie dół brzucha. Często oddaje mocz . I zauważyłam nudności. Jestem tydzień przed miesiączką powinnam mieć powiększone i obolałe piersi a tu nic. Co o tym myślicie. Bardzo się boje. w poniedziałek wykonam test dla pewności :(
Awatar użytkownika
ameba00
Miła Kobietka

Post autor: ameba00 »

Zwykle objawy ciąży pojawiają się po kilku tygodniach. Mnie piersi też nie zawsze bolą przed okresem.Możesz być w tzn ciąży urojonej, ja czasami tak miałam. Wszystkie objawy ciąży , nawet okres mi się opóźnił. Jak zacznie opóźniać Ci się okres i objawy będą po terminie misiączki to powinnaś zacząć się martwić :bicz
Puchatek344

Czy do cholery jestem w ciąży.?

Post autor: Puchatek344 »

Mam 17 lat. 4 dni temu uprawiałam seks z moim chłopakiem od tamtej pory strasznie bolą mnie wargi sromowe, są opuchnięte i czerwone pomimo tego wydziela się śluz wraz z białymi kropkami. Co to może być.? ii w ciąży raczej nie jestem.?
Masjaa
Gadatliwa Kobietka

Re: Czy do cholery jestem w ciąży.?

Post autor: Masjaa »

to może być jakaś infekcja ! grzybica czy coś.. do lekarza biegiem. a to się nie zabezpieczyliście ?! na przyszłość pomyśl o tym....
Awatar użytkownika
mamajulci
Fajna Kobietka

Post autor: mamajulci »

Bardzo ciekawe objawy ciąży i jak szybko juz 4 dni po zapłodnieniu :)
Uciecdaleko

Post autor: Uciecdaleko »

Przede wszystkim istotne jest to, czy się zabezpieczyliście.
Na resztę nie ma co odpowiadać.
Czas pokazał, kto jest kim...
adza

Czy da się oszukać test ciążowy?

Post autor: adza »

Czy da się oszukać test ciążowy i kobieta która jest w ciąży pokazało wynik negatywny ?
Np. Rozcieńczając mocz, albo nalewając samej wody?
prosze o szybką odpowiedź
Aruena

Zapomniana tabletka i co dalej?

Post autor: Aruena »

Witam, biorę tabletki antykoncepcyjne atYwia, są to moje pierwsze tabletki i tu pojawia sie pytanie 6 dnia (1 tabletke wzielam w 1 dniu okresu o godzinie 19) wzięłam tabletkę o 18.55, niestety po okolo 4 godzinach miałam biegunkę. Następnego dnia zazylam normalnie tabletke o 19 i tak do dzisiaj (dzisiaj wzielam 9 tabletke). I tu pojawia sie pytanie czy jesli bede chciala dzisiaj/jutro wspolzyc z chlopakiem, to powinnam dodatkowo się zabezpieczyc, czy nie trzeba i jestem caly czas chroniona? Proszę o szybką odpowiedz od osób 'doświadczonych' :)
Awatar użytkownika
mamajulci
Fajna Kobietka

Re: Test ciążowy

Post autor: mamajulci »

Nie rozumiem w jakim celu ktoś chciałby negatywnie sfałszować wynik testu, chyba ze przed rodzicami. Natomiast jeśli ciąza jest w conajmniej 4 tygodniu a hormon Hcg jest wysoki to test wyjdzie pozytywnie. I oczywiste jest to że jesli zalejesz go woda wyjdzie negatywny :)
Noname95

Pomocy ciąża?

Post autor: Noname95 »

Nabiłam sobie chyba głupotę do głowy, razem z moim chłopakiem pieściliśmy się, ja byłam naga on miał na sobie bokserki, dotykał penisem przez bieliznę mojej pochwy, czy w jakikolwiek sposób mogę być w ciąży ?
Awatar użytkownika
Natalka994

Re: Pomocy ciąża?

Post autor: Natalka994 »

To będą na pewno trojaczki. :)
A tak już całkiem poważnie, to jeśli Jego członek nie miał bezpośredniego kontaktu z Twoją kobiecościa to szanse są tak niewielkie, że jeśli dojdzie do zapłodnienia, to możesz spokojnie strzelać następnym razem w Totka, bo na pewno jesteś wyjątkowa ;)
Nie powinnaś się martwić, chociaż też kiedyś przeżywałam Swoje małe i większe schizy.
Jednak na przyszłość i tak radziłabym uważać, i zawsze mieć przy Sobie kondom, by nie było później nieprzyjemnych niespodzianek, bo jak wiadomo, wszystko się może wydarzyć ;)

Pozdrawiam ciepło! :drinkwine
mycha25
Gadatliwa Kobietka

Nie ma możliwości żebyś była w ciąży.Doszło chociaż do wytrysku że się o to boisz?
http://karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie/klik. Wystarczy codziennie kliknąć by nakarmić psiaka.
Cukiereczek19

Post autor: Cukiereczek19 »

Nie masz powodów do zmartwień ;) Bywałam w gorszych sytuacjach i jakoś dzidzi jeszcze nie mam z moim chłopakiem ;)
anitkaxx1

Post autor: anitkaxx1 »

witam... w czerwcu poraz pierwszy dostałam okres po porodzie i 2dni przed nastęonym okresem kochałam się z mężem i on doszedł we mnie i okresu nie mam czy mogę być znów w ciąży ? prosze o rade,,, :?: :(
karski1
Miła Kobietka

Post autor: karski1 »

anitkaxx1 pisze:witam... w czerwcu poraz pierwszy dostałam okres po porodzie i 2dni przed nastęonym okresem kochałam się z mężem sudoku i on doszedł we mnie i okresu nie mam czy mogę być znów w ciąży ? prosze o rade,,, :?: :(
Możesz. To, że niedawno urodziłaś, nie oznacza, że nie możesz zaraz ponownie zajść w ciążę. Mąż nie używał prezerwatywy?
Ciepluch

objawy. pomocy!!!

Post autor: Ciepluch »

Moja dziewczyna 2 tygodnie temu wymiotowała 2 razy w jednym dniu. kilka dni pozniej zrobiła test i wyszedł negatywny... teraz po ponad tygodniu znow jest jej nie dobrze i ma troszke twarde piersi...:( w kwietniu miałem sperme na ręce wytarłem penisa ze spermy i nie wiem ale chyba go wytarłem i po kilku minutach włozyłem jej do pochwy czy mozliwa jest ciąza? prosze pomózcie mi:((( bardzo sie boje:(
karski1
Miła Kobietka

Re: objawy. pomocy!!!

Post autor: karski1 »

Ciepluch pisze:Moja dziewczyna 2 tygodnie temu wymiotowała 2 razy w jednym dniu. kilka dni pozniej zrobiła test i wyszedł negatywny... teraz po ponad puzzle tygodniu znow jest jej nie dobrze i ma troszke twarde piersi...:( w kwietniu miałem sperme na ręce wytarłem penisa ze spermy i nie wiem ale chyba go wytarłem i po kilku minutach włozyłem jej do pochwy czy mozliwa jest ciąza? prosze pomózcie mi:((( bardzo sie boje:(
Ciąża jest zawsze możliwa. A w szczególności w takich właśnie przypadkach. Niech powtórzy test, albo pójdzie do lekarza.
mycha25
Gadatliwa Kobietka

Zwykłe wytarcie dłonią to raczej za mało żeby zetrzeć wszystkie plemniki i to całkiem możliwe że po czymś takim dziewczyna mogła zajść w ciążę.Z drugiej strony 2 tygodnie to raczej za mało na jakieś objawy.
Ciepluch

Post autor: Ciepluch »

ale to było w kwietniu:(
mycha25
Gadatliwa Kobietka

Ach...Sorry,to co innego.No to nie pomyśleliście jeszcze o zrobieniu testu?Po co żyć w takiej niepewności?Szorujcie do apteki!
eka

Czy mogę być w ciąży? Pomocy!

Post autor: eka »

Witam!

Mam problem, prosiłabym o pomoc.

Mój okres jets bardzo nieregularny. Najczęsciej od 30-39 dni.

Jednak ostatnio zadziwiło mnie, że dostałam okresu po 3 tygodniach! Od tego czasu do teraz nie kochałam się z partnerem, a mój okres powinien być już dokładnie tydzień temu. Nie mam bólów brzucha nawet. Z moim partnerem jedynie braliśmy udział w "zabawach nocnych" ale zawsze gdy była jakakolwiek wątpliwość co do tego czy mamy coś na rękach wycieraliśmy się oboje czy to husteczkami, czy pościelą, czy o inną część ciała.

Nie wiem, czy mam się obawiać zajścia w ciązę? Dodam, że często już mnie to męczyło i bałam się bo mój okres zwykle się spóźnia..

Proszę o pomoc, Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ