Zastrzyk antykoncepcyjny
Zastrzyk antykoncepcyjny
Brałam przez bardzo długi czas zastrzyk antykoncepcyjny ,nie ma możliwosci z zajściem w ciąze ,bierze się go raz na 3 miesiące .Bardzo tani.Jednak jest zalecany dla kobiet które już nie chcą mieć dzieci ,działa jeszcze do roku po odstawieniu .Początkowo miałam problemy przez 2 miesiące krwawiłam co chwile ale później organizm się przystosował i było ok.I co jest najlepsze mogą go brać matki karmiące .Także polecam kobietom które już urodziły dzieciątka i nie chcą mieć więcej .Gdyby jednak się zdecydowały to ciężko po tym zastrzyku zajść w ciąże .
Re: Zastrzyk antykoncepcyjny
Słyszałam że te zastrzyki w przyszłośći mogą powodować osteoporoze, własnie z tego powodu lekarz nie chciał mi takiego zastrzyku przepisac ...
Co mnie nie zabije to mnie wzmocni
Hmm znam dziewczyny ktore sie zdecydowaly i sa zadowolone.
A tak naprawde to tabletki, plastry itd tez maja swoje skutki uboczne i kiedys sie pojawia.Wiec troche mnie dziwi zachowanie lekarza...
A tak naprawde to tabletki, plastry itd tez maja swoje skutki uboczne i kiedys sie pojawia.Wiec troche mnie dziwi zachowanie lekarza...
"...przez noc droga do świtania -
przez wątpienie do poznania -
przez błądzenie do mądrości -
przez śmierc do nieśmiertelności..."
przez wątpienie do poznania -
przez błądzenie do mądrości -
przez śmierc do nieśmiertelności..."
Ja mysle że kazda antykoncepcja hormonalna ma jakies tam uboczne skutki ,jedyne co wiem od lekarza to to że zastrzyk jest praktycznie stuprocentowym zabezpieczeniem w przeciwieństwie do tabletek ,niema czegos takiego ze jak wymioty przeziębienie antybiotyki ze osłabia działanie zastrzyku .A przy tabletkach kobiety zachodza w ciąze.Przy zastrzyku niema praktycznie takiej możliwości.Co ciekawe az takich chyba skutkow ubocznych strasznych niema skoro mogą go mieć matki karmiące:)Jedyne jego ale to to ze na zastrzyk powinny się decydować kobiety które nie planują już ciązy, bo bardzo długo trwa po jego odstawieniu możliwość zajścia w ciąże.Ciężko po nim włąsnie zajść w ciąże.A po tabletkach bądz zapomnieniu wzięcia tabletki w ciąze zachodzi sie bardzo szybko.
No tak, ale skoro działa aż 3 miesiące, to podejrzewam, że wstrzyknięte jednorazowo hormony są w końskiej dawce i mimo tego, że omijają przewód pokarmowy na pewno mają jakiś negatywny wpływ na organizm. To, że mogą go brać również matki karmiące nie świadczy o tym, czy ma skutki uboczne czy nie. Prawdopodobnie nie zawiera estrogenów i nie przenika do mleka matki - tak jak limetic (to tabletki antykoncepcyjne dla kobiet karmiących). Ja bym osobiście nie zaryzykowała
Każda antykoncepcja czy to tabletki czy zastrzyk na pewno maja skutki uboczne ,gdyż jest to chemia, ingerencja w organizm.To że napisałam o matkach karmiących to mysle ze poprostu te skutki uboczne na organizm nie sa az takie straszne:) Tak czy tak na pewno są pewniejsze jeśli chodzi o zajście w ciąże ,pewniejsze na pewno jak tabletki czy inna antykoncepcja.Bibia pisze:No tak, ale skoro działa aż 3 miesiące, to podejrzewam, że wstrzyknięte jednorazowo hormony są w końskiej dawce i mimo tego, że omijają przewód pokarmowy na pewno mają jakiś negatywny wpływ na organizm. To, że mogą go brać również matki karmiące nie świadczy o tym, czy ma skutki uboczne czy nie. Prawdopodobnie nie zawiera estrogenów i nie przenika do mleka matki - tak jak limetic (to tabletki antykoncepcyjne dla kobiet karmiących). Ja bym osobiście nie zaryzykowała