Witam, córka idzie do szkoły zawodowej.

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
ana300
Jestem tu nowa :)

Witam, córka idzie do szkoły zawodowej.

Post autor: ana300 »

Witam moja córka po wakacjach idzie do szkoły na ul.Gintrowskiego 38 w Warszawie, wybrała sobie zawód Fryzjer. Ja się bardzo martwię o jej przyszłość, jak myślicie czy fryzjer to dobry wybór?
Moja córka chodzi do szkoły zawodowej na Ul.Gintrowskiego 38 w Warszawie
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Re: Witam, córka idzie do szkoły zawodowej.

Post autor: Jamelia »

Dobry i zarobki również mogą być dobre, pod warunkiem że będzie się cały czas rozwijała i ksztalcila. Najważniejsze to nie spocząć na laurach ale to akurat każdego zawodu się tyczy ;-)
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
ana300

To trochę jestem spokojniejsza.
Awatar użytkownika
babeczka
Extra Kobietka

Post autor: babeczka »

[quote="ana300"]Witam moja córka po wakacjach idzie do szkoły na ul.Gintrowskiego 38 w Warszawie, wybrała sobie zawód Fryzjer. Ja się bardzo martwię o jej przyszłość, jak myślicie czy fryzjer to dobry wybór?[/quote

Jeśli córka ma do tego smykałkę i taki sobie wybrała kierunek, należy ją tylko wspierać, nie obrzydzać. A dzisiaj dobra fryzjerka potrafi i dobrze zarobić. :)
ana300

No na razie mnie obcięła i kiepsko jej wyszło, nic jej nie mówiłam.
Ninka

Post autor: Ninka »

Może właśnie trzeba było jej powiedzieć? Jeśli jej nie powiesz, że coś wygląda źle, nie będzie wiedziała, że musi się douczyć i bardziej nad czymś popracować.
zabiegi fungicydowe
DonVito21

Post autor: DonVito21 »

Nie mam doświadczenia w tej kwestii. Dlatego nie bardzo będę w stanie pomóc.
Wieczność to zbyt dużo czasu, żeby spędzić go samotnie
Brida

Post autor: Brida »

Fryzjer to dobry zawód, jeśli będzie się rozwijała i będzie miała umiejętności to zawsze bedzie miała klientów, bo dobrego fryzjera to ze świecą szukać :) Liceum zawsze będzie mogła zrobić zaocznie jeśli w przyszłości będzie chciała zdobyć wykształcenie wyższe. Grunt to znaleźć dobre praktyki, na których będzie faktycznie się uczyła a nie tylko zamiatała i myła głowy
ana300

Brida pisze:Fryzjer to dobry zawód, jeśli będzie się rozwijała i będzie miała umiejętności to zawsze bedzie miała klientów, bo dobrego fryzjera to ze świecą szukać :) Liceum zawsze będzie mogła zrobić zaocznie jeśli w przyszłości będzie chciała zdobyć wykształcenie wyższe. Grunt to znaleźć dobre praktyki, na których będzie faktycznie się uczyła a nie tylko zamiatała i myła głowy
Właśnie zauważyłam że na Gintrowskiego 38 jest też liceum zaoczne.
ana300

Czy ktoś z was chodzi na z moją córką na Gintrowskiego 38?
MaggieSi

Post autor: MaggieSi »

Według mnie fryzjerka to dobry zawód. Sama jestem po szkole policealnej Cosinus i uważam, że lepiej mieć dzisiaj konkretny fach w rękach, niż skończone studia. Nauka w takiej szkole to max 2 lata, do tego całkiem bezpłatna i w dogodnych godzinach, dzięki czemu można jednocześnie pracować.
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Najważniejsze to robić to, co się lubi. ;)
Żabnik
Fajna Kobietka

Post autor: Żabnik »

Cześć kochane,
Każda szkoła jest dobra. Czy to publiczna czy prywatna. Oby tylko rozwijała pasje i miało program, który nam odpowiada. Ważne by podejść do tego indywidualnie i zaznajomić się z ofertą szkół. Każda szkoła ma jakieś wady i zalety. Dlatego ważne jest aby wszystko sobie na spokojnie sprawdzić i przeanalizować. Wielką pomocą może się okazać https://efc.edu.pl/programy/horyzonty/m ... tow-i-burs . Ciężko znaleźć coś podobnego do tego. Wszystko w jednym miejscu. Nie trzeba skakać po stronach by sprawdzić co i jak. Sama osobiście przeglądałam i byłam zadowolona. W prosty i łatwy sposób można sobie wszystko przejrzeć. Zachęcam do zajrzenia. Dajcie znać co o tym myślicie. Jestem ciekawa waszej opinii na ten temat. Czy równie jak mi ułatwiło to wam poszukiwania i zdecydowanie skróciło czas jak gdyby było przy skakaniu po różnych stronach internetowych.
Pozdrawiam
aleksandra1234

Post autor: aleksandra1234 »

Fryzjer jest ciekawym zawodem, można zawsze dorobić kursy itp, ja jestem po kierunku policealnym Kosmetyka w Cosinusie, dodatkowo organizują tam dodatkowe ciekawe kursy kosmetyczne, są zajęcia praktyczne które bardzo wzbogacają wiedzę na ten temat. Szkoła była zaoczna i totalnie darmowa, wiec polecam.
majla

Post autor: majla »

Oj, te matczyne troski o przyszłość. Znam to, ale starałam się i nadal staram tylko coś delikatnie podpowiedzieć. Wiele z nas próbuje realizować własne marzenia poprzez dzieci, jednak nie zawsze to wychodzi. Przypomniała mi się historia sprzed lat. W liceum miałam koleżankę, która nas wszystkich strzygła, farbowała itp. Jej mama nie chciała słyszeć, by córka została fryzjerką, stąd szkoła średnia, potem koniecznie uczelnia wyższa. Koleżanka rzeczywiście poszła na studia, miała dobre oceny, ukończyła nie porzucając swoich marzeń. W tajemnicy przed swoją mamą robiła kursy, a dzisiaj ma studio fryzjerskie (takie baaardzo eleganckie), zatrudnia wielu pracowników, nadal rozwija działalność. I jest szczęśliwa!
Żabnik
Fajna Kobietka

Post autor: Żabnik »

Chciałbym podzielić się z Wami wspaniałą inicjatywą - Programem Stypendialnym Horyzonty, który ma na celu wspieranie młodych ludzi z mniejszych miejscowości w realizacji ich edukacyjnych marzeń https://efc.edu.pl/programy/horyzonty Poprzez zapewnienie wsparcia finansowego oraz możliwość nauki w renomowanych szkołach średnich w dużych miastach, ten program zmienia życie wielu uczniów. Rekrutacja już trwa, więc zachęcam do działania i zgłoszenia się do udziału!
Kina2

Post autor: Kina2 »

majla pisze:Oj, te matczyne troski o przyszłość. Znam to, ale starałam się i nadal staram tylko coś delikatnie podpowiedzieć. Wiele z nas próbuje realizować własne marzenia poprzez dzieci, jednak nie zawsze to wychodzi. Przypomniała mi się historia sprzed lat. W liceum miałam koleżankę, która nas wszystkich strzygła, farbowała itp. Jej mama nie chciała słyszeć, by córka została fryzjerką, stąd szkoła średnia, potem koniecznie uczelnia wyższa. Koleżanka rzeczywiście poszła na studia, miała dobre oceny, ukończyła nie porzucając swoich marzeń. W tajemnicy przed swoją mamą robiła kursy, a dzisiaj ma studio fryzjerskie (takie baaardzo eleganckie), zatrudnia wielu pracowników, nadal rozwija działalność. I jest szczęśliwa!

Hmmm... pewnie ambicja mamy nie pozwalała mamie przyjąć do wiadomości że córka nie chce zostać jakimś prawnikiem czy księgową, a fizycznie obracać się wśród klientek wymagających i niemniej niekiedy irytujących facetów :)
To pokazała dziewczyna klasę. I takich ludzi trzeba podziwiać, bo jak widać pasja okazała się silniejsza niż oczekiwania otoczenia. Mądra dziewczyna, chwali się taką postawę :)
wkrawczyk

Post autor: wkrawczyk »

ana300 pisze:Witam moja córka po wakacjach idzie do szkoły na ul.Gintrowskiego 38 w Warszawie, wybrała sobie zawód Fryzjer. Ja się bardzo martwię o jej przyszłość, jak myślicie czy fryzjer to dobry wybór?
Fryzjer jest najprostszym zawodem w szkole średniej, Ale czy to dobry wybór? Warto poznać plusy i minusy :)
norbud

Post autor: norbud »

a ja uważam, że szkoły zawodowe powinny zdecydowanie wrócić i być rozszerzane o więcej zawodów. studia niestety nie zawsze są ok, wręcz przeciwnie osoby totalnie nie mają po nich pracy ani żadnej praktyki. a w zawodówkach ludzie od początku uczą się swojego fachu i to jest świetne i powinno wrócić na szeroką skalę
https://www.norekwspolnicy.pl/
majkusia
Fajna Kobietka

Post autor: majkusia »

Znam wiele osob po zawodowkach ktore maja dobrą prace, nie trzeba studiowac by dobrze zarabiac, zalezy jaki kierunek. Ja np chcac byc fizjoterapeuta musialam wybrac studia a nie szkolenai czy zawodowke, Ukonczylam Wyzsza Szkole Fizjoterapii We Wrocławiu
ODPOWIEDZ