Wakacje w Polsce czy zagranicą?

Gdzie pojechać na urlop? Co ciekawego zobaczyć? Gdzie miło wypocząć? Takie tematu znajdziemy w tym dziale.
ODPOWIEDZ
a_gatka

Re: Wakacje w Polsce czy zagranicą?

Post autor: a_gatka »

No ja się wcale nie dziwię, bo Grecja jest piękna i za każdym razem tak samo fascynująca. :) Planujesz już kolejne wakacje? :D W jakim hotelu byliście?
Martusia
Miła Kobietka

Post autor: Martusia »

Wybaczcie kobietki, że tak nagle wyjeżdżam z tematem, ale gdzie teraz warto jechać na jakieś wakacje po sezonie? Nie mam tutaj na myśli Polski, bo u nas jest strasznie drogo.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Agatka byliśmy w MedBlue Lardos
na razie nie planujemy, ale na pewno będziemy chcieli wrócić ;)

Martusia, jasne, że się opłaca, tylko musisz sprawdzić pogodę.
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Theila »

Hadassa pisze:Agatka byliśmy w MedBlue Lardos
na razie nie planujemy, ale na pewno będziemy chcieli wrócić ;)

Martusia, jasne, że się opłaca, tylko musisz sprawdzić pogodę.
Hadassa a byliście na samodzielnie zorganizowanym czy jakieś biuro podróży i coś konkretnie mozesz polecic?
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Byliśmy z Grecosem, u nich też wykupywaliśmy wycieczki na wyspie
EwellaEwa
Jestem tu nowa :)

Post autor: EwellaEwa »

Co roku z mężem rezerwujemy wakacje za granicą przynajmniej pogoda gwarantowana
Alinka

Post autor: Alinka »

Ja właśnie wyjechałam ostatnio ze znajomymi za granicę, ale niestety nie było tak jak oczekiwałam. Ze wszystkim mieliśmy problem. Myślałam, że znajomi są bardziej ogarnięci, ale było po prostu strasznie.
nergalSzatanie

Post autor: nergalSzatanie »

Alinko co się stało? Ja wręcz przeciwnie zawsze z zagranicznych wakacji mam lepsze wspomnienia.
Alinka

Okazało się, że wśród naszej grupy nikt nie mówił po hiszpańsku...po angielsku też nie za bardzo. Były jakieś problemy z rezerwacją. Musieliśmy tłumaczyć na migi. Strasznie dużo stresu się najadłam.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Ale mieliście wykupione wczasy czy jak ??
Alinka

Wczasy organizowali znajomi...bo tak sporo taniej wychodziło. Myślałam, ze wszystko pójdzie ok. Mieliśmy rezerwację bilety...czego więcej potrzeba. Tymczasem jednak okazało się, że jak coś nie gra to jednak chociaż podstawowa znajomość języka by się przydała.
Awatar użytkownika
Demeter
Fajna Kobietka

Post autor: Demeter »

Alinka pisze:Wczasy organizowali znajomi...bo tak sporo taniej wychodziło. Myślałam, ze wszystko pójdzie ok. Mieliśmy rezerwację bilety...czego więcej potrzeba. Tymczasem jednak okazało się, że jak coś nie gra to jednak chociaż podstawowa znajomość języka by się przydała.
Z moich doświadczeń wiem, że najlepiej jeździć w sprawdzone miejsca. Mam to szczęście, że moi bliscy znajomi rozjechali się po świecie i jeśli wyjeżdżam to najczęściej do nich. ;-)
a_gatka

A to gdzie Ci się tak porozjeżdżali? Chętnie bym tak pozwiedzała, w gości. :D
Awatar użytkownika
Demeter
Fajna Kobietka

Najbliższych znajomych mam w Szkocji, Irlandii, wiadomo Wielkiej Brytanii ale perełką jest moja psiapsióła w Hiszpanii i matka chrzestna we Włoszech :) plan urlopowy mam opracowany na najbliższy czas tylko zawsze musimy umawiać się tak, żeby zgrywały nam się terminy urlopów.
a_gatka

No to zazdroszczę bardzo, zwłaszcza tych Włoch! U mnie to zaledwie siostra w Holandii i tata w północnej Afryce. :D
Awatar użytkownika
Demeter
Fajna Kobietka

To też ciekawe miejsca :)
nergalSzatanie

Post autor: nergalSzatanie »

Alinka pisze:Wczasy organizowali znajomi...bo tak sporo taniej wychodziło. Myślałam, ze wszystko pójdzie ok. Mieliśmy rezerwację bilety...czego więcej potrzeba. Tymczasem jednak okazało się, że jak coś nie gra to jednak chociaż podstawowa znajomość języka by się przydała.
W takim wypadku może warto przed takim wypadem się przygotować? Chociaż jakiś szybki treściwy kurs przejść samej? Ja podłapałam sporo z kursu metodą Emila Krebsa. 30 minut dziennie każdy może poświęcić. Tym bardziej, że to kurs audio i można go nawet w samochodzie puścić i w ten sposób "przechodzić" zajęcia. Przynajmniej w podstawowych sytuacjach wiedziałabyś co powiedzieć w takim wypadku.

Ja niestety znajomych mam tylko w Polsce, więc jak gdzieś wyjeżdżam to jestem raczej zdana sama na siebie. Niestety :(
Maryś44

Post autor: Maryś44 »

W obecnej chwili wakacje w Polsce cenowo są przybliżone do tych za granicą, nad morzem oskubują trystów ile się tylko da. Nie wpsominając o cenach ryb poprostu porażka .
Awatar użytkownika
BlackWolf
Moderatorka

Post autor: BlackWolf »

Jeśli za granicą, to dodałabym jeszcze Szkocję i Irlandię.
Szkocja co prawda bardziej mi się podoba i jest co zwiedzać. No i ten zielony, specyficzny klimat...
Obrazek
Jedynym minusem jest pogoda, ale jeśli komuś to nie przeszkadza, to śmiało polecić mogę Szkocję.
Nie szukam bajek w życiu moim.
Bajki są okrutne...

Obrazek
Woli
Fajna Kobietka

Post autor: Woli »

Zagranicą, to polecam Wyspy Kanaryjskie. Niby niedaleko od Europy, ale bardzo egzotycznie :)
agatakaniar

Post autor: agatakaniar »

za granicą jest duużo do zobaczenia to pewne. Ale jak chce się po prostu odpocząć to polecam polskie morze - jakieś mniejsze miejscowości np. Stegna czy Krynica Morska. Relaks gwarantowany :)
Awatar użytkownika
anielica
Miła Kobietka

Post autor: anielica »

W Polsce można polecić miejsca rzadziej odwiedzane, a fajne i ciekawe. Osobiście wolę np. Karkonosze i Sudety niż Tatry, a także Pojezierze Wielkopolskie niż Mazury. Nad morze nie jeżdżę w Polsce, bo ten tłok mnie przeraża. Ale w zeszłym roku byłam na wycieczkę na Warmię i byłam zachwycona - naprawdę cudnie. Zazwyczaj pomijamy ten region w drodze nad morze, a warto zboczyć z utartych szlaków.
Jagoda31
Miła Kobietka

Post autor: Jagoda31 »

Wiele osób mysli,że wycieczki egzotyczne są bardzo drogie. Jest to bardzo nieprawdziwe myślenie bo powiem Wam,że naprawdę wiele zależy od naszej organizacji. Można sobie taką wycieczkę zaplanować niedrogo oraz bardzo przyjemnie. Nie jesteście rownież uzależnieni od biura podrózy i nie boicie sie,ze Wam upadnie.
Bardzo dobre ceny na loty zagraniczne z Warszawy oferuje na przykład linia lotnicza KLM. W dwie strony lotem liniowym ( czyli jest bardzo wiele terminów, nie jest to żaden last ) można polecieć do Pekinu do Chin. Obecnie jest tam jak widzę promocja na loty za 2069 zł w dwie strony.
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Czarna »

Jagoda31 pisze:Wiele osób mysli,że wycieczki egzotyczne są bardzo drogie. Jest to bardzo nieprawdziwe myślenie bo powiem Wam,że naprawdę wiele zależy od naszej organizacji. Można sobie taką wycieczkę zaplanować niedrogo oraz bardzo przyjemnie. Nie jesteście rownież uzależnieni od biura podrózy i nie boicie sie,ze Wam upadnie.
Bardzo dobre ceny na loty zagraniczne z Warszawy oferuje na przykład linia lotnicza KLM. W dwie strony lotem liniowym ( czyli jest bardzo wiele terminów, nie jest to żaden last ) można polecieć do Pekinu do Chin. Obecnie jest tam jak widzę promocja na loty za 2069 zł w dwie strony.
No dobrze, ale to nie oznacza bynajmniej końca wydatków podczas takiego wypadu, żeby wspomnieć choćby tak podstawowe sprawy, jak wikt i opierunek (a to tylko część kosztów).
I see a red door and I want it painted black
No colours anymore, I want them to turn black
Churis

Post autor: Churis »

Dokładnie, wiele osób tak myśli, że są one drogie. Wystarczy odłożyć co miesiąc jakieś 100-150 zł i uskłada się ładna sumka na wakacje.
ODPOWIEDZ