Słodkie, ale bez cukru. Fit-słodkie przekąski na redukcji
Słodkie, ale bez cukru. Fit-słodkie przekąski na redukcji
Cześć dziewczyny!
Od początku tego roku jestem na redukcji i idzie mi całkiem nieźle, ale od samego początku mam jeden problem – niesamowicie ciągnie mnie do rzeczy słodkich, których – z wiadomych względów – jeść nie mogę.
Czy macie jakieś fajne przepisy na słodkie, ale bez cukru? Jakieś ciasta, batoniki lub inne produkty „fit” o dobrym bilansie kalorycznym? Ewentualnie gdzie dostanę takie gotowe słodycze? Niestety, to co w marketach – tylko z nazwy jest fit. Kaloryka jest tylko trochę mniejsza.
Od początku tego roku jestem na redukcji i idzie mi całkiem nieźle, ale od samego początku mam jeden problem – niesamowicie ciągnie mnie do rzeczy słodkich, których – z wiadomych względów – jeść nie mogę.
Czy macie jakieś fajne przepisy na słodkie, ale bez cukru? Jakieś ciasta, batoniki lub inne produkty „fit” o dobrym bilansie kalorycznym? Ewentualnie gdzie dostanę takie gotowe słodycze? Niestety, to co w marketach – tylko z nazwy jest fit. Kaloryka jest tylko trochę mniejsza.
Jednak nie będę gotować. Stawiam na wygodę i zamówiłam - https://nuviago.pl
Re: Słodkie, ale bez cukru. Fit-słodkie przekąski na redukcj
Ja jak bylam na diecie, to poczatki były najtrudniejsze... z podjadaniem nie moglam sobie poradzic. szukalam nawet informacji jak to ogarnac, myslalam ze moze sa jakies sposoby i trafilam na tego bloga https://zwalczotylosc.pl/ jest mnostwo ciekawych porad i wskazówek
Hej - ja też miewam ciągoty do słodyczy, a wiadomo, lepiej nie przesadzać
Już od jakichś dwóch miesięcy staram się regularnie jeść, trzymać określone godziny - wtedy jest trochę łatwiej opanować napady głodu. Około południa, raz na kilka dni, robię sobie taki gęsty koktajl. Mam do tego czekoladowy shake białkowy w proszku, mieszam go z mlekiem owsianym, wodą i dodaję bana i kawałek imbiru, jak akurat mam. Zaspokaja głód, a nie są to tylko puste kalorie
Już od jakichś dwóch miesięcy staram się regularnie jeść, trzymać określone godziny - wtedy jest trochę łatwiej opanować napady głodu. Około południa, raz na kilka dni, robię sobie taki gęsty koktajl. Mam do tego czekoladowy shake białkowy w proszku, mieszam go z mlekiem owsianym, wodą i dodaję bana i kawałek imbiru, jak akurat mam. Zaspokaja głód, a nie są to tylko puste kalorie
Teraz, jak jest sezon na owoce, to chyba najlepiej korzystać z niego pełnymi garściami! Według mnie to świetna opcja i sprawa zarazem. Dlatego np. może naleśniki pełnoziarniste z truskawkami? Albo borówki z jogurtem i orzechami. Proste, sycące i przede wszystkim smaczne!
Z konkretów: trafiłam też na ciekawe bio żelki z czarną porzeczką, które w składzie zamiast żelatyny wieprzowej mają pektyny i są bez dodatku białego cukru. wg producenta jest to papier owocowy (nie spotkałam się z tym wcześniej) czyli suszone i sprasowane owoce, w tym przypadku właśnie porzeczka i jabłka. Powiem, że w strukturze nie przypominają co prawda klasycznych żelków, ale jeśli ktoś na diecie poszukuje zdrowszej alternatywy to może być to. Mi bardzo smakowały 
Ja polecam robić domowe batoniki. Jest masa fajnych przepisów w necie.
Dobra granola albo musli - dodaję sobie trochę do owsianki rano i zaspokajam "smaka" na słodycze. Dobre też do kefiru albo maślanki, np. na drugie śniadanie. U mnie teraz akurat w użyciu bardzo smaczne musli owocowe z herbatą matcha i nasionami chia bio, ale w sklepach można znaleźć taką różnorodność tego typu mieszanek, że warto szukać i dobierać składniki które najbardziej smakują
ja polecam musy owocowe z owolovo, w składzie same przeciery owocowe i tez w miare mało kcal mają
ja dlatego stosuję metodę 80:20 - 80% moich posiłkow to "zdrowe" rzeczy, a 20% to zachcianki. w ten sposób nie ciągnie mnie aż tak do słodyczy i fastfoodów, bo wiem, ze będę mogła sobie na nie pozwolić kiedy będę miała na nie ochotę
ja też je uwielbiam, szczególnie ten jabłkowo-wisniowyolcia.a pisze:ja polecam musy owocowe z owolovo, w składzie same przeciery owocowe i tez w miare mało kcal mają