Dom, w którym mieszkam z rodzicami i rodzeństwem stoi na podwórku, na którym również jest dom dziadków i wszystko jest zapisane na dziadka. Moja mama ma jeszcze brata, który jest za granicą, a jego żona została w Polsce i nie żyją najlepiej, a ona ma wieczne pretensje do wszystkich i o wszystko. Mama już wielokrotnie chciała, żeby dziadkowie przepisali na nią dom, ale babcia się upiera, żebyśmy jej nie uśmiercali na siłę i że przecież nawet jak umrą a to nie zostanie przepisane będzie nasze. Ja po ślubie się wyprowadzam, ale boję się, że moi rodzice zostaną z niczym jak "ciocia" zacznie się upominać niby o swoje. Ona mieszka zupełnie gdzie indziej i przecież cały dom i wszystko wokół było i jest zrobione z pieniędzy moich rodziców. Nie chcę, żeby rodzice musieli ją potem spłacać, albo mieć jakieś inne problemy. Postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce, tylko nie wiem jak mam to dziadkom tłumaczyć, żeby zrozumieli mnie dobrze. Z góry dziękuję za info w tej sprawie, bo jestem w bardzo dużej kropce.
Przepisanie domu, działki
Przepisanie domu, działki
Witam, chciałam zapytać się o koszty i przepisy prawne odnośnie przepisania domu i działki.
Dom, w którym mieszkam z rodzicami i rodzeństwem stoi na podwórku, na którym również jest dom dziadków i wszystko jest zapisane na dziadka. Moja mama ma jeszcze brata, który jest za granicą, a jego żona została w Polsce i nie żyją najlepiej, a ona ma wieczne pretensje do wszystkich i o wszystko. Mama już wielokrotnie chciała, żeby dziadkowie przepisali na nią dom, ale babcia się upiera, żebyśmy jej nie uśmiercali na siłę i że przecież nawet jak umrą a to nie zostanie przepisane będzie nasze. Ja po ślubie się wyprowadzam, ale boję się, że moi rodzice zostaną z niczym jak "ciocia" zacznie się upominać niby o swoje. Ona mieszka zupełnie gdzie indziej i przecież cały dom i wszystko wokół było i jest zrobione z pieniędzy moich rodziców. Nie chcę, żeby rodzice musieli ją potem spłacać, albo mieć jakieś inne problemy. Postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce, tylko nie wiem jak mam to dziadkom tłumaczyć, żeby zrozumieli mnie dobrze. Z góry dziękuję za info w tej sprawie, bo jestem w bardzo dużej kropce.
.:W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca:.
Re: Przepisanie domu, działki
Takie koszty przepisania domu zależą głównie od jego wartości. Nie jestem dokładnie pewna jak się to oblicza, ale w internecie znalazłam taką informację na ten temat:
§ 3. Maksymalna stawka wynosi od wartości:
1) do 3 000 zł - 100 zł;
2) powyżej 3 000 zł do 10 000 zł - 100 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 3 000 zł;
3) powyżej 10 000 zł do 30 000 zł - 310 zł + 2 % od nadwyżki powyżej 10 000 zł;
4) powyżej 30 000 zł do 60 000 zł - 710 zł + 1 % od nadwyżki powyżej 30 000 zł;
5) powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł - 1 010 zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej 60 000 zł;
6) powyżej 1 000 000 zł - 5 710 zł + 0,25 % od nadwyżki ponad 1 000 000 zł, nie więcej jednak niż sześciokrotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w poprzednim roku, ogłaszanego do celów emerytalnych w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski” przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, stosowanego poczynając od drugiego kwartału każdego roku przez okres jednego roku.
Sam wpis w księdze wieczystej kosztuje około 150zł, ale to już zależy od tego do jakiego prawnika się wybierzesz. A co do samej sytuacji. Z pewnością jest trudna, ale lepiej oczywiście spróbować ją jak najszybciej rozwiązać.
§ 3. Maksymalna stawka wynosi od wartości:
1) do 3 000 zł - 100 zł;
2) powyżej 3 000 zł do 10 000 zł - 100 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 3 000 zł;
3) powyżej 10 000 zł do 30 000 zł - 310 zł + 2 % od nadwyżki powyżej 10 000 zł;
4) powyżej 30 000 zł do 60 000 zł - 710 zł + 1 % od nadwyżki powyżej 30 000 zł;
5) powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł - 1 010 zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej 60 000 zł;
6) powyżej 1 000 000 zł - 5 710 zł + 0,25 % od nadwyżki ponad 1 000 000 zł, nie więcej jednak niż sześciokrotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w poprzednim roku, ogłaszanego do celów emerytalnych w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski” przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, stosowanego poczynając od drugiego kwartału każdego roku przez okres jednego roku.
Sam wpis w księdze wieczystej kosztuje około 150zł, ale to już zależy od tego do jakiego prawnika się wybierzesz. A co do samej sytuacji. Z pewnością jest trudna, ale lepiej oczywiście spróbować ją jak najszybciej rozwiązać.
przy tego typu transakcjach dobrze jest skorzystać z pomocy agencji nieruchomości, oni na pewno mają doświadczenie już w tego typu kwestiach, a większość takich pośredników współpracuje z notariuszem, więc mamy gwarancję, ze wszystko będzie też dobrze pod względem formalnym
Przy przepisaniu domu na innego członka rodziny agencja nieruchomości nie jest raczej potrzebna. Lepiej zadzwonić do kancelarii notariusza i wypytać o wszelkie koszty, bo możemy tu sobie dywagować i ściągać informacje z internetu, ale tak naprawdę najlepiej dowiedzieć się wszystkiego u źródła.
A nie lepiej przejść się do jakiegoś notariusza, który by się tym zajął w 100%? Tzn. o notariusza musisz oczywiście zahaczyć, ale przynajmniej On by Ci to dobrze wytłumaczył, na czym to polega 
Polecam Wam serdecznie najlepsze biuro rachunkowe Warszawa które sprawi, że będziecie Państwo zadowoleni z prowadzonej księgowości. W Warszawie jest sporo biur rachunkowych, ale tylko kilka może liczyć na najlepszej jakości usług potwierdzone licznymi certyfikatami.
Tak jak napisała bikini przydałaby się opinia dobrego adwokata/radcy prawnego. W internecie nie zawsze znajdują sie poprawne i aktualne informacje, a nawet jeżeli tak to przecież laik może je opacznie zinterpretować.