Salon kosmetyczny - dobry pomysł na biznes?
Salon kosmetyczny - dobry pomysł na biznes?
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł otworzenia własnego gabinetu kosmetycznego. Mam pewne doświadczenie w tej dziedzinie i oczywiście odpowiednie uprawnienia. Czy któraś z was prowadzi już taki biznes? Od czego najlepiej zacząć?
Re: Salon kosmetyczny - dobry pomysł na biznes?
Salon kosmetyczny to fajny pomysł na biznes, ale powinnaś się zastanowić nad dobrą lokalizacją, najlepiej na dużym osiedlu. Konkurencja jest ogromna, więc powinnaś się wyróżniać.
PAM - szyldy
Zrób na początek badanie rynku. Sprawdź jaka jest konkurencja w okolicy, jakie ceny mają okoliczne kosmetyczki, przelicz koszty i sprawdź czy się to opłaca.
POS Group - kasa samoobsługowa
Dobry biznes plan to podstawa. No i musisz pomyśleć, jak dobrze rozreklamować swój biznes, bo inaczej konkurencja Cię zje - jest naprawdę duża.
Terminal płatniczy od Hilltech
-
dradziszewska
- Fajna Kobietka
Obecnie medycyna estetyczna jest na topie więc i pomysł na biznes jest dobry, należy zwrócić uwagę na lokalizację, analizę rynku pod katem popytu oraz konkurencji, na początek warto również poświęcić sporo czasu na promowanie w sieci obecnie poczta pantoflowa to nieco za mało., dobrze sprawdzają się akcję typu darmowy makijaż dla klientów,korzystających z usług po raz pierwszy lub po czterech wizytach jakiś drobny kupon na zabieg gratis, z początku wydaje się to rozrzutne ale szybko się wraca.
BeautyExpert - opinie i pytania pacjentów, odpowiedzi najwybitniejszych specjalistów, opisy zabiegów medycyny estetycznej i chirurgii plastycznej, porady.
Jeżeli masz konkretny plan, fundusze i wszystko inne, to chyba tak, trzeba się jednak liczyć z tym, że salonów kosmetycznych jest naprawdę dużo, więc należy się liczyć z dużą konkurencją, ale oczywiście, jak wspomniano jest to obecnie bardzo popularne i pewne zapotrzebowanie na rynku jest. Może się uda, myślę że warto spróbować.
Powodzenie gabinetu kosmetycznego to według mnie zdecydowanie jakość i profesjonalizm usługi.
Wtedy klienci przychodzą i pocztą pantoflową się niesie wiadomość o gabinecie. Przekalkuj wszystko i nie oszczędzaj na produktach w salonie, jak i na samym estetycznym jego wyglądzie.
Wtedy klienci przychodzą i pocztą pantoflową się niesie wiadomość o gabinecie. Przekalkuj wszystko i nie oszczędzaj na produktach w salonie, jak i na samym estetycznym jego wyglądzie.
Moim zdaniem dobą opcją zareklamowania salonu są np. ulotki z kodem rabatowym, albo duży baner z przyciągającą oko grafiką.
http://www.baner-sprzedam.pl
ulotki odchodzą pomału do lamusa ale w ich miejsce można zastosować rollupy i inne. Widziałam takie na stronie SPAM
PODZIEKUJEMY
PODZIEKUJEMY
Zakładałam działalność kosmetyczną i z doświadczenia mogę powiedzieć, że to dobry biznes. Oczywiście na początku jest trudno- spora konkurencja. Trzeba wejść na rynek z odpowiednimi produktami, usługami i konkurencyjnymi cenami. Na początku skorzystałam z raportu przygotowanego przez Proxymo. Pomogło mi to ustalić, jaką strategię zastosować na początku. Z biegiem czasu trzeba zmieniać swoje działania i inwestować w nowe narzędzia marketingowe żeby być stale na rynku
ja zaczynalam od dookreslenia uslug salonu, bo chyba od tego zaczyna sie opracowanie biznes planu. Tak naprawde na tej podstawie ocenia sie swoje mozliwosci finansowe. postawilam na najwyzszej jakosci sprzet i kosmetyki, ktore sprowadzam z LINK moim zdaniem takie podejscie sprawi, ze salon nie bedzie potrzebowal reklamy, bo jakosc obroni sie sama. tak tez sie stalo. moje klientki w tej chwili specjalnie do mnie przyjezdzaja po kosmetyki i na zabiegi z miast nawet 150 km od mojego salonu i to njabrdziej cieszy!
DZIEKUJEMY ZA LINK
DZIEKUJEMY ZA LINK
W małej miejscowości to często strzał w dziesiątkę. Miałam znajome które w ten sposób naprawdę się dorobiły.
ekka-opony.pl - opony do wózków widłowych
Mi się wydaje, że w dużym mieście bez lokalizacji w centrum to można z takim biznesem tylko klepać biedę. Oczywiście zasady nie ma.
witkowicka54.pl - Stacja kontroli pojazdów
Mi się wydaje, że to jest trochę zbyt dużo konkurencja. Chociaż zawsze jak się rozkręci dobrze na fejsie i w ogóle
biuroszkola.pl - tablice magnetyczne
Myślę ze to jest bardzo dobry pomysł, tym bardziej ze salonów jest duzo-ale co do jakości usługi mozna mieć pewne zastrzezenia. Zrób kurs przedłuzania rzęs, zakładania hybryd i działaj:) Kobiety lubią dbać o urodę i to nigdy nie wyjdzie z mody-i zawsze ma szansę na powodzenie. Meble i akcesoria taniej kupisz na przyklad na finefactory.pl -z dostawą do salonu, przez co odpadnie ci jezdzenie po sklepach stacjonarnych i transportowanie na własną rękę do swojego salonu