Przepis na pyszną karkówkę

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.
ODPOWIEDZ
golden_eye

Przepis na pyszną karkówkę

Post autor: golden_eye »

Dziewczyny, podzielcie się jakimiś ciekawymi przepisami na dania z karkówki. Latem najczęściej robię po prostu z grilla, no ale teraz nie sezon i jakoś nie mam pomysłu, co z tą karkówką zrobić. Macie jakieś fajne przepisy?
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Re: Przepis na pyszną karkówkę

Post autor: Hadassa »

masa ziół... masa cebulki i czosnku, w rękaw i do piekarnika ;)
kroić od razu na talerz..
ziemniaczki i sałateczka jakaś :D
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Awatar użytkownika
Madlen
Kobietka Expert

Post autor: Madlen »

Marynata z wina czerwonego jest bardzo dobra, przynajmniej ja lubię :)
Albo warkocze z karkówki, dodam przepis jak będę mieć chwilkę
telaviv
Jestem tu nowa :)

Post autor: telaviv »

Zioła czynią cuda reszta jest już kwestią gustu. Każdy powinien się kierować własnym smakiem, tak powstają najlepsze przepisy. Osobiście nigdy nie próbowałam robić marynaty z wina czerwonego, być może czas na improwizacje :)
http://tablojd.pl/
glamour

Post autor: glamour »

Musisz ją kilka godzin przed pieczeniem zamarynować. Do torebki foliowej wrzuć dużo czosnku, cebuli i Fix do karkówki Kamisa. Do tego karkówkę i dobrze wszystko wymieszaj. Piec należy ok. 60min w zależności od ilości mięsa
puderniczka
Fajna Kobietka

Post autor: puderniczka »

ja kroję na plastry, na to pieczarki i majonez wymieszany ze śmietaną i do piekarnika na godzinkę. cała rodzina się zajada. Ale chętnie skorzystam z waszych pomysłów bo pora coś urozmaicić w Nowym Roku :)
http://msadvertising.pl/
Annikala

Post autor: Annikala »

Zainspirowałyście mnie. Chyba jutro zrobię :p
Maggie

Post autor: Maggie »

Karkóweczka w sosie musztardowym jest rarytasem dla naszej rodzinki. Gotową mieszankę ziół bazylię, tymianku i chyba pietruszki łączy się musztardą i karkówką, do woreczka i piekarnika. W smaku jest rewelacyjna. Taka gotowa mieszanka jest z Fix Kamisa.
Lubimy też karkówkę z miodzie z cebulą i z czosnkiem.
http://ancymonki.pl/
Doradca Frisco

Post autor: Doradca Frisco »

A może karkówka duszona? Najpierw trzeba ją zamarynować z dowolnymi przyprawami i cebulą i czosnkiem. Po jakimś czasie obtoczyć w bułce i podsmażyć, przełożyć do garnka, dodać przyprawy i dusić ok 15 min. Na koniec dodać ulubione dodatki :)
Awatar użytkownika
lobelia85
Extra Kobietka

Post autor: lobelia85 »

ja karkówkę zazwyczaj marynuje przez całą noc (czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, oregano, curry + olej i tym nacieram mięsko), potem obsmażam ze wszystkich stron na odrobinie oleju, wkładam do naczynia i piekę :cooking
Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki...

Obrazek
Awatar użytkownika
malinka 61
Kobietka Expert

Post autor: malinka 61 »

Ostatnio karkówkę robię do chleba zamiast wędliny , robię mieszankę z przypraw : łyżka słodkiej papryki czerwonej w proszku , łyżeczka ostrej papryki wędzonej w proszku , pół łyżeczki przyprawy do mięs wieprzowych , pół łyżeczki soli morskiej, czosnek ,łyżeczka przyprawy gyros , tą mieszaniną nacieram mięso , zostawiam na noc , później obwijam szczelnie folią , zabezpieczam gumkami i gotuje na parze , 120 min. :D
Przy po­dej­mo­waniu de­cyz­ji, nie zważaj na in­nych, kieruj się głosem ser­ca i włas­nym instynktem...

Obrazek
olivvia

Post autor: olivvia »

Dla mnie najlepszym przepisem na karkówkę jest ten:SPAM po prostu palce lizać :) Przesyłam link bo nie ma sensu bym to przepisywała, a w ogóle go nie modyfikuje, jest dla mnie świetny w oryginalne :)
Ostatnio zmieniony sob cze 14, 2014 1:00 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: my jednak wolimy wklejony przepis
malg0ska
Miła Kobietka

Post autor: malg0ska »

Jak karkówka, to tylko z grilla!
asia_stu

Post autor: asia_stu »

Bardzo fajna jest karkówka z miodem, przyprawiasz karkówkę ziołami i nacierasz miodem (ja używam miodu z SPAM, sprawdza się idealnie!) Podsmażasz razem z cebulą i później dusisz na małym ogniu! W taki sposób karkówkę lubię chyba najbardziej!
Ostatnio zmieniony pn lip 28, 2014 2:28 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
clementaine
Miła Kobietka

Post autor: clementaine »

Karkówka z miodem? Nie słyszałam. Ja za to lubię gotowaną w rosole :D A jak duszona czy smażona, to warto wcześniej ją posypać solą zmiękczającą ;)
milenka-buziaczek
Miła Kobietka

Post autor: milenka-buziaczek »

Najlepsza jest z grilla! A w miodzie z grilla już w ogóle niebo w gębie !
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Ostatnio znów robiłam w rękawie.
Troszkę oliwy z oliwek, zioła, cebula i czosnek, przyprawy..
Prawie na 2 h....do piekarnika
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Theila »

Ja robiełam wczoraj z karkówi kotlety. Na kilka godzin do lodówki na marynowanie się. Odrobina oliwy, majeranku duuużo, trochę słodkiej papryki, sól, pieprz i trochę przyprawy do kurczaka. Potem jak kotleta w jajko i bułkę. A jak się usmarzy do karnka pod przykrycie na pół h. Palce lizać - delikatne na maxa.
Awatar użytkownika
Mirriam

Post autor: Mirriam »

Warto dodać soli zmiękczającej :)
ODPOWIEDZ