Sałatka gyros
-
basaaa
Sałatka gyros
Składniki:
* 1 kg piersi kurczaka
* 1 puszka kukurydzy
* 6 ogórków konserwowych
* 20 dag kapusty pekińskiej
* 1 łyżeczka przyprawy gyros
* 125 ml majonezu
* 125 ml ketchupu
* 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania:
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros, pokropić oliwą z oliwek i smażyć kilka minut. Ostudzone kawałki kurczaka włożyć do salaterki, polać kilkoma łyżkami ketchupu i majonezu. Kukurydzę wymieszać z pokrojonymi w kostkę ogórkami i wsypać do sałatki. Tę warstwę także polać majonezem i ketchupem. Wierzch sałatki posypać pokrojoną kapustą pekińską.
więcej na http://salatkiprzetwory.blogspot.com/
* 1 kg piersi kurczaka
* 1 puszka kukurydzy
* 6 ogórków konserwowych
* 20 dag kapusty pekińskiej
* 1 łyżeczka przyprawy gyros
* 125 ml majonezu
* 125 ml ketchupu
* 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania:
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros, pokropić oliwą z oliwek i smażyć kilka minut. Ostudzone kawałki kurczaka włożyć do salaterki, polać kilkoma łyżkami ketchupu i majonezu. Kukurydzę wymieszać z pokrojonymi w kostkę ogórkami i wsypać do sałatki. Tę warstwę także polać majonezem i ketchupem. Wierzch sałatki posypać pokrojoną kapustą pekińską.
więcej na http://salatkiprzetwory.blogspot.com/
-
Hakiruono
Re: Sałatka gyros
Ja również bardzo lubię tą sałatkę. Ostatnio nawet znalazłam ją gotową w jednym sklepie. Więc w każdej chwili mogę ją zjeść. ( Chociaż wiadomo, że to nie to samo co własnoręcznie zrobiona.)
-
WeselneZaplecze
Oj gyros to jedna z moich ulubionych sałatek. Chyba na weekend znów ją przyrządzę bo narobiłyście mi smaku dziewczyny 
-
tusia25
ojj pyszka.... tylko jakoś nie chce mi się zrobić, ale zjadłoby się....
Ja robię tę sałatkę na ciepło. Ok. 40 min. w 180 st. w piekarniku. Super danko na obiad lub kolację. Pychotka
Acha, dodaję jeszcze kilka pomidorów pokrojonych w dużą kostkę. Zimą najlepsze z puszki.
Acha, dodaję jeszcze kilka pomidorów pokrojonych w dużą kostkę. Zimą najlepsze z puszki.
-
krecik88
Monia00 pisze:Ja robię tę sałatkę na ciepło. Ok. 40 min. w 180 st. w piekarniku. Super danko na obiad lub kolację. Pychotka![]()
nigdy nie jadłam na ciepło ale na pewno spróbuję:)
Naprawdę polecam

-
Kolaboracja
mmm ja uważam, że gyros można jeść jako śniadanie , obiad, kolację, przekąskę
ta sałatka jest pyyyyyszna, moja ulubiona :]
Sałatka gyros jest trochę pracochłonna, ale warta pracy. Może zamiast ketchupu i majonezu osobno, warto zrobić sos łącząc te dwa składniki, może jogurt naturalny dla złagodzenia smaku, czosnek dla charakteru, albo pieprz ziołowy? Nie byłaby taka ciężka na żołądek 
Torby papierowe Kraków
- mirellapsw
- Jestem tu nowa :)
Jest bardzo smaczna, kiedyś dodatkowo dodawałam sobie trochę frytek
Jak dla mnie fajne połączenie
http://www.lestyle.pl - fajna i tania odzież dla każdej z nas 
też uwielbiam i dodaje jeszcze papryke czerwoną ....
Ja też lubię taką sałatkę w tradycyjnej wersji, ale wymyśliłam sobie swoją wersję. Kupuję placki, tzw. wraps. Mięsko smażę tak jak do sałatki, warzywa kroję do salaterki, sos robię z jogurtu , soli , pieprzu, czosnku i kopru. Na placku układam trochę mięsa, trochę warzyw, polewam sosem i zawijam. To już pełne danie. Ja najadam się jedną porcją.
Czas tracony z rozkoszą nie jest czasem zmarnowanym.

polecam używać jogurtu bałkańskiego. Z solą, pieprzem, czosnkiem. Jak dorzucimy ogórki to mamy sos tsatsiki.