Pomysly na lekkie obiady

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Pomysly na lekkie obiady

Post autor: Hadassa »

Mamy lato.. nie raz nie chce nam sie gotowac.. albo nie mamy ochoty na ciezkie i smazone potrawy..
Macie jakies fajne przepisy?
Zachecam do wymiany ;)
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Awatar użytkownika
BlackWolf
Moderatorka

Re: Pomysly na lekkie obiady

Post autor: BlackWolf »

Oj z tym nie gotowaniem, to ciężko. ;)
Jedyne co przychodzi mi na myśl, to rzeczy kupione i gotowe.
Ostatnio co robiłam na szybko, bez stania przy garnkach, to łosoś z młodymi ziemniaczkami i kupiona surówka.
Przysmażam tylko cebulkę na maśle lub na oliwie, do tego pod koniec dodaję koperku. Filety z łososia przyprawiam, skrapiam lekko cytryną i wstawiam do piekarnika o 200°, młode ziemniaki obmywam i gotuję. Ryba i ziemniaki robią się same. ;) Obiad na szybko i bez męczenia się w kuchni.
Nie szukam bajek w życiu moim.
Bajki są okrutne...

Obrazek
Awatar użytkownika
Solis
Miła Kobietka

Post autor: Solis »

Ja w upały też tylko gotowce. :/
Zup w ogóle wtedy nie gotuje.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

No to u mnie wczoraj stanelo na salatce
Mix salat
Kurczak przesmazony w kostke
Kuskus
Papryka
I sos jogurtowy.
emilak21
Jestem tu nowa :)

Post autor: emilak21 »

Kupiłam ostatnio w lidlu grilla elektrycznego. Uwielbiam do niego wrzucić pierś kurczaka wcześniej przyprawioną, do tego np chlebek pełnoziarnisty i surówka. Też szybko można przyrządzić makaron ze szpinakiem i kurczaakiem. Do przyprawienia szpinaku dodaje trochę curry, sól, pieprz, odrobina śmietany i czasami odrobina majonezu.
krysia188

Post autor: krysia188 »

ja proponuję zrobić leczo z warzywami;)
edit

Post autor: edit »

ja w takie upały często robię chłodnik. Albo z buraków albo z ogórków. Świetny na upały :)
czarujaca.1988

Post autor: czarujaca.1988 »

ja w letnie dni stawiam na smoothie. Ostatnio zrobiłam z burakami, porem, sokiem jabłkowym i bananem, ale powiem szczerze był beznadziejny, smak buraka dominował i psuł cały efekt. No ale spróbowałam to wiem.. Wolę zielone smoothie: jarmuż, szpinak, banan i sok jabłkowy! MNIAM! czasem dodaję kostki lodu, ale czasem zapominam włożyć do zamrażarki.
Kawah

Post autor: Kawah »

smalec karkówka i 2 ogórki kiszone ;) pycha! nie trzeba żadnych niezdrowych węglowodanów
Badanie techniczne Warszawa
Awatar użytkownika
BaskaBe
Miła Kobietka

Post autor: BaskaBe »

U nas sprawdzają się wszelkiego rodzaju makarony w wersji fit. Jakieś pełnoziarniste, razowe itp. Ostatnio dorwałam nawet makaron z błonnikiem owsianym. Dorzucam do nich różne warzywa - cukinię, bakłażana, pomidorki, świeżą bazylię, posypuję parmezanem i lekki obiad gotowy :)
Werona

Post autor: Werona »

No makaron na obiad to najlepsze co może być, ale tylko nitki, bo np świderków nie zjem nie wiem dlaczego ;)
Maja2
Miła Kobietka

Post autor: Maja2 »

Może dlatego że makaron świderek jest grubszy niż nitki. No i przy jedzeniu nitek nie czujesz takiego intensywnego smaku makaronu jak jedząc świderek.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Tylko chyba od makaronu bardziej lekka jest jednak np kasza...
Awatar użytkownika
Adellka

Post autor: Adellka »

ja też lubię makaron w każdym możliwym wydaniu, nawet taki najprostszy aglio olio, czyli z oliwą i czosnkiem. Jak sam makaron jest dobry to takie danie jest bardzo fajne. No i gotowany al dente oczywiście
Awatar użytkownika
martynaaa89

Post autor: martynaaa89 »

Ja ostatnio nie mam za dużo czasu na gotowanie, a staram się dbać o moją dietę, dlatego ostatnio w weekend narobiłam sobie lecza z cukinią i papryką i wsadziłam do słoików, teraz jak wracam z pracy to smażę mięso z indyka na oleju kokosowym albo na wodzie i czasami gotuje do tego makaron albo zjadam z chlebkiem żytnim. Pysznie i prosto :)
"Także wśród ludzi jest więcej kopii niż oryginałów." – Pablo Picasso
Awatar użytkownika
Waleriaa

Post autor: Waleriaa »

A gdzie w ogóle kupujecie te wszystkie "zdrowe" makarony? w moim osiedlowym sklepie jest tylko spaghetti pełnoziarniste..
Awatar użytkownika
BaskaBe
Miła Kobietka

Post autor: BaskaBe »

Waleriaa pisze:A gdzie w ogóle kupujecie te wszystkie "zdrowe" makarony? w moim osiedlowym sklepie jest tylko spaghetti pełnoziarniste..
Market obok mnie ma akurat sporą ofertę, bo są i jakieś typowo włoskie makarony i wszystkie polskie lubelle itp. Ten z błonnikiem owsianym to był akurat czaniecki
marika86

Post autor: marika86 »

Idealnie sprawdzą się zupy typu krem oraz lekkie dania na bazie kurczaka oraz róznych kasz i sezonowych warzyw.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Waleriaa pisze:A gdzie w ogóle kupujecie te wszystkie "zdrowe" makarony? w moim osiedlowym sklepie jest tylko spaghetti pełnoziarniste..
Teraz chyba większość supermarketów ma działy ze zdrową żywnością.
Otwierają się specjalne sklepy ale i online można kupić
Romka22
Miła Kobietka

Post autor: Romka22 »

Racja, markiety robią taki dział i do tego jeszcze jakieś promocje żeby ludzie kupowali zdrową żywność.
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Ryba ze szpinakiem, na makaronie razowym zawsze u nas szybko idzie. :) Na wierzch daję tylko kilka kawałków koziego chavroux dla podkręcenia smaku, ale lubi to nawet moja córa. :)
Awatar użytkownika
Demeter
Fajna Kobietka

Post autor: Demeter »

Makarony razowe teraz znajdziesz wszędzie, nawet w marketach są już w stałej sprzedaży. U mnie w przypadku obiadów obowiązkowo muszą być warzywa, mam kilka dań które chętnie u mnie zjadają. Nie pomyślałam o tym, żeby dodać kozich serów, to może być ciekawy pomysł. Polecisz jakiś "do gotowania"? Do tej pory to tylko na kanapkach je jadłam.
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Theila »

a_gatka pisze:Ryba ze szpinakiem, na makaronie razowym zawsze u nas szybko idzie. :) Na wierzch daję tylko kilka kawałków koziego chavroux dla podkręcenia smaku, ale lubi to nawet moja córa. :)
A robiłaś może coś obiadowego, ale z tym Chavroux figowym? Szukam inspiracji obiedowych
pomaranczka
Miła Kobietka

Post autor: pomaranczka »

jak chcę zjeść coś lekkiego i szybko to robię makaron z cukinią i pomidorkami koktajlowymi z duuużą ilością świeżej bazylii. Pycha!
http://dmcauto.pl
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

pomaranczka pisze:jak chcę zjeść coś lekkiego i szybko to robię makaron z cukinią i pomidorkami koktajlowymi z duuużą ilością świeżej bazylii. Pycha!
Przepis pls ;)
ODPOWIEDZ