Pogorszyła mi się cera. Co robić?

Rozmowy o urodzie, pielęgnacji twarzy,ciała, włosów, o zabiegach upiększających.
Jeżeli nie wiesz jaki kosmetyk wybrać lub zastanawiasz się jak się umalować na kolację z mężczyzną swoich marzeń - to pisz w tym dziale. Na pewno Ci pomożemy.
ODPOWIEDZ
Robbika
Miła Kobietka

Pogorszyła mi się cera. Co robić?

Post autor: Robbika »

Ostatnio bardzo pogorszyła mi się cera, jest sucha, twarda, podrażniona, zaczerwieniona, straciła blask. Jestem w szoki bo zawsze było pięknie a teraz?!? Dramat - nie wiem o co chodzi, krem mam od niedawna biolic, ale cos chyba za suche te kremy sa. Peelingi zaniedbałam (tempo zycia) ale jak robiłam ostatnio to nadal zaczerwienie, suchość, podrażnienie i ściąganie jak u węża. Musiałam wejść na dietę lekkostrawną przez problemy żołądkowe stąd tych orzechow jem mniej, za to awokado, oliwą, dużo ryb, chude mięsa, głównie drób, dużo warzyw, jajek, mało pieczywa. Jem bardzo zdrowo, ruszam się, dotleniam. Więc nie wiem co to może być... miała któraś z Was podobnie, jak temu zaradzić? Mogłybyście napisać jak u Was wygląda pielęgnacja codzienna, jakieś kremy, toniki, żele, podkłady, stosujecie? Jaka dieta ? Jest to dla mnie bardzo ważne bo nie wiem czy to pielęgnacja czy głębszy temat, ale mam już 33 lata i pewnie ta pielęgnacja musi być zmieniona. Będę wdzięczna za każdą poradę a czym więcej tym lepiej. Z góry dziękuję, pozdrawiam i pięknego weekendu życzę
Awatar użytkownika
actress
Miła Kobietka

Re: Pogorszyła mi się cera. Co robić?

Post autor: actress »

Każda skóra ma trochę inne potrzeby. To że ktoś opisze swoją pielęgnację i u niego działa super nie znaczy, że Twoja skóra tak samo pięknie będzie po niej wyglądać. Może lepiej będzie jak opiszesz swoją pielęgnację i swoją skórę to inni Ci doradzą, co można zmienić, żeby było lepiej. Moja poranna pielęgnacja to mycie emulsją Basiclab, tonik Pyunkang Yul i krem z laktoferyną z Bielendy Supremelab (średnio go lubię, ale chcę wykonczyć). Jak wychodzę to filtr satynowy krem ochronny z Bielendy. Wieczorem masełko bandi i żel Bioderma sensibio jako oczyszczanie, później serum ceramidowe z Bielendy i krem z tej samej serii. Warto jest też używać kremów z filtrem na dzień, polecam szczególnie te od Selvert: https://sklep.kosmoprof.pl/
olazklasa
Jestem tu nowa :)

Post autor: olazklasa »

Hej! Rozumiem Twój niepokój, bo zmiany skórne potrafią naprawdę zaskoczyć. Jeśli Twoja cera stała się sucha, podrażniona i zaczerwieniona, może to być reakcja na zmiany w diecie, kosmetykach lub po prostu na zmieniające się potrzeby skóry z wiekiem. To, że zmieniłaś dietę na lekkostrawną, może wpływać na kondycję skóry – czasami zmniejszona ilość orzechów i tłuszczy roślinnych (które są bogate w witaminę E i zdrowe tłuszcze) może wpłynąć na nawilżenie skóry. Czasami problemem jest również stres lub zmiana pogody.

Jeśli chodzi o pielęgnację, warto postawić na nawilżenie i odbudowę bariery ochronnej skóry. Proponuję zacząć od łagodnych, nawilżających żeli do mycia, które nie będą wysuszać skóry. Na pewno warto sięgnąć po kremy, które zawierają ceramidy, kwas hialuronowy czy masła roślinne (np. masło shea, masło kakaowe), które doskonale regenerują i nawilżają. Peelingi są ok, ale najlepiej wybierać enzymatyczne lub delikatne, by nie podrażniały już wrażliwej skóry.

Jeśli masz problemy z podrażnieniami, dobrze jest dodać do pielęgnacji tonik łagodzący i nawilżający, np. z aloesem czy wodą różaną. Z pewnością warto sięgnąć po specjalistyczne kremy na wrażliwą skórę, które uspokajają zaczerwienienia. Warto również pomyśleć o dodatkowym nawilżeniu, np. maseczkami nawilżającymi, które pomogą przywrócić blask.

Jeśli mimo wszystko objawy nie ustępują, warto rozważyć konsultację z dermatologiem lub kosmetologiem, którzy dobiorą odpowiednią pielęgnację. Możliwe, że przyczyną jest zmiana hormonalna lub problem związany z brakiem jakiegoś składnika w organizmie. Trzymam kciuki, żeby Twoja cera szybko wróciła do normy!
lubelka

Post autor: lubelka »

Świetny jest ten krem Nawilżająco – rozświetlający krem do twarzy Faceboom Boombastic Hydro do cery suchej, normalnej i mieszanej. z ekstraktem z kwiatów bananowca, mega jest ta linia
kawa
Miła Kobietka

Post autor: kawa »

A czy wiecie, czym są kosmetyki i leki robione? Dermatolog może wypisać receptę właśnie na takie preparaty dostosowane do problemu danej skóry takie jak na przykład trądzik. W aptekach sieci DOZ można taką receptę zrealizować.
surykatka2
Miła Kobietka

Post autor: surykatka2 »

Miałam kilka razy recepty na leki recepturowe od dermatologa i bez problemu w dozie mi je wykonali
Margaret1964

Post autor: Margaret1964 »

Hej! Doskonale Cię rozumiem, naprawdę – kiedy skóra zaczyna się buntować mimo zdrowej diety, ruchu i ogólnej dbałości o siebie, to człowiek czuje się trochę bezradny. Opis, który podałaś – sucha, napięta, podrażniona i zaczerwieniona cera – bardzo mocno wskazuje na naruszoną barierę hydrolipidową. To zdarza się częściej, niż myślimy, i niekoniecznie musi być związane z czymś, co robisz „źle”. Czasem to po prostu zbyt lekki krem (Biolic to dobre kosmetyki, ale przy odwodnionej cerze mogą nie wystarczyć), czasem stres, zmiana diety czy pogody.

Z tego co piszesz, pielęgnacja mogła być zbyt skromna jak na aktualne potrzeby Twojej skóry. Jeśli pominęłaś peelingi i nie stosujesz odżywczych, bogatszych formuł – skóra mogła po prostu „zgłodnieć”. Suche powietrze, oczyszczanie silniejszymi żelami, niedobory tłuszczów w diecie, wszystko się składa. I tak – nawet bardzo zdrowe jedzenie może nie wystarczyć, jeśli np. ograniczyłaś źródła kwasów omega-3, a wcześniej jadłaś ich sporo (np. orzechy, tłuste ryby, siemię lniane). Suplementacja też czasem pomaga – kolagen, omega-3, witamina D3, cynk – warto sprawdzić poziomy we krwi.

No i wiek też robi swoje – po 30. roku życia skóra potrzebuje już bardziej świadomej pielęgnacji. Delikatne oczyszczanie, solidne nawilżenie (najlepiej coś z ceramidami lub pantenolem), dobry krem barierowy i oczywiście filtr SPF, nawet w pochmurny dzień. Czasem też warto dać skórze kilka dni odpoczynku od mocniejszych składników – tylko delikatne mycie, nawilżenie i regeneracja. Spróbuj traktować skórę jak suchy liść – nie szoruj, nie złuszczaj na siłę, tylko otul, zabezpiecz i pozwól jej się zregenerować.

Nie jesteś z tym sama – wiele z nas miało podobne momenty. Trzeba się zatrzymać, popatrzeć na skórę z czułością i... zmienić podejście.
korni

Post autor: korni »

Polecam kosmetyki z Bielendy, fajna jest ta linia dostępna w Biedronce skin Academy Solution
anita_an
Miła Kobietka

Post autor: anita_an »

[quote="kawa"]A czy wiecie, czym są kosmetyki i leki robione? Dermatolog może wypisać receptę właśnie na takie preparaty dostosowane do problemu danej skóry takie jak na przykład trądzik. W aptekach sieci DOZ można taką receptę zrealizować.[/quote]
Byłam mile zaskoczona, jak szybko DOZ zrealizował lek recepturowy. Spodziewałam się długiego oczekiwania, a było ekspresowo.
Awatar użytkownika
docha
Extra Kobietka

Post autor: docha »

Mam dobre doświadczenia z dozem, jeśli chodzi o leki robione. Zawsze realizują recepty szybko, a gotowe maści bardzo mi pomagają. To jedna z niewielu aptek, które jeszcze to robią.
Ulanek
Fajna Kobietka

Post autor: Ulanek »

Kolagen musisz w pewnym sensie wbudować do organizmu, a takie wyniki uzyskasz wyłącznie przez połączenie kolagenu z krzemem, jodem, siarką, witaminą C (obowiązkowo), miedzią. Tu masz przykład - https://ysto.pl/suplementy/kolagen/  takiego połączenia, więc korzystaj.
marynka

Post autor: marynka »

Polecam rewelacyjny krem z naturalnym magnezem. Głęboko nawilża skóre, pomaga na zmarszczki, łagodzi podraznienia skóry, odzywia ją. No i co najwazniejsze pozwala na wchłanianie magnezu bezpośrednio przez skórę
ODPOWIEDZ