Planowanie dzidziusia
Re: Planowanie dzidziusia
Palmea nie watp w to. Oczywiscie nie ma sie co nakrecac ale wielu dziewczynom udaje sie za pierszym cyklem i tego Ci zycze. Coprawda nie wiem jak to jest z tabletkami...
ja kwas foliowy lykam od dlugiego czasu. Lyka tez mezowaty, wplywa to tez na jakosc plemniczkow.
ja kwas foliowy lykam od dlugiego czasu. Lyka tez mezowaty, wplywa to tez na jakosc plemniczkow.
Kwas foliowy nie pomoże zajść w ciążę, ale nie zaszkodzi jak mąż będzie łykał
i suplementacja kwasu foliowego przy planowaniu ciąży i przy stosowaniu antykoncepcji hormonalnej jest bardzo ważna i dobrze, że sobie zdajecie z tego sprawę
Kwas foliowy to przede wszystim pomoc dla samego dziecka w początkowym stadium rozwoju...
http://www.hatrvor.org.pl
-
supełek
W początkowym stadium rozwoju płodu, dokładnie to gdzieś miedzy 8 a 28 dniem zaraz po zapłodnieniu zaczyna rozwijając się układ nerwowy i zamykać cewa i w tym czasie kwasu foliowego nie może w organizmie zabraknąć.
-
ginger08051989
- Jestem tu nowa :)
Ja po pierwszej ciąży zrzuciłąm w przeciągu kilku miesięcy. Jeśli przyrost wagi mieści się w normie czyli około 13-15 kg to w tym jest zaledwie 3kg tkanki tłuszczowej, która przeważnie spada w kilka miesięcy i to nawet nie wiele robiąc. Oczywiście należy nadal odżywiać sie racjonalnie a nie opychać, ale wiekszość kobiet wraca szybko do dawnej figury.
W końcu trafiłam w miejsce gdzie każdy rozumie jak ważny jest kwas foliowy
w sumie nawet nie wiedziałam, że można podsunąć go też facetowi, zawsze unika tabletek, ale tym razem będzie musiał się skusić
A jakiej firmy kwas foliowy łykałyście? bo wiem, że to nie tak że każdy preparat jest taki sam - są suplementy i leki, te drugie o wiele korzystniej się przyswajają. Na starcie wykluczam wszelkie mieszanki witamin z kwasem w składzie, bo trzeba ich unikać! no chyba, że lekarz na podstawie naszych wyników badań stwierdzi, że mamy jakieś niedobory. Ale i tak- grunt to dobrze zbilansowana dieta 
ja odkąd pamiętam łykam kwas foliowy, takie małe uzależnienietinacleo pisze:W końcu trafiłam w miejsce gdzie każdy rozumie jak ważny jest kwas foliowyw sumie nawet nie wiedziałam, że można podsunąć go też facetowi, zawsze unika tabletek, ale tym razem będzie musiał się skusić
A jakiej firmy kwas foliowy łykałyście? bo wiem, że to nie tak że każdy preparat jest taki sam - są suplementy i leki, te drugie o wiele korzystniej się przyswajają. Na starcie wykluczam wszelkie mieszanki witamin z kwasem w składzie, bo trzeba ich unikać! no chyba, że lekarz na podstawie naszych wyników badań stwierdzi, że mamy jakieś niedobory. Ale i tak- grunt to dobrze zbilansowana dieta
przejrzałam różne opinie i chyba właśnie ta nazwa folik pojawia się najczęściej
zagłębiłam się trochę w tematykę korzyści, które daje kwas foliowy i żałuje że dużo wcześniej nie zaczęłam go przyjmować, m.in. podobno wpływa na nasz optymizm, chroni przed anemią, same plusy - dzidziuś zdrowszy i mama szczęśliwsza
Kwas foliowy to podstawa już na etapie planowania ciaży, ale nie tylko kobiety ciezarne powinny go przyjmować - w sumie ta witamina bardzo dobrze wpływa na nasz organizm - chroni przed udarami, miażdzycą. Ostatnio nawet widziałam, że moja babcia go przyjmuje z zalecenia lekarza
Ja jestem na etapie starań o drugie dziecko, ale kwas foliowy łykam praktycznie od zawsze - jak karmiłam małego lekarz mi polecał, a póżniej to juz takie przyzywczajenie, nawet jak brałam tabletki antykoncepcyjne
I od dawna wierna jestem folikowi 
Sama prawda
jeszcze dodam, że podobno warto podrzucać kwas foliowy mężowi przy staraniach o dziecko, bo wpływa korzystnie na jakość nasienia
-
supełek
Zwłaszcza jeśli starania idą na marne i ciężko jest zajść w ciążę
Wówczas wina może leżeć po stronie mężczyzny i warto spróbować podsunąć mu kwas foliowy w tabletkach.
Moja ginekolog nawet mówiła, że mozna podsunąć kwas foliowy mężowi w trakcie starań - bo może poprawić jakość i ruchliwość plemników, a i wpłynąć pozytywnie ogólnie na samopoczucie. Dlatego powiedziałam mojemu mężowi, że co on myśli - tylko ja mam łykać prochu - najpierw antykoncepcje do tego kwas foliowy - niech się troche też poczujetinacleo pisze:Sama prawdajeszcze dodam, że podobno warto podrzucać kwas foliowy mężowi przy staraniach o dziecko, bo wpływa korzystnie na jakość nasienia
Pamela wobec tego owocnych starań życzęPam_ela pisze:Moja ginekolog nawet mówiła, że mozna podsunąć kwas foliowy mężowi w trakcie starań - bo może poprawić jakość i ruchliwość plemników, a i wpłynąć pozytywnie ogólnie na samopoczucie. Dlatego powiedziałam mojemu mężowi, że co on myśli - tylko ja mam łykać prochu - najpierw antykoncepcje do tego kwas foliowy - niech się troche też poczujetinacleo pisze:Sama prawdajeszcze dodam, że podobno warto podrzucać kwas foliowy mężowi przy staraniach o dziecko, bo wpływa korzystnie na jakość nasienia
No i teraz razem łykami sobie po tableteczce foliku dziennie... i nadal działamy...
-
supełek
Trzeba było powiedzieć mężowi, ze folik poprawia koncentrację, pamięć a nawet wpływa na inteligencję to od razy by brał 
Powiedziałam, że nie ma to tamto - niech nie myśli, że tylko ja się staram, on niech tez się poczuje. Póki co, to wzięłam go na to, że dzięki folikowi jego plemniki sa lepszej jakości i bardziej ruchliwe, to powinno nam pomóc... ale jeszcze nadal brak magicznych dwóch kreseczek na teście... rozregulowana jestem po tabletkach anty niestety. Przy najbliższej okazji wspomne mu o tej poprawie koncentracji i pamięcisupełek pisze:Trzeba było powiedzieć mężowi, ze folik poprawia koncentrację, pamięć a nawet wpływa na inteligencję to od razy by brał
Ciekawe, nie wpadlabym na to ale na pewno sie do tego dostosujetinacleo pisze:Sama prawdajeszcze dodam, że podobno warto podrzucać kwas foliowy mężowi przy staraniach o dziecko, bo wpływa korzystnie na jakość nasienia
Odziez z Anglii, Wloch i Francji
http://www.zeltros.co.uk
http://www.zeltros.co.uk
To chyba kwestia bardzo osobista, ja przytylam ociupinke doslownie a podczas wychowania spalilam reszte z nadmiarem:-)
zdecydowanie nasi mężczyźni nie powinni się burzyć na myśl, że też powinni poprzyjmować jakieś tabletki, przecież to w trosce o zdrowie maluszka, muszą dać coś od siebie 
najważniejsze żeby się przekonał i brał, nie ważne jak go do tego przekonasz, folik ma też wpływ na pozytywne myśleniePam_ela pisze:Powiedziałam, że nie ma to tamto - niech nie myśli, że tylko ja się staram, on niech tez się poczuje. Póki co, to wzięłam go na to, że dzięki folikowi jego plemniki sa lepszej jakości i bardziej ruchliwe, to powinno nam pomóc... ale jeszcze nadal brak magicznych dwóch kreseczek na teście... rozregulowana jestem po tabletkach anty niestety. Przy najbliższej okazji wspomne mu o tej poprawie koncentracji i pamięcisupełek pisze:Trzeba było powiedzieć mężowi, ze folik poprawia koncentrację, pamięć a nawet wpływa na inteligencję to od razy by brał
Zawsze jest ryzyko, nigdy nie wiadomo, jak organizm przyjmie ciąże ; ) przecież zawsze można schudnąć 
To ciekawe jak wiele jest opinii, że kwas foliowy jest taką wszechstronną witaną, że wpływa nawet na nasze samopoczucie. Ja folik biorę od dawna, bo staraliśmy się o dziecko przez kilka miesięcy, ale w końcu się udało. Według lekarza powinnam włączyć do diety jod i dha - jest teraz dostępny Folik Mama 1 dla kobiet w 1 trymestrze z tymi witaminami - idealny zestaw 
A w ktorym Ty w ogole tygodniu jestes?
Z tego co wiem, na poczatek starczy sam kwas foliowy. W 2 trymestrze lykamy juz typowe witaminy dla kobiet w ciazy
Z tego co wiem, na poczatek starczy sam kwas foliowy. W 2 trymestrze lykamy juz typowe witaminy dla kobiet w ciazy
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
-
misiamisia
- Jestem tu nowa :)
Co do witamin to oczywiście kwas foliowy jest konieczny, a z tego co obserwuję podejście do innych witamin zależy głównie od lekarza. Jeden poleca, inny odradza.
centrumfotelikow.pl - concord reverso
Przede wszystkim kwas foliowy i to na 3 miesiace przed staraniami
Z badan ogolnie morfologia ale warto np zbadac TSH
Z badan ogolnie morfologia ale warto np zbadac TSH
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Rozumie że masz myśli na temat przytycia.Kobieta myśli o różnych sprawach związanych z ciążą i wcale to nie musi oznaczać że kwesta wagi jest dla ciebie sprawą najważniejszą.To że zapytałąs o to wcale nie świadczy o tym, że nie jesteś gotowa na dziecko:) Niewiem jaka jesteś teraz ,jeśli masz trochę ciałka i tendencja do tycia to najprawdopodobniej przytyjesz trochę będąc w ciązy .Ale może się tak stać że nie .Każdy człowiek jest inny i każda ciąża.Jesli jesteś szczupła to może tak być że od razu po porodzie staniesz sie tak jaka byłąś od razu(ja tak miałąm ) Poprostu dbaj o siebie, nie jedz jak to często kobiety robią za dwóch ,bo dziecku starczy to co ty zjesz sama dla siebie:) Dużo ruchu ,spokoju odprężenia i to w zasadzie wszystko:) Po urodzeniu po połogu również dbaj o siebie ,sport ruch dobre odżywianie.Szybciej zrzuca się wage gdy kobieta długo karmi piersią.