pierwsza wizyta i ginekologa.

Rozmowy o seksie i seksualności,o naszych pragnieniach, fantazjach erotycznych. Jak zabezpieczyć się przed niechcianą ciążą? Te i inne tematy związane z seksem i antykoncepcją poruszamy tutaj.
ODPOWIEDZ
monka9191
Jestem tu nowa :)

Pierwsza wizyta u gin.

Post autor: monka9191 »

Mam 21 lat, jestem dziewicą i pierwszy raz mam zamiar wybrać się do ginekologa. Powiem tak - mam straszny problem :( Jakieś zapalenie czy coś. Od jakiegoś tygodnia mam kilka takich jakby małych pryszczy w tych okolicach. Takie czerwone kuleczki z białymi czubkami. Z jednego z nich zrobiła się poważniejsza sprawa, bo kulka jest większa i boli. Dzisiaj była już tak duża, że sama pękła - wyszła z niej ropa i krew. Boję się, bo teraz jest dwa dni weekendu i nie dam rady iść do ginekologa. I w ogóle się martwię, że to coś poważnego, albo że zostanie jakiś ślad po tym... ;( Powiedzcie mi jak się przygotować do pierwszej wizyty.
Nala

Re: Pierwsza wizyta u gin.

Post autor: Nala »

Przede wszystkim - spokojnie! :) Wizyta u ginekologa to nie jest żadna straszna sprawa. Przed wizytą zadbaj o higienę. Wybierz dobrego lekarza, popytaj wśród rodziny i znajomych (taka poczta jest najlepsza) i do dzieła! Ginekolog na pewno z Tobą porozmawia (powiedz mu, że jesteś dziewic), zapyta o datę ostatniej miesiączki i na pewno obejrzy. Bez stresu, to normalna wizyta u lekarza! Miliony Kobiet przez to przechodzą. Powodzenia :)
Masjaa
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Masjaa »

Nie taki diabeł straszny jak go malują ;) ja tam wolę iść do ginekologa niż dentysty ;) spokojnie naprawdę nie ma się czym stresować, owszem to intymne badanie ale nikt Ci krzywdy nie zrobi :) może na pierwszy raz wybierz lekarza kobietę , znam dziewczyny co za nic do faceta nie pójdą hehe
karolka1
Miła Kobietka

pierwsza wizyta u ginekologa.

Post autor: karolka1 »

Mam takie pytanie jak się przygotować do pierwszej wizyty u ginekologa, moja sąsiadka i dobra znajoma się wybiera pierwszy raz, wstydzi się rozmawiać z matką o tym, a że jesteśmy w dość dobrych relacjach zadała mi takie pytanie.Poradziłam co wiedziałam ale przyszło mi do głowy, że zapytam tu. Jakie są wasze sposoby?
lola92

Re: pierwsza wizyta i ginekologa.

Post autor: lola92 »

najlepiej wybierz ginekologa którego polecają inne kolezanki, dziewczyny na jakis forach:).. Zebys nie trafiła na niewiadomo kogo. Mozesz ubrac dłuższa bluzke, tunikę zeby nie latać po gabinecie z gołą pupą:P.. bedziesz czuła się bardziej komfortowo:).. No i oczywiscie nie krepuj pytać się o wszystko co tylko chcesz,zreszta dobry ginekolog powinnien sam zobaczyc ze jestes 1 raz i wszystko Ci wyjaśnić. Nie jest to jakies straszne przezycie, ale jednak krepujące... Ja zawsze sobie mysle ze nie tylko ja chodze do ginekologa i nie jestem w tym sama, troche pomaga:)
paula

Post autor: paula »

dla mnie gorsza od wizyty u ginekologa jest wizyta u dentysty ;)
co prawda też się bałam pierwszej wizyty ale do kolejnej podeszłam na luzie.
Koleżanka wyżej ma rację - lepiej ubrać coś dłuższego, zimą najlepiej jakąś spódnicę (w gabinetach jest dość ciepło więc w tunice wełnianej może być za gorąco ;P). Przed wyjściem musisz się odpowiednio podmyć. Co prawda u lekarza do którego ja chodzę jest (w samym gabinecie) specjalna łazienka w której można się rozebrać i jeszcze umyć. Jednak jeśli to jest zwykła przychodnia to już takich dogodności nie ma ;)
samo badanie (pierwsze) nie jest w ogóle bolesne, zresztą kolejne również nie. Wziernik nie jest aż taki straszny. Ja osobiście nic specjalnego i bolesnego nie czuję podczas badania.
Naprawdę nie ma się czego bać!
Najważniejsze to wybrać odpowiedniego lekarza który ma podejście do pacjenta, bo inaczej można łatwo się zrazić :)
karolka1
Miła Kobietka

Post autor: karolka1 »

Poleciłam jej tez kobietę lekarza na pierwszy raz chociaż z doświadczenia wiem że pan doktor jest bardziej delikatny. Ale wiem że to pogłębi niepotrzebnie stres.
melonik

Post autor: melonik »

A ja z kolei słyszałam, że faceci ginekolodzy są o wiele subtelniejsi i delikatniejsi niż ich damskie odpowiedniki; może to wynika trochę z tego, że sami są odrobinę zawstydzeni, a kobiety mają to samo, więc mają nas w dupie i nie mają oporów przed zdecydowanymi działaniami
http://gtf.pl
Awatar użytkownika
rozoowa
Fajna Kobietka

Post autor: rozoowa »

Również słyszałam opinię, że faceci jako ginekolodzy są delikatniejsi i bardziej subtelniejsi, bo wiedzą jak obchodzić się z kobietą :) Sama mam już drugiego ginekologa i jest to mężczyzna.. Głowa do góry.. jak to mi mama powiedziała przed moją pierwszą wizytą.. "Kochanie, lekarz tyle cipek się już naoglądał, że Twoja nie zrobi na nim wrażenia.." - to samo powiem swojej córce! :)
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Roozowa dobry tekst :D hahha
ale w sumie prawda
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
roksanka

Post autor: roksanka »

Rozoowa, moja mama powiedziała dokładnie to samo! Hahah :)
Też wolę ginekologów facetów, im się chyba wydaje, że kobiece narządy są tak delikatne i tak łatwo je skaleczyć, że obchodzą się bardzo ostrożnie :) Ale jednak ważne też, żeby ginekolog był miły. Kiedyś chodziłam do strasznego gbura, sprawiał wrażenie jakby świat go ukarał moją osobą. Zmieniłam szybko, bo po co mam się denerwować jak jest wielu lekarzy fachowych, a do tego uśmiechniętych i przyjaźnie nastawionych do pacjenta. Teraz mam super, trochę starszy, ale mega fajny (jak ktoś szuka to polecam przez SPAM). Najtrudniej mi było znaleźć lekarza jak się przeprowadziłam na jakiś czas do innego miasta, gdzie nikogo nie znałam, nikt nie mógł mi polecić nikogo zaufanego. Na szczęście już wróciłam i po problemie :)
Ostatnio zmieniony pt wrz 13, 2013 2:35 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
ODPOWIEDZ