Ortodonta - NFZ czy prywatnie?

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zwyczajna
Fajna Kobietka

Ortodonta - NFZ czy prywatnie?

Post autor: zwyczajna »

Byłam dziś z synem u ortodonty. Prywatnie. Okazało się, że musi nosić aparat. Będzie nas kosztował około 600 zł. To taki aparat, który nosi się około 16 godzin na dobę.Oczywiście pewnie wyłożę tę kasę, bo dzieci są dla mnie najważniejsze, ale zastanawiam się jak sytuacja wygląda jeśli chciałabym skorzystać z NFZ? Czy trzeba długo czekać? Jakie są koszty? Orientujecie się?
Dodam, że bardzo zależy mi na czasie.
Awatar użytkownika
monia89ns
Jestem tu nowa :)

Re: Ortodonta - NFZ czy prywatnie?

Post autor: monia89ns »

Miałam bardzo podobną sytuację...czas oczekiwania przy NFZ to nawet kilka miesięcy, dlatego załatwienie wszystkiego prywatnie będzie o wiele lepszym i co najważniejsze szybszym rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
hurri
Kobietka Expert

Post autor: hurri »

My chodzimy prywatnie, ale za aparat dałam mniej niż Ty.
450 złotych.
Na NFZ miałam czekać ponad rok czasu na wizytę ....

Jeszcze też nie wiem jak to jest z refundacją aparatów ... do którego roku życia ....
Awatar użytkownika
zwyczajna
Fajna Kobietka

Sam aparat u nas 500 zł, więc aż tak nie odbiega od 450 zł, ale wycisk szczęki 100 zł, więc stąd to moje 600 się wzięło.
Już jesteśmy umówieni na wycisk w połowie maja, a na początku czerwca będzie aparat.
Syn o dziwo nie może się doczekać :o
btalifax

Post autor: btalifax »

Czy macie jakieś doświadczenia z ortodontą dla dziecka na nfz? Warto próbować? Słyszałam opinię, że jakość takich usług jest dużo gorsza.. A i sama mam takie doświadczenie: rok temu byłam z małym synem na konsultacji: odbyła się w pośpiechu, a i sama diagnoza okazała się błędna. Ale wtedy myślałam, że trafiłam na nieodpowiedniego lekarza...
Wiem na pewno, że syn niebawem będzie potrzebował opieki ortodontycznej.. Czy da się ją otrzymać na nfz? Komuś się udało? Wiem, że to pytanie brzmi dziwnie crying...ale skoro w przypadku dentysty tak jest, to jak to wygląda z ortodoncją? Nie chciałabym niepotrzebnie tracić czasu, żeby potem naprawiać i działać od początku..
dzięki z góry za wszelkie info!
projektowanie stron
Awatar użytkownika
hurri
Kobietka Expert

Post autor: hurri »

zwyczajna odcisk miałam już w cenie aparatu
hiphopowa

Post autor: hiphopowa »

dowiedz się o refundację, często prywatnie nawet jak mają umowę z NFZ mogą Ci zrobić aparat dużo taniej, jeszcze jest kwestia że dziecko do pewnego wieku (nie pamiętam jakiego) aparat powinno dostać całkowicie refundowany czyli za darmo - no ale tu niestety trzeba czekać na wizytę w NFZ - jak nie masz zaprzyjaźnionego lekarza to niestety może to być nawet kilka miesięcy :) to strasznie złodziejska instytucja. Co miesiąc płacimy na nich kupe kasy w podatkach a wizyty sa co kilka msc ;) masakra.
geodeta Pabianice
Awatar użytkownika
zwyczajna
Fajna Kobietka

Refundacja nie wchodzi niestety w grę - szkoda czasu, bo kolejki są długie jak słusznie zauważyłaś.
dud

Post autor: dud »

Chyba lepiej prywatnie, bo przecież na NFZ trzeba czekać nie wiadomo ile. A prywatnie będziesz mieć wizytę już za kilka dni.
Rentgen zębów Kraków w Dentimie
Karolinka91

Post autor: Karolinka91 »

Zdecydowanie polecam korzystanie z usług prywatnych. Jeżeli oczywiście można sobie na to pozwolić.
ortodonta bielsko biała
ellena
Fajna Kobietka

Post autor: ellena »

Na pewno prywatnie lepiej. Ale to już od każdego zależy indywidualnie.Ale ja raczej jeśli chodzi o leczenie zębów to ja zawsze prywatnie. Ostatnio nawet na tomograf zębów poszłam prywatnie. Koleżanka poleciła mi bardzo fajną pracownie radiologii Diagdent na Białołęce.
minka18
Miła Kobietka

Post autor: minka18 »

W Gdyni zdecydowałam się na skorzystanie z prywatnych usług gabinetu Kaiser-Ziorkiewicz https://kaiserziorkiewiczbeata.pl/ . I zupełnie nie żałuję, gdyż zapewnione leczenie znacznie poprawiło stan mojego uzębienia. Świetna sprawa! Wada gryzu potrafi być irytująca.
alice81

Post autor: alice81 »

Na NFZ mogą chodzić chyba tylko dzieci i to do 12 roku życia, jeśli się nie mylę. Sama niedługo będę musiała pójść z córką na konsultację, ale na pewno nie będzie to NFZ, tam zakładają głównie ruchome aparaty, a to się często mija z celem... Sama noszę aparat założony w Rock Your Smile (aparat stały) i z córką też umówię się najpewniej do mojej pani doktor. Jak już zaczynać takie leczenie, to tak, aby mieć pewność, że będzie przebiegało skutecznie i zgodnie z planem.
melo

Post autor: melo »

No jak już ktoś jest dorosły, to tylko prywatnie można, ale mimo to, uważam, że warto pójść prywatnie i skorzystać z usług dobrego ortodonty. Mówię dobrego, bo wiadomo, nie każdy specjalista jest taki sam. Od siebie polecam dr Kiernicką, to ortodonta z przychodni, do której ja chodzę, czyli New-Dent w Lublinie na ul. Nowowiejskiego. Ona odmieniła wygląd moich zębów, mam już ponad trzydzieści lat na karku i nie sądziłam, że w takim wieku mogę jeszcze mieć piękne, równe zęby, ale udało się to zrobić.
king

Post autor: king »

No prywatnie, innej opcji nie widzę. Obecnie zdjęłam już mój aparat ortodontyczny i moje zęby są idealnie proste. Nosiłam aparat invisalign, który jest całkowicie niewidoczny, przezroczysty. Jest on wygodny do noszenia, bo w zasadzie go nie widać i da się go zdjąć, gdy sytuacja tego wymaga. Taki aparat dostałam u ortodonty w przechodni Dental na Lwowskiej w Lublinie. Oni są rzetelni pod każdym względem, dentysta i ich ortodonta, do których chodziłam, to świetni, kompetentni specjaliści.
rogatka
Fajna Kobietka

Post autor: rogatka »

Tylko prywatnie, bo na NFZ to tylko do 12 roku życia i tylko aparat ruchomy, a więc wielu wad nie wyleczą, bo nie są w stanie. Piodent w Pruszkowie ma dobrego ortodontę i przy tym nie jest drogi.
PolWerka

Post autor: PolWerka »

Ortodonta na NFZ jest tylko i wyłącznie do 12 roku życia, a potem już tylko prywatnie kochane ;) I lekko 5 tysięcy nie Twoje. Przynajmniej ;)
Monisia80
Miła Kobietka

Post autor: Monisia80 »

600 zł to niewiele. Ja na Twoim miejscu załatwiłabym to prywatnie.
ODPOWIEDZ