Odebranie praw rodzicielskich

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
stokrotka1235
Jestem tu nowa :)

Odebranie praw rodzicielskich

Post autor: stokrotka1235 »

Witam wszystkich smile jestem tutaj nowa. Mam problem, może któraś z Was miała podobny i będzie w stanie mi coś podpowiedzieć i trochę mnie nakierować, opowiedzieć. Mam syna 9 lat. Jego ojciec od momentu kiedy dowiedział się o ciąży przestał się kompletnie mną interesować. Krótko po porodzie odbyła się sprawa o ustalenie ojcostwa i alimenty (nie byliśmy małżeństwem). Po rozprawie zaczął interesować się synem, odwiedzał, płacił alimenty. Wtedy postanowiliśmy spróbować jeszcze raz (teraz wiem, że to była głupota ale błagam nie oceniajcie), po roku wszystko się rozpadło, po tym kontakt z dzieckiem miał zdawkowy. Coraz rzadziej się ze mną kontaktował (w sprawie syna) a jak już się umówiliśmy że tego dnia i o tej godzinie przyjedzie po syna, to 15 minut wcześniej potrafił napisać że go gardło boli i nie przyjedzie ( kiedy dziecko czekało). Takie sytuacje zdarzały się coraz częściej ( już przestałam mówić synowi że zobaczy się z tatą na wypadek gdyby znowu w ostaniej chwili zrezygnował, by dziecku nie było przykro). Z czasem ten kontakt całkowicie zanikł, chociaż ja o niego zabiegałam, nigdy nie robiłam problemów co do spotkań. Od trzech lat syn nie widział się z ojcem, od tego czasu nie zapytał czy dziecko zdrowe, jak radzi sobie w szkole, kompletnie nic. Dodam że mieszkamy w małej miejscowości i mieszka on od nas ok 1,5km. Alimenty od 3 lat wpływają z konta babci syna (mamy ojca). I tutaj moje pytanie. Czy mogę się starać o odebranie praw rodzicielskich ? Jakie mam na to szanse ? Boję się że kiedyś może zacząć robić problemy związane ze szkołą, leczeniem, ewentualną wyprowadzką. A my i tak radzimy sobie z synem sami i nigdy go o nic nie prosiłam. Jak przygotować się do takiej rozprawy ? Może któraś z mam przechodziła przez coś podobnego i podzieli się doświadczeniem ?
ODPOWIEDZ