obiadki dla niemowlat

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
Wiktoria
Miła Kobietka

obiadki dla niemowlat

Post autor: Wiktoria »

Hej macie jakies sprawdzone przepisy na zupki i deserki dla półrocznego niemowlaka? I w jakich ilościach podawałyscie dzieciom
Awatar użytkownika
kokoszanel
Super Gaduła

Re: obiadki dla niemowlat

Post autor: kokoszanel »

każde dziecko inne nie da się określić ilości.

wrzucałam warzywa, trochę mięska czy ziemniaka, z lekka je rozdrabniałam tak by syn pogryzł i tyle.
"Może się zdarzyć, że urodziłaś się bez skrzydeł,
ale najważniejsze żebyś nie przeszkadzała im wyrosnąć"

~ Coco Chanel
pachnacakraina
Jestem tu nowa :)

Post autor: pachnacakraina »

Witam ja polecam gotowe przetwory jak Gerber sana pewno zdrowsze, przebadane
Polecam http://pachnaca-kraina.pl/mydlo-aleppo
Edytka77
Miła Kobietka

Post autor: Edytka77 »

Ja robiłąm zupki z warzyw ,marcheweczka ,pietruszki i selera mmaluteńko ponieważ sa moczopędne.Ziemniaczek i mięsko cielęcinka na początek .Piżniej dodawałam z czasem grysik do tego ,czy kleik ryżowy .Ja musiałąm kombinować z jedzeniami, ponieważ moje corki od około pól roczku odrzuciły mleko i wszystko co mleczne.Czyli zupki,kisiele ,kleiki ,owoce kaszki ryżowe itd. .Na początwek wszystko miksowałam wkąłdałam do małuch pojemniczków i zamrażałąm,bo wiadomo było tego więcej .Z czasem rozdrabniałam palcami widelcem żeby sie uczyły już gryźć .Robiłam np. gotowałam grysik na lekko gęsto do tego dodawałam np. jabłko ,bananka troszkę .
Ostatnio zmieniony wt cze 14, 2016 11:16 am przez Edytka77, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Gotowac fajnie o ile ma sie swoje produkty. Tylko nie wiem czy do konca wiemy co wtedy dziecku dajemy
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Edytka77
Miła Kobietka

Hadassa pisze:Gotowac fajnie o ile ma sie swoje produkty. Tylko nie wiem czy do konca wiemy co wtedy dziecku dajemy
No ja niestety wszystko ze sklepu gdyż mieszkam w mieście jedynie mięso od gospodarza załatwione ,cielęcina.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

No tak tylko nawet jak masz z wlasnego ogrodka to nie wiesz jakie do konca to jest.

Jakis czas temu byla afera. Bo gosciu mial ekologiczne kury. I faktycznie szczesliwe kurki biegaly sobie wolno i dziobaly co chcialy. A przy kontroli zdziwienie bo normy przekroczone kilka razy.
Co sie okazalo. Moze i kurki wolno biegaly ale ferma pod krakowem a smog i deszcz zrobily swoje
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Edytka77
Miła Kobietka

Niestety tak jest ,powietrze zanieczyszczone ,w jedzeniu chemia itd.Wiadomo że lepiej z własnego ogródeczka niż z marketu ,ale ja chowałam na sklepowym i wychowały się :)
Kaska1980

Post autor: Kaska1980 »

Moim zdaniem, najlepiej samemu gotować obiadki niż kupować gotowe produkty. Gdyby były całkowicie zdrowe nie miałyby tak długiej ważności. Polecam kombinować z warzywami sezonowymi i rożnymi rodzajami mięsa(np. ryba z ze świeżym szpinakiem z ryneczku ). A na deser łączyć różne owoce i miksować.
Wynajem autobusów Poznań
Wiktoria
Miła Kobietka

Post autor: Wiktoria »

Moja mała nie chce jeść gotowanych przeze mnie zup z mięsem a same warzywa je. Tylko najbardziej jej smakuja obiadki ze stoiczkow
Awatar użytkownika
Solis
Miła Kobietka

Post autor: Solis »

A może podpowiecie jak porcjowac i przechować miesko dla takiego malca?
Kupilabym królika czy cielęcine ale nie wiem jak to przechować. Mrozic?
To samo z rybą. Kupić świeżą i też porcjowac i mrozic?
elwira321
Miła Kobietka

Post autor: elwira321 »

Ja porcjowałam na kawałeczki i mroziłam
hej naturalne piekno :D
sreberko

Post autor: sreberko »

A kupujecie dzieciom słoiczki? Ja byłam kiedyś sceptyczna, ale są też takie ekologiczne słoiczki, że przygotowywane bez dodatków konserwantów itp., mam na myśli takei jak LINK - znacie takie kaszki czy słoiki? No bo herbatki hipp to oczywiście kojarzę ale te inne marki mniej.
Na zniszczone włosy bez połysku polecam mój ulubiony salon fryzjerki Fryzjer Konin - w salonie Health & Beuaty.
Awatar użytkownika
pani_jeziora
Miła Kobietka

Post autor: pani_jeziora »

Też zaczynałyście rozszerzać maluszkom dietę od marchewki? Mój drugi synek właśnie zaczął swoją przygodę z "dorosłym" jedzonkiem, kupiłam mu marchewkę hipp bio, mają teraz w takich małych opakowaniach, w sam raz na raz. Posmakowało mu, jutro zaczynamy przygodę z dynią.
Awatar użytkownika
Stella
Miła Kobietka

Post autor: Stella »

pani_jeziora pisze:Też zaczynałyście rozszerzać maluszkom dietę od marchewki? Mój drugi synek właśnie zaczął swoją przygodę z "dorosłym" jedzonkiem, kupiłam mu marchewkę hipp bio, mają teraz w takich małych opakowaniach, w sam raz na raz. Posmakowało mu, jutro zaczynamy przygodę z dynią.
ostatnio czytałam o tych produktach - a powiedz mi gdzie je można kupić bo to ich nowości te małe słoiczki- szukałam w pobliskich sklepach to niestety nie mają jeszcze
Martuśka
Miła Kobietka

Post autor: Martuśka »

Stella pisze:
pani_jeziora pisze:Też zaczynałyście rozszerzać maluszkom dietę od marchewki? Mój drugi synek właśnie zaczął swoją przygodę z "dorosłym" jedzonkiem, kupiłam mu marchewkę hipp bio, mają teraz w takich małych opakowaniach, w sam raz na raz. Posmakowało mu, jutro zaczynamy przygodę z dynią.
ostatnio czytałam o tych produktach - a powiedz mi gdzie je można kupić bo to ich nowości te małe słoiczki- szukałam w pobliskich sklepach to niestety nie mają jeszcze
Mi się udało dorwać takie słoiczki w Lidlu więc może tam poluj ale na pewno w internecie na ich stronie pewnie też kupisz.
Trotka
Miła Kobietka

Post autor: Trotka »

Te słoiczki z Hipp są naprawdę fajne, kupuję te "pierwsza łyżeczka" plus za skład bez dodatkowego cukru.
Idźka89
Fajna Kobietka

Post autor: Idźka89 »

Muszę kupić dziecku, nie próbowaliśmy jeszcze tych słoiczków od Hipp, ciekawe czy synkowi posmakują. A jakie smaki kupujecie najczęściej?
sam

Post autor: sam »

Ja na początku roniłam bez mięska, a później dodawałam troszkę mielonego indyka albo królika
Awatar użytkownika
Stella
Miła Kobietka

Post autor: Stella »

u nas obiadki i deserki Hipp zagościły na dobre. Zaczynałyśmy od małych słoiczków - takich na jeden raz 80g. Teraz to już wcina większe i to z chęcią. Na spacery zabieramy za to saszetki - to jest super rozwiązanie bo teraz to już sama sobie z nimi radzi.
ODPOWIEDZ