Nowoczesne pranie

Nie wiesz jak urządzić mieszkanie? Jak uporać się z remontem? Jakie kwiaty kupić do ogrodu? Czyli tematy związane z naszym domowym zaciszem.
Carmen_
Miła Kobietka

Re: Nowoczesne pranie

Post autor: Carmen_ »

Kochane,

ja używam kapsułek do prania. Ostatnio popsuła mi się pralka, dlatego wezwałam fachowca. Co fachowiec mi powiedział? Że mam odstawić kapsułki, które są znacznie droższe od klasycznego proszku i stosować po prostu proszek w ilości MINIMALNEJ.
Tak też zrobiłam. Oszczędzam pieniądze, pranie jest wyprane tak, jak być powinno.
Pracuję w hurtowni ze zdrową żywnością http://BioIndygo.PL :girlactive (polecam super ceny!)
Dla osób z forum kod rabatowy "babskiesprawy5"
Awatar użytkownika
cleo
Miła Kobietka

Post autor: cleo »

Ja próbowłam bardzo wiele roznych detergentów ale najlepiej pierze mi się zwykłym proszkiem tak wiec raczej z nim pozostanę ( warto jest kupić sobie bryzę z vanishem -nie jest droga a ciuszki są naprawdę czyste).

Jestem również zadowolona z nowej pralki Candy. Długo szukałam pralki niewielkiej ale pojemnej. Moja praleczka ma zaledwie 40 cm głebokości a mieści 8 kg prania tak wiec można tam wrzucić wszystko. I koc i firanki. Ma również dobrze opisane programy z przodu. Po polsku a nie tylko cyframi jak w poprzedniej.
Awatar użytkownika
Lucy
Miła Kobietka

Post autor: Lucy »

Też mam pralkę Candy. Co ciekawe od ponad 10 lat. Do tej pory staruszek ani razu sie nie zepsuł ( no może pomijając to,że 2 czy 3 razy wciągnęła skarpetkę ale to mąż sam potem wyciagnąl). Pralka ekonomiczna, trochę głośna ale dobrze nam służy i to jest wazne.
Moi rodzice w tym czasie już 3 razy zmieniali pralkę.W tym roku padła im kolejna i równięż kupili sobie Candy.
Nie szu­kają pot­raw wyszu­kanych czy egzo­tycznych, ale wolą da­nia kon­wen­cjo­nal­ne, jak em­briony ptaków nielotów, mielo­ne or­ga­ny w powłoce je­lit, plas­try ciała świń czy bul­wy by­lin przy­pala­ne w zwierzęcym tłuszczu; w ich gwarze ok­reśla się je ja­ko jaj­ka, kiełbasę, be­kon i frytki.
Awatar użytkownika
Jolanta
Miła Kobietka

Post autor: Jolanta »

A mi się podoba technologia smart w pralkach Candy. Sama nie bylam do tego na początku przekonana ale mąż uwielbia takie techniczne nowinki i namówił mnie na taka pralkę. Zgodziłam się bo sama pralka wydawała się sensowna i byłą w dobrej cenie ( szukaliśmy czegoś tańszego w okolicach tysiaka). Aktualnie czekamy bo sklep dopiero ją sprowadza. No zobaczymy czy ma rację :) Pralka bedzie miała połączenie z telefonem ( wystarczy jedynie ściągnąć sobie aplikację). Co to daje? A mianowicie można ściągnąć sobie dodatkowe programy, poczytać do jakich tkanin są przystosowane, co można za ich pomoćą wyprać.
kr0la
Jestem tu nowa :)

Post autor: kr0la »

O, właśnie zastanawiałam się z mężem nad Candy - głównie z powodu aplikacji (kto nas wpuścił w dorosłe życie to ja nie wiem hehe). Przy tych pralkach otwieranych od góry też można kontrolowac całość aplikacją?
Awatar użytkownika
Babilaa

Post autor: Babilaa »

Jolanta pisze:A mi się podoba technologia smart w pralkach Candy. Sama nie bylam do tego na początku przekonana ale mąż uwielbia takie techniczne nowinki i namówił mnie na taka pralkę. Zgodziłam się bo sama pralka wydawała się sensowna i byłą w dobrej cenie ( szukaliśmy czegoś tańszego w okolicach tysiaka). Aktualnie czekamy bo sklep dopiero ją sprowadza. No zobaczymy czy ma rację :) Pralka bedzie miała połączenie z telefonem ( wystarczy jedynie ściągnąć sobie aplikację). Co to daje? A mianowicie można ściągnąć sobie dodatkowe programy, poczytać do jakich tkanin są przystosowane, co można za ich pomoćą wyprać.
A możesz podać jakiś konkretny model takich pralek? Nasz już zaczęła szwankować i chyba będzie coś zmienić, na szybko sobie przeglądam ofertę z tym systemem Candy Smart Touch i ciekawie wygląda model Smart CS4 1372D3 cena 1199 na ceneo. Oprócz obsługi telefonem widzę że ma również kontrolę załadunku dobre, dla samej pralki nie przeładujemy jej. Może ktoś kupił w ostatnim czasie tego typu pralkę i może napisać swoje wrażenia? Bo czytanie suchych opisów to nie to samo.
natix

Post autor: natix »

Ja też próbowałam wielu detergentów i ostatnio pokochała właśnie kapsułki do prania. Miałam do czynienia z wieloma markami (kupuję przeważnie kapsułki, które są na promocji :) Teraz się przymierzam do kapsułek Ludwika, chociaż marka zawsze kojarzyła mi się z płynem do mycia naczyń :D Może któraś z Was już miała z nimi do czynienia i mogłaby podzielić się swoją opinią?
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Nie, ale Ludwik w ostatnich miesiącach się zepsuł, więc raczej nie zaufam. :)
okiko

Post autor: okiko »

Kapsułki czasami się nie rozpuszczają do końca, np przy krótszym praniu, lub gdy za dużo ciuchów naładuje do bębna. Plyn jak dla mnie jest idealny, bo proszki jakos tak nie bardzo, ubrania mi sie po nim "pylą" czy jak to nazwać, takie za szorstkie są. A więc plyn :)
Awatar użytkownika
Jaśmin
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Jaśmin »

My używamy starego, dobrego Ariela, z tym, że wrzucam go do samego bębna od razu. Dobrze pachnie i dopiera wszystko. Wcześniej używałam też tych rozpuszczalnych kapsułek ale są o wiele droższe a efekt jak na moje oko ten sam, więc szkoda przepłacać.
y tallo corazones a navaja en un torso desnudo de un naranjo
Obrazek
Awatar użytkownika
BlackWolf
Moderatorka

Post autor: BlackWolf »

Używam i proszku i płynów, czasami saszetki.
Pranie jest czyste, świeże, pachnące.
Wszystko zależy od tego jakiej pralki używamy.
Jeśli jest zatkana lub popsuta, nie wypłucze dobrze, to każdy najlepszy proszek lub płyn pozostawi plamy lub smugi.
Nie szukam bajek w życiu moim.
Bajki są okrutne...

Obrazek
reika
Miła Kobietka

Post autor: reika »

Nowoczesne pranie to dla mnie przede wszystkim nowoczesny środek piorący :) Używałyście kiedyś pereł piorących Perlux ? Jeśli nie to polecam - szczególnie jeśli chcecie mieć dobrze doprane ubrania, które długo i intensywnie pachną :)
88Mariolka
Fajna Kobietka

Post autor: 88Mariolka »

Ja uzywalam i proszku i kapsulek, a plamy ktore robi moje dziecko na ubraniach i tak schodza dopiero po zastosowaniu odplamiacza.
sama natura :D
Majka2312
Miła Kobietka

Post autor: Majka2312 »

Dla mnie najważniejsze żeby pranie ładnie i długo pachniało a taki efekt osiągam dzięki perłom piorącym Perlux!
lexyy
Miła Kobietka

Post autor: lexyy »

Ja właśnie jestem na etapie szukania nowej pralki, ma któraś z was pralkę z opcją pary? Widziałam coś takiego u electroluxa, że jest taka funkcja że pod koniec prania jest strumień pary i podobno potem jak się dobrze rozwiesi pranie to w ogóle nie trzeba prasować.
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Theila »

lexyy pisze:Ja właśnie jestem na etapie szukania nowej pralki, ma któraś z was pralkę z opcją pary? Widziałam coś takiego u electroluxa, że jest taka funkcja że pod koniec prania jest strumień pary i podobno potem jak się dobrze rozwiesi pranie to w ogóle nie trzeba prasować.
Ja mam ich Perfect Care, mega wygodne i fajne rozwiązanie. Para nie tylko dociera wgłąb tkanin więc nie niszczy, a dokładnie rozprowadza detergent.
Awatar użytkownika
alicja.m
Miła Kobietka

Post autor: alicja.m »

Ja akurat korzystam z innego, nowoczesnego produktu - nie są to jednak ani kapsułki, ani perełki, tylko zwykły, najzwyklejszy proszek od Zygmunta Chajzera. Po prostu wolę sama dozować, ile proszku potrzebuję (zużywam go mniej, gdy robię mniejsze pranie, i tyle). Ale proszek ZIGGI jest nowoczesny, bo dezynfekuje w niskiej temperaturze. W obecnej sytuacji to myślę bardzo istotne. Na kwarantannie wyprałam w nim już chyba wszystkie pościele, ręczniki i ubrania :D Dopiera, jest hipoalergiczny i w dobrej cenie. Mogę polecić zamiast tych wszystkich perełek... One jeszcze nigdy się u mnie nie sprawdziły
Czysty Zysk - blog nie tylko o sprzątaniu
lesley
Miła Kobietka

Post autor: lesley »

tylko kapsułki i nic innego. fajne i niedrogie są Surf, najładniejszy zapach moim zdaniem 'górska świeżość' bo delikatny i świeży, długo się też utrzymuje
ODPOWIEDZ