nie wiem czy mam dalej pozostać w tym związku

Co zrobić w trudnych chwilach? Jak stworzyć udany związek? Co denerwuje nas w mężczyznach? Czy kobiety są z Wenus a faceci z Marsa? Na te i inne pytania możemy porozmawiać właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
niunia_24
Jestem tu nowa :)

nie wiem czy mam dalej pozostać w tym związku

Post autor: niunia_24 »

Piszę tutaj, bo już tak naprawdę nie wiem, co mam dalej zrobić z moim związkiem, ponieważ zaczęły się w mojej głowie dziać bardzo dziwne rzeczy w tym roku w odniesieniu, co do związku. Otóż może zacznę od początku. Oboje jesteśmy w tym samym wieku mamy po 24 lata. Poznaliśmy się ponad 3 lata temu na imprezie. To on do mnie poszedł, ale też mi się spodobał wtedy, więc cieszyłam się podwójnie. Później były spotkania przez miesiąc, wyjścia do pubu, na kręgle itp. Po miesiącu wiedziałam, że chcę z nim być,a i wydawało mi się, że on też, więc jakoś po mojej inicjatywie i rozmowie zostaliśmy razme Dodam, że ja wcześniej byłam po około rocznym nieudanym związku, w któym nie byłam dowartościowana. Mój były ciągle oglądał się za innymi dziewczynami, a mnie to strasznie irytowało, jednoczesnie byłam dla niego jedynie przeciętna. Postanowiłam to zakończyć, bo tylko niepotrzebnie się stresowałam. Dodam, że jestem bardzo wrażliwa na punkcie wyglądu, bo kiedyś jeszcze w klasie maturalnej ważyła ponad 80 kg, ale wzięłam się za siebie i schudłam do 60 kg , więc starsznie przezywam krytykę swojego wyglądu. PRzy moim obecnym partnerze na początku związku poczułam się naprawdę doceniana wizualnie, wiecznie powtarzał mi, że jestem dla niego sliczna, że nigdy wcześniej nie poznał takiej dziewczyny i nie był w związku pomimo, iż iał ku temu okazję, ale sam nie chciał, zawsze zchwycał się moim ciałem, a sferze seksualnej nie mieliśmy nigdy problemów tzn. widziałam, że go bardzo pociągam. Dodam, że po roku lub półtorej to on zaczął mieć wątpliwości, co do tego, czy on jest dla mnie atrakcyjny, ponieważ generalnie należę do osób, które średnio przepadają za seksem. Mój partner jest osobą oddaną, zawsze mogę na niego liczyć, wiem, że sprawdziłby się jako mąż i ojciec, szanuje moją rodzinę. Jednak w tym roku po sylwestrze jakby coś we mnie pękło.Zaczęłam być strasznie zazdrosna, ponieważ podczas wspólnego syslwestra on zatańczył z koleżanką (nigdy nie byłam o niego zazdrosna) zrobiłam mu aferę, ponieważ do tej pory nie było sytuacji, zeby tańczył z moimi kolezankami (ja tez tanczyłam z kolegą koleżanki, bo mnie poprosił w tym samym czasie) następnie chyba tydzień po tym kiedy trochę ochłonęłam stojąc przed lustrem zaczęłam się go wypytywac o różne rzeczy (chyba kolejny dzień z rzedu jak on to mówi). Zauważyłam wówczas, że mam takie małe dziurki w udach i wydawało mi się,że to celulit i ciekawa byłam co on powie, mysłałam, że jak zwykle powie, ze nic tam nie widzi, a on mi powiedział, że to jest zflaczałe, w sensie nie grube tylko nieumięśnione, strasznie się na niego wkurzyłam, ale po tej sytuacji, jak ładnie sie ubrałam (spódniczka itp. ) to nawet mama mowila mi jak on na mnie patrzy itp. Ale po tej sytuacji sprzed lustra zaczęłam się czuć nieatrakcyjna, bo strasnie mnie to jakoś zabolało. Mój partner nie okazuje mi tego podczas seksu, wręcz przeciwnie chciałby się non stop kochać, a ja jakoś zaczęłam miec dziwne wątpliwości co do mojej atrakcyjności i tego związku, ciagle o tym myślę i czuje, że robie taki dystnas między nami, pare razy się o to pokłocilismy, ale jak nawet zrywamy to ja chce wracać.. juz sama nie wiem czy go kocham, a może się wypaliłam... poradzcie czy byście się obraziły albo jakbyscie sie zachowały w podobnej sytuacji?? Pozdrawiam i dziękuj,e za odpowiedź
Masjaa
Gadatliwa Kobietka

Re: nie wiem czy mam dalej pozostać w tym związku

Post autor: Masjaa »

Witaj. przyznaję , że z tego co piszesz to nie masz wielkiego powodu by zrywać związek... piszesz że możesz na niego liczyć itd... a problem zaczął się od tego tańca ? wydaje mi się że wróciły Ci dawne lęki, niepewność siebie i stąd zaczęłaś się nakręcać.... faceci ciągle pytani czy dobrze wyglądam w końcu powiedzą coś niemiłego, to czego same oczekujemy podświadomie. uspokój się, pomyśl jakim on jest partnerem, czy masz inne powody do zazdrości itd... no i zastanów się nad swoimi uczuciami.... zacznij pracować nad sobą, każdy na swój sposób jest piękny :) ideałów nie ma! jak zawsze złoty środek to szczera rozmowa!!! nią można wiele.... powiedz o swoich lękach, obawach .... powodzenia!
niunia_24

pracować nad sobą w jaki sposób?
niunia_24

Czy ja wiem, czy mam lęki? hmm... nie wiem czemu tak się jakoś dziwnie dzieje, boję się, że w innych związkach też by tak prędzej czy później było.... teraz jak mi coś miłego mówi np ostatnio powiedział mi że seksi wygladam (jak szlismy na urodziny do kolezanki) to jakos mu nie wierzę. Nie mam pojęcia czemu tak dziwnie się robi z każdym facetem i czemu mam takie poczucie tzn. dopada mnie niskie poczucie własnej wartości co do wyglądu, choć przyznam, że bardzo dużo facetów na mnie zwraca uwagę, co nawet zauważył mój partner i choć jest strasznie zazdrosny to tego nie pokazuje
Masjaa
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Masjaa »

no właśnie pracować nad poczuciem własnej wartości, wiary we własną kobiecość, piękno... a lęki no właśnie takie, że nie wierzysz jak ktoś mówi Ci komplement:) ja nie wydaję żadnej diagnozy, piszę jak myślę z babskiego punktu widzenia ;) no widzisz, sama wiesz że podobasz się innym , to teraz najważniejsze żebyś sobie zaczęła się podobać :) to klucz do sukcesu najpierw trzeba pokochać samego siebie :)
niunia_24

Czyli myślisz, że to problem tkwi we mnie?
niunia_24

Tylko zastanawiam się czemu to tak nagle przyszło... czemu przez 3 lata czułam się ok...
Awatar użytkownika
babeczka
Extra Kobietka

Post autor: babeczka »

niunia - widocznie w was obojgu coś pękło. A tak na marginesie - kochać kogoś,to znaczy być oddanym tej osobie do końca,to czego chcę dla siebie,chcę także dla tej drugiej osoby.Jeśli nas nie zaakceptuje się takimi jakimi jesteśmy,to znaczy,że coś jest na bakier z tą miłością.
Musisz z nim poważnie porozmawiać,bo tylko szczera rozmowa może rozwiać Twoje wątpliwości.I jeszcze jedno, nie da się kogoś naprawdę kochać i nie być o niego zazdrosnym, ale nie wolno dopuścić do maniakalnej zazdrości,bo jak wiadomo taka zazdrość potrafiła zniszczyć już niejeden związek.A w związku najważniejsza jest lojalność,szczerość, uczciwość,a przede wszystkim wierność i czasem daleko idący kompromis. ;)
niunia_24

No własnie szczerość to ze sie kogos kocha to nie znaczy chyba ze sie nie zauważa jego np. krzywego nosa
niunia_24

A poza tym czuje jego akceptacje np. podczas seksu itd. jak mnie pożąda
Lily of the Valley

Post autor: Lily of the Valley »

Ja bym nie radziła zrywać z powodu własnych kompleksów. Zacznij czuć się wreszcie atrakcyjna, dziewczyno! Co Ty robisz w ogóle? Stoisz przed lustem i zamiast doceniać siebie, Ty się poniżasz! Zrozum, że jeśli Ty nie będziesz lubić swojego ciała, to facet też nie. Porzuć wizerunek szarej myszki, zapomnij o tym, jak traktował Cię były i oddaj się swojemu związkowi w stu procentach, zamiast skupiać się na jakichś swoich niedociągnięciach. Ogarnij się, a będzie dobrze :*. Aha i wkurza mnie Twoje myślenie, kobieta musi mieć trochę ciałka, bo to się facetom podoba, to jest apetyczne. Jestem pewna, że te małe dziurki również są apetyczne, tyle, że facet nie ma do Ciebie już cierpliwości i wolał przyznać Ci rację co do nich! Mała, koniec z takim myśleniem o sobie! Niech z tego brzydkiego kaczątka wyrośnie w końcu piękny łabądek, pozwól mu rozkwitnąć! Miłość powinno się budować, bo jest jak piękny kwiat, sam o siebie nie zadba. Pomyśl sobie, że wracasz myślami do Waszych początków i wdróż jest w życie.
numeria

Post autor: numeria »

kochana .... kazda z nas ma jakis kompleksik ukryty w zakamarku swojego jestestwa bardziej badz mniej uzasadniony ... wyolbrzymianie go nie prowadzi do niczego dobrego ... musisz zaczac akceptowac siebie taka jaka jestes ... na udany zwiazek nie ma idealnej recepty ani tez nikt nie da ci gwarancji dozywocia ... kochamy za caloksztalt a nie za brak badz posiadanie cellulitu ... idealow nie ma ... przykro mi ... nawet najbardziej piekna w swoim mniemaniu kobieta znajdzie tylez samo zaprzeczenia swojej urody co potwierdzenia u innych osob ... facet jest z toba ... Z TOBA ... a nie z kolezanka z pracy ... studiow czy tez siostra kolegi ... jest z toba bo to twoj cellulit mu sie spodobal a nie ponetny biust Jadzki z warzywniaka :)
czasami wkurza mnie to przesadne dazenie do "doskonalosci" w swerze wlasnego wygladu ... tak latwo wtedy zatracic inne rownie cenne wartosci jakie w sobie posiadamy ...
mycha25
Gadatliwa Kobietka

Post autor: mycha25 »

Dziewczyny mają rację! Musisz pozbyć się kompleksów bo nie jesteś już grubaską a atrakcyjną dziewczyną.Sama piszesz że pociągasz swojego faceta,że zawsze chce się z Tobą kochać,że nigdy nie powiedział Ci nic przykrego oprócz tego jednego razu.No bo ileż można wypytywać faceta czy mu się podobasz,czy dobrze wyglądasz itd?Każdy by oszalał.Zrób porządek ze swoim poczuciem własnej wartości bo zadręczysz i siebie i jego i on w końcu tego nie wytrzyma.Piszesz też że w sumie to nie jesteś pewna czy się nie wypaliłaś w tym związku.Może po prostu podświadomie szukasz powodu do rozstania?
http://karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie/klik. Wystarczy codziennie kliknąć by nakarmić psiaka.
Lily of the Valley

Fakt faktem, czepiasz sie szczegolow zarowno wzgledem siebie, jak i faceta, a wreszcie Waszego zwiazku. Byc moze sie wypalilas, ale zastanow sie, z jakiego powodu. Mysle, ze wizja Ciebie jako kogos nieatrakcyjnego przyslonila to gorace uczucie. Jesli chcesz walczyc o ta milosc, popracuj nad soba.
niunia_24

Dziękuję kochane za wsparcie i ciepłe słowa chyba tego mi trzeba było. To zdarzenie było w styczniu później było ok ... następnie on pojechał do Niemiec na miesiąc do pracy i też strasznie tęskniłam za nim, a jak wrócił w marcu to znów pojawiły się wątpliwości pomimo, że tamte zdarzenie mi ciągle tłumaczył i sam uważa, że nic zdrożnego nie powiedział tylko stwierdził fakt tego,że jestem nieumięśniona.... Ja wielokrotnie również w rozmowach jak się pytał wytykałam mu jego jakieś mankamenty, a on się w ogóle tym nie przejmował i zachowywał się tak jak zawsze zresztą do tej pory. W sumie to nawet mi powiedział, że kiedyś byłam inna pod kątem krytyki i gdy mi coś powiedział nie wiem daje przykład, że na początku miałam za krótką brew (akurat tak się złożyło, że za krótką sobie wyrwałam to w ogóle się tym nie przejmowałam i odbierałam to śmiechem, bo wiedziałam, że on mnie kocha i mu się podobam. Ostatnio nawet się bardzo stara, bo widzi, że ja się tym ostatnim incydentem strasznie przejęłam... jak się ładnie ubiorę to sam od siebie mnie chwali, że seksi wyglądam itp. Ostatnio mi powiedział, że bardzo mocno mnie kocham i jestem wyjątkowa pomimo tego, że mam ciężki charakter i raczej liczne wady, więc kiedys też stwierdził, że głównie wygląd i miłość go trzyma przy mnie, bo liczy, że wydorośleje. Kurczę powiem wam, że dziwnie się czasami przy nim czuje, tak jakby był obcą osobą.. Nie wiem może to lęk przed przyszłością, bo oboje teraz w czerwcu się bronimy i niedługo przyjdzie czas, a y razem zamieszkać i być może boję się , że sobie nie poradzę itp.
Lily of the Valley

Zbyt drobiazgowa jestes, nie ma czym sie przejmowac, jesli sie kochacie. Ja tez nie mam idealnego ciala, na udach mam male rozstepy, na piersiach tez tak leciutko. Kiedys sie tego zawstydzilam, ale M. powiedzial, ze nie ma ludzi idealnych... Twoj facet kocha Cie za dokladnie wszystko, nie patrzy tylko na Twoj wyglad, ale i wnetrze, bo na tym polega milosc.
mycha25
Gadatliwa Kobietka

To prawda,każdy ma wady i każdej kobiecie coś nie pasuje w swoim wyglądzie ale to nie powód żeby rujnować swój związek.Przyjmij rzeczy takie jakimi są i nie myśl o tym co będzie za jakiś czas.Ja tu widzę gorszy problem.Chodzi o twoje uczucia do chłopaka.Sama z resztą widzisz że coś jest nie tak.Może faktycznie go już nie kochasz i to co czujesz to przyzwyczajenie?Na to jakie są Twoje uczucia żadna z nas Ci nie odpowie bo to musisz wiedzieć sama ale coś jest mocno nie w porządku skoro boisz się wspólnej przyszłości,wspólnego mieszkania.Przecież jeśli się kogoś kocha to nie ma się takich wątpliwości .Musisz sama sobie odpowiedzieć na pytanie czego ty tak naprawdę chcesz?
http://karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie/klik. Wystarczy codziennie kliknąć by nakarmić psiaka.
No Spinster

Post autor: No Spinster »

Ja nie mogę! Dziewczyny, co my potrafimy zrobić! Stoimy przed lustrem i wmawiamy sobie i facetowi (!!!!): zobacz, tu mam dziurkę, tu skóra mało jędrna, a tu zmarszczka.... Mogłoby być śmieszne, gdyby nie było tak smutne :-(
Lily of the Valley

Polki są zdecydowanie zbyt mało dowartościowane, a wszystko przez ten kult szczupłej sylwetki, którym jesteśmy wręcz zewsząd zalewane. Wystarczy, że zobaczymy na przystanku autobusowym jakąś szkieletorkę z nogami, jak patyczki, żeby pojawiły się wyrzuty: "dlaczego nie jestem taka jak ona"? Myślimy, że bycie chudym jest takie fajne, a wydaje mi się, że nie ma większej bredni. Owszem, można być szczupłym, normalnie zbudowanym, ale chudość to wg mnie przesada, bo kobieta powinna mieć trochę krągłości- oznaczone biodra, piersi, itd. Powiem wprost, strasznie mnie wkurza takie myślenie o samej sobie: "nie jestem chuda, to jestem brzydka". Dlaczego chude panienki, głodzące się i wyrabiające do 500 kcal dziennie przy posiłkach (ta dieta kopenhaska) mają się czuć lepsze od nas tylko dlatego, że w ich mniemaniu, wyglądają "lepiej"? A co, jeśli nam zazdroszczą krągłych, ZDROWYCH kształtów i ładnej figury? Co, jeśli takie dziewczyny po pewnym czasie przytyć nie potrafią i z podziwem spoglądają na większy biust i na pewno byłyby zadowolone z tłuszczyku na udach? Słowem, zacznijmy się bardziej cenić i nie porównywać z sąsiadkami, koleżankami czy gwiazdami show biznesu. Pomyślmy sobie, że te, które się odchudzają, choć nie mają z czego są zmanipulowanymi przez telewizję, prasę i Internet sierotkami, a my nie chcemy powtarzać ich błędów. Jeśli zaczniemy siebie doceniać oraz każdy nasz wałeczek, każde zgrubienie czy rozstęp, nasi mężczyźni jeszcze bardziej nas pokochają, bo będą widzieli przed sobą promienną, zadbaną i elegancką kobietę, a nie sierotkę Marysię, która za każdym razem chce sobie podnieść ich kosztem samoocenę.
niunia_24

Czyli myślisz no spinser ze jestem sobie winna?
gusia12344
Miła Kobietka

Post autor: gusia12344 »

hej.kolezanka miala na mysli pewnie ze same sobie wymyslamy problemy.tak jak dziewczyny pisaly nikt nie jest idealny.a te co sie wydaje ze sa to pewnie sa pooperacji albo dobrze zatuszowane.;)mysle ze cialo to nie wszystko wazniejsze jest to co masz w srodku i to jaka jestes...i pewnie tez za to cie twoj chlopak ceni a w polaczeniu z pozadaniem wychodzi super mieszanka jak to sama napisalas.wiesz,ja tez mam sobie duzo do zarzucenia..zawsze bylam szczupla ale oczywiscie nie jakas idealna..moja waga byla przy 162 to od 55 do 57 kilo.urodzilam troje dzieci.po trzecim dziecku 2 lata temu,moja waga spadla do 50 kilo..i wierz mimo ze powinnam byc zadowolana nie bylam jednak.teraz znowu waze 62 kilo i nigdy nie mialam takiej wagi..przeszkadza mi to troche ale albo jakos zrzuce te 4 kilo a jak nie to trudno.w kazdym razie nie zamierzam zadreczac za bardzo tym swojego faceta bo on tez jak mowie mu zeby zobaczyl jakie mam sadlo na brzuchu;_))wzrusza ramionami i mowi ze przesadzam.tak jak napisalam najwazniejsze to jakie jestesmy,a reszte da sie skorygowac odpowiednim ubiorem,makijazem.pozdrawiam
gusia12344
Miła Kobietka

Post autor: gusia12344 »

aha i chcialam takze dodac ze juz od dawna bo po pierwszej ciazy wiec bylam bardzo mloda bo 19 lat mialam,zostaly mi rozstepy i na pupie i na piersiach na udach tez mam troche tez sie tym przejmowalam ale naprawde mozna z tym zyc i nikomu kto mysli o tobie powaznie nie powinno to przeszkadzac wierz mi.glowa do gory
Lily of the Valley

No właśnie :P. Tak zwana Era Retuszera (przy okazji, tytuł piosenki Nosowskiej), świecące się ciało, twarz idealna, bez żadnej skazy... A ja akurat widziałam porównanie zdjęć przed i po retuszu, np Britney Spears, której wygładzono skórę, zagęścili włosy czy usunęli plamki na biodrach. Co nieco się znam na Photoshopie, dokładnie wiem, jakich technik używa większość fotoGRAFIKÓW, nawet się kiedyś bawiłam w retuszowanie fotek...
Ja, mimo że nie rodziłam również nie jestem zadowolona z ciała, mam za duży brzuch, przeszkadzają mi też drobne rozstępy. Chcę uprawiać więcej sportu, niedługo zacznie się sezon na rowery, jakieś przeceny, itd. Zamierzam wspólnie z chłopakiem, dla którego jestem idealna, zapisać się na siłownię i chodzić 2 razy dziennie. Do tego dojdą ćwiczenia w domu, znalazłam już jeden zestaw. Jeśli nie jesteś zadowolona z siebie, autorko, nikt Ci nie broni zacząć uprawiać sport, ale wszystko z umiarem. :P Tak naprawdę, żadna dieta cud nie skutkuje w 100%, bo liczy się też zdrowy tryb życia, a nie głodzenie się, które nikomu jeszcze nie przyszło na dobre.

gusia12344, podziwiam Cię za postawę :-). Kobiety powinny czynić atut ze swojej kobiecości.
niunia_24

Tak wiem kochane tylko, że mi to nie przeszkadza i mojemu też nie , mnie po prostu zaboało, że coś takiego powiedział.... i poczułam się nieatrakcyjna dlatego, a swoją drogą to on nawet na inne dziewczyny nie zwraca uwagi, a jesli ja juz cos wspomne, ze jakas jest ladna to on twierdzi ze nie i wymienia jej mankamenty.... A co do tego czy mnie ceni za to jaka jestem to watpie bo mam ciezki charakter i naprawde to cud ze wytrzymal ze mna 3 lata
mycha25
Gadatliwa Kobietka

Więc tym bardziej powinnaś go kochać i robić wszystko żeby być przy nim bo z tego co piszesz to facet poza Toba swiata nie widzi :D .Wyluzuj troszeczke i nie przejmuj sie tak glupia uwaga z jego strony bo kazdemu moze sie zdarzyc powiedziec cos glupiego i byc moze on tego zaluje
ODPOWIEDZ