miedzy rodzina a chlopakiem;/;/

Co zrobić w trudnych chwilach? Jak stworzyć udany związek? Co denerwuje nas w mężczyznach? Czy kobiety są z Wenus a faceci z Marsa? Na te i inne pytania możemy porozmawiać właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
motylkowa93
Jestem tu nowa :)

miedzy rodzina a chlopakiem;/;/

Post autor: motylkowa93 »

Hej:)

Mam straszny problem...proszę o pomoc;(. Wiec tak: spotykam sie z chlopakiem od roku.Wszystko bylo super, rodzina go akceptowala do czasu.:(;( Na jednej z imprezie moj kochany sie troche upil, nie byl zbyt pijany ale byl. To juz nie podobalo sie rodzinie. Teraz bylismy na weselu. Mimo zmeczenia moj chlopak namowil sie na alkohol. To wiadomo ze znow byl troche wypity. Co z tym idzie ze zaczynal troche glupio sie zachowywac i glupio gadac.Troche bylo wstyd ale nie az tak wielki. Moj chlopak poza imprezami nie pije.On wie co zrobil ze mu strasznie wstyd, obiecuje poprawe ze jak bedzie trzeba to nie bedzie pil.Ja mu wierze i wiem ze jest w stanie sie poprawic.Tylko moja rodzinajuz nie wierzy.Zaczelo sie mnie namawianie aby z Nim zerwala, ze to nie chlopak dla mnie, ze nie wiadomo jaki bedzie w przyszlosci, ze to alkoholik itp.Po tym jak rodzina namawia mimo ze go bardzo kocham bylam w stanie zerwac. Chciałam juz 2 razy ale nie potrafie za bardzo go kocham. Ja mu wybaczam i dalam jeszcze jedna szanse. Rodzina nie;( i ciagle te ich musisz z nim zerwac;(;(;(;(;(;( ze niechca Go widziec;( My sie bardzo kochamy, mowi ze zrobi wszystko abym byla szczesliwa itp. Wiem ze nikt nas nie rodzieli.:) Tylko to takie trudne...:(:(:( pomocy:(:(:(
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Re: miedzy rodzina a chlopakiem;/;/

Post autor: Hadassa »

jedyne co Ci zostaje wg mnie to szczera rozmowa z rodzicami..
Twoja na pewno i może nawe Wasza...
a on pewnie będzie jeszcze musiał się wiele napracować by mu uwierzyli
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Skarbek.2
Miła Kobietka

Post autor: Skarbek.2 »

Jeżeli kochasz tego chłopaka, to nie ulegaj naciskom ze strony rodziny! Nie można zmusić nikogo by przestał kogoś kochać i zerwał z nim kontakty...
Nie ma co też z rodzicami walczyć, tylko wytłumaczyć, rozmawiać i uparcie trwać przy swoim, że nie zostawisz go, bo oni tego od Ciebie żądają.
Z chłopakiem już na ten temat rozmawiałaś i bardzo dobrze. Postarajcie się nie podpaść w najbliższym czasie rodzince, a najlepiej unikać imprez, spotkań gdzie będzie alkoholem, przynajmniej na jakiś czas.

Będzie dobrze, tylko się nie poddawaj:)
paula

Post autor: paula »

a nie jest przypadkiem tak że np. Twój brat/szwagier/a nawet tata namawiają go specjalnie na wypicie i sprawdzenie jak się będzie zachowywał?
Akurat mój przyszły mężuś ma na tyle dużą tuszę, że potrzebowałby porządnej dawki alkoholu by cokolwiek po nim było widać :)
każdy tak naprawdę jest po alkoholu inny. Ja np. odczuwam okropne zmęczenie, znużenie, staję się senna i najchętniej poszłabym spać. Mój facet natomiast ma zawsze doskonały humor, wycałuje mnie, wyścika, wyprzytula za wszystkie czasy, a ileż to razy mi powie w ciągu minuty że mnie kocha to nawet nie jestem w stanie tego przeliczyć :D
natomiast mój brat jest osobą podobną do Twojego chłopaka. Jak wypije to ma doskonały humor ale jednocześnie gada takie głupoty które byłoby go potem wstyd - ale sęk w tym że potem udaje że nic nie pamięta..

nie ulegaj rodzinie. Co najwyżej poproś swojego faceta aby ograniczył na takich imprezach picie do minimum. Nikt mu przecież wlewać do gardła alkoholu nie będzie więc nie ma źle. Po prostu niech powie że nie pije i już. Ja wiem że potem są głupie komentarze typu: "co, twoja pani ci nie pozwala?? nie bądź cienias!" ale prawdziwy facet będzie potrafił sam się obronić przed tego typu komentarzami :)
ladybug
Miła Kobietka

Post autor: ladybug »

Z tego co piszesz jasno wynika, że jesteś uległa na presję w tej sytuacji akurat rodziców. Spójrz logicznie czy aby na pewno AŻ tak go kochasz, że dwa razy robiłaś podchody aby zakończyć tą WIELKĄ miłość ? Jeśli się kogoś naprawdę mocno kocha, to chociażby mury pękały nie dopuszcza się do siebie takiej myśli. Ale przejdzmy do konkretów :) Jeśli nie masz 16 lat tylko jesteś starsza to masz prawo decydować o tym z kim się spotykasz...to Ty obierasz ścieżkę którą chcesz podążać i sama wybierasz sobie ludzi którzy będą Ci towarzyszyć.
Rodzice z pewnością chcą dla Ciebie jak najlepiej, ale nie mogą Ci narzucać że masz zakończyć ten związek, jeśli pozwolisz sobie na to aby decydowali za Ciebie pewnego dnia przyprowadzą Ci "męża" bo On im się akurat podoba i to będzie idealna partia dla Ciebie.
Z drugiej strony pomyśl racjonalnie jeżeli chłopak wie, że nie potrafi zachować się po alkoholu to nie potrafi go sobie odmówić? Czy musi chłonąć taka ilość że wpada pod stół? i gada od rzeczy ? Porozmawiaj z nim, powiedz co Tobie nie odpowiada powiedź, że nie będziesz tolerowała jego nadużywania na imprezach alkoholu i albo wybierze Ciebie, albo wódkę. Jeśli już teraz ma problem z odmówieniem sobie, to co będzie później ? :polska

Pamiętaj,że najważniejsze jest twoje szczęście ! Ty masz czuć się szczęsliwa :) :kwiatek
Awatar użytkownika
Carina
Kobietka Expert

Post autor: Carina »

Zgadzam sie z ladybug. Napisala w sumie to co ja chciałam gdzy czytałam twoj post. (:
Dodam tylko jedno...Zastanów sie jeszcze czy aby warto robic sb wrogów w rodzicach...wiesz czasami zakochany czlowiek nie widzi tego co widzą inni.a twoj chlopak skoro wie że ma z tym problemy to sam powinien stronic od tego.tym bardziej że jedna wpadke już miał. A tu sytuacja sie jednak powtorzyła...
"...przez noc droga do świtania -
przez wątpienie do poznania -
przez błądzenie do mądrości -
przez śmierc do nieśmiertelności..."
G****

Post autor: G**** »

Dziewczyny ale jesli to byla impreza alkoholowa czy wesele to kazdy ma prawo sobie wypic i nie mozna go od razu nazywac alkoholikiem... Zwlaszcza, ze mowisz, ze nie wypil duzo.... Bez przesady... A Ty nie mozesz tak ulegac rodzicom, jestes dorosla i masz prawo sama decydowac o swoim zyciu.
Awatar użytkownika
nati18
Fajna Kobietka

Post autor: nati18 »

No właśnie ile masz lat bo to od tego też dużo zależy, miłość w wieku nastu lat potrafi być slepa i tylko osoby starsze patrzące ma wasze zachowanie z boku mogą ci pomoc. pogadaj z chłopkiem ale no kurcze jeśli nic takiego nie odwalą czy coś no to przecież okazja jest to niech wypije no chyba ze cie nie słucha gada o czymś wg co może kogoś uradzić to zwróć uwagę. Rodzicom powiedz ze jeśli tak sie twój chłopak będzie zachowywać ma następnej imprezie przesadnie to pomyslisz czy go zostawisz dla świętego spokoju możesz im tak powiedzieć. Powodzenia :-)
Kochać to nie trzymać za rękę, lecz puścić ją by druga osoba nauczyła się chodzić w miłości.
paula

tak naprawdę to właśnie wszystko zależy od wieku. Bo jak Macie z chłopakiem po 17-18 lat i on się "dziwnie" zachowuje po alkoholu to naprawdę to nie jest normalne :)
Skarbek.2
Miła Kobietka

Post autor: Skarbek.2 »

Szczerze gdybym była matką i widziała, że chłopak mojej córki zachowuje się tak jak się zachowuję, też by mi się zapaliła czerwona lampka. Co nie oznacza, że kazałabym zerwać od razu kontakt...
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

Dobrych rad można posłuchać ale trzeba pamiętać że naszego życia za nas nikt nie przezyje i to my podejmujemy ostateczne decyzje. Podejmij swoją, nawet jak okaże sie zła bedziesz wiedziala że to był Twój wybór. Takie życie jest że najwiecej uczymy sie na WŁASNYCH będach :)
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
motylkowa93

Post autor: motylkowa93 »

Wiec tak. rodzice juz prawie skonczyli...nie chodza juz za mna zebym zerwala... ale wiem ze tego dalej chca..bo nie chca go widziec w domu..ale wierze ze to sie skonczy i zaniedlugo znow bedziemy sie spotykac u mnie w jak dawniej.Eh ale dzis przyjechala siostra i juz awantura... ze co ja nie widze jak niszcze sobie sobie zycie z nim...zeon nie dla mnie, ze sie nie zmieni itp. i znowu ze rodzice tyle robia dla mnie jak najlepiej a jaim takie rzeczy... Mam juz dosc... Nie dadza powiedziec ze go kocham.. tylko jakby mi warunki pozwalaly to bym sie wyprowadzila...i nie poddam sie.. nie roztaniemy sie...niech dadza mi sami decydowac...Przeciez mam juz 20 lat a czuje sie jakbym miala 16 i rodzice zabraniaja chlopakow;/;/ Czasamiczuje sie szantazowana emocjonalnie.. ze wszyscychca jak najlepiej a ja im takie rzeczy robie;(
paula

hmm.. JUŻ czy DOPIERO masz 20 lat?
jeśli twierdzisz że JUŻ ma 20 lat, to dlaczego nie zrobisz z tym porządku? czemu im wszystkim nie powiesz że masz dość ich marudzenia i nawet jeśli ten związek się skończy, to Ty, TYLKO TY, będziesz miała doświadczenie życiowe, że to Twoja sprawa jak się życie potoczy.
Ja też miałam podobną sytuację 4 lata temu. Gdy powiedziałam rodzicom że mam chłopaka, to nawet oni nie mieli nic przeciwko, tylko siostra strasznie buntowała mamę - a czemu? do tej pory nie wiem. Zawsze była zazdrosna o mojego obecnego faceta oraz o żonę mojego brata. Tylko że ja tak naprawdę nie robiłam sobie nic z tego co ona gada i powiedziałam mamie że serio sama chcę przeżyć własne życie i jeśli się sparzę - to będzie to tylko moja wina.
ladybug
Miła Kobietka

Post autor: ladybug »

Często niestety jest tak, że rodzice wywierają na dzieciach presje typu
albo zrobisz tak jak mowie, albo wyprowadz sie na swoje i bądź dorosła.
Uważają, że skoro jest się na ich garnuszku to mogą wszystko, bo przecież wiedzą najlepiej i za ich czasów .... <blablabla>
Awatar użytkownika
mensajero

Post autor: mensajero »

Ja jestem zdania, ze dobrze uczyc sie na cudzych bledach i korzystac z doswiadczenia rodzicow, ale warto tez popelnic w zyciu kilka wlasnych bledow. Najwazniejsze zeby chlopak kochal i zeby byl z niego dobry ojciec (dbajacy o rodzine). Przypuszczam, ze rodzice moga sie martwic, ze bedzie Cie bil po slubie, ze nie bedzie pracowal czy Bog wie co jeszcze. Z jednej to normalne wypic troche wiecej na imprezie, a poza impreza nie pic. Z drugiej strony, jezeli chlopak ma ciagoty do alkoholu to moze zle wrozyc na przyszlosc.
ODPOWIEDZ