problem finansowy

Co zrobić w trudnych chwilach? Jak stworzyć udany związek? Co denerwuje nas w mężczyznach? Czy kobiety są z Wenus a faceci z Marsa? Na te i inne pytania możemy porozmawiać właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
mariolka68
Jestem tu nowa :)

problem finansowy

Post autor: mariolka68 »

Witam, po raz pierwszy jestem na forum i chciałabym poznać niezależną opinię.
Mianowicie w ciągu kilku ostatnich lat bez wiedzy męża zaciągnęłam kredyty na łączną kwotę ok 60 tys. Miesięcznie na utrzymanie domu w ostatnich 2-3 latach miałam stały dochód łącznie w granicach 6-7 tys miesięcznie. Poprzednio bywało różnie, ja od 25 lat pracuję i mam regularny dochód. Od 2006 byliśmy 3 razy na wakacjach za granicą, wyjeżdżaliśmy też w góry czy nad morze, w międzyczasie dzieci ukończyły szkoły średnie, chodziły na korepetycje, później studia 1 rok dzienne, ale wynajmowane było mieszkanie. Przeprowadzony był remont mieszkania, wymienione zostały niektóre meble. Przed mężem udawałam,że wszystko jest ok, świetnie sobie radzę, na wszystko wystarcza kasy. Teraz mąż o wszystkim wie i nie może pojąć dlaczego były brane kredyty. Proszę o opinię czy rzeczywiście ze mną jest coś nie tak skoro nie starczało kasy i musiałam uzupełniać braki kredytem.Spłacamy też hipotekę mc 400 zł, opłaty za utrzymanie mieszkania średnio ok 800 zł.
Ankara 25
Miła Kobietka

Re: problem finansowy

Post autor: Ankara 25 »

kobito to z Toba bylo nie tak z enie uzgodnilas tego z mezem...poza tym kredyty na 60 tys????to nie ukrywam z emusialas zyc rozrzutnie ze takie kredyty zaciagnelas....ile masz lat??piszesz ze masz dorosle dzieci wiec chyba nie jestes taka mloda... a widze ze decyzje twoje nie sa za zbytnio przemyslane......
elzbieta45
Kobietka Expert

Post autor: elzbieta45 »

dziwie sie ze ludzie chca zyc ponad stan a wtedy sie dziwia .
roszpunka.91

Post autor: roszpunka.91 »

a czemu przed nim to ukrywałaś?
paula

Post autor: paula »

masz dość dziwne podejście do sprawy. Czy naprawdę wczasy zagraniczne (czyli liczę tylko na ciebie i męża) wychodzące min. 5 tys. są aż tak ważne? dla mnie niepojęte jest to jak ludzie biorą kredyty tylko po to by jechać na wczasy..
i mąż może mieć do ciebie pretensje bo to przed nim ukrywałaś. Byliście już PO ślubie więc naprawdę ma argumenty że z twoim zachowaniem jest coś nie tak.
A naprawdę w życiu są przeróżne sytuacje w których MUSISZ wziąć kredyt, np. ot co - choroba. Nie wybieramy czasu w którym choroba się rozwinie. A skoro ty teraz ma mnóstwo kredytów to nie wiem czy bank udzieliłby ci jeszcze jednego bo np. musisz mieć bardzo drogą operację.
Awatar użytkownika
sylwia1991
Fajna Kobietka

Post autor: sylwia1991 »

Zarabiałaś 6, 7 tys plus wypłata męża i dalej ci nie starczyło??? TO jest jakaś katastrofa, jesteś nieodpowiedzialna. Wnioskuje ze jesteś trochę starsza ode mnie ale zachowania twojego wole nie komentować.
oliwkazz

Post autor: oliwkazz »

Trochę sztuczne te wasze problemy się wydają.
Ostatnio zmieniony pn mar 11, 2013 12:08 pm przez oliwkazz, łącznie zmieniany 1 raz.
elzbieta45
Kobietka Expert

a ty jakie masz problemy
bettti86
Extra Kobietka

Post autor: bettti86 »

sylwia1991 pisze:Zarabiałaś 6, 7 tys plus wypłata męża i dalej ci nie starczyło??? TO jest jakaś katastrofa, jesteś nieodpowiedzialna. Wnioskuje ze jesteś trochę starsza ode mnie ale zachowania twojego wole nie komentować.
nic dodać nic ując, jakbym ja tyle zarabiała to zniknęłyby wszystkie może finansowe problemy
taka-Ja
Miła Kobietka

Post autor: taka-Ja »

A dlaczego przed nim ukrywałaś faktyczny stan? Tak to już jest, że im więcej się ma, tym więcej się wydaje :)
elzbieta45
Kobietka Expert

ja jakbym miala tyle kasy na miesiac to byłabym w skowronkach . ja niemam nawet tego na rok. ale widac pazernosc i nieumiejetnosc gospodarowania to sa skutki popadania w kredyty bo stale mało mało i mało
Awatar użytkownika
tuptek84
Miła Kobietka

Post autor: tuptek84 »

im więcej mamy tym więcej wydajemy i więcej chcemy- niestety. Górnicy zarabiają po 6-8 tys i też strajkowanie im w głowie.

Spłać dług a przyszłe kredyty uzgadniaj z mężem:)
MartiGra

Post autor: MartiGra »

Moim zdaniem,jeśli nie macie rozdzielności majątkowej(ustalonej za pomocą intercyzy),należałoby go poinformować,ponieważ jako współmałżonek jest współodpowiedzialny za Twoje długi.Niemniej jednak,rozumiem dlaczego brałaś kredyty i po co one były potrzebne. Z tym,że jak zaznaczyłam,kluczowa jest tu kwestia podziału Waszego majątku.
ODPOWIEDZ