problem finansowy
-
mariolka68
- Jestem tu nowa :)
problem finansowy
Witam, po raz pierwszy jestem na forum i chciałabym poznać niezależną opinię.
Mianowicie w ciągu kilku ostatnich lat bez wiedzy męża zaciągnęłam kredyty na łączną kwotę ok 60 tys. Miesięcznie na utrzymanie domu w ostatnich 2-3 latach miałam stały dochód łącznie w granicach 6-7 tys miesięcznie. Poprzednio bywało różnie, ja od 25 lat pracuję i mam regularny dochód. Od 2006 byliśmy 3 razy na wakacjach za granicą, wyjeżdżaliśmy też w góry czy nad morze, w międzyczasie dzieci ukończyły szkoły średnie, chodziły na korepetycje, później studia 1 rok dzienne, ale wynajmowane było mieszkanie. Przeprowadzony był remont mieszkania, wymienione zostały niektóre meble. Przed mężem udawałam,że wszystko jest ok, świetnie sobie radzę, na wszystko wystarcza kasy. Teraz mąż o wszystkim wie i nie może pojąć dlaczego były brane kredyty. Proszę o opinię czy rzeczywiście ze mną jest coś nie tak skoro nie starczało kasy i musiałam uzupełniać braki kredytem.Spłacamy też hipotekę mc 400 zł, opłaty za utrzymanie mieszkania średnio ok 800 zł.
Mianowicie w ciągu kilku ostatnich lat bez wiedzy męża zaciągnęłam kredyty na łączną kwotę ok 60 tys. Miesięcznie na utrzymanie domu w ostatnich 2-3 latach miałam stały dochód łącznie w granicach 6-7 tys miesięcznie. Poprzednio bywało różnie, ja od 25 lat pracuję i mam regularny dochód. Od 2006 byliśmy 3 razy na wakacjach za granicą, wyjeżdżaliśmy też w góry czy nad morze, w międzyczasie dzieci ukończyły szkoły średnie, chodziły na korepetycje, później studia 1 rok dzienne, ale wynajmowane było mieszkanie. Przeprowadzony był remont mieszkania, wymienione zostały niektóre meble. Przed mężem udawałam,że wszystko jest ok, świetnie sobie radzę, na wszystko wystarcza kasy. Teraz mąż o wszystkim wie i nie może pojąć dlaczego były brane kredyty. Proszę o opinię czy rzeczywiście ze mną jest coś nie tak skoro nie starczało kasy i musiałam uzupełniać braki kredytem.Spłacamy też hipotekę mc 400 zł, opłaty za utrzymanie mieszkania średnio ok 800 zł.
Re: problem finansowy
kobito to z Toba bylo nie tak z enie uzgodnilas tego z mezem...poza tym kredyty na 60 tys????to nie ukrywam z emusialas zyc rozrzutnie ze takie kredyty zaciagnelas....ile masz lat??piszesz ze masz dorosle dzieci wiec chyba nie jestes taka mloda... a widze ze decyzje twoje nie sa za zbytnio przemyslane......
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
dziwie sie ze ludzie chca zyc ponad stan a wtedy sie dziwia .
-
roszpunka.91
- Jestem tu nowa :)
a czemu przed nim to ukrywałaś?
-
paula
masz dość dziwne podejście do sprawy. Czy naprawdę wczasy zagraniczne (czyli liczę tylko na ciebie i męża) wychodzące min. 5 tys. są aż tak ważne? dla mnie niepojęte jest to jak ludzie biorą kredyty tylko po to by jechać na wczasy..
i mąż może mieć do ciebie pretensje bo to przed nim ukrywałaś. Byliście już PO ślubie więc naprawdę ma argumenty że z twoim zachowaniem jest coś nie tak.
A naprawdę w życiu są przeróżne sytuacje w których MUSISZ wziąć kredyt, np. ot co - choroba. Nie wybieramy czasu w którym choroba się rozwinie. A skoro ty teraz ma mnóstwo kredytów to nie wiem czy bank udzieliłby ci jeszcze jednego bo np. musisz mieć bardzo drogą operację.
i mąż może mieć do ciebie pretensje bo to przed nim ukrywałaś. Byliście już PO ślubie więc naprawdę ma argumenty że z twoim zachowaniem jest coś nie tak.
A naprawdę w życiu są przeróżne sytuacje w których MUSISZ wziąć kredyt, np. ot co - choroba. Nie wybieramy czasu w którym choroba się rozwinie. A skoro ty teraz ma mnóstwo kredytów to nie wiem czy bank udzieliłby ci jeszcze jednego bo np. musisz mieć bardzo drogą operację.
- sylwia1991
- Fajna Kobietka
Zarabiałaś 6, 7 tys plus wypłata męża i dalej ci nie starczyło??? TO jest jakaś katastrofa, jesteś nieodpowiedzialna. Wnioskuje ze jesteś trochę starsza ode mnie ale zachowania twojego wole nie komentować.
-
oliwkazz
Trochę sztuczne te wasze problemy się wydają.
Ostatnio zmieniony pn mar 11, 2013 12:08 pm przez oliwkazz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
a ty jakie masz problemy
nic dodać nic ując, jakbym ja tyle zarabiała to zniknęłyby wszystkie może finansowe problemysylwia1991 pisze:Zarabiałaś 6, 7 tys plus wypłata męża i dalej ci nie starczyło??? TO jest jakaś katastrofa, jesteś nieodpowiedzialna. Wnioskuje ze jesteś trochę starsza ode mnie ale zachowania twojego wole nie komentować.
A dlaczego przed nim ukrywałaś faktyczny stan? Tak to już jest, że im więcej się ma, tym więcej się wydaje 
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
ja jakbym miala tyle kasy na miesiac to byłabym w skowronkach . ja niemam nawet tego na rok. ale widac pazernosc i nieumiejetnosc gospodarowania to sa skutki popadania w kredyty bo stale mało mało i mało
im więcej mamy tym więcej wydajemy i więcej chcemy- niestety. Górnicy zarabiają po 6-8 tys i też strajkowanie im w głowie.
Spłać dług a przyszłe kredyty uzgadniaj z mężem:)
Spłać dług a przyszłe kredyty uzgadniaj z mężem:)
Moim zdaniem,jeśli nie macie rozdzielności majątkowej(ustalonej za pomocą intercyzy),należałoby go poinformować,ponieważ jako współmałżonek jest współodpowiedzialny za Twoje długi.Niemniej jednak,rozumiem dlaczego brałaś kredyty i po co one były potrzebne. Z tym,że jak zaznaczyłam,kluczowa jest tu kwestia podziału Waszego majątku.