Katarakta co to właściwie jest?
Katarakta co to właściwie jest?
Ostatnio miałam straszne problemy ze wzrokiem: nieostre widzenie i obraz za mgłą. Okazało się że to katarakta, potocznie zwana zaćmą-choroba wieku starczego. Mam tylko 19 lat. Poczytałam na www.odzyskajwzrok i leczeniezacmy, że to zmetnie soczewki oka i może prowadzić do ślepoty. Jest kilka rodzajów zaćmy: wrodzona, czyli jądrowa-ta przytrafiła sie mnie, pourazowa, korowa itd. Wszystkie leczy się operacją a właściwie zbieg wszczepienia sztucznej soczewki w miejsce uszkodzonej. Po kilku dniach się wraca do zdrowia.
Re: Katarakta co to właściwie jest?
Ojej, nie wiedziałam, że zaćmę można mieć w tak młodym wieku. Dobrze, że jest na to sposób. Ja też mam problemy ze wzrokiem, ale jestem już niestety trochę starsza od Ciebie i lekarz powiedział mi, że to prezbiopia - po prostu wraz z wiekiem wzrok się osłabia. Szkoda, że u mnie zaczęło się tak wczesnie - czuję się jeszcze taka młoda
słyszałam, że w moim województwie (mieszkam na śląsku) będzie jakaś akcja "czas na wzrok" i wszyscy po 40 roku życia beda mogli się zapisać na darmowe badanie wzroku. Nie wiem do kiedy trwa akcja, bo czterdziestkę kończę za 3 tygodnie, ale może się załapię 
Zaćma czyli inaczej katarakta, polega na całkowitym lub częściowym zmętnieniu soczewki oka, właściwie jednym sposobem na wyleczenie tej choroby jest usunięcie zmętniałej soczewki i wstawienie w jej miejscu sztucznej, z tego co się orientuję zabieg ten można wykonać w ramach NFZ, prywatnie to koszt zabiegu to ok..3-4 tys.
Dobrym sposobem jest także wyjazd do Czech. W taki sposób moja babcia usunęła zaćmę i ominęła kolejki
Ogólnie sama operacja kosztuje 2,5 tys zł, ale dzięki refundacji babcia odzyskała 2,1. Jak widać się to opłaca
Przy okazji bardzo serdecznie polecamy AlfaVision. Babcia się tam leczyła i w szczególności była zadowolona z tego, że cała załoga w Czechach mówiła po polsku, dzięki czemu mogła się z nimi bez problemu dogadać