jogging
jogging
Proponuję nowy temat dotyczący biegania, tak by wszyscy biegacze mogli się tutaj podzielić swoimi przemyśleniami na temat tej aktywności. Ja biegam już drugi tydzień i muszę powiedzieć, że to duży zastrzyk energii z rana 
Re: jogging
Zgadzam się, kiedyś byłam bardzo aktywna ... biegałam, aerobik, siłownia... niestety od 2 lat mam problemy z kręgosłupem i moge zapomnieć o niektórych formach aktywności, m.in , bieganie.... 
-
WeselneZaplecze
Ja czekam, aż zrobi się trochę cieplej i również zamierzam pobiegać 
śnieg stopniał zatem nie ma na co czekać
ja dopiero raczkuję, ale chciałabym z czasem podejść do tej kwestii bardziej profesjonalnie zarówno dobrać dobre buty jak i biegać zgodnie z prawidłowym tętnem, tak bym nie zipała co 5-10minut ;/
hej dziewczyny. chcę zrzucić zimowy brzuszek
i postanowiłam trochę pobiegać, ale kompletnie nie wiem od czego zacząć ;/ tzn ile biegać i jak, w co się zaopatrzyć i tym podobne. co mi poradzicie?
dobra rada: biega na miarę swoich możliwości, tak by następnego dnia nie cierpieć z powodu zakwasów
lekki trucht przez kilka minut, od tego ja zaczynałam 
oj właśnie zakwasy najbardziej mnie zniechęcają.. po długotrwałym leniuchowaniu zawsze na nie cierpię kiedy zabieram się za trening.. z wielką chęcią bym ich uniknęła, pod warunkiem że się da oczywiscie..
musisz się dobrze rozgrzać i porozciągać mięśnie przed oraz dobrze by było po treningu 
Hej dziewczęta !:) Oj tak, zakwasy bywają kłopotliwe... Zwłaszcza zakwasy "pojutrze"
)
Ja biegam co rok w sezonie, teraz mam za soba juz 3 tydzien. Mój sposob na zakwasy to szklanka mleka do kąpieli
Choć mam je bardzo rzadko
Dobre rozciąganie i przede wszystkim marsz zanim zaczniecie bieg 
Pozdrawiam i kondychy dziewczyny !!
Ja biegam co rok w sezonie, teraz mam za soba juz 3 tydzien. Mój sposob na zakwasy to szklanka mleka do kąpieli
Pozdrawiam i kondychy dziewczyny !!
Ostatecznie jestem kobietą... i bardzo mnie to cieszy!
-
kuleczka22
- Jestem tu nowa :)
hej dziewczyny ! juz wiosna czyli czas pozbyc sie opony zimowej
dlatego postanowilam biegac ( juz od 2 tyg biegam 3x w tyg) . Niestety nie widze efektow mimo, ze ograniczylam slodycze i generalnie nie zdrowe jedzenie, jem regularnie i na pewno mniej.... Slyszalam ze jesli chce sie schudnac przez bieganie to trzeba wiedziec jak biegac, miec specjalny trening? Jak mam zaczac?
Dziewczyny, żeby zrzucić więcej kilogramów podczas biegania, trzeba biegać bardzo szybko/wolno na przemianę. Np. 200 m sprint, potem bardzo wolno lub nawet szybki spacer, potem znowu sprint. Efekt będzie lepszy.
Ahh no tak, rozgrzewka jest bardzo ważna. Odkąd zaczęłam się do niej przykładać cierpię mniej, na początku to normalne że poboli po długim nic nie robieniu. Ale czuje już się lepiej! to się nazywa trenować mądrze! Zaczynam się wkręcać w temat.
Naśka, też właśnie słyszałam, że interwały są najskuteczniejsze gdy chcemy spalić zbędne kalorie. Ja jednak biegam jednostajnym tempem, bo bardziej zależy mi na poprawie humoru niż na ładnej sylwetce
Po prostu jogging ładuje moje akumulatory 
-
kuleczka22
humor pewnie ze sie poprawia
ale chcialabym przy tym tez miec efekt w postaci kilogramow na minusie
a co daje takie bieganie raz szybko a raz wolno ?
dziewczyny ale trzeba pamiętać o mądrym trenowaniu. bo niema nic gorszego jak nieprzemyślany trening. niepotrzebne 'zarzynanie się' może dać odmienny efekt od pożądanego. w momencie kiedy biegasz ponad swoje możliwości spalasz mięśnie, a nie tkankę tłuszczową. jest to temat do przemyśleń.
nie jestem fachowcem, ale znalazłam ciekawą stronkę dla biegaczy, na której dużo wyjaśniają http://trenujmadrze.pl/
hej, bieganie raz szybko raz wolno czy raczej trening interwałowy daje to, że szybciej tj. w krótszym czasie spalana jest tkanka tłuszczowa, ten trening lepiej też (ponoć) buduje kondycję. Chyba największą jego zaletą jest to, że ćwiczeń tego typu nie można wykonywać zbyt długo - pół godziny dziennie trzy razy w tygodniu powinno wystarczyć. Oczywiście nie można zapominać o diecie
ja biegam właśnie po to - by utrzymać kondycję, dla ładowania akumulatorów i czerpania prawdziwej przyjemności z wysiłku wybieram rower i przejażdżki po lasach i łąkach
ja biegam właśnie po to - by utrzymać kondycję, dla ładowania akumulatorów i czerpania prawdziwej przyjemności z wysiłku wybieram rower i przejażdżki po lasach i łąkach
bywam w:NuviaLab
z tego co się orientuje taki sposób biegania nazywa się interwały. wiem że nie tylko można biegać w ten sposób. można np na rowerze jeździć w podobny sposób. czytałam że zawodowcy tak cwiczą czyli cos w tym musi byc!
-
kuleczka22
hmm trening interwalowy brzmi dosc profesjonalnie ... a ja potrzebuje kilku rad na sam poczatek. jak mam zmierzyc swoj puls i go pilnowac podczas biegu?? to chyba nie jest latwe..
bieganie słabo pali tłuszcz - zwykle biega się na zbyt wysokim tętnie
lepszy rowerek
lepszy rowerek
http://ofrancji.com
i tu przychodzi na pomoc technika! :d można kupić super pulsometry które pomagają w pilnowaniu pulsu, a co ciekawe wyglądają jak zwykłe zegarki sportowe. jak Cie ciekawi moja droga temat, idź do strony którą wkleiła Pani Ewa - przeczytałam, fajnie piszą.kuleczka22 pisze:hmm trening interwalowy brzmi dosc profesjonalnie ... a ja potrzebuje kilku rad na sam poczatek. jak mam zmierzyc swoj puls i go pilnowac podczas biegu?? to chyba nie jest latwe..
nie do końca, z tym bieganiem to jest tak, że jeżeli robisz to źle, a okazuje się że można, to spalasz tkankę mięśniową zamiast tłuszczowej - a to jest skutek odwrotny do zamierzonego.. na rowerku też jak będziesz przesadzać możesz osiągnąć skutek odwrotny... chodzi o to, aby trenować mądrze, być świadomym mechanizmów które zachodzą w Twoim ciele, czyli np biegać na miarę swoich możliwości i podnosić sobie poprzeczkę, wtedy trening daje efekt..szyms88 pisze:bieganie słabo pali tłuszcz - zwykle biega się na zbyt wysokim tętnie
lepszy rowerek
-
poziomkaa
To na co zwrócić uwagę przy bieganiu? Jak można sobie spalić mięśnie? O_o Bo brzmi kiepsko...
-
kuleczka22
oj pulsometry to chyba dla profesjonalistow sa czy poczatkujacy tez powinni zaczac z nimi trening??
Ludzie bagatelizują pulsometry.. ale świat się zmienia i postęp technologiczny to nasza przyszłość więc czemu by nie korzystać z dobrodziejstw naszych czasów? to już nie chodzi o szpan czy 'gadżeciarstwo' ale udowodniono medycznie, że puls wpływa na nasz trening bardziej niż nam się wydaje