Zastanawiam się nad studiami Reklama i PR w Katowicach albo Nieruchomości i Inwestycje w Chorzowie. Wiecie może z czego jest potrzebna zdana matura i na jakim poziomie żeby dostać się na te studia? Co w ogóle myślicie o tym? Może polecacie jakiś inny ciekawy kierunek?
Jakie studia wybrać
Jakie studia wybrać
Witajcie! 
Zastanawiam się nad studiami Reklama i PR w Katowicach albo Nieruchomości i Inwestycje w Chorzowie. Wiecie może z czego jest potrzebna zdana matura i na jakim poziomie żeby dostać się na te studia? Co w ogóle myślicie o tym? Może polecacie jakiś inny ciekawy kierunek?
- Joanna1322
- Jestem tu nowa :)
Re: Jakie studia wybrać
Reklama i PR obecnie jeden z bardzo fajnych kierunków i przyszłościowych a zarazem bardzo dobrze płatnych jeśli masz umiejętności w tym kierunku. Jeśli chodzi o przedmioty to niestety teraz nie mam pojęcia co jest wymagane wszystko co związane z handlem ma wielką przyszłość oraz języki obce obecnie wschodnie
Już myślałam że nikt nie odpisze.. No właśnie nie wiem czy mam umiejętności ale ciekawi mnie to wszystko. Myślałam o maturze rozszerzonej z polskiego ale nie jestem pewna, próbuje się dowiedzieć z każdego źródła ale na chwile obecną bez skutków.
Skoro masz dość zróżnicowane propozycje co do studiów, dobrze się zastanów, zanim wybierzesz. Jakoś nie znam chyba osoby, która byłaby do końca zadowolona z wyboru swojego kierunku, nawet po jego szczęśliwym ukończeniu. Jeśli już, to jest niewiele takich osób...
ja wybrałabym też reklamę i PR, ale wybór studiów powinien być podyktowany głównie Twoimi zainteresowaniami, bo po co masz się męczyć na kierunku, który Cię nie kręci, a to i tak potem nie przekłada się na pracę...zwykle wykonujemy cos zupełnie innego niż założyliśmy
- ZwariowaneŻycie
- Jestem tu nowa :)
Jeśli chodzi o kwestie przedmiotów maturalnych branych pod uwagę to jest to indywidualna prawa uczelni. Musisz dobrze przejrzeć zasady rekrutacji. Tam musi być wszystko 
Jednak wybór kierunku studiów jest Twoją osobista sprawą. Powinnaś sama zastanowić się czego chcesz i nie słuchać porad innych. Każdy sam powinien dokonywać takich wyborów, bo jeśli ktoś podejmie decyzję za nas, a my później będziemy z tego niezadowoleni to do kogo będziemy mieć pretensje ? Musisz dokonać sama tej trudnej decyzji.
Jednak wybór kierunku studiów jest Twoją osobista sprawą. Powinnaś sama zastanowić się czego chcesz i nie słuchać porad innych. Każdy sam powinien dokonywać takich wyborów, bo jeśli ktoś podejmie decyzję za nas, a my później będziemy z tego niezadowoleni to do kogo będziemy mieć pretensje ? Musisz dokonać sama tej trudnej decyzji.
Ludzie często w nocy mają zupełnie inne emocje niż rano. Nie mówiąc o postanowieniach..
Dziękuję za odpowiedzi. Myślałam o tym ostatnio.. Niestety nie mam sprecyzowanego hobby. Zawsze marzyłam o organizowaniu przyjęć wesel itp. Dlatego myślę o zarządzaniu firmą czy coś podobno ale z tego co widzę strasznie ciężko z matmą ;/ Niby ją ogarniam ale nie wiem jak będzie na studiach bo to zupełnie inny poziom wszystko idzie w kierunki ekonomi. Myślałam też o zarządzaniu nieruchomościami bo jestem w technikum o profilu geodezja, miałam praktyki w starostwie i podoba mi się taka praca. Nie mam pojęcia co robić. Zupełny brak pomysłów 
Wybierając pomiędzy reklamą a nieruchomościami, wybrałabym reklamę. Moim zdaniem kierunek jest ciekawszy, a świat mediów cały czas się rozwija:). Wadą jest może fakt, że obecnie jest to dość popularny kierunek i pracę łatwiej znaleźć przy nieruchomościach... Ale przede wszystkim jest to Twoja decyzja- wybierz to w czym będziesz czuła się najlepiej. Jeżeli chodzi o rekrutację, to rzeczywiście jest to sprawa uczelni:). Zajrzyj na ich strony i zobacz czego wymagają.
Jeżeli przygotowujesz się do matury, nie wiesz jakie kierunek studiów wybrać oraz szukasz arkuszy egzaminacyjnych, zajrzyj na http://www.studiowac.pl
Też myślę nad kierunkiem
Chcę się wybrać na dietetyka
Wiecie może jak jest na takich studiach? Ciężko? Z tego co wiem to najwięcej jest tam chemii. Albo myślę jeszcze nad prawem bo miałabym większą możliwość w znalezieniu pracy... ale już sama nie wiem czy wybrać to co mnie interesuje, czy chodzić na nudne wykłady ale patrzeć przyszłościowo.
"W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca"
Z Pr i reklama to bym uwazala, teraz jest wielki boom na te kierunki wiec nie jestem pewna, czy po skonczeniu bedzie zapotrzebowanie.
Wiesz, obecnie na rynku jest pełno absolwentów, stąd trzeba dobrze się zastanowić, jaki kierunek warto studiować.
Możesz poczytać chociażby tutaj, jakie są najbardziej opłacalne kierunki studiów na 2013 rok i może wtedy trochę się nakierujesz.
Osobiście odradzałbym kierunki humanistyczne, ale jeśli już nic innego nie widzisz, zajrzyj tutaj i poczytaj jakie kierunki humanistyczne warto studiować.
Pozdrawiam
Możesz poczytać chociażby tutaj, jakie są najbardziej opłacalne kierunki studiów na 2013 rok i może wtedy trochę się nakierujesz.
Osobiście odradzałbym kierunki humanistyczne, ale jeśli już nic innego nie widzisz, zajrzyj tutaj i poczytaj jakie kierunki humanistyczne warto studiować.
Pozdrawiam
-
ola.nowik