Jaki wybrać język obcy?

Dział dla uczących się dziewczyn, jakie studia wybrać? Szkolenia, warto?
Awatar użytkownika
kusicielka
Extra Kobietka

Re: Jaki wybrać język obcy?

Post autor: kusicielka »

jako drugi rosyjski to świetny pomysl. Przestal być popularny po 89 roku i to chyba wtedy było zrozumiałe...
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Ale to bardzo ładny i łatwy język jest! :)
Snajper
Samiec

Post autor: Snajper »

Mam znajomą która poświęciła się nauce języka chińskiego. Lata nauki, ale teraz prowadzi naprawdę dostatnie życie jako tłumaczka. Często też wyjeżdża do Chin z rozmaitymi delegacjami.
renataxx

Post autor: renataxx »

Moja najmłodsza córka chodzi do prywatnej szkoły dwujęzycznej w Łodzi SPAM i na prawdę widać jakie postępy poczyniła odnośnie nauki jeżyków obcych
Ostatnio zmieniony pt kwie 25, 2014 7:08 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Theila »

Ja ostatnio ambitnie postanowiłam postawić na francuski. Uczyłam się kiedyś 3 lata w LO, ale że to już dawne czasu, a i moja nauka nie byla zbyt efektywna to zamówie kurs dla początkujących. Nie zawszkodzi mi sobie przypomnieć, a potem pomyślę co dalej. Dużo osob mi supermemo poleca, ale w związku z angielskim. Może wyprobuje francuski to będę wiedziała czy równie skutecznie wbija do glowy :P
Martusia
Miła Kobietka

Post autor: Martusia »

Bo supermemo jest na serio dobre, moja mama(już starsza kobieta) uczyła się tą metodą i dawała radę jak na swój wiek. Jak widać w każdym wieku można się uczyć języków obcych.
Cute_5
Miła Kobietka

Post autor: Cute_5 »

Wybierz język który lubisz, wtedy będzie Ci się łatwiej nauczyć.
mróweczka
Miła Kobietka

Post autor: mróweczka »

angielski teraz to mus. W zasadzie angielski teraz już nie liczy się jako atut pracownika, bo to każdy umie. I nie daje pracy, a w zasadzie jest traktowany jako koniecznosc i nie jest dodatkiem tylko podstawą ...
ankowa88
Jestem tu nowa :)

Post autor: ankowa88 »

Cześć,
Ja polecam zdecydowanie język hiszpański- łatwy do nauczenia, a do tego przyszłościowy! Mija już 4 rok mojej nauki i muszę przyznać, że nie było momentu, w którym poczułabym zniechęcenie. Naprawdę warto! Jest ktoś, kto podziela moje zdanie?:)
GabiV

Post autor: GabiV »

mróweczka pisze:angielski teraz to mus. W zasadzie angielski teraz już nie liczy się jako atut pracownika, bo to każdy umie. I nie daje pracy, a w zasadzie jest traktowany jako koniecznosc i nie jest dodatkiem tylko podstawą ...
Uczyć się angielskiego przede wszystkim! Uczyć, uczyć i nie przestawać! To mit, że każdy zna angielski. Każdy go miał w szkole, ale jak pojawia się wizja napisania maila po angielsku albo nie daj Boże rozmowy telefonicznej, to nagle wszystkich brzuch boli ;)

Wiem, co mówię, biegłość języka uzyskuje się w wyniku ciężkiej pracy i praktyki. Angielski to konieczność i dlatego każdy, nawet osoba, której wydaje się, że ten język zna, powinien go szlifować. Ja jestem tłumaczką, a wciąż się uczę.
Tłumacz angielski Poznań Biuro Punkt
kalimka

Post autor: kalimka »

Moim zdaniem niemiecki jest teraz najbardziej pożądany albo któryś z języków skandynawskich, tam jest teraz dużo ofert pracy
marcyś

Post autor: marcyś »

Poszukaj po ofertach pracy w Twojej specjalnosci. Zobacz na jakie języki jest zapotrzebowanie i już masz odpowiedź :)
małgogo

Post autor: małgogo »

Czytam tak wypowiedzi i widzie opinie, że angielski jest oklepany ale fakt faktem, że jest on konieczny jeśli chcemy szukać pracy.
eleonora

Post autor: eleonora »

no ale bez angielskiego to nie znajdziesz jej wcale.
Jeszcze nie widziałam oferty ze znajomoscia włoskiego. może poza jedną
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

Pierwszy "obowiązkowy" angielski, a potem te które lubisz albo które najprędzej mogą okazać się przydatne czyli włoski, francuski, hiszpański
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
Awatar użytkownika
paproctaniosc
Miła Kobietka

Post autor: paproctaniosc »

na pewno trzeba mówić po angielsku. jeśli chodzi o drugi jezyk to fajnie jak jest on jakiś "egzotyczny" to daje pewną uniwerslaność i unikalność na rynku pracy w jednym. warto opanować angieslki biegle i isc np na jakieś studia zwiazne z nietypowym jeszcze w polsce jezykiem np. turkologia.
marchewka92

Post autor: marchewka92 »

paproctaniosc pisze:na pewno trzeba mówić po angielsku. jeśli chodzi o drugi jezyk to fajnie jak jest on jakiś "egzotyczny" to daje pewną uniwerslaność i unikalność na rynku pracy w jednym. warto opanować angieslki biegle i isc np na jakieś studia zwiazne z nietypowym jeszcze w polsce jezykiem np. turkologia.
to chyba akurat dość oczywiste. problemem jest gdzie ty chcesz studiować taką "turkologię" :D bo weź pod uwagę że mało jest takich miejsc gdzie można by uczyć się tureckiego i dostać jakieś zaświadczenie
Awatar użytkownika
Sloneczko12
Miła Kobietka

Post autor: Sloneczko12 »

Chiński albo japoński ;)
repka88

Jaki wybrać język obcy?

Post autor: repka88 »

z perspektywy czasu i doświadczenia językiem przyszłościowym jest angielski, który jest w zasadzie uznawany za międzynarodowy. Studiowałem filologię angielską na Wszechnicy Polskiej i jestem bardzo zadowolony z efektów. Wysoki poziom, musisz poświęcić dużo swojego czasu i wysiłku ale satysfakcja jest gwarantowana :) bye!
Awatar użytkownika
paproctaniosc
Miła Kobietka

Post autor: paproctaniosc »

marchewka92 pisze:
paproctaniosc pisze:na pewno trzeba mówić po angielsku. jeśli chodzi o drugi jezyk to fajnie jak jest on jakiś "egzotyczny" to daje pewną uniwerslaność i unikalność na rynku pracy w jednym. warto opanować angieslki biegle i isc np na jakieś studia zwiazne z nietypowym jeszcze w polsce jezykiem np. turkologia.
to chyba akurat dość oczywiste. problemem jest gdzie ty chcesz studiować taką "turkologię" :D bo weź pod uwagę że mało jest takich miejsc gdzie można by uczyć się tureckiego i dostać jakieś zaświadczenie
turkologia jest w wawie na SPAM, sa tez kursy jezyka tureckiego - wygooglaj sobie szczegoly
Ostatnio zmieniony pt lis 14, 2014 10:01 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
marchewka92

Post autor: marchewka92 »

wszystko zależy gdzie jedziesz - chiński, angielski niemiecki i turecki wydają się najlepszym wyborem
marta002

Post autor: marta002 »

Najbardziej przyszłościowy i oczywiście popularny język to angielski. Popularne są też: włoski, francuski, hiszpański.
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Czarna »

O angielskim to nawet nie ma co wspominać, bo dla osób obecnie wchodzących na rynek pracy jest on wymogiem koniecznym. Z kolei coraz popularniejsze stają się... niepopularne języki, których znajomość może w przyszłości bardzo mocno zaprocentować ze względu na mniejszą konkurencję.
I see a red door and I want it painted black
No colours anymore, I want them to turn black
mblst

Post autor: mblst »

Angielski to podstawa, pomyśl o jakimś wschodnim
http://meblestalowe.pl/stanowiska_montazowe.html
ebolet

Post autor: ebolet »

podstawa to angielski, później też francuski jest przydatny ;)
zapraszam na http://www.malascena.com.pl/
ODPOWIEDZ