Jaki wybrać język obcy?
- kusicielka
- Extra Kobietka
Re: Jaki wybrać język obcy?
jako drugi rosyjski to świetny pomysl. Przestal być popularny po 89 roku i to chyba wtedy było zrozumiałe...
Mam znajomą która poświęciła się nauce języka chińskiego. Lata nauki, ale teraz prowadzi naprawdę dostatnie życie jako tłumaczka. Często też wyjeżdża do Chin z rozmaitymi delegacjami.
-
renataxx
Moja najmłodsza córka chodzi do prywatnej szkoły dwujęzycznej w Łodzi SPAM i na prawdę widać jakie postępy poczyniła odnośnie nauki jeżyków obcych
Ostatnio zmieniony pt kwie 25, 2014 7:08 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Ja ostatnio ambitnie postanowiłam postawić na francuski. Uczyłam się kiedyś 3 lata w LO, ale że to już dawne czasu, a i moja nauka nie byla zbyt efektywna to zamówie kurs dla początkujących. Nie zawszkodzi mi sobie przypomnieć, a potem pomyślę co dalej. Dużo osob mi supermemo poleca, ale w związku z angielskim. Może wyprobuje francuski to będę wiedziała czy równie skutecznie wbija do glowy 
Bo supermemo jest na serio dobre, moja mama(już starsza kobieta) uczyła się tą metodą i dawała radę jak na swój wiek. Jak widać w każdym wieku można się uczyć języków obcych.
Wybierz język który lubisz, wtedy będzie Ci się łatwiej nauczyć.
angielski teraz to mus. W zasadzie angielski teraz już nie liczy się jako atut pracownika, bo to każdy umie. I nie daje pracy, a w zasadzie jest traktowany jako koniecznosc i nie jest dodatkiem tylko podstawą ...
Cześć,
Ja polecam zdecydowanie język hiszpański- łatwy do nauczenia, a do tego przyszłościowy! Mija już 4 rok mojej nauki i muszę przyznać, że nie było momentu, w którym poczułabym zniechęcenie. Naprawdę warto! Jest ktoś, kto podziela moje zdanie?:)
Ja polecam zdecydowanie język hiszpański- łatwy do nauczenia, a do tego przyszłościowy! Mija już 4 rok mojej nauki i muszę przyznać, że nie było momentu, w którym poczułabym zniechęcenie. Naprawdę warto! Jest ktoś, kto podziela moje zdanie?:)
Uczyć się angielskiego przede wszystkim! Uczyć, uczyć i nie przestawać! To mit, że każdy zna angielski. Każdy go miał w szkole, ale jak pojawia się wizja napisania maila po angielsku albo nie daj Boże rozmowy telefonicznej, to nagle wszystkich brzuch bolimróweczka pisze:angielski teraz to mus. W zasadzie angielski teraz już nie liczy się jako atut pracownika, bo to każdy umie. I nie daje pracy, a w zasadzie jest traktowany jako koniecznosc i nie jest dodatkiem tylko podstawą ...
Wiem, co mówię, biegłość języka uzyskuje się w wyniku ciężkiej pracy i praktyki. Angielski to konieczność i dlatego każdy, nawet osoba, której wydaje się, że ten język zna, powinien go szlifować. Ja jestem tłumaczką, a wciąż się uczę.
Tłumacz angielski Poznań Biuro Punkt
Moim zdaniem niemiecki jest teraz najbardziej pożądany albo któryś z języków skandynawskich, tam jest teraz dużo ofert pracy
Poszukaj po ofertach pracy w Twojej specjalnosci. Zobacz na jakie języki jest zapotrzebowanie i już masz odpowiedź 
Czytam tak wypowiedzi i widzie opinie, że angielski jest oklepany ale fakt faktem, że jest on konieczny jeśli chcemy szukać pracy.
no ale bez angielskiego to nie znajdziesz jej wcale.
Jeszcze nie widziałam oferty ze znajomoscia włoskiego. może poza jedną
Jeszcze nie widziałam oferty ze znajomoscia włoskiego. może poza jedną
Pierwszy "obowiązkowy" angielski, a potem te które lubisz albo które najprędzej mogą okazać się przydatne czyli włoski, francuski, hiszpański
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
- paproctaniosc
- Miła Kobietka
na pewno trzeba mówić po angielsku. jeśli chodzi o drugi jezyk to fajnie jak jest on jakiś "egzotyczny" to daje pewną uniwerslaność i unikalność na rynku pracy w jednym. warto opanować angieslki biegle i isc np na jakieś studia zwiazne z nietypowym jeszcze w polsce jezykiem np. turkologia.
-
marchewka92
- Jestem tu nowa :)
to chyba akurat dość oczywiste. problemem jest gdzie ty chcesz studiować taką "turkologię"paproctaniosc pisze:na pewno trzeba mówić po angielsku. jeśli chodzi o drugi jezyk to fajnie jak jest on jakiś "egzotyczny" to daje pewną uniwerslaność i unikalność na rynku pracy w jednym. warto opanować angieslki biegle i isc np na jakieś studia zwiazne z nietypowym jeszcze w polsce jezykiem np. turkologia.
- Sloneczko12
- Miła Kobietka
Chiński albo japoński 
Jaki wybrać język obcy?
z perspektywy czasu i doświadczenia językiem przyszłościowym jest angielski, który jest w zasadzie uznawany za międzynarodowy. Studiowałem filologię angielską na Wszechnicy Polskiej i jestem bardzo zadowolony z efektów. Wysoki poziom, musisz poświęcić dużo swojego czasu i wysiłku ale satysfakcja jest gwarantowana
bye!
- paproctaniosc
- Miła Kobietka
turkologia jest w wawie na SPAM, sa tez kursy jezyka tureckiego - wygooglaj sobie szczegolymarchewka92 pisze:to chyba akurat dość oczywiste. problemem jest gdzie ty chcesz studiować taką "turkologię"paproctaniosc pisze:na pewno trzeba mówić po angielsku. jeśli chodzi o drugi jezyk to fajnie jak jest on jakiś "egzotyczny" to daje pewną uniwerslaność i unikalność na rynku pracy w jednym. warto opanować angieslki biegle i isc np na jakieś studia zwiazne z nietypowym jeszcze w polsce jezykiem np. turkologia.bo weź pod uwagę że mało jest takich miejsc gdzie można by uczyć się tureckiego i dostać jakieś zaświadczenie
Ostatnio zmieniony pt lis 14, 2014 10:01 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marchewka92
- Jestem tu nowa :)
wszystko zależy gdzie jedziesz - chiński, angielski niemiecki i turecki wydają się najlepszym wyborem
Najbardziej przyszłościowy i oczywiście popularny język to angielski. Popularne są też: włoski, francuski, hiszpański.
O angielskim to nawet nie ma co wspominać, bo dla osób obecnie wchodzących na rynek pracy jest on wymogiem koniecznym. Z kolei coraz popularniejsze stają się... niepopularne języki, których znajomość może w przyszłości bardzo mocno zaprocentować ze względu na mniejszą konkurencję.
I see a red door and I want it painted black
No colours anymore, I want them to turn black
No colours anymore, I want them to turn black
Angielski to podstawa, pomyśl o jakimś wschodnim
http://meblestalowe.pl/stanowiska_montazowe.html
podstawa to angielski, później też francuski jest przydatny 
zapraszam na http://www.malascena.com.pl/