Jak dbacie o wzrok?
Jak dbacie o wzrok?
Hej, czy macie jakies swoje sposoby na poprawe wzroku, albo wspomaganie go? Czesto mnie bola oczy, chodze regularnie do okulisty. Ale zastanawiam sie czy zmienic cos w diecie albo cos brac zeby bylo lepiej. Czytalam ze wazna jest luteina bo organizm jej sam nie produkuje. Co o tym sądzicie? Dostarczacie w jakis sposob?
Re: Jak dbacie o wzrok?
Krople do oczu tak zwane sztuczne łzy.. albo zwykla sól fizjologiczna. No i ćwiczenia oczu
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Przyznam ze nazwa sól fizjologiczna już mnie odstrasza chociaż wiem, że nie będzie bolalo
krople mam, zapuszczam czasami w pracy jak już nie daje rady. Pocwiczyc za bardzo nie moge, bo w pracy za oknami las biurowców ;/
Szczerze to ja chyba swój tylko niszczę. Krople do oczu to dla mnie koszmar i ostateczność, bo nie lubię tego uczucia, chyba jednak muszę się przemóc, bo co raz więcej czasu spędzam przy komputerze. Wieczorem przed snem mam wrażenie, że pod powiekami mam piasek. 
Chili chodzi ogolnie o dodatkowe nawilżenie oka... i warto to robić regularnie..
Niestety przy pracy przy kompie zapominamy o czestym mruganiu.
Co do cwiczen.... zamykasz oko... i krecisz gałkami ocznymi w jedną stronę w drugą patrzysz w lawo prawo gora dół. Otwierasz oko i spoglądasz w dal.. i powtarzasz...
Demeter koniecznie krople..
Niestety przy pracy przy kompie zapominamy o czestym mruganiu.
Co do cwiczen.... zamykasz oko... i krecisz gałkami ocznymi w jedną stronę w drugą patrzysz w lawo prawo gora dół. Otwierasz oko i spoglądasz w dal.. i powtarzasz...
Demeter koniecznie krople..
-
dradziszewska
- Fajna Kobietka
Zgadza się z przedmówczyniami, krople i ćwiczenia oczu to jedyne rozsądne rozwiązanie.
BeautyExpert - opinie i pytania pacjentów, odpowiedzi najwybitniejszych specjalistów, opisy zabiegów medycyny estetycznej i chirurgii plastycznej, porady.
Na oczy bardzo pomaga wysiłek fizyczny. Może zatrzymać galopującą wadę nawet
http://klinikazdrowia.blogujaca.pl/
-
babeczkowa
- Jestem tu nowa :)
Pracuję przy dobrym oświetleniu, zawsze zwracam na to uwagę. Oprócz tego zakraplam regularnie oczy i co jakiś czas łykam luteinę. Tabletki lutezan są bardzo fajne, właśnie na takie zmęczone oczy czy pogarszający wzrok. Lubię ten efekt gdy mogę siedzieć do późna a oczy mnie nie pieką 
Zamiast kupować super specjalne krople do oczu, polecam płyn do soczewek; ma podobny skład, ale 10x większą pojemność (za tę samą cenę, ofkors) 
No dobra ćwiczenia i krople. A co z dietą? Czytałam ostatnio że też jest ważna, Musimy podobno dostarczać dużo witaminy A i luteiny. Bo organizm sam jej nie produkuje. Czy uzupełniacie ja jakoś?
Dużą rolę odgrywa odżywianie jeśli chodzi o wzrok. Ja mam na szczęście bardzo dobry wzrok na to nie narzekam. Ostatnio przypadkowo na LINK czytałam że bardzo dobre na wzrok są jagody. W sumie to ja uwielbiam jagody także może warto kupować:)
PROSZE NIE SPAMOWAC
PROSZE NIE SPAMOWAC
http://buziak.nl
Zdecydowanie najwazniejszy jest nasz tryb życia. Jak pracujemy przed kompem, to dobrze dbać o to, żeby czas wolny spędzać bez niego. Oprócz tego długi sen jest zawsze odpoczynkiem dla oczu, byle nie kłaść się późno, ew entualnie stosować krople. Mój lekarz zalecał mi dużo pić, żeby nawilżyć śluzówkę oka i tabletki lutezan, o ktorych tutaj juz ktos mowil (przy czym ja też mam wadę wzroku i bardzo dużo używam komputera, także przed kupieniem czegoś warto pogadac z okulistą albo lekarzem pierwszego kontaktu).
Podobno czerwone warzywa wskazane.Chilli pisze:No dobra ćwiczenia i krople. A co z dietą? Czytałam ostatnio że też jest ważna, Musimy podobno dostarczać dużo witaminy A i luteiny. Bo organizm sam jej nie produkuje. Czy uzupełniacie ja jakoś?
Za spam tabletkowy z luteina podziekujemy. Poleca bany...
na pewno preparaty z luteiną i wyciągiem z jagód. Ważne są ćwiczenia oczu np. raz patrzysz blisko raz daleko lub wyobrażenie sobie koła i obwodzenie wzrokiem po okręgu. Szczególnie osobom pracującym przy komputerze polecam takie ćwiczenia
http://klinikazdrowia.blogujaca.pl/
-
babeczkowa
Suplementuję luteinę raz na jakiś czas, właśnie gdy odczuwam nadmierne zmęczenie oczu komputerem. Właściwie luteina+cynk to obrońcy wzroku i najlepiej łykać w takim połączeniu. Może spróbujesz z lutezanem? Myślę, że to rozwiąże problem. W diecie jeszcze jajka, owoce morza, mleko, jagody i oleje roślinne wspomagają wzrok 
ale to chyba tylko z czarnuszki, kokosowy i z nasion pietruszki? Czy jakieś jeszcze?babeczkowa pisze: (..) i oleje roślinne wspomagają wzrok

-
kasiakubel
ja używam codziennie kropli do oczu
tylko zawsze miałam problem z ich aplikacją, ale kiedyś przeczytałam super artykuł na blogu apteki melissa o tym jak prawidłowo stosować krople do oczu. muszę przyznać, że było to bardzo przydatne 
Diete na pewno trzeba wzbogacić o ryby, owoce morza, warzywa
Ale luteiny sam organizm nie produkuje, więc ja też biorę lutezan własnie. Polecam, w aptece mi poleciła Pani farmaceutka. A o wzrok trzeba dbać, bo na starośc to tylko okulary nam zostaną. Trzeba mysleć o tym wczesniej.
Kupiłam krople i stosuję każdego dnia ulga jest i to duża.
Ja oprócz odpowiedniej diety, zaczęłam brać tabletki z luteiną i borówką, kupiłam je za poleceniem farmaceutki w aptece, bo szukałam czegoś dobrego na zmęczone klimatyzacją oczy 
-
anetatere32
regularnie nawilżam kroplami lub solą fizjologiczną i noszę okulary podczas pracy na komputerze
http://www.pcme.pl/nowotwor-skory-objaw ... e-klinika/ - ustrzeż się przed nowotworem skóry!
Teraz nawet zerknęłam na opakowanie, żeby nazwę spisać, bo wcześniej jej nie pamiętałamkamiila pisze:Ja oprócz odpowiedniej diety, zaczęłam brać tabletki z luteiną i borówką, kupiłam je za poleceniem farmaceutki w aptece, bo szukałam czegoś dobrego na zmęczone klimatyzacją oczy
co z suplementami na wzrok? Dają coś? Jakich składników w nich szukać, któe najlepiej na oczy działają? Wiem że w jagodach jest duzo witamin i chyba w batatach tez, czy aronia też dobrze działa na oczy?
Wicia. Moja okulistka powtarzala że czerwone i pomarańczowe warzywa i owoce