Ile świadków na ślubie?

Jedyny dzień w życiu, tak ważny dla kobiet. Jak zorganizować wesele? Jaką suknię kupić? Ślub kościelny czy cywilny? Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, a może podzielić się swoimi doświadczeniami? Zapraszamy do pisania tutaj.
ODPOWIEDZ
sun979

Ile świadków na ślubie?

Post autor: sun979 »

Pytanie z tematu - ile na ślubie ma być świadków?
Moja mama mówi, że 2 pary, z czego 2 osoby podpisują i jedna osoba od każdej strony. Natomiast zastanawiam się czy taka na prawdę jest reguła? Czy może być tylko para z 1 strony i podpisywać młodej parze?
elzbieta45
Kobietka Expert

Re: Ile świadków na ślubie?

Post autor: elzbieta45 »

ja miałam 1 swiadka i moj maz tez jednego . wiec nie wiem co kraj to obyczaj i inny zwyczaj
Masjaa
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Masjaa »

To tylko Wasz wybór.... nie ma reguły... ja byłam ostatnio świadkiem co były 2 pary , 2 kobitki i 2 facetów. ale byłam też na weselu co było 2 facetów za świadków :) najczęściej to po prostu para ... ważne żeby to były bliskie Wam osoby które w razie czego służą pomocą :)
poziomkaa

Post autor: poziomkaa »

Ja nie spotkałam się z sytuacją, gdzie świadków byłoby więcej niż dwóch/dwoje/dwie...
kropka12

Post autor: kropka12 »

U nas również było dwóch świadków, i powiem szczerze wśród naszych znajomych to jest reguła
brunecia
Extra Kobietka

Post autor: brunecia »

Oooo o tym nie słyszałam. U nas ja miałam świadkową, mąż świadka i to wsio.
sun979

Post autor: sun979 »

może tak jakby jest 1 główna para świadków do podpisania, ale np. na takiej zabawie weselnej są 2 pary? Tzw. starostowie?
ODPOWIEDZ