I raz u ginekologa/badanie dopochwowe

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
anulaxvx

I raz u ginekologa/badanie dopochwowe

Post autor: anulaxvx »

Witam,
przede mną pierwsza wizyta u lekarza ginekologa. Mam 18 lat i jeszcze nigdy jeszcze nie byłam. Chciałabym dowiedzieć się jak wygląda taka wizyta, czego mogę się spodziewać, jak się zachować. Jak się mam do niej przygotować?( czy się depilować czy nie)?Jak wygląda badanie? Trochę się wstydzę tej pierwszej wzyty. Lepiej zapisać się do ginekologa kobiety czy do mężczyzny?

Chciałabym wiedzieć czy ginekolog może zrobić badanie dpochwowe dziewicy.
Jak ono wygląda? czy boli? Czy można je zrobić u dziewicy?
Melisa

Re: I raz u ginekologa/badanie dopochwowe

Post autor: Melisa »

wiesz, ja wole mężczyznę gineologa, ale pierwszy raz może lepiej do kobiety, będziesz się mniej krępować :)
ja nie chodze z krzakami, ale całkiem ogolona też nie jestem ;)
Najlepiej ubierz spódnicę, bo jest to wygodne, nie musisz na golasa przechodzic na fotel tylko w spódnicy, potem ją tylko podciągasz, mniej krępacji będzie ;)

A co do badania to nie wiem jak bada dziewicę
pomcia

Post autor: pomcia »

Gin powinien sam ocenić stan. :) Też wolę facetów, czuję się mniej skrępowana. Nawet nie wiem czemu? Nie stresuj się, każda z nas to przeżyła.
Daisie

Post autor: Daisie »

Ja wolę ginekologa-kobietę.

Kiedyś dla rozluźnienia, zapytałam moją panią doktor, czy to nie jest dla niej krępujące, zaglądanie w "te" miejsca. A ona ze śmiechem odpowiedziała, że krępujące to dopiero byłoby dla niej zaglądanie ludziom w zęby :-)

Pamiętaj, że dla takiego lekarza, niezależnie od płci i niezależnie od tego jak podchodzi do swojego zawodu, jesteś jedną z wielu pacjentek i patrzy na Ciebie wyłącznie okiem profesjonalisty, więc nie ma się co krępować.

Pozdrawiam
D.
lidka86

Post autor: lidka86 »

:? ja wczoraj byłam u ginekologa... brrr... pobrał mi wymaz na cytologie i jak coś będzie nie tak to zadzwoni, badanie jest nie przyjemne kiedy pa szklaną rurka pobiera wymaz, ale nie boli... potem zrobił mi 2 minutowe usg i skasował 100 zł :ugeek: .. ale wyszłam z gabinetu zadowolona.. tak jak miałam 2 małe torbiele i nadżerke wielkości 2 złotówki tak już nic nie mam:) :happy byłam w szoku.. wszystko sie wchłonęło... mam tylko brać kwas foliowy skoro staram się o dziecko.. powiedział że najlepiej od jutra czyli dziś i jest to ważne... pomyślałam że może zobaczył jakiś zaczątek ciąży ale jeszcze nic mi nie powiedział bo ciąża może ulec zawsze samoistnemu wchłonieniu czy coś tam, moja siostra się starała i nie dawał jej kwasu foliowego tłumacząc że to dla kobiet starających się.. . takie myśli jakieś mi przez główke przeszły:):)ale ważne że wszystko ok... :swing

badania u ginekologa zawsze wywołują swoistego rodzaju skrępowanie, ale da się przeżyć i jak jest przystojny lekarz i miły to jeszcze wizyta jest przyjemna :lol: :lol: :lol:
najlepiej założyć spódnicznke, jest to naprawde wygodne, nie trzeba jej zdejmować jak spodni, a z nerwów ubieranie czasem idzie niezdarnie:).. ja chodze do faceta ginekologa, raz byłam u kobiety i nie była tak subtelna i delikatna jak facet ginekolog.. do kobiety już więcej nie pójde...
Melisa

Post autor: Melisa »

lidka, to jest wiadome, że jak się stara o dziecko, jeszcze zanim się jest w ciąży trzeba kwas foliowy brać, więc się nie wkręcaj za bardzo, że już ciążę widział ;) Oczywiście tego ci życzę :) tylko wiesz, żebyś się nie nakręciła że jesteś w ciąży a potem rozczarowanie
lidka86

Nie wiedzialam wlasnie ze kwas foliowy moga tez brac kobiety starajace sie o dzzidzie. Niestety miesiac temu tak sie nakrecilam i potem pod prysznicem plakalam ze okres przyszedl. Teraz podchoodze do tego na luzie bo psychika robi tez swoje.ale co nie zmienia faktu ze zastanawialam sie po co ten kwas? Ale faktycznie ma duze znaczenie rowniez dla kobiet starajavych sie o dziecko :baby
dione

Post autor: dione »

Na pewno najważniejsze jest wybranie odpowiedniego specjalisty, dzięki czemu ta wizyta nie będzie traumą. Bardzo dobrym specjalistą jest dr Kubiak, który przyjmuje w Koninie. Jest sympatyczny, a przy okazji też jest po prostu profesjonalny. Dzięki niemu na pewno ta wizyta nie będzie dla Ciebie tak wielkim stresem.
lidka86

jeśli kobieta wstydzi się ginekologa mężczyzny -może udać sie do kobiety. ale ja byłam u kobiety i nie była za delikatna, jak mężczyzna ginekolog.
kobieta musi indywidualnie zdecydować po pierwsze czy pan ginekolog czy pani ginekolog. a po drugie jak już zdecydujemy czy idziemy do kobiety czy mężczyzny to jak już było w poście powyżej liczy się aby był to dobry lekarz , z dużym doświadczeniem,.
Nala

Post autor: Nala »

Witaj!

Przede wszystkim - bez obaw, to naprawdę nic strasznego. Ja również się martwiłam przed pierwszą wizytą. Bałam się jak cholera, nie spałam nawet w nocy. I co? Więcej strachu niż było to warte. Najpierw była krótka rozmowa, potem krótkie badanie. Zupełnie bezbolesne. Troszkę się krępowałam, ale lekarz wprowadził taką atmosferę, że naprawdę zupełnie się rozluźniłam. Byłam u faceta i naprawdę jestem zadowolona. Osobiście się wydepilowałam, ale podobno nie trzeba dokładnie. Ważne żeby włoski nie były za długie, może być malutki zarościk.

Powodzenia, to naprawdę nic strasznego! :)
Justyna 32

Post autor: Justyna 32 »

Z tego co mi wiadomo to dziewicy nie można badać przez pochwę tylko przez odbyt. Musisz powiedzieć lekarzowi,że jesteś dziewicą bo inaczej możesz stracić cnotę... z wziernikiem a tego byś chyba nie chciała.
lidka86

FAKT.. pomineliśmy ta kwestię, że dziewica nie może być normalnie badana przez pochwę. ale równie dobrze chyba nie musi przez odbyt bo usg chyba też robią.
Maadziaa
Jestem tu nowa :)

Post autor: Maadziaa »

Ja byłam u ginekologa- kobiety w wieku 16 lat, ponieważ miałam problem- przez pół roku nie miałam miesiączki ;(. Pani ginekolog wiedziała, że jestem dziewicą i nawet nie musiałam się rozbierać od pasa w dół- poprosiła tylko, żebym podciągnęła bluzke do góry i nacisnęła mocno brzuch, a potem zleciła USG, gdzie rzecz jasna tez się bielizny nie ściąga :). Tak więc bałam się niepotrzebnie.
nina19

Post autor: nina19 »

Dziewicy zazwyczaj nie bada się dopochwowo. No chyba, że jest taka potrzeba.
ODPOWIEDZ