Edukacja seksualna
-
golden_eye
Edukacja seksualna
Jakie jest Wasze zdanie na temat edukacji seksualnej? Uważacie, że powinna być ona powszechna? Z jakich innych źródeł młodzi ludzie mogliby czerpać wiedzę i rzetelne informacje na temat seksu? Wydaje mi się, że świadomość seksualna Polaków jest na dość niskim poziomie, stąd tak wiele niechcianych ciąż i młodocianych nieodpowiedzialnych rodziców.
-
glamour
Re: Edukacja seksualna
Oczywiście, że powinna być ona powszechna. Aktualnie w naszym kraju ta sprawa została istotnie zaniedbana. Rodzicie z dziećmi nie chcą rozmawiać, myślą, że to szkoła załatwi, a w szkole o tym praktycznie nie ma mowy. Powinno się coś w tej kwestii zmienić
Dzieciaki są zorientowane w temacie seksu, ale mają do niego nieodpowiednie podejście. Traktują seks jak formę zabawy stąd niechciane ciąże nastolatków. Być może to też wina rodziców, brak ich zainteresowania i stąd za duża rozpusta seksualna młodych ludzi.
http://ancymonki.pl/
Uważam, że powinny być takie zajęcia w szkole. Rodzice nie chcą rozmawiać z dziećmi, bo po prostu nie potrafią. U mnie było tylko jedno zdanie "Jak zajdziesz w ciążę to Cię wyrzucę z domu". I tyle było na temat seksu... wszystkiego dowiedziałam się w szkole, albo z zajęć albo między koleżankami.
Dużo ludzi się oburza, że jak to, o seksie z dziećmi? Tylko, że te dzieci czasami wiedzą więcej o seksie niż dorośli. A czy ta wiedza jest wartościowa czy nie to inna sprawa. Dlatego na takich zajęciach powinny być prostowane wszystkie wymyślone bajki i młodzież powinna mieć dostęp do rzetelnych informacji.
Dużo ludzi się oburza, że jak to, o seksie z dziećmi? Tylko, że te dzieci czasami wiedzą więcej o seksie niż dorośli. A czy ta wiedza jest wartościowa czy nie to inna sprawa. Dlatego na takich zajęciach powinny być prostowane wszystkie wymyślone bajki i młodzież powinna mieć dostęp do rzetelnych informacji.
http://off-topic-mojegozycia.blogspot.com/
Ja uważam, że edukacji w tej materii nigdy, ale to przenigdy nie było w naszym kraju. Kiedyś za czasów naszych rodziców, było coś tam ala przystosowanie do życia w rodzinie, ale ogólnie seks był tematem tabu. Teraz gdy nie jest tematem tabu, jest zaniedbywany. Temat jest nakreślany zbyt ogólnie, lub w ogóle pomijany.
-
paula
Jestem nauczycielem. Co prawda nie uczę edukacji seksualnej jednak w jakiś tam sposób jestem z tym związana. Uważam że prócz zajęć dla dziecko-f5.html" class="auto-link" rel="dofollow">dzieci, powinny być również takie zajęcia dla... RODZICÓW! czemu? odpowiedź jest bardzo prosta, pozwólcie że przytoczę historię jednej z moich uczennic, która ostatnio bardzo się skarżyła. Nie będę podawała jej imienia bo prosiła by rodzice się nie dowiedzieli.
Otóż dziewczynka ma 14 lat. Jest naprawdę zdolna, uczę ją od kilku dobrych lat, robi naprawdę postępy w nauce. Jak na swój wiek jest o wiele rozumniejsza niż jej koleżanki - rówieśniczki. Nie ogląda tych dziwnych filmików na kablówce, woli coś poważniejszego, nie idzie do kina na durną komedię tylko na film o poważnej tematyce. Urodziła się, gdy jej mama miała 30 lat. Była tak naprawdę ich drugim dzieckiem, bo pierwszego niestety jej mama nie donosiła do rozwiązania i w 6 miesiącu poroniła. Więc młoda była zawsze traktowana jak taki ich skarb "na stare lata"
Jest jedynaczką.
I nagle okazało się że ma chłopaka.. skandal na całą rodzinę bo ta ich cudowna córcia, która była idealna, ma chłopaka w wieku 14 lat, a przecież ona jest na tyle głupiutka że pójdzie z nim do łóżka, że zajdzie w ciążę i dziecko będzie miało dziecko.
i teraz proszę, odpowiedzcie mi:
czy naprawdę rodzice nie powinni też mieć zajęć z edukacji seksualnej? a może z edukacji psychologicznej swojego dziecka?
Niestety, z mojej praktyki pedagogicznej wiem, że 80% rodziców twierdzi że jeśli ich córka/syn mają partnera w wieku 14-18 lat, to zaraz będą musieli zakładać rodziny. A może zamiast tak drastycznej rozmowy, trzeba byłoby porozmawiać ze swoimi dziećmi o antykoncepcji?
Otóż dziewczynka ma 14 lat. Jest naprawdę zdolna, uczę ją od kilku dobrych lat, robi naprawdę postępy w nauce. Jak na swój wiek jest o wiele rozumniejsza niż jej koleżanki - rówieśniczki. Nie ogląda tych dziwnych filmików na kablówce, woli coś poważniejszego, nie idzie do kina na durną komedię tylko na film o poważnej tematyce. Urodziła się, gdy jej mama miała 30 lat. Była tak naprawdę ich drugim dzieckiem, bo pierwszego niestety jej mama nie donosiła do rozwiązania i w 6 miesiącu poroniła. Więc młoda była zawsze traktowana jak taki ich skarb "na stare lata"
I nagle okazało się że ma chłopaka.. skandal na całą rodzinę bo ta ich cudowna córcia, która była idealna, ma chłopaka w wieku 14 lat, a przecież ona jest na tyle głupiutka że pójdzie z nim do łóżka, że zajdzie w ciążę i dziecko będzie miało dziecko.
i teraz proszę, odpowiedzcie mi:
czy naprawdę rodzice nie powinni też mieć zajęć z edukacji seksualnej? a może z edukacji psychologicznej swojego dziecka?
Niestety, z mojej praktyki pedagogicznej wiem, że 80% rodziców twierdzi że jeśli ich córka/syn mają partnera w wieku 14-18 lat, to zaraz będą musieli zakładać rodziny. A może zamiast tak drastycznej rozmowy, trzeba byłoby porozmawiać ze swoimi dziećmi o antykoncepcji?
-
glamour
To prawda, rodzice również powinni być przygotowywani do wychowywania dzieci. Co do młodych to zawsze mogą skorzystać z pomocy specjalistów. Na portalu o edukacji seksualnej dla przykładu działa specjalista odpowiadający na trudne pytania
Ostatnio zmieniony wt paź 29, 2013 3:36 pm przez 456, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z regulaminem forum i nie spamować.
Powód: Proszę zapoznać się z regulaminem forum i nie spamować.
-
karolinq12
- Miła Kobietka
w szkole jest za malo edukacji seksualnej 
Myślałam, że do końca życia nie będzie stać mnie nawet na głupie waciki, ale czuję, że dzięki tv.sexbook.com.pl niedługo wszystko się odmieni!:)