Dobre tłuszcze

Znasz jakąś dietę cud? Schudłaś i chcesz się pochwalić i pomóc innym kobietkom? Wszystko na temat odchudzania i zdrowych diet piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
malabula

Dobre tłuszcze

Post autor: malabula »

Naczytałam się wiele o dobrych tłuszczach np tych z orzechów. Czy tłuszcze ryb także można zaliczyć do takowych.
kukilka
Fajna Kobietka

Re: Dobre tłuszcze

Post autor: kukilka »

malabula - tłuszcz rybi bogaty jest w bardzo zdrowe kwasy omega-3 :) ponieważ jednak mało osób je ryby, omega-3 można dostarczyć za pomocą oleju rzepakowego (2 łyżki dziennie pokrywają zapotrzebowanie dorosłej osoby)
tiya
Jestem tu nowa :)

Post autor: tiya »

tak, ryby zawierają dobre tłuszcze, ale tak naprawdę prawie wszystkie tłuszcze są zdrowe z wyjątkiem tzw. tłuszczów trans które są w większości margaryn. Ryby to doskonałe źródło Omega 3, olej rzepakowy jest taki sobie jeśli chodzi o przyswajalność tych kwasów, znacznie lepiej sięgnąć po siemię lniane albo olej lniany, który choć paskudny w smaku ma sporo tych kwasów. W ostateczności oczywiście tran. Wbrew pozorom masło też jest dobrym tłuszczem, i smalec też. Pozostaje kwestia zachowania umiaru, większość porad dietetycznych z kolorowych gazetek to bzdety
bywam w:NuviaLab
kukilka
Fajna Kobietka

oj, nie wszystkie tłuszcze są zdrowe. Udowodniono bowiem, że tłuszcze zwierzęce mogą być przyczyną miażdżycy, a roślinne - wręcz przeciwnie, pomagają z miażdżycą walczyć i obniżają poziom cholesterolu.
A co do oleju lnianego - fakt, ma więcej omega-3, ale oprócz samych składników ważne są też ich proporcje - jak w dobrym cieście ;) To że w jednym cieście będzie kilogram cukru, wcale nie świadczy o tym, że jest lepsze od tego, w którym jest 200 g ;) I podobnie jest z olejami - olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład tłuszczowy spośród wszystkich olejów i dlatego według najnowszych badań jest najzdrowszy z olejów :)
Tusia

Post autor: Tusia »

Polecam poczytać również o dobrym działaniu siemienia lnianego:
http://www.sante.pl/agnieszka_maciag18_ ... codziennie

:)
cola

Post autor: cola »

zdrowe tłuszcze w produktach: jajka, ryby(byle na panga sranga), slonecznik, sezam
Obrazek
Kupuj najtaniej i zarabiaj na zakupach - Familo
kukilka
Fajna Kobietka

cola pisze:zdrowe tłuszcze w produktach: jajka, ryby(byle na panga sranga), slonecznik, sezam
Co do tych jajek to nie jestem przekonana, czy są to rzeczywiście tak zdrowe tłuszcze (żeby nie było, nie przeczę, że jajka same w sobie są zdrowe, chodzi mi ściśle o tłuszcze). Co prawda ostatnie badania pokazują, że jajka faktycznie były demonizowane pod względem "cholesterologenności", ale jednak...
Słonecznik i sezam jak najbardziej, jak zresztą wszystkie rośliny, z których wytwarza się oleje roślinne :) Ryby najlepsze są te morskie, bo mają w sobie dużo omega-3, tak jak olej rzepakowy.
akszym23

Post autor: akszym23 »

Wyznaję skromną zasadę "co za dużo, to nie zdrowo" :D myślę, że w nadmiarze wszystko może szkodzić, jednak unikanie tłuszczy jest wielkim błędem w odchudzaniu.
Wielu ludzi całkowicie usuwa tłuszcze nasycone ze swojej diety, wierząc że są one bardzo niezdrowe dla naszego organizmu. To jednak nieprawda. Jeśli będziemy je dostarczać naszemu organizmowi w odpowiedniej dawce (około 15 procent całkowitego spożycia tłuszczu w ciągu dnia), to nic złego nam nie grozi.
http://www.lifestyle.pieniadz.pl/Fakty, ... 365-1.html

A jedzenie ryb w czasie diety (i nie tylko) jest b. ważne, przynajmniej raz w tygodniu, właśnie ze wzgl. na te tłuszcze ;)
kukilka
Fajna Kobietka

konkretnie to chodzi o kwasy tłuszczowe omega-3 o których pisałam wcześniej. Jak najbardziej w rybach jest ich najwięcej i dlatego warto je jeść, ale jak ktoś bardzo ryb nie lubi to podobne kwasy znajdzie też w oleju rzepakowym.
pigmatic

Post autor: pigmatic »

Najistotniejszymi składnikami, decydującymi o wartości odżywczej ryb jest zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny OMEGA 3, takich jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), których sami nie potrafimy syntetyzować i w związku z tym muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem.
Więcej znajdziesz tutaj :)

http://cojesc.net/ryby/
http://cojesc.net/category/wszystko-o-tluszczach/
Awatar użytkownika
Martycha

Post autor: Martycha »

Dużo się pisze o tych dietach, co się powinno, a co nie powinno jeść. A tłuszcz, to już w ogóle horror. Często jednak spotykam się opiniami dietetyków, że jest jest on tak samo potrzeby jak każdy inny składnik, tylko nie wrzucajmy tłuszczu np. z ryby i tego z chrupek do jednego worka, bo to nie ma sensu.
kukilka
Fajna Kobietka

Otóż to - bez tłuszczu witaminy A, D, E i K by się wcale nie przyswajały, więc tłuszcz jest niezbędny, tylko należy wybierać dobre tłuszcze, jak np. olej rzepakowy, który jest bogaty w witaminy, antyoksydanty i kwasy omega, a nie masło, które podwyższa cholesterol i szkodzi sercu.
adrianna32

Post autor: adrianna32 »

Masz racje Martycha, ale trzeba dobrze wybrać i we wszystkim znać umiar, każdy mikroelement jest dobry i potrzebny dla organizmu, nie inaczej jest z tłuszczem. Do smażenia np. nie używajcie smalcu, margaryny czy oleju słonecznikowego wybierzcie alternatywę np. oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
Kilka słów o mnie: Jestem żywą pogodną 32-latką, dbam o swoje zdrowie, lubię ćwiczenia gdzie moje ulubione urządzenie to rower stacjonarny, oprócz jazdy na rowerze staram się także żyć i odżywiać jak najlepiej, dieta jogurty i inne niskokaloryczne potrawy. Pozdrawiam, Adrianna
Barbara Karol
Miła Kobietka

Post autor: Barbara Karol »

malabula pisze:Naczytałam się wiele o dobrych tłuszczach np tych z orzechów. Czy tłuszcze ryb także można zaliczyć do takowych.
Tak, jak najbardziej. Jedz ryby jak najczęściej i jak najwięcej.
Natalia Sabała
Miła Kobietka

Post autor: Natalia Sabała »

Barbara Karol pisze:
malabula pisze:Naczytałam się wiele o dobrych tłuszczach np tych z orzechów. Czy tłuszcze ryb także można zaliczyć do takowych.
Tak, jak najbardziej. Jedz ryby jak najczęściej i jak najwięcej.
Podpisuje się obiema rękami :)
Natalia Sabała
Polecam wam ten sklep fryzjerski.
kukilka
Fajna Kobietka

adrianna32 pisze:Masz racje Martycha, ale trzeba dobrze wybrać i we wszystkim znać umiar, każdy mikroelement jest dobry i potrzebny dla organizmu, nie inaczej jest z tłuszczem. Do smażenia np. nie używajcie smalcu, margaryny czy oleju słonecznikowego wybierzcie alternatywę np. oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
akurat oliwa z oliwek do smażenia też nie jest najlepsza. olej rzepakowy znacznie lepiej znosi wysokie temperatury.
Cecylia Sztabowska

Post autor: Cecylia Sztabowska »

Tak tłuszcze z ryb to najzdrowsze tłuszcze te omega 3 tak jak i w orzechach ale jeśli już chcesz jeść orzechy to tylko włoskie one są najzdrowsze. W żadnym wypadku orzeszki ziemne solone ;)
Do 12 Kilogramów W Miesiąc --> foreverslim.pl
kukilka
Fajna Kobietka

Orzeszki ziemne to technicznie nie orzechy ;) A orzechy włoskie są najzdrowsze właśnie dlatego, że zawierają kwasy omega-3, podobnie jak wspomniany wyżej olej rzepakowy - oba produkty są dobrą alternatywą dla osób, które nie lubią ryb.
Malaga
Miła Kobietka

Post autor: Malaga »

Jak staram się w ogóle nie używać tłuszczów zwierzęcych. Nawet kanapki jem polane oliwą z oliwek. Natomiast mam w swojej spiżarce również olej z pestek winogron oraz olej lniany.
Ten ostatni to dlatego, że mam bardzo skomplikowane alergie i silne atopowe zapalenie skóry, a olej lniany pomaga.Z resztą ten olej generalnie jest bardzo zdrowy. Polecam poczytać:SPAM
Z kolei olej kokosowy polecam na skórę. Sama używam z powyższych przyczyn, czyli AZS :)
Ostatnio zmieniony czw wrz 05, 2013 3:13 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Poradnik domowy online
kukilka
Fajna Kobietka

Malaga oleje roślinne z założenia są dobre, ale niektóre są lepsze od pozostałych. W kwestii składu tłuszczowego olej rzepakowy wypada najkorzystniej.
czassum

Post autor: czassum »

Tłuszcze ryb jak najbardziej należą do zdrowych. Zawierają kwasy omega3 i inne bardzo ważne dla organizmu.
tory przeszkód
Aquila

Post autor: Aquila »

kukilka pisze:malabula - tłuszcz rybi bogaty jest w bardzo zdrowe kwasy omega-3 :) ponieważ jednak mało osób je ryby, omega-3 można dostarczyć za pomocą oleju rzepakowego (2 łyżki dziennie pokrywają zapotrzebowanie dorosłej osoby)
Pięknie, wszyscy tylko oliw z oliwek a widzę coraz większa jest świadomość nt. dobrodziejstwa naszej "oliwy pólnocy", jaką jest olej rzepakowy :)
MarianAna
Fajna Kobietka

Post autor: MarianAna »

Tak tłuszcze rybie są bardzo zdrowe. Zróbcie sobie dietę, w której będziecie jeść dużo ryb. Dodatkowo połączcie z oczyszczanie organizmu za pomocą cytryn + wody. Naprawdę świetnie się sprawdza.
ODPOWIEDZ