Czym tak naprawdę jest mobbing?

Życiowy dział, nasze sprawy i problemy dnia codziennego.
ODPOWIEDZ
Wilczyca
Jestem tu nowa :)

Czym tak naprawdę jest mobbing?

Post autor: Wilczyca »

Jeśli szef jednego dnia traktuje podwładnego z szacunkiem, a drugiego twierdzi, że ten jest upośledzony czy chory psychicznie, pomimo dobrze wykonywanych obowiązków, to jest już mobbing?

Jeśli szef wraz z drugą pracownicą z dłuższym stażem pracy, jawnie wyśmiewają mniej doświadczonego pracownika, to również nosi znamiona mobbingu?
Pletwa Reborn

Re: Czym tak naprawdę jest mobbing?

Post autor: Pletwa Reborn »

Oczywiście, że jest to mobbing :) Tylko teraz pytanie, czy wystarczająco duży żeby podejmować związane z tym czynności. Bo chyba głupio tak grozić szefowi za to, że sobie z nas żartuje. Jak ci to aż tak przeszkadza to po prostu zmień prace.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Jest to zdecydowanie mobing, ale właśnie, czy jest to już powód do jakiegoś reagowania, a dwa, czy są na to dowody
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Iwoneczka

Post autor: Iwoneczka »

Pewien sposób manipulacji psychicznej na drugiej osobie wśród pracowników danej organizacji.
http://www.bigfishing.pl/ - sklep wędkarski oferujący ogromny wybór towarów.
Wilczyca

Post autor: Wilczyca »

Na szczęście mam ogromne wsparcie w starszej koleżance, która również miała do czynienia z moim obecnym szefem. Wysłuchałam jej cennych rad i postanowiłam pomalutku wcielać je w życie. Okazuje się, że na ludzi jego pokroju działają tylko chamskie odzywki. Koniec z pokornym przyjmowaniem batów na plecy (często niesłusznych). Stosuję od dzisiaj i widzę subtelną zmianę w jego zachowaniu. Zobaczymy, co będzie za tydzień, dwa :) Co do zgłaszania sprawy gdzieś dalej - nie mam zamiaru tego robić, w lipcu kończy mi się staż. Zacisnę zęby i jakoś wytrwam. Dzięki za odzew, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Czarna »

Pamiętajcie, że zachowania mobbingowe muszą się powtarzać w czasie, jednorazowy "wyskok" nie jest takim zjawiskiem.
I see a red door and I want it painted black
No colours anymore, I want them to turn black
Awatar użytkownika
Karolina23x

Post autor: Karolina23x »

Według mnie jest to mobbing ;p Ale tak to juz jest w pracy, lepiej zacisnąć zęby i olać to bo z szefem lepiej nie zadzierać
Obrazek
ulcia11

Post autor: ulcia11 »

Moim zdaniem nie warto zaciskać zębów tylko szukać pomocy. Jak rozwiązała się sprawa ?
reika
Miła Kobietka

Post autor: reika »

Dokładnie zgadzam się z powyższą opinią. Trzeba walczyć o swoje i dać nauczkę takiej osobie bo będzie tego typu praktyki powtarzać w przyszłości. Najlepiej chyba zgłosić się do dobrego prawnika, który orientuje się w tego typu sprawach i powie jak postępować, ewentualnie będzie nas reprezentował w sądzie. Ja ze swojej strony mogę polecić Pana Tomasza Tomaszczyka z jst kancelaria. Ma spore doświadczenie w takich sprawach i zna się na tym co robi.
Awatar użytkownika
Osuma

Post autor: Osuma »

Ja to po prostu dałabym takiej osobie w twarz. Co to za różnica skoro w obu przypadkach stracę pracę ;)
Majka2312
Miła Kobietka

Post autor: Majka2312 »

Ja bym zapytała prawnika co w takiej sytuacji można zrobić. Mogę tu polecić kancelarię JST i Pana Tomasza Tomaszczyk, Moją sprawą też się zajmował, co prawda w trochę innym temacie ale okazał się bardzo pomocny, bez niego zdecydowanie nie dałabym rady, a fajnie mieć po swojej stronie kogoś takiego!
p@ula

Post autor: p@ula »

Z opowieści moich znajomych i z moich doświadczeń wynika, że mobing w pracy jest niestety powszechny. Niewiele osób się jednak odzywa, bo boją się stracić pracę, albo zrobić tak, że będzie jeszcze gorzej, no i jest jak jest. Nie zrozumcie mnie źle, rozumiem osoby, które mają kredyty, dzieci na utrzymaniu, że to nie tak łatwo ryzykować pracę, jednak dopóki nie będziemy o tym mówić i z tym walczyć, dopóty mobing będzie. Moja znajoma to fajnie rozwiązała, powiedziała na głos na zebraniu, gdzie było pół firmy w tym prezes, jak odezwał się do niej jej manager. Oczywiście jak już powiedziała to na głos, to nie wypadało innym olać tego tematu.
Olkka
Miła Kobietka

Post autor: Olkka »

Majka2312 pisze:Ja bym zapytała prawnika co w takiej sytuacji można zrobić. Mogę tu polecić kancelarię JST i Pana Tomasza Tomaszczyk, Moją sprawą też się zajmował, co prawda w trochę innym temacie ale okazał się bardzo pomocny, bez niego zdecydowanie nie dałabym rady, a fajnie mieć po swojej stronie kogoś takiego!
Podpisuję się pod Panem Tomaszczyk. Prawnik bardzo doświadczony i skuteczny a przy tym ludzki. Podpowie co robić w takiej sytuacji a w razie potrzeby poprowadzi sprawę.
Amela22
Miła Kobietka

Post autor: Amela22 »

Kojarzę tego Tomaszczyka. Wiem, że znajomej kiedyś pomagał odzyskać należne pieniądze od jej pracodawcy, cała sprawa otarła się o sąd ale na szczęście, dzięki doświadczeniu Pana Tomka, wygrali;)
JuliaBed
Miła Kobietka

Post autor: JuliaBed »

Mnie Pan Tomaszczyk akurat pomagał niedawno odzyskać należności od byłego już szefa. Współpracy bardzo sobie chwalę. Wszystko mi wyjaśnił i przedstawił plan działania. Podjął konkretne, skuteczne kroki i pieniążki wróciły do mnie.
beataka
Miła Kobietka

Post autor: beataka »

Oczywiście. Każde poniżające zachowanie ze strony szefostwa lub współpracowników podchodzi pod mobbing.
Karina_28
Miła Kobietka

Post autor: Karina_28 »

Wiadomo, mobbing to nic przyjemnego i takie sprawy bywają ciężkie, co oczywiście nie znaczy, że nie warto walczyć o swoje. Na pewno takimi sprawami zajmuje się Pan Tomaszczyk z JST i wiem, że cieszy się dużym powodzeniem i skutecznością.
Awatar użytkownika
IVETTA

Post autor: IVETTA »

Jak się go nie zgłosi to będzie dalej tak działał tylko na innej osobie. No to już nie jest normalne, jak oni się oboje tak zachowują.
koffeinek

Post autor: koffeinek »

chyba musi być też spełniona szkoda, np, jakiś psychiczny uraz, obniżenie samooceny
GrzesinskaNina

Post autor: GrzesinskaNina »

oczywiście, że to mobbing
Marciskia
Miła Kobietka

Post autor: Marciskia »

oczywiście że tak
Jafra
Miła Kobietka

Post autor: Jafra »

Granica jest bardzo cienka i czasami trudno samemu sobie uświadomić, że zachowanie szefa jest już niezgodne z prawem. Jeśli chcesz mieć pełną jasność najlepiej zgłoś się do pani mecenas Magdaleny Karaczun, ona zajmuje się tego typu sprawami i wszystko ci wyjaśni. W przypadku gdy faktycznie będzie to mobbing, poprowadzi twoją sprawę profesjonalnie i z zachowanie wszystkich zasad. Pani mecenas jest konkretna, empatyczna i dyskretna.
ODPOWIEDZ