Czy związek się zmienia po ślubie ?

Jedyny dzień w życiu, tak ważny dla kobiet. Jak zorganizować wesele? Jaką suknię kupić? Ślub kościelny czy cywilny? Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, a może podzielić się swoimi doświadczeniami? Zapraszamy do pisania tutaj.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
UtoleK
Miła Kobietka

Czy związek się zmienia po ślubie ?

Post autor: UtoleK »

Czy faktycznie podpisanie tego papierka daje niezmierzoną pewność, że to właśnie jest to, ta jedna prawdziwa miłość ? Czy to tylko chęć mówienia wszystkim dookoła, że jesteśmy dojrzali, ponieważ mamy już żonę/męża ? Jak to jest drogie panie ?
456
Kobietka Expert

Re: Czy związek się zmienia po ślubie ?

Post autor: 456 »

Nic nie daje pewności, bo życie różnie może się potoczyć. Nigdy nie patrzyłam na małżeństwo jako na dowód na dojrzałość. Jeśli ktoś zawiera związek małżeński tylko po to aby pokazać ludziom, że jest "dojrzałym", bo ma męża/żonę to ja nie zrozumiem gdzie tu ta dojrzałość? Poza tym ludzie się pobierają, bo przeważnie się kochają, zakładają że zawsze będą przy tej jedynej osobie. To ich decyzja a życie czasem lubi potoczyć się inaczej.

"Czerwienią róż i w zapachu lilii kołysani - żeglujemy przed siebie. Niby niewidzialni, niby zakochani..."
oliwkazz

Post autor: oliwkazz »

Też niedługo zmieniam stan cywilny. Teraz jest super, wszystko się między nami układa, nie możemy bez siebie żyć. Nie chciałabym żeby to się zmieniło po ślubie :(
MagdaLena30

Post autor: MagdaLena30 »

chyba nie ma jednej reguły? jednym zależy bardziej, inni przestają się starać...
Awatar użytkownika
slodziusiaSdz
Extra Kobietka

Post autor: slodziusiaSdz »

Nie jestem po slubie ale wydaje mi sie ze jezeli bardzo sie kochacie to nie.i jest jak poprzedniczka napisala nie ma na to regulu.Przytocze ci porownanie.Moj dziedek z babcia byli 50 lat po slubie i caly czas kochali sie tak samo,mimo ich wieko bo mieli okolo 70 lat okazywali sobie to uczucie,ale babcia niestety zmarla.Drugi przyklad dla porowniania.Siostra mojego chlopaka jest ze swoim mezem 5 lat po slubie albo cos kolo tego a chodzili ze soba chyba 5 albo wiecej lat.Szczerze z tego co sie orientuje to gdyby nie to ze wspolnie wspolnie wyjezdzaja za granice do pracy i maja dziecko to juz dawno by sie rozeszli.Bo z tego co widze to jedno drugie do konca nie szanuje.Wiec widzisz no moze sie zmienic ale nie musi to zalezy tylko od was.
Bez wzgledu na to ile razy sie zalamie i upadne zawsze jest jakas czastka mnie,ktora mowi mi,ze to nie koniec,ze trzeba wstac i poprostu pojsc dalej.
oliwkazz

Post autor: oliwkazz »

Bez wątpienia się zmienia, zwykle gorsze
dobroslawa

Post autor: dobroslawa »

tak, zykle na gorsze,a zwłaszcza,gdy pojawia się dziecko, wtedy żona staje się darmową opiekunką i to zmuszoną radzić sobie sama, zwłaszcza jak dziecko choruje
Awatar użytkownika
UtoleK
Miła Kobietka

Sądzicie zatem, że faceci po ślubie stają się leniwi i nie chcą pomóc przy dziecku ? W jaki sposób ich zachęcacie ?
anne
Fajna Kobietka

Post autor: anne »

To zależy od mężczyzny. Jeśli ich marzeniem i celem zawsze było założenie rodziny, to po ślubie wręcz zaczną rozkwitać. Trzeba tylko uważać (w przypadku maleńkigo dziecka), bo zdarza się, że skupiamy na nim całą swą uwagę, zapominając o mężu - wtedy może poczuć się źle i niechętnie pomagać.
http://tarotjasmine.pl/
anne
Fajna Kobietka

Post autor: anne »

A i jeszcze powiem o pewnym przykładzie. Moja siostra wyszła za mąż, urodziła dziecko i..?stało się to, co napisałam wyżej. Jak "przekonała" partnera, że jest dla niej dalej tak samo ważny? Któregoś wieczoru poprosiła mnie, żebym zajęła się dzieckiem. A ona pomalowała się, zrobiła na bóstwo (przy dziecku raczej sie o to ne dba) i zrobiła Sebkowi super niespodziankę. Poczuł się ważny, zjedli kolację, a jak "oddałam" im dziecko z opieki, siostra położyła córeczkę na piersi partnera. I tak sobie wszyscy rodzinnie leżeli.
http://tarotjasmine.pl/
Awatar użytkownika
xena
Fajna Kobietka

Post autor: xena »

Z tego co mówią moi znajomi, w większości przypadków się zmienia im dłuższy staż tym jest to bardziej inna forma niż na początku.

Miła Kobietka

Mnie chyba najbardziej w spędzaniu z druga osobą reszty życia przeraża moment, w którym zacznę mówić o niej "moja stara" i wracając do domu nie będę miał o czym z nią gadać, normalnie ciary po plecach mnie przechodzą jak o tym myślę :P Choć po przeczytaniu waszych wypowiedzi doszedłem do wniosku, że kobieta znacznie więcej jest w stanie zrobić dla związku mhm...
karakan
Jestem tu nowa :)

Post autor: karakan »

Po kilku latach jest to już najczęściej życie przy sobie z przyzwyczajenia... aczkolwiek zdarzają się wyjątki :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
UtoleK
Miła Kobietka

To mnie oświećcie jak być takim wyjątkiem ?
Awatar użytkownika
Emcia

Post autor: Emcia »

100% pewności nigdy nie ma, ale powinna być wiara w to, że tak będzie jak już się bierze ślub: że zawsze się będzie razem. :) Związek się cały czas zmienia, ma różne etapy. Ślub najczęściej jest taką zmianą, ale nie jedyną. Przypomnijcie sobie pierwsze tygodnie swoich związków, a potem jakim jest związek po kilku latach. :)
Awatar użytkownika
UtoleK
Miła Kobietka

No ok ale co świadczy o tym ,że jedni ludzie (choć jest ich mało) wstępują w związek małżeński i po 50 latach mąż zwraca się do żony per "kwiatuszku", a inni się zdradzają, nie szanują i nie mają o czym ze sobą rozmawiać mhm... ??
Awatar użytkownika
nutka23
Miła Kobietka

Jak żyć ze sobą po ślubie?

Post autor: nutka23 »

Pierwsze zdanie jakie chce skierować to do moderatorów. Nie jestem w stanie stwierdzić czy taki temat istnieje,więc jeśli tak usuńcie wątek.
Natomiast jeśli nie to pytanie do Was dziewczyny.
Co zmieniło się u Was po ślubie? Wasze relacje? Jak wyglądało wasze życie przed ślubem? a jak dzisiaj? lepiej,gorzej? podzielmy się wspólnymi naszymi doświadczeniami. Zaprasza :)
Obrazek
Awatar użytkownika
BlackWolf
Moderatorka

Re: Jak żyć ze sobą po ślubie?

Post autor: BlackWolf »

Witam Cię nutka23.
Tak, jest już wątek odnośnie zmian po ślubie. Kiedyś Utolek zadał podobne pytanie:
babskiesprawy.pl/czy-zwiazek-sie-zmienia-po-slubie-t7126.html" class="postlink" rel="dofollow">http://www.babskiesprawy.pl/czy-zwiazek ... t7126.html

Z racji tego, że temat jest ciekawy i na czasie -łączę oba wątki i zachęcam do kontynuowania rozmowy.
Nie szukam bajek w życiu moim.
Bajki są okrutne...

Obrazek
jlammi
Miła Kobietka

Post autor: jlammi »

W zależności jak kto podchodzi do sprawy po ślubie..... niektóre osoby uważają, że po ślubie to hulaj dusza można robić co się chce bo to już po ślubie jest żona - mąż .....moja własność ....
Awatar użytkownika
kartka
Extra Kobietka

Post autor: kartka »

Nie ma żadnej reguły, zwłaszcza, że dzisiaj ludzie inaczej podchodzą do małżeństwa. Może są bardziej zepsuci? Zakłamani? Często też sami nie wiedzą, czego chcą. Nie są pewni a decydują się na taki krok. Najbardziej przerażają mnie pary, które decydują się na ślub ze względu na ciążę. Nie ma nic gorszego od podejmowania takich decyzji pod wpływem presji otoczenia i motta przykładnych katolików - "tak wypada".
Ten "papierek" został zepchnięty na margines, jakby to było coś do odhaczenia. Odnoszę też wrażenie, że dla wielu ludzi ważniejsze jest teraz wesele i cały ten cyrk niż sam sakrament i przysięga. Coraz więcej osób traktuje go lekkomyślnie i bardzo powierzchownie. Kilka słów i już.

Nie mam męża, ale wielokrotnie słuchałam opinii ludzi po ślubie na ten temat. I wszyscy zgodnie mówili, że ich związek się zmienił, ale w tym pozytywnym sensie. Ciężko im było wytłumaczyć, na czym te zmiany dokładniej polegały. Czują się "pewniej", czują stabilizację, to jest kolejny nowy etap, takie wkroczenie w bardziej świadomy i dojrzały związek.

No ok ale co świadczy o tym ,że jedni ludzie (choć jest ich mało) wstępują w związek małżeński i po 50 latach mąż zwraca się do żony per "kwiatuszku", a inni się zdradzają, nie szanują i nie mają o czym ze sobą rozmawiać mhm... ??
Szukasz uniwersalnego wytłumaczenia? Nie znajdziesz go, bo każdy jest inny. Może ja się otaczam takimi "szczęściarzami", ale myślę, że tych idealnie dobranych partnerów nie jest tak mało. Albo ja w to naiwnie wierzę ;-)
bettti86
Extra Kobietka

Post autor: bettti86 »

To zależy od ludzi. Są pary, które są takie same całe czas, ale przecież są tez przypadki, gdzie po ślubie kobieta zamienia się w heterę terrorystkę albo np facet zaczyna bić.
iga1980
Miła Kobietka

Post autor: iga1980 »

Ślub znacząco umocnił mój związek, poczułam jeszcze silniejszą więź z partnerem. Później pojawiły się dzieci i... było coraz lepiej. Wiedziałam, że podjęłam słuszną decyzję.
Polecam mojego bloga http://tajemnice-seksualnosci.blogspot.com/ :)
Izabelka

Post autor: Izabelka »

z początku mówiłam, że nie nic nie zmienił prócz nazwiska i obrączki na palcu, ale teraz widzę, że dotarliśmy do siebie, nie kłócimy się o byle pierdołę, bardziej się wspieramy i jest jakoś tak.. fajniej :)
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Zdecydowanie jest fajniej. Chociaż ja świeża mężatka dopiero. :D
geomam

Post autor: geomam »

Pewność to bujda, nie istnieje w dzisiejszych czasach, o ile w ogóle istniała kiedykolwiek.
Bayoner.pl producent toreb papierowych
ODPOWIEDZ