Czy tabletka 72h po może nie zadziałać?
-
malwinakowal456
- Jestem tu nowa :)
Czy tabletka 72h po może nie zadziałać?
Moje pytanie jest nastepujace, czy tabletka 72 po może nie zadziałać?
Re: Czy tabletka 72h po może nie zadziałać?
Czy chodzi Tobie o tą tabletkę na poronienie ewentualne?
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
No raczej jedynie o taką może jej chodzić. Nie ma raczej możliwości, że nie zadziała, bo ma taką dawkę hormonów, ktora wpływa jakoś na ściankę macicy i nawet zagnieżdżone w niej jajeczko się chyba odczepia. Z tego co pamiętam ze szkolnej nauki.
Może nie zadziałać
Trzeba być trochę podobnym by się rozumieć, nieco różnym by się kochać...
Raczej przy tych 72 pierwszych godzinach nie ma możliwości nie zadziałać. Czytałam, że to ogromna dawka hormonów. Ale zawsze są niesamowite sytuacje, które zaskakują wszystkich więc lepiej takiego sposobu jak taka tabletka nie stosować jako "antykoncepcja"
jeżeli weźmiesz ją jak najszybciej to raczej nie ma możliwości żeby nie zadziałała, ale nie traktuj takiego rozwiązania jako normę, a jedynie jako wyjątkową sytuację. Lepiej myśleć za czasu
Jak połączysz kilka metod to nie bedziesz sie musiała stresować. Ja osobiscie stosuje prezerwatywy i do tego obserwuje dni plodne
tutaj masz fajna stronke do liczenia dni plodnych i tez pare informacji na temat antykoncepcji: dniplodne. schorzenia. info
tabletka 72 nie jest tabletką poronną, ma zapobiec zapłodnieniu, jeśli do niego doszło nic nie zmieni
marzą mi się ekskluzywne meble
Nie do końca. Jeśli doszło do zapłodnienia, ale JESZCZE NIE do implantacji, to levonorgestrel zawarty w takim specyfiku uniemożliwia zagnieżdżenie się takiej zapłodnionej komórki w macicy (zagęszcza śluz). Jeśli zażycie tabletki nastąpiło już po naturalnym zagnieżdżeniu, to ta sama substancja wręcz utrzymuje rozpoczętą już ciążę. I może w tym cały ambaras, jeśli chodzi o słówko "wczesnoporonna". Czy poczęcie (powstanie człowieka) jest liczone od zapłodnienia, czy od zagnieżdżenia się zapłodnionej komórki?kaira1987 pisze:jeśli do niego doszło nic nie zmieni
Co do samego pytania autorki - tak, może nie zadziałać, jak każda antykoncepcja
- Zdaje mi się, że pan trochę kalospintechromokrenizujesz.
- Jak to?
- No, trochę pan łżesz - objaśnił.
- Jak to?
- Fas_Olka24
- Fajna Kobietka
Przecież tabletka 72h po nie jest żadną formą antykoncepcji... nie jest po to żeby zapobiegać ciąży a pozbyć się w razie potrzeby " niewygodnego problemu" tak mi się wydaje...Nanya pisze:Co do samego pytania autorki - tak, może nie zadziałać, jak każda antykoncepcja![]()
Ależ oczywiście, że jest formą antykoncepcji. Jest antykoncepcją postkoitalną. Jej główne działanie (substancji czynnej) to opóźnienie owulacji (jeśli jeszcze do niej nie doszło) i zagęszczenie śluzu w szyjce macicy, co utrudnia dostęp plemnikom. Jeśli już doszło do zapłodnienia, to uniemożliwia ona zagnieżdżenie się zapłodnionej komórce jajowej w macicy. Nie przerywa ona ciąży, bo ciąża jest liczona właśnie od tego zagnieżdżenia się.
- Zdaje mi się, że pan trochę kalospintechromokrenizujesz.
- Jak to?
- Jak to?
Ja bym tego wcale nie nazywała jako antykoncepcja po tylko raczej wyjście awaryjne. Ja bym się bała tego, że zamiast zapobiec niechcianej ciąży to uszkodzi już zapłodnione jajeczko i w związku z tym może się urodzić chore dziecko, ale to tylko taka moja obawa. Zdecydowanie wolę tabletki antykoncepcyjne brać cały czas i nie myśleć o tej "po" . Poza tym korzystając z aplikacji takiej jak różowe lusterko nie zapominamy o braniu tabletek, nie ma kłopotu ani stresu.
Wszystko zależy od tego w jakim okresie doszło do zapłodnienia. Im wcześniej się ją weźmie tym lepiej. Polecam mieć ją przy sobie.
spóźnia mi się okres
- Kochajaca.
- Miła Kobietka
Oczywiście, że może nie zadziałać, jak każda inna tego typu tabletka. Im prędzej weźmiesz, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że nie zadziała.
Zapytam tak z ciekawości, czy taka tabletka jest do kupienia w kązdej aptece bez recepty ?? i Czy jakieś skutki uboczne po zażyciu takiej tabletki występują ?
"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń"
Jak się okazuje, nie w każdej aptece dostaniesz....
A skutku uboczne... Organizm nagle dostaję duża dawkę hormonu... Dalszą część możesz chyba sobie dopisać
A skutku uboczne... Organizm nagle dostaję duża dawkę hormonu... Dalszą część możesz chyba sobie dopisać
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Moim zdaniem niema 100% pewności że ta tabletka zadziała, ale mogę się mylić
, dlatego zanim zrobimy coś czego możemy później żałować całe życie ,zadajmy sobie pytanie czy warto ??? dla chwili przyjemności???? 
-
magdamoczek
- Jestem tu nowa :)
Pewnie, że może nie zadziałać. Tak samo jak biorąc tabletki mozna zajść w ciąże (chociaż to jeszcze mniej pradopodobne) ja jednak bym się nie wahała tylko brała - dziecko to poważna sprawa, jeśli nie jest się przygotowanym na to.
Dobry elektryk w mieście Warszawa http://oneofgroup.pl/oferta/
Zawsze jest takie ryzyko że nie zadziała chodź to jest rzadko spotykane zjawisko skuteczność takich tabletek to prawie 100%malwinakowal456 pisze:Moje pytanie jest nastepujace, czy tabletka 72 po może nie zadziałać?