Czy okap jest niezbędny?

Nie wiesz jak urządzić mieszkanie? Jak uporać się z remontem? Jakie kwiaty kupić do ogrodu? Czyli tematy związane z naszym domowym zaciszem.
ODPOWIEDZ
miszelek
Jestem tu nowa :)

Czy okap jest niezbędny?

Post autor: miszelek »

Słyszałem wiele różnych opinii na temat przydatności okapów, inni mówią, że są niezbędne inni jeszcze, że bezużyteczne. Jak to jest, montować okap w kuchni czy nie? Jakie są tego plusy a jakie minusy?
Awatar użytkownika
Adix257
Samiec

Re: Czy okap jest niezbędny?

Post autor: Adix257 »

Okap nie jest niezbędny ale na pewno bardzo przydatna rzecz, bo wyciąga parę która się tworzy podczas gotowania i nie osadza się ona na wszystkim w domu, a co za tym idzie? napewno zmniejsza ryzyko powstawania grzyba na ścianach.
Adrian
:P
Katrin

Post autor: Katrin »

Adix257 pisze:Okap nie jest niezbędny ale na pewno bardzo przydatna rzecz, bo wyciąga parę która się tworzy podczas gotowania i nie osadza się ona na wszystkim w domu, a co za tym idzie? napewno zmniejsza ryzyko powstawania grzyba na ścianach.
Popieram w 100%
A oprócz pary wyciąga również zapachy, które towarzyszą gotowaniu:)
trampoliny ogrodowe:)
Pati2222

Post autor: Pati2222 »

A oprócz pary wyciąga również zapachy, które towarzyszą gotowaniu:)

Zgadzam się i w kuchni nie robi się jak w piecu, kiedy dużo gotujesz, szczególnie przy kuchni bez okna.
Zielone studio w Twoim ogrodzie.
cykoria

Post autor: cykoria »

Jak dla mnie okapy są bardzo potrzebne. Przecież opary i zapachy z gotowanych potraw osadzają się na ścianach, meblach, idą na salon jak mamy otwartą kuchnię i tak naprawdę zabrudzają nam pomieszczenia w mieszkaniu czy w domu.
Awatar użytkownika
Muffy
Miła Kobietka

Post autor: Muffy »

Zgadzam się. My mieliśmy okap w starym mieszkaniu, a nowym brak i teraz coraz bardziej to odczuwamy. Chyba też poszukamy czegoś nowego. Tylko pytanie: czy za mniejszą kwotę (tak w okolicach 1000 zł maks) można kupić coś efektywnego?
To kobieta wybiera mężczyznę, który ją wybierze.
miszelek

Post autor: miszelek »

Skoro jest niezbędny to montujemy ale mam bardzo ciasną kuchnię, pzeglądałem okapy ale wszystkie są duże, bo przecież muszą być zamontowane nad całą powierzchnią kuchenki, aby pochłaniać dobrze zapachy a w mojej kuchni to jest problem gabarytowy bo znacznie wystawałby poza linię szafek. Może macie jakieś propozycje jak sobie z tym poradzić?
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

ale z tego co pamiętam bywają takie zsuwane okapy...
coś w ten deseń
Obrazek
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
czoker

Post autor: czoker »

Dokładnie nie jest to aż taki duży problem są przecież okapy teleskopowe, które wyciągasz tylko podczas gotowania. Po za tym nie musisz podłączać do wentylacji ponieważ te z filtrem pochłaniają właśnie zapachy i nie muszą odprowadzać powietrza na zewnątrz. Choć lepiej by było ze względu na wilgoć aby wpiąć się do wentylacji
Ostatnio zmieniony pn cze 24, 2013 2:57 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
ola87r

Post autor: ola87r »

Jak to ma być coś dobrego i zarazem rozsądnego cenowo to polecam:

http://www.euro.com.pl/okapy/amica-ots635i.bhtml
Sonmi

Post autor: Sonmi »

Ja nie mam okapu bo nie miałam jak zainstalować też bałam się o zapachy czy nie będzie mi wszystko pachniało jedzeniem ale nie ma problemu a gotuję codziennie.
Agencja Interaktywna
Awatar użytkownika
Tania19
Miła Kobietka

Post autor: Tania19 »

Kiedyś okapów nie było i jakoś też się gotowało;) Niezbędny to on raczej nie jest ale na pewno przydatny, ten rozsuwany okap całkiem fajna sprawa.
serenita

Post autor: serenita »

Jak okapu nie ma to w pomieszczeniu gromadzi się para, a na ścianach osadza się tłuszcz z gotowania. Nawet jeśli kiedys okapów nie było, to radzono sobie w innych sposób - piece kaflowe przeciez miały takie lufciki, które miały odprowadzać parę. Uważam, że okap to ważny sprzęt AGD, który powinien znaleźć się w kuchni, bez względu na to czy będzie to wyciąg czy pochłaniacz. Sami producenci wskazują na konieczność oczyszczania powietrza w kuchni, przy czym okapy są coraz bardziej skuteczne.
Ostatnio zmieniony pt sie 09, 2013 11:47 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
luluska

Post autor: luluska »

Moje zdanie w temacie:
- jeśli masz okno w kuchni to niepotrzebny
- jeśli nie masz okna, to kupuj okap

:)
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

wg mnie okno to czasem za mało ;)
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
sammer00

Post autor: sammer00 »

Z okapem kuchnia wygląda ładniej :)
Czy lepiej zakupić buty reebok czy nike? Które są bardziej wytrzymałe do biegania i codziennego użytku?
Mallory

Post autor: Mallory »

Oj tak, okno czasami nie wystarcza. W lecie i tak niewiele daje, w zimę znowu zimno diabelnie, poza tym przydaje się coś jeszcze. My mamy jeszcze stary okap, który okrutnie głośno pracuje i chyba wymienimy na coś nowszego. Te nowsze są chyba trochę cichsze.
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

Ja jestem za okapami, od gotowania może się zrobic wilgoć po jakims czasie, a okap zawsze wchłonie parę.
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
anna_tomczak78

Post autor: anna_tomczak78 »

Jak dużo gotujesz w domu, to okap jest niezbędny. Przecież gdzieś te wszystkie zapachy muszą gdzieś mieć swoje ujście. Poza tym okapy to nie są już takie brzydkie pudła. Mogą stanowić element wystroju wnętrza.
Nieruchomości w Bydgoszczy - Meritum
ola87r

Post autor: ola87r »

według mnie w takich przypadkach jest niezbędny i nie trzeba wydawać fortuny - teleskopówka amiki za paręset złotych jest o wiele lepsza niż jakaś droga kominówka. No chyba, że ktoś szuka designu
serenita

Post autor: serenita »

Okap jest potrzebny, a okno nie jest rozwiązaniem. Nie wyobrażam sobie gotowania przy otwartym oknie, kiedy na zewnątrz trzaskające mrozy :) Poza tym można naprawdę w dobrej cenie kupić również dobry sprzęt, Globalo, firma mało znana, a ma ładne i wydajne okapy, które pracują w funkcji pochłaniaczy. Jeśli w mieszkaniu nie ma możliwości zainstalowania wyciągu, to wtedy pochłaniacz jest jak znalazł.
lexie

Post autor: lexie »

ola87r pisze:według mnie w takich przypadkach jest niezbędny i nie trzeba wydawać fortuny - teleskopówka amiki za paręset złotych jest o wiele lepsza niż jakaś droga kominówka. No chyba, że ktoś szuka designu
Okapy kominowe wcale nie muszą być drogie, przynajmniej Whirlpoola można kupić za rozsądne pieniądze, a jednak dobrze, jak jest wyprowadzenie na zewnątrz zapachów i wilgoci - filtr w okapie teleskopowym nigdy nie będzie tak dobry jak okap kominowy.
falbanka

Post autor: falbanka »

Okap kochane tak naprawdę jest tylko ewentualna dekoracja w kuchni, ewentualnie osłoną szafki nad kuchenką, generalnie tak jak w blokach gdzie nie można go podłączyć do wentylacji nie sprawdza się. A jeszcze do tego jak jest otwarta kuchnia to już na pewno nie da rady. No chyba że okap przemysłowy...
A tak przy okazji zajrzyjcie po inspiracje na SPAM
Ostatnio zmieniony śr lis 06, 2013 10:28 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Volfinka

Post autor: Volfinka »

ola87r pisze:według mnie w takich przypadkach jest niezbędny i nie trzeba wydawać fortuny - teleskopówka amiki za paręset złotych jest o wiele lepsza niż jakaś droga kominówka. No chyba, że ktoś szuka designu
Ale oni mają też chyba kominówki. Odstają tak cenowo?
olivvia

Post autor: olivvia »

Moim zdaniem okap jest bardzo potrzebny, a m.in. po to by tłuszcz nie osadzał się na meblach, a nieprzyjemne zapachy nie "wędrowały" po całym mieszkaniu. Poczytaj tutaj trochę o okapach i zapoznaj się z ofertą Ciarko - SPAM To naprawdę bardzo ważny sprzęt w każdej kuchni.
Ostatnio zmieniony czw lut 27, 2014 12:22 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ