Czy okap jest niezbędny?
Czy okap jest niezbędny?
Słyszałem wiele różnych opinii na temat przydatności okapów, inni mówią, że są niezbędne inni jeszcze, że bezużyteczne. Jak to jest, montować okap w kuchni czy nie? Jakie są tego plusy a jakie minusy?
Re: Czy okap jest niezbędny?
Okap nie jest niezbędny ale na pewno bardzo przydatna rzecz, bo wyciąga parę która się tworzy podczas gotowania i nie osadza się ona na wszystkim w domu, a co za tym idzie? napewno zmniejsza ryzyko powstawania grzyba na ścianach.
Adrian

Popieram w 100%Adix257 pisze:Okap nie jest niezbędny ale na pewno bardzo przydatna rzecz, bo wyciąga parę która się tworzy podczas gotowania i nie osadza się ona na wszystkim w domu, a co za tym idzie? napewno zmniejsza ryzyko powstawania grzyba na ścianach.
A oprócz pary wyciąga również zapachy, które towarzyszą gotowaniu:)
trampoliny ogrodowe:)
A oprócz pary wyciąga również zapachy, które towarzyszą gotowaniu:)
Zgadzam się i w kuchni nie robi się jak w piecu, kiedy dużo gotujesz, szczególnie przy kuchni bez okna.
Zielone studio w Twoim ogrodzie.
-
cykoria
Jak dla mnie okapy są bardzo potrzebne. Przecież opary i zapachy z gotowanych potraw osadzają się na ścianach, meblach, idą na salon jak mamy otwartą kuchnię i tak naprawdę zabrudzają nam pomieszczenia w mieszkaniu czy w domu.
Zgadzam się. My mieliśmy okap w starym mieszkaniu, a nowym brak i teraz coraz bardziej to odczuwamy. Chyba też poszukamy czegoś nowego. Tylko pytanie: czy za mniejszą kwotę (tak w okolicach 1000 zł maks) można kupić coś efektywnego?
To kobieta wybiera mężczyznę, który ją wybierze.
Skoro jest niezbędny to montujemy ale mam bardzo ciasną kuchnię, pzeglądałem okapy ale wszystkie są duże, bo przecież muszą być zamontowane nad całą powierzchnią kuchenki, aby pochłaniać dobrze zapachy a w mojej kuchni to jest problem gabarytowy bo znacznie wystawałby poza linię szafek. Może macie jakieś propozycje jak sobie z tym poradzić?
ale z tego co pamiętam bywają takie zsuwane okapy...
coś w ten deseń

coś w ten deseń

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
-
czoker
Dokładnie nie jest to aż taki duży problem są przecież okapy teleskopowe, które wyciągasz tylko podczas gotowania. Po za tym nie musisz podłączać do wentylacji ponieważ te z filtrem pochłaniają właśnie zapachy i nie muszą odprowadzać powietrza na zewnątrz. Choć lepiej by było ze względu na wilgoć aby wpiąć się do wentylacji
Ostatnio zmieniony pn cze 24, 2013 2:57 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
-
ola87r
Jak to ma być coś dobrego i zarazem rozsądnego cenowo to polecam:
http://www.euro.com.pl/okapy/amica-ots635i.bhtml
http://www.euro.com.pl/okapy/amica-ots635i.bhtml
Ja nie mam okapu bo nie miałam jak zainstalować też bałam się o zapachy czy nie będzie mi wszystko pachniało jedzeniem ale nie ma problemu a gotuję codziennie.
Agencja Interaktywna
Kiedyś okapów nie było i jakoś też się gotowało;) Niezbędny to on raczej nie jest ale na pewno przydatny, ten rozsuwany okap całkiem fajna sprawa.
Jak okapu nie ma to w pomieszczeniu gromadzi się para, a na ścianach osadza się tłuszcz z gotowania. Nawet jeśli kiedys okapów nie było, to radzono sobie w innych sposób - piece kaflowe przeciez miały takie lufciki, które miały odprowadzać parę. Uważam, że okap to ważny sprzęt AGD, który powinien znaleźć się w kuchni, bez względu na to czy będzie to wyciąg czy pochłaniacz. Sami producenci wskazują na konieczność oczyszczania powietrza w kuchni, przy czym okapy są coraz bardziej skuteczne.
Ostatnio zmieniony pt sie 09, 2013 11:47 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje zdanie w temacie:
- jeśli masz okno w kuchni to niepotrzebny
- jeśli nie masz okna, to kupuj okap

- jeśli masz okno w kuchni to niepotrzebny
- jeśli nie masz okna, to kupuj okap
Z okapem kuchnia wygląda ładniej 
Czy lepiej zakupić buty reebok czy nike? Które są bardziej wytrzymałe do biegania i codziennego użytku?
Oj tak, okno czasami nie wystarcza. W lecie i tak niewiele daje, w zimę znowu zimno diabelnie, poza tym przydaje się coś jeszcze. My mamy jeszcze stary okap, który okrutnie głośno pracuje i chyba wymienimy na coś nowszego. Te nowsze są chyba trochę cichsze.
Ja jestem za okapami, od gotowania może się zrobic wilgoć po jakims czasie, a okap zawsze wchłonie parę.
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
-
anna_tomczak78
- Jestem tu nowa :)
Jak dużo gotujesz w domu, to okap jest niezbędny. Przecież gdzieś te wszystkie zapachy muszą gdzieś mieć swoje ujście. Poza tym okapy to nie są już takie brzydkie pudła. Mogą stanowić element wystroju wnętrza.
Nieruchomości w Bydgoszczy - Meritum
-
ola87r
według mnie w takich przypadkach jest niezbędny i nie trzeba wydawać fortuny - teleskopówka amiki za paręset złotych jest o wiele lepsza niż jakaś droga kominówka. No chyba, że ktoś szuka designu
Okap jest potrzebny, a okno nie jest rozwiązaniem. Nie wyobrażam sobie gotowania przy otwartym oknie, kiedy na zewnątrz trzaskające mrozy
Poza tym można naprawdę w dobrej cenie kupić również dobry sprzęt, Globalo, firma mało znana, a ma ładne i wydajne okapy, które pracują w funkcji pochłaniaczy. Jeśli w mieszkaniu nie ma możliwości zainstalowania wyciągu, to wtedy pochłaniacz jest jak znalazł.
-
lexie
Okapy kominowe wcale nie muszą być drogie, przynajmniej Whirlpoola można kupić za rozsądne pieniądze, a jednak dobrze, jak jest wyprowadzenie na zewnątrz zapachów i wilgoci - filtr w okapie teleskopowym nigdy nie będzie tak dobry jak okap kominowy.ola87r pisze:według mnie w takich przypadkach jest niezbędny i nie trzeba wydawać fortuny - teleskopówka amiki za paręset złotych jest o wiele lepsza niż jakaś droga kominówka. No chyba, że ktoś szuka designu
Okap kochane tak naprawdę jest tylko ewentualna dekoracja w kuchni, ewentualnie osłoną szafki nad kuchenką, generalnie tak jak w blokach gdzie nie można go podłączyć do wentylacji nie sprawdza się. A jeszcze do tego jak jest otwarta kuchnia to już na pewno nie da rady. No chyba że okap przemysłowy...
A tak przy okazji zajrzyjcie po inspiracje na SPAM
A tak przy okazji zajrzyjcie po inspiracje na SPAM
Ostatnio zmieniony śr lis 06, 2013 10:28 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale oni mają też chyba kominówki. Odstają tak cenowo?ola87r pisze:według mnie w takich przypadkach jest niezbędny i nie trzeba wydawać fortuny - teleskopówka amiki za paręset złotych jest o wiele lepsza niż jakaś droga kominówka. No chyba, że ktoś szuka designu
-
olivvia
Moim zdaniem okap jest bardzo potrzebny, a m.in. po to by tłuszcz nie osadzał się na meblach, a nieprzyjemne zapachy nie "wędrowały" po całym mieszkaniu. Poczytaj tutaj trochę o okapach i zapoznaj się z ofertą Ciarko - SPAM To naprawdę bardzo ważny sprzęt w każdej kuchni.
Ostatnio zmieniony czw lut 27, 2014 12:22 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.