Co zamiast mięsa? Chodzi o cholesterol

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.
ODPOWIEDZ
cukowocowy1234
Jestem tu nowa :)

Co zamiast mięsa? Chodzi o cholesterol

Post autor: cukowocowy1234 »

Czy macie jakieś pomysły na to, żeby bez straty w smaku i pożywności ograniczyć cholesterol w diecie faceta? (mięso). Np. co mu włożyć do kanapki albo co przygotować na obiad?
Awatar użytkownika
Lena_Adams
Miła Kobietka

Re: Co zamiast mięsa? Chodzi o cholesterol

Post autor: Lena_Adams »

Radze poczytać z alternatywnych źródeł info o cholesterolu (polecam Tłuste Życie, Jerzego Ziębe na YT)
Awatar użytkownika
Kinga88
Super Gaduła

Post autor: Kinga88 »

zastąp mięso rybami, tylko ważne jest ograniczenie smażonego, mozesz je upiec, ugotować, udusić.. na początku nie smakuje rewelacyjnie ale szybko się przyzwyczai, co wazne ogranicz sól, a zastąp je ziołami
beataka
Miła Kobietka

Post autor: beataka »

Z facetem może być problem. Ja nie jem mięsa wcale, więc mój ma ograniczone spożywanie z automatu, przyzwyczaił się ;) Przede wszystkim lekka margaryna zamiast masła, dobrze gdyby się przekonał do wyrobów sojowych i fasoli - to doskonałe źródła białka. Na obiad np. warzywne risotto lub wegetariańskie spaghetti, moi to bardzo lubią..
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

No akurat lepiej by facet za dużo produktów sojowych nie jadł, bo delikatnie mówiąc zacznie się zmieniać w kobietę ;)
Czy tam jak to się nazywa, soja może być przyczyną ginekomastii u faceta.
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
malg0ska
Miła Kobietka

Post autor: malg0ska »

Może zmniejszaj dawki mięsa, a dodawaj do tego więcej zielonego, np. grillowane lub duszone warzywa. Całkowite ograniczenie mięsa może być szokiem dla twojego faceta :D
Awatar użytkownika
kartka
Extra Kobietka

Post autor: kartka »

Za poziom cholesterolu w 70% odpowiada wątroba. I to pod kątem wątroby powinnaś dobrać odpowiednie produkty. Wypowiadam się jako laik, nie mam wiedzy fachowej, ale wydaje mi się, że to nie mięso samo w sobie jest problemem, tylko sposób jego obróbki termicznej. Jest różnica między schabowym w panierce smażonym w głębokim i beznadziejnym tłuszczu a np. ugotowaną bądź upieczoną/grillowaną (bez tłuszczu) piersią z indyka. O gotowaniu na parze nie wspomnę.
Produkty nie tracą swoich walorów smakowych, masz na rynku masę przypraw, ziół (zalecanych w każdej formie; jako dodatek do dań, napary, herbatki etc.), zdrowych olejów, które też mają swoje charakterystyczne smaki (skoro przy olejach jesteśmy, na wątrobę najlepszy jest olej z ostropestu).
To, że zastąpisz niezdrowe i kiepskie jakościowo produkty na lepsze, nie znaczy, że nagle wszystko stanie się "be". Po prostu trzeba poznać te smaki, nauczyć się je wykorzystywać i łączyć ze sobą i w końcu: przyzwyczaić się. Na śniadanie nie musi jeść kanapki z serem i wędliną, a np. chudy twaróg z miodem, albo owsiankę/jaglankę z suszonymi owocami, albo jajka na miękko. Wiem, że faceta ciężej przekonać do takich "nic nie wnoszących" posiłków, ale niestety...
Zmiany wprowadzaj stopniowo, bo w przeciwnym razie może się szybko zniechęcić.

Hadassa pisze:No akurat lepiej by facet za dużo produktów sojowych nie jadł, bo delikatnie mówiąc zacznie się zmieniać w kobietę ;)
Nie tylko soja.
Osobiście znam przypadek, kiedy facetowi urosła pierś (całkiem dorodna), bo spożywał na potęgę i dzień w dzień kurczaki ze znanego i obleganego dyskontu. Mięsa, szczególnie piersi z kurczaka, są szprycowane damskimi hormonami. To jest znany fakt, niestety. Dlatego nie kupujcie tego gówna!

dobrze gdyby się przekonał do wyrobów sojowych i fasoli - to doskonałe źródła białka.
To, że soja jest "zdrowa", jest jedną z większych ściem, jakie się wciska ludziom.
Bibia
Fajna Kobietka

Post autor: Bibia »

Hadassa pisze:No akurat lepiej by facet za dużo produktów sojowych nie jadł, bo delikatnie mówiąc zacznie się zmieniać w kobietę ;)
Naprawdę? Znam sporą grupę osób, którzy od urodzenia są wegetarianami, jedzą soję, tofu i inne zamienniki mięsa. Nigdy nie myślałam, że to może w ten sposób odbić się na zdrowiu
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Bibia wpisz sobie w google soja dla mezczyzn. Albo wlasnie ta ginekomastia
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Ilonka444

Post autor: Ilonka444 »

Zależy też, co Twój mężczyzna lubi. Jeśli jest wszystkożerny to pomyślałam o tofu, które zawiera dużo białka. Jest to twarożek sojowy, a soja – jak wiadomo – to jeden z najpopularniejszych produktów wegetariańskich. Może jakieś kanapki z pastami. Ostatnio bardzo posmakowała mi pasta z soczewicy. Soczewicę, orzechy, masło klarowane i olej lniany należy zmiksować za pomocą blendera. Taką masę można podawać na kanapkach na śniadanie i na kolację. To już zależy od naszych upodobań. Oczywiście możemy modyfikować pastę dodając przyprawy, czosnek albo pomidory suszone. Co przyjdzie nam do głowy i to, co trafia do naszych kubków smakowych.
Awatar użytkownika
kartka
Extra Kobietka

Post autor: kartka »

Ilonka444 pisze:Zależy też, co Twój mężczyzna lubi. Jeśli jest wszystkożerny to pomyślałam o tofu, które zawiera dużo białka. Jest to twarożek sojowy, a soja – jak wiadomo – to jeden z najpopularniejszych produktów wegetariańskich. Może jakieś kanapki z pastami. Ostatnio bardzo posmakowała mi pasta z soczewicy. Soczewicę, orzechy, masło klarowane i olej lniany należy zmiksować za pomocą blendera. Taką masę można podawać na kanapkach na śniadanie i na kolację. To już zależy od naszych upodobań. Oczywiście możemy modyfikować pastę dodając przyprawy, czosnek albo pomidory suszone. Co przyjdzie nam do głowy i to, co trafia do naszych kubków smakowych.
Przeczytaj trochę o produktach sojowych.
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

Kotlety sojowe są bardzo smaczne, jak dobrze przyrządzone to niektórzy myślą że jedzą mięso :)
ale cos kiedys mi się o uszy obiło że się od nich tyje i od tamtej pory dawno juz nie robiłam.
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Theila »

Ja bym postawila na ser kozi. Nie wiem czy wiecie, że jedzenie produktów z mleka koziego w różnej postaci działa przeciw zawałom i chorobom układu krążenia, ale też obniżanie poziom złego cholesterolu we krwi. Lekarz polecił ser kozi mojemu tacie i świetnie się to sprawdziło. Poza tym sery kozie mają ogrom plusów jesli o zdrowie chodzi. W prawdzie ser serowi nie równy, więc trochę szukaliśmy najlepszego. Mojemu tacie najbardziej smakują sery Chavroux i mnie też, więc i u siebie w domu zawsze mam w lodówce.
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

Mięso wystarczy zamienić na chude. Ale ja polecam sojowe kotlety, jak się dobrze przyrządzi to gwarantuje że nie jedna osoba będzie przekonana że je mięso :D
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
ela23

Post autor: ela23 »

Hej :)
Ja serdecznie polecam przeczytać ten artykuł: dieta-pudelkowa-wegetarianska/">https://bedietcatering.pl/czym-zastapic-mieso-dieta-pudelkowa-wegetarianska/, bo jest w nim mnóstwo porad na temat tego, czym zastąpić mięso, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie :)
Awatar użytkownika
alicja.m
Miła Kobietka

Post autor: alicja.m »

Soja to znakomita alternatywa, właśnie jako kotlety. Polecam robić je samemu, bo te gotowe do odgrzania to jest tragedia bez smaku.
Czysty Zysk - blog nie tylko o sprzątaniu
ODPOWIEDZ