co polecicie dla 2 latka na ból gardła i zbicie gorączki?

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
werka

co polecicie dla 2 latka na ból gardła i zbicie gorączki?

Post autor: werka »

Ten temat kieruje do doświadczonych Mam. Czy znacie jakiś dobrze przyswajalny lek dla na ból gardła oraz na zbicie gorączki u 2-latka? Co stosowałyście? Czytałam ostatnio sporo o Ibumie w syropie. Jest skuteczny?
candy201

Re: co polecicie dla 2 latka na ból gardła i zbicie gorączki?

Post autor: candy201 »

Większość chyba syropków przetestowałam na swoim dziecku i wszystkie są dobrze przyswajane z tych które są reklamowane w tv i dostępne w aptekach. Tu możesz spokojnie zdać się na farmaceutkę w aptece.
angelikabrys

Re: co polecicie dla 2 latka na ból gardła i zbicie gorączki?

Post autor: angelikabrys »

werka pisze:Ten temat kieruje do doświadczonych Mam. Czy znacie jakiś dobrze przyswajalny lek dla na ból gardła oraz na zbicie gorączki u 2-latka? Co stosowałyście? Czytałam ostatnio sporo o Ibumie w syropie. Jest skuteczny?
Tak, znam ten Ibum, mojemu małemu pomagał na gorączkę, ale dawałam go też przy okazji ząbkowania.
Lekarz powiedział mi, ze takie środki można podawać bez problemu przez 3-4 dni. Trzeba tylko uważać żeby nie przekroczyć dawki.
ede3

Re: co polecicie dla 2 latka na ból gardła i zbicie gorączki

Post autor: ede3 »

Nurofen, który działa również przeciwzapalnie i tantum verde na gardło. Znam, testowałam i polecam :)
Ania70

Post autor: Ania70 »

Nurofen dla trochę starszych dzieci też jest ok.
babinka

Post autor: babinka »

To prawda jest dobry. Warto jednak w takich sytacjacj sięgać po jak najbardziej naturalne środki- na opuchnięte i bolące gardło świetnie robi czeste picie herbaty z sokiem malinowym- to działa jak kompres a przy okazji zbija gorączkę. trzeba też koniecznie podawać coś dziecko co zmotywuje jego organizm do walki z infekcją. Ja swojemu dają immulinę w syropie( wyciąg z sinic) po posiłku- przeważnie po śniadaniu
Fermia

Post autor: Fermia »

Lepiej zapobiegac niz leczyc. Podawaj dziecku codziennie witaminy. Np. multitabsy omega z kwasami rybimi. Tak mnie sie wydaje
sialala

Post autor: sialala »

Też jestem jak najbardziej oczywiście za tym żeby zapobiegać a nie leczyć, ale podejrzewam że Ameryki nie odkryłam i każda mama to wie ;) a wiadomo, że czasami maluch się męczy z bólem i po prostu trzeba coś podać (wiadomo jak potrafi czasami i nas, dorosłych boleć :/). I Ibum, i Nurofen zawierają tę samą substancję - ibuprofen, więc jeżeli można podawać Ibum, to i Nurofen też. Ja się opowiadam najbardziej za zawiesiną albo czopkami jeżeli chodzi o dzieci, a podawać można już od 3 miesiąca życia.
Tusia

Post autor: Tusia »

sialala pisze:Ja się opowiadam najbardziej za zawiesiną albo czopkami jeżeli chodzi o dzieci, a podawać można już od 3 miesiąca życia.
U nas tyko zawiesina w chodzi w grę, z czopkiem za dużo walki.. może jak dorośnie bezie lepiej (choć małe szanse ) :P
Odkryłyśmy tą zawiesinę Nurofenu o smaku pomarańczowym no i koniec teraz już nic innego nie przejdzie :D
gohusia

Post autor: gohusia »

My od początku stosujemy właśnie Nurofen dla dziecko-f5.html" class="auto-link" rel="dofollow">dzieci. On jest po pierwsze smaczny więc nie ma problemu z tym, że dziecko może nie przyjąć dawki a po drugie ibuprofen działą u nas natychmiast. Dziś w nocy nawet musiałam interweniować i podać mu dawkę 5ml.
Mam też w szafce Nurofen Forte w sytuacji naprawdę kryzysowej. Wydaje mi się, że to najczęściej podawany specyfik na gorączkę.
sialala

Post autor: sialala »

U nas tyko zawiesina w chodzi w grę, z czopkiem za dużo walki.. może jak dorośnie bezie lepiej (choć małe szanse ) :P
hehe, sama pamiętam jak mała byłam i mi mama czopkami "raczyła", do przyjemności to nie należało i buntowałam się strasznie :P ale teraz chyba i technika medyczna poszła naprzód bo jakoś takich jazd nie mamy, a na mniejszą gorączkę wolę czopek, zawsze to omija żołądek :)
gohusia

Post autor: gohusia »

U nas z czopkami Nurofen nie było żadnego większego problemu. One są najmniejsze ze wszystkich chyba jakie znam i dlatego aplikacja nie jest trudna i nieprzyjemna dla dziecka.
doradca.disnemar
Jestem tu nowa :)

Post autor: doradca.disnemar »

Najlepiej poprosić o pomoc farmaceutkę, powiedzieć w jakim wieku jest dziecko i ile waży- powinna polecić bezpieczny środek i wytłumaczyć sposob dawkowania. Nie wolno stosować lekow dla dorosłych. Poza tym sposób podania powinien być taki jak podaje producent, np czopków nie wolno kroić na kawałki (niektóre mamy tak robią niestety), bo substancja lecznicza nie jest rozmieszczona jednakowo w całej objętości. Łatwiej jest natomiast radzić sobie z takimi objawami jak katar czy ból gardła.
Marta,
Doradca on-line marki Disnemar
www.disnemar.pl
jaagnieszka

Post autor: jaagnieszka »

U mnie córeczka świetnie reaguje na nurofen w syropie. Polecam - działa nie tylko przeciwbólowo, ale przeciwzapalnie.
Dzieckolandia_pl
Jestem tu nowa :)

Post autor: Dzieckolandia_pl »

Wiele pozytywnych opinii słyszałam właśnie na temat tego Nurofenu,ale osobiście jeszcze nie próbowaliśmy. Warto też w skontaktować się z lekarzem pediatrą i zasięgnąć jego opinii na ten temat.
ODPOWIEDZ