Co na podwyższony cholesterol?
-
martiii1987
- Jestem tu nowa :)
Co na podwyższony cholesterol?
Macie jakieś pomysły? Ja znalazłam tylko rozpiskę diety, może komuś się przyda:SPAM A coś poza dietą?
Ostatnio zmieniony czw lut 20, 2014 12:01 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: SPAM
Re: Co na podwyższony cholesterol?
wydaje mi sie ze zielona herbata, no i zywienie zmienic na jakies bardziej lzejsze czyli gotowane, pieczone byle nie w panierce i smazone na glebokim tluszczu.
Margaryna jest dobra ta którą reklamują, nie pamiętam nazwy, uleciało mi.I jogurty z tej serii
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
- Specjalista Aspazji
- Fajna Kobietka
By obniżyć cholesterol wyeliminuj niezdrowe tłuszcze, a zacznij spożywać zdrowe. Zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego zawarte w oliwie z oliwek, awokado, orzechach obniżają poziom LDL (zły cholesterol), a podwyższają HDL (dobry cholesterol). Najbardziej niekorzystne dla naszego organizmu są tłuszcze ze smażenia. Jedz produkty bogate w błonnik (płatki owsianymi i owoce, fasola, warzywa, kasze, ryż brązowy). Jeśli masz nadwagę, obniż ilość spożywanych kalorii. Prowadź aktywny tryb życia oraz unikaj używek i stresu.
Przede wszystkich zrezygnuj ze smażonego jedzenia - gotowanie na parze lub pieczenie to lepsza i zdrowa opcja obróbki termicznej. Do tego żądne masła nie są zdrowe - te w postaci stałej mają dużo tzw. tłuszczów trans, które odpowiadają za zły cholesterol. Jedz produkty z wysoką zawartością błonnika, np. fasola, soczewica, ciecierzyca... Pij dużo wody i jeżeli spożywasz fast foody i wysoko przetworzone rzeczy, to też powinnaś je odstawić. Mam nadzieję, że trochę pomogłam 
Na obniżenie cholesterolu z suplementów mogą byc to preparaty króre zawierają kwasy Omega 3 - 6 , a także sterole roślinne. Warto tez pomyśleć o diecie
-
puderniczka
- Fajna Kobietka
z tego co wiem olej lniany właśnie przez zawartość dobroczynnych kwasów omega 3 i 6 pomaga zbić za wysoki cholesterol i utrzymać na prawidłowym poziomie. Dodaje się go do zimnych przekąsek czy je zamiast margaryny czy masła. Nie wolno go jednak podgrzewać. Można kupić w aptece w kapsułkach z Gala, olej lniany do diety dr Budwig, są też w butelkach ale on się szybko psuje więc chyba nie warto na raz duże opakowanie kupować.
http://msadvertising.pl/
grejpfruty i sok z nich, czosnek
Zdrowa dieta to podstawa, nic nie pomoże tak dobrze i przede wszystkim - ZDROWO.
Jaki wózek dla lalek polecacie?
-
Poleczka2015
Moja mama stosuje preparat Anticholesteran (możesz sobie poczytać o nim na stronie SPAM). Nie ma zbyt dużego podwyższenia, ale sama dieta to nie wszystko. Wiem, że miała po nim lepsze wyniki badań, ale stosowała regularnie. Polecam spróbować.
Ostatnio zmieniony ndz sty 11, 2015 7:31 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Avokado, czosnek, zielona herbata, natka pietruszki, orzechy macadamia:-)

Wiosna, wiosna! Wiosna, ach to ty!
Oczywiście podstawa to dieta. Włącz do menu zdrowe oleje roślinne (oliwę z oliwek, olej lniany, olej kokosowy), spożywaj buraki, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, topinambur, pij napary z rokitnika.
Poradnik domowy online
Olej z ostropestu albo lniany- 3 razy po łyżeczce dziennie na czczo
Ja pijam ostropestowy i cholesterol utrzymuje mi ise w normie ale za to zdecydowanie obniżył mi wyniki enzymów wątrobowych
Ja pijam ostropestowy i cholesterol utrzymuje mi ise w normie ale za to zdecydowanie obniżył mi wyniki enzymów wątrobowych
dieta jest ważna tak jak piszecie, czosnek, kwasy omega 3,6,9
i ruch
i ruch
-
stokrotkatorun
Kochane każdy ma właściwy dla swojego organizmu poziom cholesterolu. ...jesli spożywanie duzo mięsa czy białka zwierzęcego. ..jest on wyższy. ..wystarczy zrezygnować i jesc bialko roslinne. Cholesterol jest konieczny gdyż steruje wieloma procesami w organizmie. ...a zbyt wysoki poziom i podzial na dobry i zły to kolejny wymysł przemyslu farmaceutycznego, ktory wypisuje leki na chorobe ktorej właściwie nie ma. Oczywiście oleje lniane rzepakowy. .i inne o których piszecie to cudo natury i ciesze się ze z nich korzystacie.. 
-
limonkanesti
Przede wszystkim wiadomo- ograniczyć smażone rzeczy i słodycze typu batoniki cukierki itp. Oprócz tego morwa biała jest bardzo dobra na zbicie cholesterolu... No i mnóstwo jest produktów spożywczych, które pomagają w walce z wysokim cholesterolem, np ciecierzyca. Nie każdy ją lubi, wiem... Ale np w połączeniu z dynią jest dość smaczna. Znajdź sobie na necie przepis na sałatkę z ciecierzycą i dynią na stronce przepisyancymonki 
Polecam preparaty oparte na czosnku bezzapachowym, które nie tylko obniżają poziom cholesterolu, ale również trójglicerydów i ciśnienia krwi, a także hamują zlepianie się płytek krwi. Poza tym, ze względu na brak intensywnego zapachu jaki ma czosnek naturalny, jest mniej kłopotliwy, szczególnie dla osób pracujących z ludźmi.
-
stokrotkatorun
Tylko mięso i przetwory od zwierzęce maja cholesterol....ogranicz je. Owoce warzywa i mało mięsa masła itp. I bedzie ok))
Ostatnio zmieniony śr mar 11, 2015 12:03 am przez stokrotkatorun, łącznie zmieniany 1 raz.
-
stokrotkatorun
Joasiu900 ostropest plamisty lykamy na poprawę funkcjonowania i odtrucie wątroby kosztuje 7 zł w aptece....po co drogi olej ?)
-
marianna789999
W takim przypadku trzeba pamietać o sercu i jego wzmocnieniu. Sposób w jaki należy dbać o serce na co dzień jest również omówiony na stronie SPAM Znalazłam tam informacje dotyczące ćwiczeń, diety i... relaksacji. Nie muszę teraz drastycznie zmieniać stylu życia a w zamian mogę na co dzień stosować kilka pożytecznych, prostych rad, które tam znalazłam.
Ostatnio zmieniony pt mar 20, 2015 4:25 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
michalina90
- Fajna Kobietka
Jest taki domowy sposób bardzo skuteczny, wyciśnij sok z 5 cebul w wyciskarce dodaj 3 łyżki miodu i takie coś pij raz dziennie przed śniadaniem.
grywalizacja na http://sanitera.pl
więcej się ruszać, zmienić całkowicie dietę: więcej warzyw gotowanych na parze
- Tonaxinum Melatonina
Do zaburzeń w poziomie cholesterolu prowadzi nieodpowiednia ilość snu, chodzi zarówno o jego zbyt małą, jak i zbyt dużą ilość. Niedobór snu powoduje wzrost poziomu tzw. złego cholesterolu, a także obniżanie poziomu tego dobrego. Dlatego osoba dorosła powinna regularnie przesypiać od 7 do 9 godzin na dobę.
- lulumiranda
- Fajna Kobietka
Ja mam podwyższony cholesterol. Niektórzy po prosu tak mają. Ostatnio jednak udało mi się go nieco obniżyć. Jak?
Ćwiczenia i sport - staram się ruszać
odpowiednia lekka dieta
Oraz suplement z błonnikiem. Codziennie do drugiego śniadania łykam sobie lyżkę błonniku Fibra Vitale ( jest to błonnik zaiwerający równięz takie zioła jak babka plesznik ). Jestem bardziej najedzona a praca ukladu pokarmowego się normalizuje.
Ćwiczenia i sport - staram się ruszać
odpowiednia lekka dieta
Oraz suplement z błonnikiem. Codziennie do drugiego śniadania łykam sobie lyżkę błonniku Fibra Vitale ( jest to błonnik zaiwerający równięz takie zioła jak babka plesznik ). Jestem bardziej najedzona a praca ukladu pokarmowego się normalizuje.