ciąza :)

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
Awatar użytkownika
barbórka
Miła Kobietka

Re: ciąza :)

Post autor: barbórka »

Hej Trapa, a nie jest to zwykłe napięcie przed miesiączką, mnie w tym okresie zawsze bolą, zrób test to będziesz miała pewność, bo niestety nie ma 100% antykoncepcji.
życie to kamera- uśmiechnij się ;D
gohusia

Post autor: gohusia »

Viki91 pisze:
klarafigo pisze:A łykałaś tylko ten Femibion czy jeszcze dodatkowo coś, na przykład kwas foliowy? Bo szukam czegoś kompleksowego, żeby nie łykać kilku różnych tabletek ;)
Ja łykam tylko femibion, ale on zawiera kwas foliowy w sobie :)

On zawiera nie tyle kwas foliowy co przetworzony kwas foliowy szybciej przyswajalny tzw metafolina :)
Awatar użytkownika
docha
Extra Kobietka

Post autor: docha »

klarafigo pisze:A łykałaś tylko ten Femibion czy jeszcze dodatkowo coś, na przykład kwas foliowy? Bo szukam czegoś kompleksowego, żeby nie łykać kilku różnych tabletek ;)
tylko femibion, tam jest już wszystko, niczego dodatkowo nie trzeba przyjmować
Trapa
Jestem tu nowa :)

Post autor: Trapa »

barbórka pisze:Hej Trapa, a nie jest to zwykłe napięcie przed miesiączką, mnie w tym okresie zawsze bolą, zrób test to będziesz miała pewność, bo niestety nie ma 100% antykoncepcji.

wiesz kochana, to zaczeło sie jakies pare dni po okresie :( takze nie wiem o co moze chodzic. niby robilam testy, nawet dwa. wynik? negatywny. ale mam dziwne uczucie, tak jakby przeczucie.
a_gatka

Post autor: a_gatka »

barbórka pisze:Ja jakoś nie jestem przekonana do suplementów, czyli wszystko w jednej tabletce. Na pewno dłużej się wchłania, ale po co brać coś co jest nam zbędne. Może lepiej zrobić badania i poradzić się swojego gina, ale oni zazwyczaj zalecają kwas foliowy.
Ten suplement zalecił mi akurat lekarz. I z uwagi właśnie na kwas foliowy, w "lepszej wersji" o czym pisały dziewczyny :)
Awatar użytkownika
barbórka
Miła Kobietka

a_gatka pisze:
barbórka pisze:Ja jakoś nie jestem przekonana do suplementów, czyli wszystko w jednej tabletce. Na pewno dłużej się wchłania, ale po co brać coś co jest nam zbędne. Może lepiej zrobić badania i poradzić się swojego gina, ale oni zazwyczaj zalecają kwas foliowy.
Ten suplement zalecił mi akurat lekarz. I z uwagi właśnie na kwas foliowy, w "lepszej wersji" o czym pisały dziewczyny :)
Ok, tylko w suplementach mogą być niższe dawki niż zlecane dzienne zapotrzebowanie, ale to można sprawdzić na ulotce
Trapa
Jestem tu nowa :)

Post autor: Trapa »

a czy czułyście coś w pierwszych dniach zapłodnienia?
Awatar użytkownika
barbórka
Miła Kobietka

Pierwszych dni jakoś szczególnie nie odczuwałam, ale początki to u mnie nudności, wymioty i wstręt do niektórych potraw. W czasie wymiotów należy pamiętać, że uciekają minerały, które trzeba uzupełniać.
@Trapa, nie zapomnij o Foliku, żeby dzidziuś był zdrowy :)
patrycja_8899

Post autor: patrycja_8899 »

hej dziewczyny jestem w 8 tygodniu ciąży,od trzech dni moje wymioty się nasiliły, Macie jakieś sprawdzone sposoby na nie?? Proszę o pomoc :cry:
Awatar użytkownika
myszka28
Super Gaduła

Post autor: myszka28 »

mietowe cukierki :D ja jadlam calymi paczkami mentosy i tic taki i nie wymiotowalam wcale
Awatar użytkownika
docha
Extra Kobietka

Post autor: docha »

na mdłości imbir, herbata z imbirem, tabletki z imbiru, cokolwiek, byle z imbirem, u mnie pomagało ;)

w pierwszych dniach nie czułam kompletnie nic, dopiero od 5-6 tygodnia mdłości, wstręt do niektórych zapachów, które nasilały się dosłownie z dnia na dzień, aż w końcu po 16-17 tygodniu przeszło (w tej ciąży, bo w poprzedniej tylko się złagodziły, ale męczyły mnie do końca)

a co do suplementów to mi własnie lekarz polecił taki suplement, bo wyniki miałam kiepskie, do tego te mdłości, niewiele mogłam jeść, wiec zasugerował femibion zamiast zwykłego kwasu foliowego.
gohusia

Post autor: gohusia »

A czym się różni femibion 2 od femibion natal plus 2? Widziałam w aptece że są dwa różne, ale cena taka sam.
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Gdzieś tu o tym było. Jeśli dobrze pamiętam, ten nowy ma dodatkowo witaminę d3 i żelazo.
Tusia

Post autor: Tusia »

a_gatka pisze:Gdzieś tu o tym było. Jeśli dobrze pamiętam, ten nowy ma dodatkowo witaminę d3 i żelazo.
Tak to jest jedyna różnica. Moja siostra jest w 36tygodniu ciąży. Kupuje Femibion i dopytywała o te różnice w aptece między tymi preparatami.
patrycja_8899

Hej dziewczyny,mam pytanie. Jestem w 14 tygodniu ciąży,od jakiegoś tygodnia,mam czasami ukłucie przeważnie w lewym boku. I robi mi się również twardszy brzuszek,czy to normalne? Któraś z was tak miała??
Awatar użytkownika
lobelia85
Extra Kobietka

Post autor: lobelia85 »

Twardy brzuch to nic dobrego... ja całą ciążę miałam twardy brzuch i masę leków brałam na podtrzymanie....No ale u Ciebie może być inaczej :) Tak czy inaczej ja bym poszła do gina dopytać :ok:
Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki...

Obrazek
patrycja_8899

Byłam dzis u lekarza,powiedzial ze dlatego ze jestem dosc szczupla to po calym dniu moze taki byc,ale jak tylko poleze sobie troszke to jest ok.
orientalna
Miła Kobietka

Post autor: orientalna »

Heh, jak to leci. U mnie już 24 tydzień :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Limonika
Miła Kobietka

Post autor: Limonika »

A po urodzeniu będzie leciało jeszcze szybciej :) z każdym dniem bliżej do dnia , w którym w końcu weźmiecie swoje Dzidzi na ręce :)

a z problemem twardego brzucha też się spotkałam w ciąży... miałam jakieś skurcze przez które dziecko nie mogło się poruszać swobodnie i brałam Nospę
Ostatnio zmieniony pt mar 21, 2014 9:27 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: łączenie postów
patrycja_8899

Witam dziewczyny:)
Jestem w 18tygodniu ciąży i nie miałam robionych badań przesiewowych, czy któraś z was też ich nie miała?? Czy na kolejej wizycie powinnam sie o nie upomniec??
Karolina_R
Miła Kobietka

Post autor: Karolina_R »

Powinny być, upomnij się o nie
a...

Post autor: a... »

Cześć. :)
My dziś skończyliśmy 31 tydzień. Nie wiem kiedy mi ta ciąża przeleciała. Niedługo maluszek będzie z nami. :in love:
Awatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła

Post autor: Tygrys »

Aurinko - gratuluję. :)
To już w sumie godziny odliczacie :)
a...

Post autor: a... »

Powoli tak, jeszcze tylko do połowy czerwca i mogę rodzić. ]:-)
Wzięłam się za pranie ciuszków, kocyków, prześcieradeł, pościeli itp. zostało mi ostatnie trzecie i bedzie z głowy. Zamówimy wózek i w sumie wszystko gotowe. W czerwcu się złoży łożeczko.
Jeszcze troche lenistwa przede mna. Chociaż juz jestem zmęczona.
Awatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła

Post autor: Tygrys »

Zleci... no tak, teraz lenistwo, a potem sie zacznie :).
ODPOWIEDZ