Boląca kostka
-
a_gatka
Boląca kostka
Słuchajcie dziewczyny, jakiś czas temu skręciłam kostkę. Niby doszła ta noga do siebie, ale niestety często pobolewa - zwłaszcza jak dłużej pochodzę. Lekarz mówi, że nic się nie dzieje, ale powinnam w miarę możliwości tę nogę oszczędzać, ćwiczyć jak wskazał i ewentualnie czymś smarować. Może mi coś doradzicie? Któraś miała podobne problemy?
Re: Boląca kostka
Ćwiczenia regeneracyjne są wskazane rozgrzewanie kotki przez machanie w kółko nogą itd.
Jak wyżej. dodatkowo pamiętaj, aby równomiernie obciążać obydwie nogi przy chodzeniu i innym ruchu. Po takim urazie odruchowo staramy się kłaść mniejszy nacisk na chorą nogę, ale to błąd, gdyż ważne jest, aby mięśnie oraz staw prawidłowo się zregenerowały.
Ja miałam skręconą kostkę jakieś 2 lata temu i do teraz czasem pobolewa, np. po gługim bieganiu. Mój zaprzyjaźniony fizjoterapeuta powiedział, że właściwie to nic takiego, ale warto nagrzewać tą kostkę lampą na podczerwień.
Ja miałam skręconą kostkę jakieś 2 lata temu i do teraz czasem pobolewa, np. po gługim bieganiu. Mój zaprzyjaźniony fizjoterapeuta powiedział, że właściwie to nic takiego, ale warto nagrzewać tą kostkę lampą na podczerwień.
Poradnik domowy online
Po skręceniu kostki w czerwcu 2012 do tej pory borykam się z problemem bolącej kostki.
Trzeba oszczędzać nogę, smarować żelami przeciwbólowymi. Niestety kostka po skręceniu już zawsze będzie słabsza i podatna na urazy.
Agatko - a czy przechodziłaś jakąś rehabilitację po skręceniu tej kostki ?!
Trzeba oszczędzać nogę, smarować żelami przeciwbólowymi. Niestety kostka po skręceniu już zawsze będzie słabsza i podatna na urazy.
Agatko - a czy przechodziłaś jakąś rehabilitację po skręceniu tej kostki ?!
Mojemu mężowi lekarz po skręceniu kostki polecił smarowanie dip rilif, to na takie bóle pourazowe miedzy innymi, sprawdza się, może spróbuj.
- malinka 61
- Kobietka Expert
Parę lat temu skręciłam sobie nogę w kostce , lekarz skierował mnie na prześwietlenie , i kazał stopę dać do gipsu , ja się nie zgodziłam nie chciałam iść na L-4 i źle zrobiłam, na każdą zmianę pogody noga mnie pobolewa , są takie opaski umacniające stopę i to też pomaga , również dobre są okłady z liścia kapusty , niby to dziwne ale pomocne .Mazidła przeróżne mało co mi pomagają 
Przy podejmowaniu decyzji, nie zważaj na innych, kieruj się głosem serca i własnym instynktem...

mialam tak samo jak malinka61. w koncu ktos mądry mi polecil terapie manualna, czyli masaze. bardzo mi to pomoglo. wiadomo, czasami jeszcze pobolewa mnie tak kostka [zwlaszcza, jak jest zmiana pogody], ale to nie jest juz to, co bylo!
dziewczyny, ja chodzilam do Sebastiana Kurbiela, ktory przywrocil moja kostkę do życia 
-
a_gatka
gonick - polecił mi skuteczną metodę babciną, żeby kłaść stopę na butelce po winie i "jechać" do przodu i w tył, tak po pół godzinki. Miałam też kilka masaży wodnych.
docha, a co to jest ten dip rilif? Pierwsze słyszę.
docha, a co to jest ten dip rilif? Pierwsze słyszę.
To taki żel znieczulający, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie (ma w składzie ibuprofen i mentol)
a_gatka, to ja miałam prądy .....
-
a_gatka
gonick kochana, aż się boję spytać... i jak? pomogły? Jakoś mi się tak dziwnie skojarzyło 
docha, a drogi ten żel? Może bym wzięła na próbę?
docha, a drogi ten żel? Może bym wzięła na próbę?
Kostka to taki czuły punkt, że dosyć ciężko się to leczy. Wiem, bo miałam skręconą kilka razy... Na szczęście od kilku lat mam spokój. Ważne jest, aby jednocześnie jej nie przeciążać, ale dbać trochę o jej ruch, żeby się nie zastała.
Tak to już jest, że mój barometr czasami wariuje...
Pomogły.
- malinka 61
- Kobietka Expert
Ja dzisiaj się pośliznęłam i nadwyrężyłam sobie w kostce , ból okropny ,teraz czeka mnie leczenie , będę robiła sobie okłady i smarowała żelem przeciwbólowym . 
Przy podejmowaniu decyzji, nie zważaj na innych, kieruj się głosem serca i własnym instynktem...

Weź, drogi nie jest, jakieś 16 zł za 100 g.a_gatka pisze: docha, a drogi ten żel? Może bym wzięła na próbę?
-
a_gatka
gonick a te prądy to jak właściwie wyglądają? W sensie sam zabeg...
malinka nieobrze! bardzo boli? lepiej już?
docha - no chyba się skuszę, bo faktycznie niedrogi a wypróbować mi nic nie szkodzi. Dam znać jak się sprawuje.
malinka nieobrze! bardzo boli? lepiej już?
docha - no chyba się skuszę, bo faktycznie niedrogi a wypróbować mi nic nie szkodzi. Dam znać jak się sprawuje.
- malinka 61
- Kobietka Expert
Już doszłam do siebie , fajny mam żel przeciwbólowy , bardzo pomocny , ;Blas sulphur ;polecam . 

-
a_gatka
Ozdrowienie w cztery dni? To chyba trochę na wyrost zinterpretowałaś ten ból w kostce
Ja nie mogę do siebie dojść od tygodni...
- malinka 61
- Kobietka Expert
W zależności co ci było , u mnie było naciągnięcie ścięgna , masaż , okłady , i ten żel dużo dały , 

a_gatka, az tak długo Cię męczy? Byłaś u lekarza?
-
a_gatka
Teraz to ja już dobrze, przestała mnie boleć kostka za to zaczęły plecy... Jak nie urok to... 
ból pleców to niezbyt przyjemna sprawa, szczególnie taki przewlekły i nawracający... u mnie akurat jest związany z rwą kulszową, gdyby nie kremy rozgrzewające to niekiedy nie mogłabym funkcjonować :/
-
cyklonKatrina
- Jestem tu nowa :)
na bóle kręgosłupa najlepsze jest podciąganie się na drążku, np. na trzepaku, na bóle stawów, kostek itp to raczej SPAM diagnostyka a później rehabilitacja. Jak to się zaniedba to później w wieku 40 lat chodzi się w kucki
Ostatnio zmieniony czw maja 08, 2014 2:32 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
-
cyklonKatrina
- Jestem tu nowa :)
hej, nie spam, tylko poradacyklonKatrina pisze:na bóle kręgosłupa najlepsze jest podciąganie się na drążku, np. na trzepaku, na bóle stawów, kostek itp to raczej SPAM diagnostyka a później rehabilitacja. Jak to się zaniedba to później w wieku 40 lat chodzi się w kucki
Ostatnio zmieniony czw maja 08, 2014 3:44 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.