Życie jest dla mnie za drogie - jak oszczędzić?

Życiowy dział, nasze sprawy i problemy dnia codziennego.
ODPOWIEDZ
good_point
Jestem tu nowa :)

Życie jest dla mnie za drogie - jak oszczędzić?

Post autor: good_point »

Dziewczyny prosze o porade. Oszczedzam od jakiegoś roku na wszystkim co się da. Teraz przyszedł czas, ze zaczelam zastanawiać się jak oszczedzic na rachunkach za prad i za ogrzewanie. Wiem, ze trzeba gasic swiatlo, nie zostawiać urzadzen w trybie stand-by, ale to za mało. Co mogę jeszcze zrobić? Z góry dziękuję za pomoc
barburka

Re: Życie jest dla mnie za drogie - jak oszczędzić?

Post autor: barburka »

Nie martw się, sa na to sposoby, tylko trzeba z glowa ;) Możesz zaoszczędzić na ogrzewaniu np. nie zasłaniać grzejnikow, zmneijszac temp jak wychodzisz z odmu albo jak idziesz spac. Zakręcać grzejniki na czas wietrzenia. Myslalas o zmywarce? Ja mam i zuzywam mniej wody i energii – widze to po rachunkach.
nasztos

Post autor: nasztos »

Hmm ale w ogóle dlaczego aż tak musisz oszczędzać? Idzie zima i nie da się przecież przykręcić kaloryferów i siedzieć w zimnie! Ja pamiętam jak byłam młodsza i mieszkałam z rodzicami to też były notoryczne problemy z dotrwaniem do końca miesiąca (rodzice to nauczyciele - wiadomo ile wynosiły wtedy zarobki nauczyciela :D). Też bardzo oszczędzaliśmy np. na ciepłej wodzie (miałyśmy z siostrą zakaz kompania się dłużej niż 3 minuty :). Do dzisiaj mam mnóstwo tego typu nawyków, które inni ludzie uważają za dziwne :)
Ostatnio zmieniony ndz lip 28, 2013 11:48 am przez 456, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spam
Awatar użytkownika
alianka
Miła Kobietka

Post autor: alianka »

może czajnik na gaz (taki z gwizdkiem) zamiast elektrycznego?
katimati89
Miła Kobietka

Post autor: katimati89 »

nie da się zaoszczedzic;p najlepiej wrocic do rodziców na garnuszek;]
brunecia
Extra Kobietka

Post autor: brunecia »

katimati89 pisze:nie da się zaoszczedzic;p najlepiej wrocic do rodziców na garnuszek;]

Aleś doradziła.

Można zaoszczędzić na oswietleniu, żarówki energooszczędne. Jak zamieszkałam jeszcze z narzeczonym to mielismy ogromne rachunki za gaz (ogrzewanie wody gazowe), no a, że piecyk był w łazience a do kuchni,( żeby umyć naczynia) gaz leciał rurą,no to wkładalismy naczynia do wielkiej michy i mylismy w lazience, zeby mniej gazu zeszlo. tak samo mycie naczyc pod biezaca woda drogo wychodzi(mowa oczywiscie o naczyniach z calego dnia, a nie 2talerzach czy szklankach ktore de facto mozna umyc w zimnej wodzie) ;) jak cos jeszcze mi sie przypomni to dopisze :)
bettti86
Extra Kobietka

Post autor: bettti86 »

alianka pisze:może czajnik na gaz (taki z gwizdkiem) zamiast elektrycznego?
moi rodzice też mieli taki zamiar, kupili czajnik na gaz, używali może pół roku, a teraz to nawet nie wiem gdzie ten czajnik schowali, bo używają oczywiście elektrycznego ;) i to tylko w kwestii oszczędzania
Awatar użytkownika
aga.ta
Miła Kobietka

Post autor: aga.ta »

do mnie zapukał niedawno akwizytor sprzedający takie wkrętki do baterii, które napowietrzają wodę i dzięki temu zużywa się jej o wiele mniej (podczas zmywania czy brania prysznica czy mycia zębów itp). ja rzadko kiedy mam gotówkę przy sobie, więc ich nie kupiłam, choć były dość tanie, i uważam, że na dłuższą metę na pewno warto w nie zainwestować.
odnośnie prądu, to może przelicz sobie, czy opłaca ci się licznik dwutaryfowy? wtedy pralkę włączasz na noc, czy w weekendy?
dzo

Post autor: dzo »

aga.ta pisze:do mnie zapukał niedawno akwizytor sprzedający takie wkrętki do baterii, które napowietrzają wodę i dzięki temu zużywa się jej o wiele mniej (podczas zmywania czy brania prysznica czy mycia zębów itp). ja rzadko kiedy mam gotówkę przy sobie, więc ich nie kupiłam, choć były dość tanie, i uważam, że na dłuższą metę na pewno warto w nie zainwestować.
Ciekawe czy to coś warte w ogóle jest :geek:
MagdaLena30

Post autor: MagdaLena30 »

przykładowy tekst: http://www.czasnafinanse.pl/oszczedzani ... lektryczna tu o możliwościach niższych rachunków za prąd, ale jest też coś o ogrzewaniu i zakupach - może ktoś wykorzysta?
Awatar użytkownika
anita147

Post autor: anita147 »

przy okazji ile wydajecie na jedzenie na osobę i chemie domową???
chciałam odpocząć od pracy mam roczniaka
rzabba
Miła Kobietka

Post autor: rzabba »

Nie przeliczam w ten sposób, bo nie każdego miesiąca, na szczęście, kupuję proszki, płyny itp. I na razie jestem zaopatrzona, więc się cieszę, szczególnie, że styczeń jest ciężki. Nie dość, że budżet nadszarpnięty po świętach, to jeszcze muszę zapłacić ubezpieczenie samochodu i mieszkania :(. Liberty pisze, że jest najtańsze i chyba tam się zwrócę, każdy grosz zaoszczędzony na OC się liczy. Dobrze, że luty krótki...
Awatar użytkownika
bajaderka
Miła Kobietka

Post autor: bajaderka »

Wcześniej dziewczyny wspominały o urządzeniach do napowietrzania wody (tzw. perlatorach), też słyszałam, że pozwalają sporo zaoszczędzić.
Czytałam te artykuły w serwisie czas na finanse, do którego linkowała MagdaLena i tak się zastanawiam, czy faktycznie coś się zmieni jak zdecydujemy się na innego operatora? Któraś z was próbowała porównywać stawki?
kasienka92

Post autor: kasienka92 »

U nas w domu jest perlator i rachunki za wode faktycznie spadly :) ale to pod prysznic dobre bo wanna za dlugo sie napuszcza
Awatar użytkownika
bajaderka
Miła Kobietka

Post autor: bajaderka »

Ciekawi mnie ile te perlatory dokładnie kosztują, może ktoś się orientuje?
Co do samych kąpieli, to i tak największa oszczędność jest przy szybkich prysznicach, więc chyba nie ma się co zastanawiać ;)
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

Bo niektórzy jak się idą kąpać to woda leje się i leje. a ja robię tak,odkręcam wodę- polewam siebie i gąbke-zakręcam. Namydlam się-odkręcam zeby sie spłukać i zakręcam :) To jest dosłownie chwilka i wody nie dużo. No chyba że głowę od razu myje to troszke więcej wiadomo ,ale ja na szczęście głowy codziennie nie myje :)
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
teresa35
Miła Kobietka

Post autor: teresa35 »

Robienie zakupów to stały wydatek dla nas wszystkich, czemu na tym nie zaoszczędzić i jeszcze dodatkowo zarobić. Dość dawno temu powstał klub Familo, zakupy przez internet, praktycznie to samo co zawsze kupujemy ale sporo taniej. Polecisz te formę zakupów znajomej i juz masz małą prowizję. Tu się płaci tylko za to co zawsze kupujesz, czyli zero ryzyka. Ale oceńcie to same, opis znajdziecie na blogu. Niby prosta rzecz ale jak pomyśleć to się juz nie jednej opłaciło.
praca dodatkowa, zawsze nowości - www.sukceszloupre.pl/Janusz
Zatori

Post autor: Zatori »

Najlepiej zacząć od oszczędzania na rachunkach. Rozsądnie korzystając z wody, prądu i gazu można zaoszczędzić kilka stówek miesięcznie. Ja wprowadziłam w życie następujące zmiany: po pierwsze, spuszczanie wody w toalecie - tylko na mniejszym przyciskiem, po drugie zmiana taryfy u dostawcy prądu - można mieć taryfę wieczorną i tylko wieczorami puszczać pralki itp. Ponadto bardzo pomagają urządzenia nazywane energy saverami, które się podłącza do wspólnego gniazdka np. z lodówką, co powoduje, że pobiera ona mniej prądu. Do tego zamiana elektrycznego czajnika na zwykły na gaz (o ile ma się kuchenkę gazową). Jeżeli nie to warto się chociaż postarać o gotowanie w czajniku elektrycznym tylko tyle wody ile się na dany moment potrzebuje, zamiast gotowanie 2 litrów, a zużywanie wody na szklankę. Jest jeszcze wiele sposobów na oszczędzanie, wystarczy trochę poczytać i zacinąć pasa. Powodzenia! :)
Ostatnio zmieniony czw lip 18, 2013 11:59 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
kies
Fajna Kobietka

Post autor: kies »

rzabba pisze:Nie przeliczam w ten sposób, bo nie każdego miesiąca, na szczęście, kupuję proszki, płyny itp. I na razie jestem zaopatrzona, więc się cieszę, szczególnie, że styczeń jest ciężki. Nie dość, że budżet nadszarpnięty po świętach, to jeszcze muszę zapłacić ubezpieczenie samochodu i mieszkania :(. Liberty pisze, że jest najtańsze i chyba tam się zwrócę, każdy grosz zaoszczędzony na OC się liczy. Dobrze, że luty krótki...
Mnie się wydaje, że w generali mają dość tanią ofertę na ubezpieczenie na życie, OC, domu i inne. Wejdź i porównaj SPAM
Ostatnio zmieniony pt sie 30, 2013 8:45 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: proszę nie SPAMować
rzabba
Miła Kobietka

Post autor: rzabba »

trzeba nieźle kombinować, ale tu kilka rad:)
SPAM
Ostatnio zmieniony śr lut 05, 2014 10:57 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
joasia007
Miła Kobietka

Post autor: joasia007 »

ja jak straciłam pracę też miałam problem z odnalezieniem się za pieniążki z zasiłku, dopiero po dłuższym czasie nauczyłam się, że najwięcej można zaoszczędzić na jedzeniu, dzisiejsze produkty są bardzo niewydajne bo są sztuczne, zauważyłam, że produkty naturalne, najmniej przetworzone pozwalają lepiej i na dłużej zaspokojić głód, mimo że są droższe, ale starczały na znacznie dłużej
kitowiec

Post autor: kitowiec »

Zacznij odkładać pieniądze na konto, z którego nie możesz wybrać pieniędzy - będzie Cię to powstrzymywało od zarządzania tymi środkami ;)
Wiesz już, jaka jest najpopularniejsza i najlepsza polska ksiegarnia internetowa w UK? Dodam tylko, że jest ich niewiele i dobrze wybrać tylko te sprawdzone. Zajrzyj w tym celu tutaj: http://www.taniaksiazka.co.uk
Karolina_R
Miła Kobietka

Post autor: Karolina_R »

Dużo można zaoszczędzić na prądzie rozważnie stosując urządzenia elektryczne. Na samym komputerze i ładowarkach do telefonu potrafi uzbierać się fajna kwota.
janeczka

Post autor: janeczka »

polecam żarówki Ledowe, drogie ale na prądzie oszczędność
ence

Post autor: ence »

A oszczędzacie na spożywce?
ODPOWIEDZ