zaręczyny / ślub !?
zaręczyny / ślub !?
Kiedy uważacie że jest odpowiedni czas na zaręczyny i jak długi odstęp powinien być między zaręczynami a ślubem? jestem z chłopakiem już prawie 9 lat.. i się zastanawiam czy to normalne że jeszcze mi się nie oświadczył... jak uważacie.? nie mam zamiaru na nim nic wymuszać bo chciałabym by to z jego inicjatywy wyszło..
-
paula
Re: zaręczyny / ślub !?
ja jestem w dość dziwnej sytuacji..
jestem z moim chłopakiem 4 lata. Niedawno ustaliliśmy taką wstępną, dość luźną datę ślubu, niektóre szczegóły dot. wesela, a póki co nie oświadczył mi się
tzn zaznaczył mi że zanim zaplanujemy porządnie nasz ślub to on musi COŚ zrobić
nie ma tak naprawdę reguły. Mój chłopak rok temu sam zaczął ten temat dość luźno "że w końcu kiedyś będziemy musieli się chajtnąć". A potem ja tak delikatnie mówiłam mu, co jakiś czas, o czym bym marzyła, jak miałby ten dzień wyglądać itd. Aż w końcu jesteśmy na tyle daleko w naszych planach że data to wrzesień 2014
Także zawsze możesz sprawę wziąć w swoje ręce i napąknąć mu że wypadałoby jakoś zalegalizować wasz związek
jestem z moim chłopakiem 4 lata. Niedawno ustaliliśmy taką wstępną, dość luźną datę ślubu, niektóre szczegóły dot. wesela, a póki co nie oświadczył mi się
nie ma tak naprawdę reguły. Mój chłopak rok temu sam zaczął ten temat dość luźno "że w końcu kiedyś będziemy musieli się chajtnąć". A potem ja tak delikatnie mówiłam mu, co jakiś czas, o czym bym marzyła, jak miałby ten dzień wyglądać itd. Aż w końcu jesteśmy na tyle daleko w naszych planach że data to wrzesień 2014
Także zawsze możesz sprawę wziąć w swoje ręce i napąknąć mu że wypadałoby jakoś zalegalizować wasz związek
-
Babeczkowa_ewa
- Fajna Kobietka
Hmmm, a ile macie lat? Moja koleżanka przed ślubem chodziła z chłopakiem 13 lat, ale poznali się, gdy ona miała 11
Wiele zależy od sytuacji materialnej: pracy, mieszkania, bo bez zapewnienia takich rzeczy facet się raczej nie oświadczy. Ale jeśli jest już koło 30-tki, ma pracę i mieszkanie, to w takim wypadku wydaje mi się, że skoro przez 9 lat się nie oświadczył, to już tego nie zrobi... A rozmawiacie w ogóle o wspólnej przyszłości? Była między Wami jakakolwiek rozmowa o ślubie? Może On nie chce w ogóle się żenić?
znaczy no fakt my zaczelismy byc ze soba jak ja mialam 13 a on 15. i teraz on jest juz po studiach i szuka pracy i nie moze jej znalezc... ale boje sie czy kiedykolwiek mi sie oswiadczy...
Gdybyście byli nieco starsi to napisałabym, że to może być troszkę dziwne, ale w takim przypadku to nie powinnaś się martwić. Wcześnie zaczął się wasz związek a wy dopiero wchodzicie w "dorosły" wiek.
"Czerwienią róż i w zapachu lilii kołysani - żeglujemy przed siebie. Niby niewidzialni, niby zakochani..."
w tym wieku to na zaręczyn jeszcze troszkę za wcześnie 
Owszem jesteście jeszcze młodzi ale staż macie konkretny
Ja jestem z moim ponad 6 lat- ale ja mam już prawie 27 lat (na forum opisałam swoją sytuację). W każdym razie wydaje mi się że nie ma na to reguły, mam różnych znajomych, jedni zaręczali się bardzo szybko bez jakiegoś większego statusu materialnego albo porządnej pracy, inni dopiero jak byli już w miarę stabilni finansowo. Mój partner raczej jest typem "odpowiedzialnego" (chociaż ja nie uważam że to jest dobre podejście) więc ostatnio postanowiłam że do puki nie znajdzie pracy nie będę naciskać i nic mówić w tym temacie. Wiem że to jest ciężkie bo tak naprawdę po takim czasie czuje się już swego rodzaju niepewność, ale daj mu jeszcze trochę czasu niech znajdzie pracę, a jeśli nic się nie zmieni to szczerze porozmawiaj o swoich marzeniach, nie w formie JA CHCE. Ja tak zrobiłam pól roku temu i teraz czekam na jego ruch:)
dziekuje za rady. ja mam 21 a moj mezczyzna 23 lata. mam nadzieje ze cos sie ruszy miedzy nami, bo chcialabym wiedziec ze traktuje mnie na powaznie i ma wobec mnie wieksze plany.