Częściej właśnie piszę E coś tam bo nie zastanawiasz się co to, a jaki piszą "fosforany" to od razu kojarzy ci się to z czymś nienaturalnym.Kayira pisze:Wiesz co.. niby tak.. ale widzę też, że zamiast pisać E-ileś tam piszą nazwę która nie zawsze może być dla nas zrozumiała ...
Zamówienia przez internet -sposób na szybki obiad ?
-
ence
Re: Sposób na szybki obiad ?
-
ence
linka_91 pisze:No tak, ale to raczej nie jest zamiennikiem. W końcu polskie prawo nakazuje podawanie prawdziwych składów produktówKayira pisze:Wiesz co.. niby tak.. ale widzę też, że zamiast pisać E-ileś tam piszą nazwę która nie zawsze może być dla nas zrozumiała ...
Europejskie prawo głównie tego pilnuje.
i jedno i drugie się kojarzy z czymś nienaturalnym 
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Dlatego trzeba czytać to co jest napisane na opakowaniuKayira pisze:i jedno i drugie się kojarzy z czymś nienaturalnym
-
chewleciara
- Fajna Kobietka
Dokładnie, są przecież nawet takei gotowe potrawy, które konserwantów nie mają, są z liofilizatów albo suszonych składników, które aromat oddają dopiero po dodaniu wody- jest to jakieś rozwiązanie.linka_91 pisze:Dlatego trzeba czytać to co jest napisane na opakowaniuKayira pisze:i jedno i drugie się kojarzy z czymś nienaturalnymi wybierać z głową
Mamy coraz więcej produktów w których nie ma szkodliwych substancji
Przede wszystkim wychodzi dużo taniej. Ile trzeba wydać na składniki na sos przecież a można sos wziąć gotowy i zrobić potrawę do końca kupując tylko główny składnik- nie mówi, że to trzeba jeść codziennie ale przeciez na codziennie mamy czas na gotowanieEvilGirl^^ pisze:masz racje, fajnie mieć jakiś gotowiec czy pół gotowiec, ale pododawać jeszcze coś od siebie, na pewno będzie to tez smaczniejsze
o właśnie, dokładnie to miałam na myślichewleciara pisze: Dokładnie, są przecież nawet takei gotowe potrawy, które konserwantów nie mają, są z liofilizatów albo suszonych składników, które aromat oddają dopiero po dodaniu wody- jest to jakieś rozwiązanie.
Nie trzeba przecież używać tego codziennie, to jest po to, żeby nas wspomóc w przypadku gdy nie mamy czasu na to, żeby coś ugotować a potrzebujemy szybko zjeść coś dobrego, bez zostawiania majątku w restauracjichewleciara pisze: Przede wszystkim wychodzi dużo taniej. Ile trzeba wydać na składniki na sos przecież a można sos wziąć gotowy i zrobić potrawę do końca kupując tylko główny składnik- nie mówi, że to trzeba jeść codziennie ale przeciez na codziennie mamy czas na gotowanie
- EvilGirl^^
- Miła Kobietka
Zgadzam się z tym, że cenowo pewno to też taniej wychodzi
Być kobietą, być kobietą......
no i pamiętajmy że oszczędzamy też czas - a jak wiadomo czas to pieniądzEvilGirl^^ pisze:Zgadzam się z tym, że cenowo pewno to też taniej wychodzi
to w sercu ma tylko nienawiść,
nigdy nie zazna miłości i szczęścia.
Zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdzie wszyscy stale gdzieś pędząvpresto pisze:no i pamiętajmy że oszczędzamy też czas - a jak wiadomo czas to pieniądzEvilGirl^^ pisze:Zgadzam się z tym, że cenowo pewno to też taniej wychodzi
-
chewleciara
- Fajna Kobietka
patrzyłam na tą lubelle, ani konserwantów ani glutaminianu sodu. jedyny podejrzany składnik to skrobia mod. znajdująca się skądinąd w każdym makaronie...
Czyli jednym słowem uznajemy danie za "bezpieczne"chewleciara pisze:patrzyłam na tą lubelle, ani konserwantów ani glutaminianu sodu. jedyny podejrzany składnik to skrobia mod. znajdująca się skądinąd w każdym makaronie...
-
ence
ale czasem pod tym E kryją się też dobre rzeczy.Kayira pisze:i jedno i drugie się kojarzy z czymś nienaturalnym
ja tylko mówię że kojarzą się z czymś nienaturalnym
a nie złym, czy dobry 
- EvilGirl^^
- Miła Kobietka
Ciężko teraz o całkiem naturalny obiad bez żadnych sztucznych składników i konserwantów, nie oszukujmy się ale teraz wszystko jest szprycowane chemia
-
chewleciara
- Fajna Kobietka
poza niektórymi witaminami to co np. jeszcze?ence pisze:ale czasem pod tym E kryją się też dobre rzeczy.Kayira pisze:i jedno i drugie się kojarzy z czymś nienaturalnym
Właśnie nie wszystko. I to wcale nie oznacza, że musimy kupować tylko ekologiczne produkty by jeść bez chemii. Poza tym nie każda "chemia" w jedzeniu jest zła i niepotrzebna...EvilGirl^^ pisze:Ciężko teraz o całkiem naturalny obiad bez żadnych sztucznych składników i konserwantów, nie oszukujmy się ale teraz wszystko jest szprycowane chemia
np. barwniki też są często oznaczane jako E coś tam, nawet te naturalnechewleciara pisze:poza niektórymi witaminami to co np. jeszcze?ence pisze:ale czasem pod tym E kryją się też dobre rzeczy.Kayira pisze:i jedno i drugie się kojarzy z czymś nienaturalnym
- EvilGirl^^
- Miła Kobietka
no oczywiście ja się z tym zgadzam, ze to wcale nie musi być złe czy szkodliwe, ale naturalne to nie jest
to na pewnoEvilGirl^^ pisze:Ciężko teraz o całkiem naturalny obiad bez żadnych sztucznych składników i konserwantów, nie oszukujmy się ale teraz wszystko jest szprycowane chemia
dlatego przynajmniej robiąc sos wolę już nie dodawać torebki
Nie można się dać zwariować, pewnie że trzeba uważać na to co się je (sama nie kupuję mięs ani wędlin w sklepie tylko z wiejskich wyrobów, tak samo serek, masło i jaja) ale przecież jak możemy ułatwić sobie gotowanie saszetką (która ma zaznaczone że nie zawiera np. glutaminianu sodu i konserwantów) to dlaczego nie skorzystać? zwłaszcza jeśli smakuje pysznie 
to w sercu ma tylko nienawiść,
-
ence
Jak w potrawie jest glutaminian sodu, albo inny wzmacniacz to dla mnie to nigdy nie smakuje dobrze.
-
chewleciara
- Fajna Kobietka
paradoks. glutaminian naprawdę wzmacnia smak i to w dobrą stronę. Ale niestety często jest tak, że skoro jest glutaminian to jest też mnóstwo składników, które na ten smak wpływają czyli wspominana niedobra chemia.ence pisze:Jak w potrawie jest glutaminian sodu, albo inny wzmacniacz to dla mnie to nigdy nie smakuje dobrze.
No i tu pojawia się problem szybkiego obiadu...Kayira pisze: to na pewnoniestety mięsa, warzywa .... wszystko jest sztucznie doprawiane...
dlatego przynajmniej robiąc sos wolę już nie dodawać torebki
Ja mam zasadę, że im warzywko ładniejsze tym mniej smaczne- najlepsze są brzydkie pomidory czy nie do końca rozwinięty kalafior...
No nie wiem do końca, spora dawka węglowodanów- na kolacje zostaną same marchewkilinka_91 pisze: Czyli jednym słowem uznajemy danie za "bezpieczne"
- EvilGirl^^
- Miła Kobietka
Wieczorem to akurat łatwo spalić kalorie:P a po co sobie odmawiać czegoś pysznego
-
chewleciara
- Fajna Kobietka
ja mówie tylko o zbilansowanej diecie a nie o odmawianiu sobie przyjemności.
Marchewki też są dobre i smacznechewleciara pisze: No nie wiem do końca, spora dawka węglowodanów- na kolacje zostaną same marchewki