Zabawa z dziećmi

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
Jinka
Fajna Kobietka

Zabawa z dziećmi

Post autor: Jinka »

W co bawicie się ze swoimi dziećmi, macie jakieś pomysły na kreatywne zabawy?
Awatar użytkownika
zwyczajna
Fajna Kobietka

Re: Zabawa z dziećmi

Post autor: zwyczajna »

Wszystko zależy od wieku dzieci i Ich zainteresowań.
Młody jako przedszkolak godzinami siedział przy malowankach i zadaniach do rozwiązywania.Młoda woli czytać. Oczywiście musiałam Im towarzyszyć i wspólnie "działaliśmy". Teraz głównie planszówki królują u nas, ale zdarza nam się robić zawody w kręceniu hula hopem czy skakaniu na skakance.
Jinka
Fajna Kobietka

Post autor: Jinka »

Znalazłam na portalu SPAM świetne pomysły , już nawet wykonaliśmy kilka zadań :)
Ostatnio zmieniony wt mar 15, 2016 11:06 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
kamilek12
Jestem tu nowa :)

Post autor: kamilek12 »

W chowanego, berka, malujemy ja mówię o mojej córci 4 latka
Nowość https://indasto.com/pokaz-produkt/schody/12
Awatar użytkownika
kokoszanel
Super Gaduła

Post autor: kokoszanel »

jako mama prawie 10tka wypowiem się. wiesz co tak naprawdę zależy od upodobań dziecka które zwyczajnie trzeba odkrywać razem z nim.
jedno dziecko będzie nad wyraz kochało korolowanie, inne puzzle, jeszcze inne właśnie czytanie. inne będzie bawiło się godzinami klockami lego, a jeszcze inne będzie rozbrajać każdą zabawkę która po chwili będzie zwyczajnie z powrotem składac. tak naprawdę nie ma reguły na to. trzeba dobrze się zastanowić i zaobserwować swoją pociechę co sprawia mu radość.

my swego czasu dużo układaliśmy puzzle. trwało to chyba od 2 roku życia i tak trwało jakoś do 8 roku życia. codziennie do znudzenia. a teraz oddaje po ludziach puzzle które leżą już drugi rok schowane głęboko w szafie.

również drukowałam dużo zabaw dla młodego, typu znajdź różnicę, pokoloruj wg wzoru.
"Może się zdarzyć, że urodziłaś się bez skrzydeł,
ale najważniejsze żebyś nie przeszkadzała im wyrosnąć"

~ Coco Chanel
Krystysia

Post autor: Krystysia »

każde dziecko jest inne, wazne by były w ruchu a nie siedziały przed TV
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Chyba, że puścimy im coś fajnego, co uczy i bawi. Takie kanały też są. ;)
Wrażliwa

Post autor: Wrażliwa »

Tych wszystkich zabaw z moim 4 letnim synkiem nie da się zliczyć :) Najbardziej lubimy robić zwierzęta z papieru, bawić się w chowanego, ciepło-zimno, układać puzzle, puszczać statki w wannie itp. Staram się, żeby jak najmniej czasu poświęcał na oglądanie bajek w tv.
Obcasy.pl

Post autor: Obcasy.pl »

Pamiętajcie drogie Mamy, że samodzielna zabawa dziecka jest równie ważna! W tym czasie dziecko odkrywa siebie i rzeczy, które lubi najbardziej, a które często stają się życiowymi pasjami :) Najważniejsze jednak, żeby dziecko dobrze się bawiło, nie zawsze musi się uczyć ;)
calydlamamy

Post autor: calydlamamy »

Moje dziecko najbardziej lubi kolorować, ale często również gramy w gry planszowe czy układamy puzzle, jeśli jest ładna pogoda to wychodzimy na dwór pobawić się z piłką itp.
ziarniak010

Post autor: ziarniak010 »

Mój urwis ma 5 latek i bardzo lubi bawić się w chowanego, co bardzo mnie szczerze mówiąc zdziwiło, ale jak jest ciepło to prawie codziennie bawi się w to z koleżanką z naprzeciwka, aż się serce raduje.
http://euromat.net.pl
misiamisia

Post autor: misiamisia »

Zależy od wieku dziecka :) tak naprawdę jedynym ograniczeniem jest kreatywność, warto zadbać o to, żeby dziecko się nie nudziło bo wtedy wiadomo - telewizja albo komputer :/
centrumfotelikow.pl - concord reverso
FemaleFatal1

Post autor: FemaleFatal1 »

a bawicie się z 10 letnimi dziewczynkami lalkami? Bo zdecydowałam się ostatnio kupić mojej córce lalkę berenguer na urodziny i myślę ,że jej się spodoba. Niby dawno jej nie kupowałam lalek ale ta lala jest bardzo ładna więc mam nadzieję ,że prezent się uda.
Wyprawka szkolna z 3kropki
tosia26

Post autor: tosia26 »

Moje 5 letnie dziecko najbardziej lubi układać klocki, dlatego najczęściej robimy razem jakieś budowle właśnie z klocków. Czasem rysujemy razem i rozwiązujemy zagadki. Gramy też w różne gry na spostrzegawczość i w logiczne.
http://gardimax.com.pl/gardimax-medica/
Awatar użytkownika
malami86
Fajna Kobietka

Post autor: malami86 »

U nas dużo zabawek drewnianych. Czytanie, scenki, granie na cymbałkach, berek, a kuku. Ale młoda ma rok dopiero
Awatar użytkownika
Fenek86
Samiec

Post autor: Fenek86 »

Zależy jakie zabawy dziecko lubi i czym.
Moja młoda lubiła dinozaury, klocki i samochody. Kucyki pony też. Gry planszowe bardziej ją interesowały od gier komputerowych.
A najlepsze były wymyślone zabawy. Przeganianie w domu duchów albo przebieranki i zabawy w berka, chowanego. Kolorowanki.
Wszystko zależy od upodobań dziecka. Dziecko wie czym się chce bawić i w co.
lonly

Post autor: lonly »

Uwielbiam się bawić z moimi - najczęściej w budowanie czegoś. A to bazy z klocków, albo takiej z poduszek i kocy ;)
centrumfotelikow.pl - foteliki maxi cosi katowice
Rosa Mania

Post autor: Rosa Mania »

Moje dzieci najbardziej lubią układanki i puzzle. Szczególnie te puzzle robią ostatnio furorę ;)
http://www.piekno24.pl - portal o modzie, zdrowiu i urodzie, dzieciach, pracy i rodzinie ;)
weczko23

Post autor: weczko23 »

My z moim synkiem bardzo często rysujemy, sklejamy, wycinamy i tak dalej. staram się zawsze kreatywnie spędzać z nim czas, żeby mógł się troszkę ubrudzić, a równocześnie dobrze się bawić. Ostatnio kupiłam mu taką tablicę: LINK nie mogę go teraz od niej oderwać. Maluje, maże, maluje maże, naprawdę nie pamiętam ostatnio kiedy jakaś zabawka tak go zainteresowala.

DZIEKUJEMY ZA LINK
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
joanna890

Post autor: joanna890 »

Ja lubię się bawić z moimi synkiem w robienie przekąsek mały widzi jak ważne jest zdrowe i pyszne jedzonko a w dodatku jest to świetna edukacyjna zabawa z nauką nazw owoców warzyw :)
Awatar użytkownika
anno15

Post autor: anno15 »

Często ganiamy się na dworze jak jest ładna pogoda :)
SoniaDor

Post autor: SoniaDor »

U nas dwójeczka :) Synek 4 latka i najbardziej lubi Lego. Na topie teraz Piraci. Żólwie Ninja też lubiane są i często prosi mnie, żebym zrobiła mu przebranie. Córeczka 1 rok i 7 mies. lubi również ukłądać wierze z większych klocków. Ostatnio odkryła malowanie farbami - frajda niesamowita. Ale z braku czasu z mojej strony, to często jednak oglądają bajki z youtube'a :( I to mnie trochę niepokoi i zasmuca, bo razem bawić się nie chcą.
Dziecko to nie zbiór komórek – to zbiór naszych uczuć <3
Pieniądze szczęścia nie dają, ale żyć pomagają :) (https://chwilowka365.pl/)
Rosa Mania

Post autor: Rosa Mania »

Kreatywne zabawy z dziećmi to temat rzeka. Proponuję poszukać inspiracji na blogach
http://www.piekno24.pl - portal o modzie, zdrowiu i urodzie, dzieciach, pracy i rodzinie ;)
Agnieszka33

Post autor: Agnieszka33 »

Kiedy moje dzieci (6 i 9 lat) dostały rowery, jazda na nich jest najlepszą zabawą. Mogą pokonywać wiele kilometrów i ciągle im mało. Cieszę się, bo ruch na świeżym powietrzu to przecież samo zdrowie, a przynajmniej nie spędzają tego czasu przed telewizorem.
Anitka86

Post autor: Anitka86 »

Zabrać do parku i uczyć np gimnastyki
ODPOWIEDZ