wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu- okropne uczucie

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
kalinna
Jestem tu nowa :)

Re: wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu- okropne uczucie

Post autor: kalinna »

Może to znak, że czegoś nie tolerujesz? Np. glutenu?
Blog o zdrowiu
Rosa Mania

Post autor: Rosa Mania »

Koniecznie warto zmienić dietę, zadbać o jelita. Naturalne probiotyki będą niezastąpione. No i zdecydowanie radzę zgłębić temat chorób jelit...
http://www.piekno24.pl - portal o modzie, zdrowiu i urodzie, dzieciach, pracy i rodzinie ;)
Brabella

Post autor: Brabella »

Ostatnio babcia poradziła mi przy podobnym problemie zażycie łyżeczki suszonego majeranku i popicie go wodą, żeby było łatwo przełknąć. Prawdę mówiąc, pierwszy raz słyszałam o podobnym rozwiązaniu, ale mogę powiedzieć na własnym przykładzie, że pomogło. Męczył mnie potworny ból brzucha, wzdęcie i problemy z trawieniem, po zażyciu majeranku problemy na razie ustały, więc polecam, może komuś też pomoże.
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Na mnie najlepiej działa szklanka gorącej wody albo verdin.
Awatar użytkownika
sabinkaduchess
Miła Kobietka

Post autor: sabinkaduchess »

Na mnie działa tylko cholestil max. Herbatki nie za wiele pomagają, a nawet mam wrażenie, że działają jeszcze gorzej, bo jakoś czuję się po nich jeszcze bardziej przejedzona.
kassia

Post autor: kassia »

Miałam ta samo, w zielarskim polecili mi probiotyki i enzymy trawienne po 3 tygodniach wszystko wróciło do normy, :)
Awatar użytkownika
Magnetoplag

Post autor: Magnetoplag »

Należy zgłosić się do gastrologa. Lekarz ten, po zebraniu wywiadu i przeprowadzeniu badania klinicznego, wskaże dalszą diagnostykę. Wskazana okazać może się także gastroskopia.
Awatar użytkownika
sabinkaduchess
Miła Kobietka

Post autor: sabinkaduchess »

Na pewno wizyta u lekarza jest w takim wypadku wskazana, ale wiesz, kiedy zjesz na wakacjach za tłusto lub za dożo, o co bardzo łatwo, bo nad polskim morzem to chyba tłuszcz leją też do sałaty, to jednak tabletki szybko zadziałają i pomogą.
Witalka
Fajna Kobietka

Post autor: Witalka »

Powinnas udac sie do gastrologa i ewentualnie alergologa (tak tez objawiaja sie alergie pokarmowe). Musisz uwazac na to co jesz bo od wzdec krotka droga do zaparć ( na zaparcia bierz dicopeg 10g) Musisz pobudzic perystaltyke jelit i przyspieszyc metabolizm inaczej bedziesz się męczyc.
Awatar użytkownika
freya
Miła Kobietka

Post autor: freya »

Też bym tu stawiała na nietolerancję albo alergię, ale bez badań trudno zgadywać co może być powodem, mnie męczą wzdęcia i mam boleści brzucha po dużej ilości błonnika, podobno powinno się przy takiej diecie bardzo pić czystej wody, niestety mam z tym problem i może dlatego tak się u mnie dzieje. A może to też być wina zaparć, dicopeg 10g powinien pomóc w takiej sytuacji
domi

Post autor: domi »

Winny może być gluten niestety. "Niestety" bo wiem jak trudno go wyrzucić ze swojej diety..
AGD - Eldomagd.eu
Brzychatka

Post autor: Brzychatka »

Ja na wzdęcia polecam dicopeg 10g a przede wszystkim przyglądniecie sie swojej diecie. może za mało wody jest w niej? może alergia na coś. warto się zastanowić
WiolkaWiolka

Post autor: WiolkaWiolka »

ja używam espumisan, jak już jest źle to dulcobis, bo sam bisacodyl na mnie nie działa. na duże bóle brzucha herbata z senesu też jest spoko ale zauważyłam wzdymanie po winogronach. zastanówcie się czy ich nie jecie :( niestety bo je uwielbiam :/
reika
Miła Kobietka

Post autor: reika »

oj ja też nie znoszę tego uczucia wzdęć i ogólnie samopoczucia po tym jak zjem coś ciężkostrawnego...mnie w takich sytuacjach ratuje sylimarol ( to ziołowy produkt Herbapolu ) można go kupić w każdej aptece bez recepty. Jest niedrogi a działa szybko i skutecznie.
toma

Post autor: toma »

No niestety wszelkiego rodzaju espunisany słabo pomagają na tego typu dolegliwości.
Estetic fitness -fitskc.pl
mamakinia

Post autor: mamakinia »

Esputicon na pewno pomoże, jako jedyny zawiera dimetykon co dodatkowo wspomaga pękanie pęcherzyków z gazami. Jest tani wie spokojnie możesz kupić.
barbaros.pio.70
Miła Kobietka

Post autor: barbaros.pio.70 »

Mogę polecić stare sposoby. Łyżeczka tymianku lub majeranku popita wodą przynosi ulgę.
jagodzianka

Post autor: jagodzianka »

właśnie po Świętach męczyłam się z wzdęciami i zaparciem;/ rano wybrałam się do apteki i kupiłam dicopeg który okazał się bardzo skuteczny i przyniósł szybką ulgę zarówno na wzdęcia i zaparcia, wyczytałam że wspomaga prace jelit
alex1234
Miła Kobietka

Post autor: alex1234 »

Ja też się objadłam, tyle pyszności. Mi pomaga esputicon o jest o wiele tańszy od innych tego podobnych leków.
Awatar użytkownika
walkubw

walkubw

Post autor: walkubw »

najlepiej zjeść trochę kminku, to jest dla mnie niezawodny sposób na dolegliwości nie tylko żołądkowe :)
https://aluramy.pl/antyramy
askanow99

Post autor: askanow99 »

Najlepiej udać się po poradę do lekarza.
olej z czarnuszki
agamat

Post autor: agamat »

w święta łatwo przesadzić zwłaszcza, że często siedzimy przy pełnym stole i jak tu sobie odmówić:). A później no cóż. Ja po takim objadaniu pomagam sobie pektynami świetnie oczyszczają organizm i zaparcia znikają. Działają na mnie rewelacyjnie. i pije wodę w dużych ilościach. Metody naturalne są zdecydowanie lepsze.
Anulka84

Post autor: Anulka84 »

Hej, sporadyczne przejedzenie się to jest problem ale jednak krótkotrwały. Gorzej jak się ma wzdęcia i brzuch jak balon cały czas, tak jak u mnie. Wtedy tylko pomaga dieta, ruch. Mnie lekarz zalecił jeszcze stałe przyjmowanie probiotyku z enzymami, bo moje dolegliwości mogą być spowodowane własnie przez brak enzymów. Od kilku tygodni łykam Biopron z enzymami, staram się zdrowiej jeść i dwa razy w tygodniu chodzę na pilates. Zmiana jest duża, zaczynam się dopinać w moich jeansach :)
Karolka
Miła Kobietka

Post autor: Karolka »

Zgadzam się, zdrowa dieta i ruch są bardzo ważne! Tez miałam tego typu problemy, ale odkąd jem lekkostrawne rzeczy i bardzo dużo warzyw, to czuję się o niebo lepiej. Ruch tez dobrze wpływa na perystaltykę jelit.
sareneczka

Post autor: sareneczka »

No wiadomo, że zdrowa dieta i ruch są bardzo ważne, ale ja mimo zmiany diety i tak borykałam się z problemami trawiennymi. Dopiero branie Intesty w trakcie posiłków pomogło mi pozbyc się tych wzdęć i pełności w brzuchu. Tez dietetyczny środek spożyczwy bardzo dobrze wpływa na perystaltykę jelit.
ODPOWIEDZ