Własnoręcznie zrobione obrączki na ślub?
Własnoręcznie zrobione obrączki na ślub?
Witajcie forumowiczki!
Tak już z moim narzeczonym szykujemy się powoli do TEGO dnia i rozglądamy m.in. za obrączkami. Na innym forum ktoś napisał, że sobie sami zrobili obrączki, wzorki i co tam chcieli i trochę nas to zaciekawiło.
Chcielibyśmy poznać Wasze zdanie w tym temacie, co o tym sądzicie. A może ktoś z tego forum tak sobie sam zrobił obrączki??
Link do artykułu: http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,1078 ... teria.html
Tak już z moim narzeczonym szykujemy się powoli do TEGO dnia i rozglądamy m.in. za obrączkami. Na innym forum ktoś napisał, że sobie sami zrobili obrączki, wzorki i co tam chcieli i trochę nas to zaciekawiło.
Chcielibyśmy poznać Wasze zdanie w tym temacie, co o tym sądzicie. A może ktoś z tego forum tak sobie sam zrobił obrączki??
Link do artykułu: http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,1078 ... teria.html
Re: Własnoręcznie zrobione obrączki na ślub?
myśmy planowali zrobić sobie sami... ale nie mieliśmy warunków by wykuć...
pomysł ciekawy...
pomysł ciekawy...
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Też nas to właśnie zaciekawiło i trochę zainteresowało. Na Facebooku zdjęcia tych obrączek wyglądają przepięknie.
Tzn. z tego co czytałam to najpierw samemu robi się własny proponowany wzór w srebrze pod okiem złotników, jeżeli wszystko już jest gotowe to oni nam robią wzór oryginalny w złocie.
Chyba są dość znani, prawie 5000 lajków na fejsie
Jeżeli ktoś coś wie w tym temacie, proszę pisać
Tzn. z tego co czytałam to najpierw samemu robi się własny proponowany wzór w srebrze pod okiem złotników, jeżeli wszystko już jest gotowe to oni nam robią wzór oryginalny w złocie.
Chyba są dość znani, prawie 5000 lajków na fejsie
Jeżeli ktoś coś wie w tym temacie, proszę pisać
Ostatnio zmieniony pn wrz 16, 2013 10:17 pm przez karmazynn, łącznie zmieniany 2 razy.
to lipa skoro nie noszę zrobionych przeze mnie...
Ja tam się wcale nie dziwię, jak ktoś nie ma do czynienia na co-dzień z taką pracą złotnika to lepiej niech powierzy to zadanie fachowcom a wystarczy że samemu się robi obrączki w srebrze które z tego co czytałam dostaje się gratis, więc zawsze można nosić srebrne - wykonane przez siebie
Takie jest moje zdanie oczywiście.
Jak już robić sobie, to od początku do końca....
bo to jednak większa satysfakcja...
to równie dobrzę, mogę je zaprojektować na papierze i przekaząc do zrobienia złotnikowi...
takie to połowiczne robienie samemu....
bo to jednak większa satysfakcja...
to równie dobrzę, mogę je zaprojektować na papierze i przekaząc do zrobienia złotnikowi...
takie to połowiczne robienie samemu....
Jak robicie "sami" obrączki? 
myśmy nie robili 
aczkolwiek pierścionki, mój mi już zrobił
aczkolwiek pierścionki, mój mi już zrobił
To chyba zależy od tego, jaki kto ma fach w ręku. No wiadomo, jeżeli ktoś nie czuje się na siłach to może powiedzieć czego oczekuje a złotnik sam się za to zabierze. Ale np. ja uważam za takie projektowanie w srebrze ciekawy pomysł bo sami potem te obrączki dostajemy wraz ze złotymi
A jaki jest koszt gotowych obrączek np. w Aparcie?
A jaki jest koszt gotowych obrączek np. w Aparcie?
zależy od wzoru 
ale nikt Ci nie każde kupować w Aparcie...
za nasze obrączki daliśy 2000, w Aparcie kosztowały by pewnie dwa razy tyle...
ale nikt Ci nie każde kupować w Aparcie...
za nasze obrączki daliśy 2000, w Aparcie kosztowały by pewnie dwa razy tyle...
Wiem, że nie muszę tam kupować, ale chciałam mieć porównanie bo wykonanie tych obrączek o których mowa powyżej to koszt ok 1300 zł z VAT.
nie wiem czy akurat Apart jest dobrym do porównania 
bo jednak płaci się za markę...
a pewnie i ta firma o której tu mowa, jeżeli zrobią się popularni, to podniosą cenę
a pewnie i ta firma o której tu mowa, jeżeli zrobią się popularni, to podniosą cenę
Tak, tutaj masz rację.Kayira pisze:nie wiem czy akurat Apart jest dobrym do porównania
Czy faktycznie podniosą cenę to ciężko nam oceniać, wydaje mi się, że są to pasjonaci, i zależy im bardziej na jakości i zadowoleniu par niż na ogromnych zarobkach (byleby się koszty zwróciły) - takie jest moje zdanie oczywiście.
patrząc na większość firm, które gdzieś tam się wybiły.. jest to naturalna kolej rzeczy 
-
Sklep-Jubilerski
- Miła Kobietka
Moim zdaniem lepiej jest zamówić obrączki u dobrego jubilera,poszukać w sklepach niż wykonać je własnoręcznie,efekt może nie być zadowalający i chodzi tutaj przede wszystkim o jakość.
No Ci teoretycznie te właściwi robią je, a kupujący wymyśla tylko wygląd ...
Jednak jezeli ktoś ma podstawy, zdolnsci... to zdecydowanie może zrobić sam
Jednak jezeli ktoś ma podstawy, zdolnsci... to zdecydowanie może zrobić sam
ja swoje kupiłam mega tanio bo 400zl za komplet tyle ze to były bez wzoru zadnego
Ja bym chyba nie zaryzykowała własnego wykoniania. Nie, żebym nie wierzyła we własne siły i możliwości, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Ja za swoje dałam około 300 zł, tylko że zostały one przetopione z mojego złota. Mimo to, jubiler i tak dołożył swoje, białe złoto, bo my mieliśmy tylko żółte. No i grawer oczywiście od wewnątrz w cenie.
Masz problem z komputerem? Serwis laptopów Warszawa na pewno pomoże. 
To bardzo tanio jak za te 300 złotych tylko... Ja jestem zdania, że chyba lepiej wykonać obrączki właśnie u złotników gdzie mamy pewność kruszcu i jakości niż kupować jakieś gotowe wzorki które wykonywali/ły maszyny? Bo nie wierzę, że w Aparcie człowiek tak równo wszystko wykonujeLapia pisze:Ja bym chyba nie zaryzykowała własnego wykoniania. Nie, żebym nie wierzyła we własne siły i możliwości, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Ja za swoje dałam około 300 zł, tylko że zostały one przetopione z mojego złota. Mimo to, jubiler i tak dołożył swoje, białe złoto, bo my mieliśmy tylko żółte. No i grawer oczywiście od wewnątrz w cenie.
-
jasmin.nowak123
- Jestem tu nowa :)
Mi się osobiście najbardziej podobają najprostsze obrączki, bez żadnych udziwnień, jedynie jakaś mała grawerka wewnątrz.
-
rozmarzona
- Jestem tu nowa :)
Niesamowity pomysł. Chociaż ja wolę obrączki eleganckie i gustowne, a zrobione przez nas pewnie by takie nie były.
Niesamowity pomysł. Ale ja bym chyba bała się ryzykować.Dla mnie obrączki muszą być eleganckie i gustowne, a zrobione przez nas raczej by takie nie były.
Niesamowity pomysł. Ale ja bym chyba bała się ryzykować.Dla mnie obrączki muszą być eleganckie i gustowne, a zrobione przez nas raczej by takie nie były.
Ostatnio zmieniony wt sty 07, 2014 1:24 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: łączenie postów
Powód: łączenie postów
http://jubiler-zietek.pl - Pracownia Jubilerska w Lublinie
Ciekawa opcja, ale ja jednak myślę, że lepiej kupić u jubilera 
Kursy kosmetyczne i kursy wizażu dla każdego -
Kod: Zaznacz cały
http://new-nails.com/szkolenia-wizazu/kursy-wizazu-i-stylizacji.html- Panna_Mysia
- Fajna Kobietka
Bardzo ciekawy artykuł i niezwykle interesujące doświadczenie. Jeśli macie możliwość i ochotę samodzielnie wykonać obrączki, to czemu nie? To byłaby na prawdę wspaniała pamiątka na całe życie.
Jeśli lubisz testować nowości i otrzymywać darmowe produkty, rodzina Myszy ser-decznie zaprasza na gryzoniowy blog - http://www.mysia-familia.blogspot.com
To zależy, generalnie raczej jeśli ktoś nie ma pomysłu na obrączki, lepiej kupić gotowe, o regularnych kształtach, itd.
Serdecznie zapraszam: http://www.polbooks.co.uk - strona polskiej księgarni w UK. Koniecznie zobacz 
Moja znajoma tak zrobiła. Dokładnie nie wiem jak się to odbyło ale wiem, że miała rodzinne złoto, które przetopiła, później pokazała wzór, jaki jej się podobał i włala... zapłaciła ponoć nieporównywalnie mniej.