własna działalność -prywatna szkoła matematyki
-
paula
własna działalność -prywatna szkoła matematyki
Od pewnego czasu myślę o otwarciu prywatnej szkoły matematyki. Chciałabym otwarcie zrobić za mniej więcej rok - we wrześniu 2014. Jednak bardzo boję się porażki. Mój przyszły mąż ciągle powtarza że będzie dobrze, że on się wszystkim zajmie a ja tylko będę prowadziła w niej zajęcia. Tylko że to nie takie proste. Co prawda jest u nas w mieście inkubator przedsiębiorczości w którym można własną działalność otworzyć. Tylko że boję się porażki.
Czy są tu jakieś dziewczyny które otwierały coś swojego? jeśli tak to opowiedzcie o swoich początkach - było od razu tak kolorowo, czy raczej była beznadzieja?
Czy są tu jakieś dziewczyny które otwierały coś swojego? jeśli tak to opowiedzcie o swoich początkach - było od razu tak kolorowo, czy raczej była beznadzieja?
- kobietka77
- Fajna Kobietka
Re: własna działalność
Możesz wziąć dofinansowanie z UP, to już chyba ostatni rok, kiedy przyznają. W najgorszym przypadku zostanie Ci do opłaty ZUS, który przez dwa lata jest mniejszy, po roku możesz zamknąć. Jak nie zaryzykujesz to nic nie zyskasz, a jak masz wsparcie męża to tym lepiej.
-
ewelina890
- Miła Kobietka
ja otworzyłam ze swoim chłopakiem własną działalnośc własnie z inkubatrów przedsiębiorczości. Jak narazie idzie pomału, choc juz teraz myślimy wyjśc z tego.
Myślę, że na początek możesz spróbowac przez AIP oni ci pomogą, wdrożą cię, poznają ze wszystkim.
Myślę, że na początek możesz spróbowac przez AIP oni ci pomogą, wdrożą cię, poznają ze wszystkim.
AIP nie są złe, nie trzeba się na początku martwić o ZUS i księgowość, faktury itp. i zakładasz to w jeden dzień tylko że jesteś ograniczona przez nich...
-
karolcia23
- Jestem tu nowa :)
Spróbuj i ciesz się, że Twój narzeczony wspiera Ciebie w dążeniu do realizacji marzeń...
Jeżeli jesteś, aż tak strachliwa to rozpocznij swój własny mały biznes od udzielania korków - w ten sposób stwierdzisz czy uda Ci się pozyskać potencjalnych klientów do Twojej przyszłej szkoły.
AIP - pozwoli Ci w znaczący sposób ograniczyć koszty prowadzenia firmy. Można tam również znaleźć doradców, którzy służą radą w niemal każdej kwestii
Jeżeli jesteś, aż tak strachliwa to rozpocznij swój własny mały biznes od udzielania korków - w ten sposób stwierdzisz czy uda Ci się pozyskać potencjalnych klientów do Twojej przyszłej szkoły.
AIP - pozwoli Ci w znaczący sposób ograniczyć koszty prowadzenia firmy. Można tam również znaleźć doradców, którzy służą radą w niemal każdej kwestii
feromony - Coś co działa na każdego
-
karolinnka
na początku napewno nie martw się o ZUS, księgowość itp bo koszty będą małe i przychody zapewne też nie aż tak wielkie żebyś odrazu potrzebowała księgowej.
http://www.kalkulator.pl/kalkulator-zdo ... kredytowej
Co do księgowej to się nie zgodzę z przedmówczynią. Jest ona potrzebna na każdym kroku. Kosz miesięczny to 100 zł (oczywiście księgową również odliczasz od podatku). Nie musisz myśleć o niczym -ona myśli za Ciebie-Ty tylko dostarczasz faktury. I nie obawiaj się otwarcia działalności bo w każdej chwili możesz ją przecież zawiesić albo całkiem zamknąć. Pierwsze dwa lata masz niski ZUS więc bez obaw. Na pewno własna działalność jest o niebo lepsza od jakiejkolwiek pracy etatowej, ponieważ masz nieograniczone w zasadzie możliwości finansowe. Pozdrawiam
FORUM DLA MAM wystawione na sprzedaż! Zostań nową właścicielką!
allegro.pl/forum-internetowe-forumdlamam-pl-phpbb3-i4387220130.html
Nie do końca..
po co mam wydawać nawet te dodatkowe 100 zł miesięcznie... jeżeli mogę sama zadbac o moje sprawy.
jest teraz dostępna masa darmowych programów, masa artykułach o najczęstszych problemach.....
spokojnie można na początek prowadzić samemu księgowość i nie narażać się na dodatkowe koszty...
czy to biura rachunkowego, ksiegowej, czy też nawet konieczność wożenia komuś dokumentów....
po co mam wydawać nawet te dodatkowe 100 zł miesięcznie... jeżeli mogę sama zadbac o moje sprawy.
jest teraz dostępna masa darmowych programów, masa artykułach o najczęstszych problemach.....
spokojnie można na początek prowadzić samemu księgowość i nie narażać się na dodatkowe koszty...
czy to biura rachunkowego, ksiegowej, czy też nawet konieczność wożenia komuś dokumentów....
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
A więc jak zawsze zdania są różne
Wszystko zależy od wielkości prowadzonej działalności, być może dla autorki posta Twoje rozwiązanie będzie lepsze -przy niewielkich dochodach nawet 100 zł może być niepotrzebnym obciążeniem
FORUM DLA MAM wystawione na sprzedaż! Zostań nową właścicielką!
- VivienneWestwood
- Miła Kobietka
Próbuj, szczególnie, że masz pełne wsparcie ze strony ukochanego
- kajametrowska
- Miła Kobietka
Tak się wtrącę do tematu sama prowadzę swój mały biznes, większość wiedzy wyciągam z doświadczenia które cały czas zbieram:) nowo otwarty biznes to nie jest taka łatwa sprawa, trzeba mieć cierpliwość a nikt Tobie nie powie co masz robić, wszystko na własnych błędach. Ostatnio czytałam ciekawą książkę "Sprzedaż, zarządzanie i efektywność osobista w 101 praktycznych przykładach" autorstwa Andrzeja Niemczyka, Bartłomieja Sapały.
Wszystkie przykłady w niej przedstawione są prawdziwe co tylko utwierdza mnie w przekonaniu że ja też mogę odnieść taki sukces:) do książki wrócę na pewno nie raz!
Wszystkie przykłady w niej przedstawione są prawdziwe co tylko utwierdza mnie w przekonaniu że ja też mogę odnieść taki sukces:) do książki wrócę na pewno nie raz!
Spróbować nie zaszkodzi. Zawsze liczy się pomysł a jeśli już go macie
to połowa sukcesu w kieszeni:) Teraz tylko odpowiednia promocja
i zachęcenie klientów do skorzystania z lekcji matematyki:)
to połowa sukcesu w kieszeni:) Teraz tylko odpowiednia promocja
i zachęcenie klientów do skorzystania z lekcji matematyki:)
Zakupy przez internet zawsze były moją pasją. A co za tym idzie, musiały stać się nią również systemy płatności online dzięki którym w szybki sposób reguluję należności.
- kajametrowska
- Miła Kobietka
Wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach własna działalność jest jedną z nielicznych możliwości aby uchronić się przed bezrobociem.
-
milano77
Hejka:):). Jakiś czas temu otworzyłem działalność gospodaczą i pomogły mi szybkie pożyczki pozabankowe.
SPAM
Pozdrawiam
SPAM
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt lut 21, 2014 9:54 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
-
Babeczkowa_ewa
- Fajna Kobietka
Kayira, wspomniałaś, że księgowość w małej działalności można prowadzić samodzielnie za pomocą specjalnych programów, ja się właśnie nad takim rozwiązaniem zastanawiam, dodatkowo chcę zainwestować w envinet do ogarnięcia obowiązków środowiskowych, chyba że znajdę coś tańszego, ale tak czy siak są to jakieś wydatki.
Większosć wydatków na programy i tak wrzucisz sobie w koszty.
a programów księgowych jest cała masa..
i takich normalnych do zainstalowania i takich działających w tzw chmurze...
tak samo jak wiem, że niektóre firmy oferują coś takiego że my wprowadzamy dokumenty, a potem oni sprawdzają ich poprawność.
a czasem, biuro rachunkowe weźmie od nas grosze za prowadzenie księgowości
a programów księgowych jest cała masa..
i takich normalnych do zainstalowania i takich działających w tzw chmurze...
tak samo jak wiem, że niektóre firmy oferują coś takiego że my wprowadzamy dokumenty, a potem oni sprawdzają ich poprawność.
a czasem, biuro rachunkowe weźmie od nas grosze za prowadzenie księgowości
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
-
olivvia
Ja założyłam swoją działalność gospodarczą około rok temu i może faktycznie na początku nie było zbyt kolorowo (ale kiedy jest?) i było ciężko, ale na szczęście wszystko ma swój początek i koniec więc i ta zła passa minęła. W sumie było to z mojej winy gdyż nie miałam strategii działania dopiero dzięki odpowiednim specjalistom dowiedziałam się jak to zrobić. Więcej na temat planowania strategicznego - można znaleźć tutaj. MI bardzo to pomogło. Nie ma co się bać trzeba tylko mieć dobry pomysł i współpracować z odpowiednimi ludźmi.
Ostatnio zmieniony wt mar 04, 2014 1:02 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
- lulumiranda
- Fajna Kobietka
Chciałabym - ale w kraju nie dzieje się dobrze. Trudno jest startować od 0 ;/
- wenus-lifestyle
- Miła Kobietka
Zechcesz, to skorzystasz z tego, co powiem, nie zechcesz to nie skorzystasz 
Kiedyś przeczytałam takie zdanie odnośnie biznesu w USA, że poważne interesy planuje się z człowiekiem, który 3-4 razy ogłosił bankrudztwo. Dlaczego? Bo tylko tacy ludzie mają doświadczenie i wiedzę specjalistyczą (know-how) - skoro tyle razy próbowali i się nie udało, to teraz już na pewno się uda. Brzmi znajomo? Nie? Pewnie, że nie, bo w Europie podchodzi się do takiej osoby raczej jak do nieudacznika, marzyciela, który nic nie osiągnie, a nie człowieka, z którym można planować np. start-up.
Oczywiście, życzę Ci, żeby za pierwszym razem się udało i będę trzymać kciuki. Poczytaj książki o budowaniu marki/marketingu. Skoro masz wsparcie męża, nie będziesz sama
Myślę, że jeśli lubisz uczyć na pewno sobie świetnie poradzisz.
Jeśli mogę spytać czy ktoś z innych bliskich osób nie wierzy w Ciebie? Czy chcesz im coś udowodnić? Udowodnij!
Kiedyś przeczytałam takie zdanie odnośnie biznesu w USA, że poważne interesy planuje się z człowiekiem, który 3-4 razy ogłosił bankrudztwo. Dlaczego? Bo tylko tacy ludzie mają doświadczenie i wiedzę specjalistyczą (know-how) - skoro tyle razy próbowali i się nie udało, to teraz już na pewno się uda. Brzmi znajomo? Nie? Pewnie, że nie, bo w Europie podchodzi się do takiej osoby raczej jak do nieudacznika, marzyciela, który nic nie osiągnie, a nie człowieka, z którym można planować np. start-up.
Oczywiście, życzę Ci, żeby za pierwszym razem się udało i będę trzymać kciuki. Poczytaj książki o budowaniu marki/marketingu. Skoro masz wsparcie męża, nie będziesz sama
Myślę, że jeśli lubisz uczyć na pewno sobie świetnie poradzisz.
Jeśli mogę spytać czy ktoś z innych bliskich osób nie wierzy w Ciebie? Czy chcesz im coś udowodnić? Udowodnij!
http://www.wenus-lifestyle.pl
Dokładnie od wielkości firmy i tego jakie są tam możliwości odliczeń zależy czy warto zatrudniać księgowego, jednak w wielu sprawach to on szybciej ci doradzi jak i co rejestrować w firmie, aby wszystko przebiegało tak jak należy.
Raje Podatkowe - Rejestracja firmy Offshore
-
jankajanka
Dokładnie trzeba próbować czegoś nowego, tylko czy jak piszesz prywatna szkoła matematyki ma jakieś szanse biznesowe, działają podobne w Polce. Nie wiem jak wygląda sprawa z jej założeniem, rejestracją i uzyskaniem pewnie jakiś zgód na tego typu działalność. Kwestia czy będziesz miała osoby chętne - uczniów i rodziców którzy za to zapłacą.
Założenie firmy
-
tolapiekna
Przy szkole jednak korzystałabym z księgowego lub biura rachunkowego jak podano ci w tym przykładzie. Niestety to nie jest cos co możemy założyć od tak, pewnie potrzebne zgody wielu instytucji aby było wszystko OK. w Końcu pracować będziesz z dziećmi.martaokk pisze:Dokładnie od wielkości firmy i tego jakie są tam możliwości odliczeń zależy czy warto zatrudniać księgowego, jednak w wielu sprawach to on szybciej ci doradzi jak i co rejestrować w firmie, aby wszystko przebiegało tak jak należy.
Biuro Rachunkowe w Anglii
popieram ten pomysł próbuj jak to mówią kto nie próbuje ten się nie przekona
biznesplany
-
Karolina_R
- Miła Kobietka
Przez pierwsze dwa lata masz tzw. "mały zus" więc można próbować, koszty są niewielkie.